Συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της ΔΕΗ Σύρου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου με ατζέντα τη χειμερινή λειτουργία του Κολυμβητηρίου

Εξετάζεται η απόδοση του έργου τηλεθέρμανσης

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση άμεσα με κλιμάκιο από την κεντρική διεύθυνση της ΔΕΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στο βαθμό απόδοσης του έργου της τηλεθέρμανσης του Κολυμβητηρίου της Ερμούπολης παραμένει το σύνολο των εμπλεκομένων μερών, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας που ξεκίνησε να διανύει από τον Σεπτέμβρη, με το έντονο ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, οπότε και θα υπάρξει μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας.

Πρόκειται για ένα έργο από το οποίο υπάρχει η προσδοκία να καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης της πισίνας προκειμένου το Κολυμβητήριο να μπορέσει να υποδεχθεί και τη χειμερινή περίοδο τις προπονήσεις και τα μαθήματα που πραγματοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική κοινωνία. Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί σε δημόσιες συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων το συγκεκριμένο έργο απαιτεί για τη λειτουργία του την απορριπτόμενη ενέργεια του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σύρο, κι ως εκ τούτου, με φόντο και το έργο διασύνδεσης του νησιώτικου συμπλέγματος των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, γεννάται προβληματισμός, αν κατά το μελλοντικό διάστημα, οπότε και το εργοστάσιο στο νησί προβλέπεται να τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία, θα εξακολουθήσει να μπορεί να λειτουργεί.

Για το σύνολο των προαναφερθέντων θεμάτων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μία πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου, Σταύρο Γουσγουνέλη και Μάρκο Μαραγκό αντίστοιχα, με τον πρόεδρο του ΝΟΣ, Γιώργο Φίλιο και τον Διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σύρο, Χρίστο Χρυσούλα ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των ίδιων προσώπων στο νησί, με τεχνικό κλιμάκιο από την κεντρική Διεύθυνση της ΔΕΗ.

Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την απόδοση του έργου κατά τη χειμερινή περίοδο και δη σε επίπεδο επάρκειας δυνατότητας θέρμανσης ή όχι, καθώς και αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι, αν μετά την ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης, πάψει η λειτουργία του εργοστασίου στη Σύρο.

Εκ μέρους του Δήμου, αμέσως μετά τη συνάντηση εκδόθηκε μία λιτή και γενικόλογη ανακοίνωση, ενώ στην εφημερίδα κλήθηκαν να μιλήσουν τόσο ο κ. Χρυσούλας, όσο και ο κ. Φίλιος.

Σε δοκιμαστική λειτουργία το έργο

Κρίνεται εξ αρχής επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί, πως, το θέμα της απόδοσης του εν λόγω έργου τηλεθέρμανσης είχε απασχολήσει πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο, με το βασικό ερώτημα περί πρόβλεψης ποσού εκ μέρους του Δήμου, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης πετρελαίου για τις χειμερινές ανάγκες της πισίνας, να μένει αναπάντητο.

Ωστόσο, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης, η πλευρά του Δήμου αρκέστηκε εκ νέου να ενημερώσει επιγραμματικά για το περιεχόμενο της συνάντησης για ένα θέμα που “καίει” την τοπική κοινωνία κι ένα μεγάλο μέρος αθλητών – μικρών και μεγάλων -, αναφέροντας στο βασικό τμήμα της ανακοίνωσης, τα εξής: “Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του έργου της τηλεθέρμανσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, όπως οι δυνατότητες της ΔΕΗ να παρέχει καθημερινά επαρκή ατμό για την θέρμανση της πισίνας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το έργο της τηλεθέρμανσης ολοκληρώθηκε και ήδη διανύει την αρχική περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής λειτουργίας, καταγράφονται λεπτομερώς τεχνικά κυρίως στοιχεία και συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν στη μετέπειτα κανονική λειτουργία του.

Επίσης, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν την επόμενη ημέρα από τη διασύνδεση του καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του έργου, ενώ προγραμματίστηκε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση, παρουσία του Δημάρχου, με τους υπεύθυνους από την Κεντρική Διεύθυνση της ΔΕΗ στην Αθήνα, οι οποίοι αναμένονται στη Σύρο για να δουν το έργο ολοκληρωμένο.”.

Χρ. Χρυσούλας: Από την αρχή θετικά συμπεράσματα. Πρέπει να εξετασθεί η χειμερινή απόδοση

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, Χρίστος Χρυσούλας αφότου αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξέτασης του έργου τηλεθέρμανσης κατά το προσεχές διάστημα, που θα υπάρξει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. “Το έργο έχει ξεκινήσει σε δοκιμαστική λειτουργία από τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Οπότε μετά την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών – σε γενικές γραμμές – λεπτομερειών που αφορούν την ομαλή λειτουργία του έργου της τηλεθέρμανσης και διαπιστώνοντας ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, κάναμε και μία συνάντηση με τον αντιδήμαρχο, κ. Γουσγουνέλη και τον κ. Φίλιο από την πλευρά του ΝΟΣ, επειδή έχει αρκετούς ενδιαφερόμενους και μέλη και με τον κ. Μάρκο Μαραγκό που είναι ο επιβλέπων μηχανικός του έργου” ανέφερε, υποστηρίζοντας παρακάτω πως, “Από την αρχή τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Δεν παύει όμως να παρακολουθούμε όλες τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν και φυσικά πρέπει να δούμε και τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες γιατί το κολυμβητήριο λειτουργεί”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως μέχρι στιγμής, έχει εξετασθεί η απόδοση του έργου κάποιες ημέρες που η πτώση της θερμοκρασίας ήταν υψηλή, ωστόσο, επ΄ουδενί δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Δήμο, για να κάνουμε αν χρειαστεί κάποιες βελτιωτικές κινήσεις ώστε να μπορέσει τη χειμερινή σεζόν που είναι μπροστά μας, να λειτουργήσει όσο γίνεται καλύτερα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα” σχολίασε, επισημαίνοντας παράλληλα πως, πρέπει να εξετασθεί κατά το επόμενο διάστημα και ποιες ώρες θα λειτουργεί το Κολυμβητήριο, κάτι που εξαρτάται πλέον από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αφού η θέρμανση της πισίνας επιτυγχάνεται μέσω του έργου τηλεθέρμανσης.

“Το θέμα είναι ότι μέσα σε όλα που προσπαθούμε να εξετάσουμε, είναι και ποιές ώρες (αν θα είναι 24ωρο ή λιγότερες ώρες), αυτό θα λειτουργεί. Θα εξαρτηθεί κι από τις δικές μας τεχνικές ανάγκες και προβλήματα. Είναι ένα θέμα για το οποίο είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά” υποστήριξε ο κ. Χρυσούλας.

Η τηλεθέρμανση προϋποθέτει τη λειτουργία του εργοστασίου”

Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη του έργου της διασύνδεσης, το οποίο θα θέσει σε ψυχρή εφεδρεία το εργοστάσιο, η λειτουργία του οποίου όμως, κρίνεται αναγκαία κι επιβεβλημένη για την τηλεθέρμανση του κολυμβητηρίου.

Καταρχήν για να λειτουργεί η τηλεθέρμανση πρέπει να λειτουργεί το εργοστάσιο για να παράγουμε τον ατμό” επιβεβαίωσε ο Διευθυντής του σταθμού στη Σύρο, προσθέτοντας πως, “Από εκεί και πέρα ναι μεν τα έργα είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς την ημερομηνία που θα σταματήσουμε να λειτουργούμε τελείως σαν εργοστάσιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2018, αλλά αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη των δύο σταθμών. Ο ένας είναι του Λαυρίου που θα έρθει η αρχική τροφοδότηση και ο άλλος - το κομβικό σημείο - που είναι στη Σύρο στα Λαζαρέττα”.

Σκιαγραφώντας τον χρόνο που δεν αποκλείεται να απασχολήσει εντονότερα το ζήτημα της διασύνδεσης το οποίο προφανώς θα προκαλέσει μία σειρά εξελίξεων, ανέφερε πως, “Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως προς την άνοιξη θα ξέρουμε περισσότερα. Είναι σχεδιασμός πολλών εργολαβιών”.

Το έργο δεν έγινε άσκοπα”

Στην ερώτηση αν αξιολογεί πως, η έναρξη της διασύνδεσης με την ταυτόχρονη παύση λειτουργίας του εργοστασίου, καταστήσει το έργο της τηλεθέρμανσης, άμεσα “παρελθόν” ή και άσκοπο, υπήρξε σαφής, διαχωρίζοντας τη θέση του. “Όχι φυσικά. Άσκοπα δεν έγινε, παρόλο που ξεκίνησε το 2012 η μελέτη και για τους γνωστούς λόγους καθυστέρησε η υλοποίησή του. Απ΄ό,τι γνωρίζω ήδη από τον πρώτο χρόνο αν θα λειτουργήσει ο Δήμος θα έχει κάνει την απόσβεση του έργου γιατί το κόστος του πετρελαίου ήταν αρκετά μεγάλο” υποστήριξε, λέγοντας μάλιστα πως κι αυτό το θέμα θα αποτελέσει κομμάτι της ατζέντας της συνάντησης με το κλιμάκιο της ΔΕΗ εντός της επόμενης εβδομάδας. “Εμείς θα εξετάσουμε και αυτό την άλλη εβδομάδα. Μέσα στον Νοέμβριο ετοιμάζουμε και μία συνάντηση. Θα έρθει τεχνικό κλιμάκιο από τα κεντρικά της ΔΕΗ ώστε να συζητήσουμε και ποιές άλλες λύσεις εναλλακτικές υπάρχουν όταν δεν θα λειτουργεί το εργοστάσιο στη Σύρο” συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια. “Είναι ένα έργο που πιστεύω άξιζε να γίνει καθώς η εξοικονόμηση είναι αρκετά μεγάλη για τον Δήμο” επανέλαβε, καταλήγοντας πως, “Ίσως να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε. Στη συνάντηση των επόμενων ημερών θα είναι και ο δήμαρχος και το τεχνικό κλιμάκιο της ΔΕΗ για να συζητήσουμε αυτά τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα”.

Απαραίτητη η λειτουργία του Κολυμβητηρίου για τον ΝΟΣ

Πάντως οι ανάγκες χρήσης της πισίνας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό για τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Φίλιο να περιγράφει τις συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά και να καθιστά σαφές πως, εκ μέρους των ενδιαφερόμενων γονέων μεταφέρεται ανησυχία για τη μελλοντική χειμερινή λειτουργία ή μη, του Κολυμβητηρίου.

“Στη συνάντηση ειπώθηκαν πολλά. Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν όπως οι σημερινές, όλα είναι εντάξει. Όμως όταν πέσει κι άλλο η θερμοκρασία δεν δεσμεύθηκε η ΔΕΗ ότι θα μας βοηθάει” γνωστοποίησε από την πλευρά του, επισημαίνοντας όμως, πως, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση με το τεχνικό κλιμάκιο από την κεντρική διεύθυνση της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. “Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν αρμόδιοι από τα κεντρικά της ΔΕΗ. Πάντως αυτήν τη στιγμή με τη βοήθειά της λειτουργεί το έργο. Πρέπει να δούμε τί θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα” σχολίασε, λέγοντας παράλληλα πως, η θερμοκρασία την παρούσα περίοδο είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, συνδράμοντας στο να γίνεται χρήση της πισίνας κανονικά από τους αθλητές. “Στους 24 ή 25 βαθμούς είναι ικανοποιητικά. Εξαρτάται και από τα αθλήματα. Στους 28 βαθμούς δεν κάνει για την υδατοσφαίριση. Είναι πολύ υψηλή θερμοκρασία. Χθες (σσ. προχθές) για παράδειγμα, είχε 27 βαθμούς και με τα μικρά παιδιά που είχαν μάθημα ήταν μία καλή θερμοκρασία” σημείωσε, γνωστοποιώντας πως ο Ναυτικός Όμιλος χρησιμοποιεί το Κολυμβητήριο έξι ημέρες την εβδομάδα. “Απασχολούμε τόσους γυμναστές, μαθητές και παιδιά. Μας καίει σαφώς να λειτουργεί το Κολυμβητήριο” υπογράμμισε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως συστηματικά, από Δευτέρα έως και Παρασκεύη η συγκεκριμένη αθλητική δομή υποδέχεται τις τάξεις του ΝΟΣ από τις 15.30 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ, ενώ το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί, έως και τις 13.30 το μεσημέρι.

Αγωνία γονέων, μείωση αριθμού αθλητών

Περιγράφοντας αναλυτικά τις ανάγκες του ΝΟΣ, φωτογράφισε με τον πιο κατάλληλο τρόπο την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να λειτουργεί το Κολυμβητήριο, εκφράζοντας παράλληλα όμως, πως, σήμερα και λόγω της αβεβαιότητας μελλοντικής λειτουργίας του, ο σταθερός αριθμός αθλητών έχει μειωθεί στους 53, ενώ παλαιότερα ξεπερνούσε τους 210. “Αυτή τη στιγμή σταθερά έχουμε 53 αθλητές. Δεν έχει εμπιστοσύνη ο κάθε γονιός για το θέμα της λειτουργίας. Σκεφθείτε ότι είχαμε περισσότερους από 210 μαθητές. Μιλάω για τους σταθερούς αθλητές μας αυτή την περίοδο. Οι γονείς δεν έχουν εμπιστοσύνη για το αν θα μείνει ανοικτά το Κολυμβητήριο και δεν φέρνουν τα παιδιά” επανέλαβε, εξηγώντας παρακάτω πως, οι ίδιοι προβληματίζονται και λόγω του ότι επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά του εξοπλισμού των παιδιών τους, την ίδια στιγμή που είναι αβέβαιη η επόμενη ημέρα. “Δεν πιστεύουν οι γονείς ότι θα μείνει ανοικτό το Κολυμβητήριο. Θα δούμε το επόμενο διάστημα τί θα γίνει. Εν τω μεταξύ ο εξοπλισμός, οι στολές για τα παιδιά έχουν ένα κόστος. Δεν θα δαπανήσει εύκολα ένας γονιός ένα μεγάλο ποσόν χωρίς να είναι βέβαιος για την ομαλή λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Η κολύμβηση γενικώς είναι ένα ακριβό άθλημα”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, για το θέμα της διασύνδεσης και το τί πρόκειται να προκύψει ως εξέλιξη στο έργο της τηλεθέρμανσης, δεν είναι αρμόδιος ο ίδιος να μιλήσει, περιορίζοντας τον επίλογό του, στο ότι η πλευρά του Ομίλου θα εξετάσει εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση που μελλοντικά καταστεί αδύνατη η χειμερινή λειτουργία του.

“Κι αυτό το θέμα το γνωρίζουμε. Δεν είναι αρμόδιος ο ΝΟΣ να μιλήσει. Εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργεί το Κολυμβητήριο. Όμως, ως Όμιλος ψάχνουμε την εναλλακτική λύση σε περίπτωση που μας πουν ότι στο μέλλον δεν θα τροφοδοτείται από τη ΔΕΗ και άρα, δεν θα λειτουργεί. Εξετάζουμε το πλάνο μας, για το τί θα μπορεί να γίνει σε έναν χρόνο ή σε δύο ή όποτε αυτό συμβεί. Δεν μπορεί να προσδιορίσει σήμερα κανένας τί θα γίνει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.