Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, μιλά για τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν το 2016 και τις βλέψεις για το χωριό εντός του 2017

Νέα χρονιά με πυρήνα τη νέα πλατεία

Καθώς το 2016 φτάνει στο τέλος του, ενώ μία νέα χρονιά ξεκινά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα μιλά, τόσο για τα οφέλη που αποκόμισε το χωριό κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, όσο και για τις βλέψεις του τοπικού συμβουλίου για το 2017.

Παρ’ όλο που ο Φοίνικας αποτελεί ένα από τα χωριά της Σύρου, με το μεγαλύτερο μόνιμο πληθυσμό, για πολλά χρόνια, είχε παραμείνει παραμελημένος. Ωστόσο, με τη βελτίωση του παραλιακού δρόμου, αλλά και με την επικείμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, ο Φοίνικας φαίνεται να αλλάζει όψη, αλλά και να στοχεύει, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, κ. Γιώργος Περρής, στην πολιτιστική αναβάθμισή του, με περισσότερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Σημαντικές βελτιώσεις σε υποδομές και νοοτροπία

Όσον αφορά στο έτος, που διανύει πλέον τον τελευταίο του μήνα, οι ενέργειες της Κοινότητας, επικεντρώθηκαν στη βελτίωση κάποιων υποδομών.

Όπως αναφέρει ο κ. Περρής, «μέσα στο 2016 έγιναν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πέντε μικρά, αλλά σημαντικά έργα στις γειτονιές των χωριών και του Φοίνικα και του Βήσσα. Τέσσερα από αυτά υπήρχαν ήδη στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, τα κυνηγήσαμε και υλοποιήθηκαν. Πρόκειται για βελτίωση κάποιων δρόμων, κατασκευή τοιχίων, βελτίωση της αποστράγγισης των όμβριων υδάτων, διότι δημιουργούνταν λίμνες μέσα σε κατοικημένες περιοχές και τα νερά έπρεπε να διοχετευτούν στον ποταμό».

Ένα ακόμη έργο, το οποίο πρότεινε η Κοινότητα και υλοποιήθηκε, ήταν η ενεργειακή και όχι μόνο αναβάθμιση του νηπιαγωγείου του Φοίνικα.

Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε η εγκατάσταση αυτόματου μηχανήματος ανάληψης, με δράσεις και της Κοινότητα, το οποίο ωστόσο, κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, αιτίες, σταμάτησε τη λειτουργία του, με απόφαση της τράπεζας.

«Ο αγώνας για το ΑΤΜ έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, από το προηγούμενο Συμβούλιο, όμως πιστεύω ότι με αυτή την προσπάθεια από όλους, το καλοκαίρι ήταν έτοιμο να μπει και να δουλέψει. Βέβαια, ακόμη περιμένουμε απάντηση από τα κεντρικά της Eurobank, προκειμένου να μας απαντήσει γιατί διεκόπη η λειτουργία του. Ωστόσο έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις, ότι την άνοιξη θα λειτουργήσει ξανά», σημειώνει ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας, πως τόσο ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, όσο και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα, έχουν απευθυνθεί γραπτώς στην τράπεζα, ενώ κρίνει, πως οφείλει να δοθεί σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έστω δοκιμαστικά σε πρώτη φάση.

«Φέτος, είχαμε επίσης και 3 νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό μας. Τόσο το Syros International Film Festival, όσο και δύο νέες μουσικές εκδηλώσεις επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής και το Φοίνικα, πάντα σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας, πως η προσπάθεια για προσέλκυση περισσότερων εκδηλώσεων συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Περρή, πνοή στο Φοίνικα έδωσε η βελτίωσε, αλλά και το γενικότερο «νοικοκύρεμα» του παραλιακού δρόμου.

«Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Παράλληλα με τις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έριξε αρκετή άσφαλτο σε ολόκληρο το νησί, καταφέραμε να ενταχθεί και το έργο του παραλιακού δρόμου, από το “Μπαρμπαλιά” μέχρι και τη διασταύρωση με το Ψαχνό και έγινε πραγματικά καινούριος. Το έργο αυτό θεωρώ, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι η βιτρίνα του χωριού και της παραλίας», σημείωσε.

Παράλληλα με αυτό, «επειδή είδαμε ότι βελτιώθηκε αρκετά ο δρόμος, θελήσαμε να “νοικοκυρέψουμε”, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, επί του παραλιακού. Είναι μία νοοτροπία χρόνων. Ο κόσμος είχε μάθει να παρκάρει τα αυτοκίνητά του πάνω στο δρόμο, για να πηγαίνει στην παραλία, με αποτέλεσμα να κλείνει το ένα ρεύμα της κυκλοφορίας. Με το τοπικό συμβούλιο αποφασίσαμε, ότι έπρεπε να γίνει κάτι γι’ αυτό. Αυτό που κάναμε εμείς απ’ την πλευρά μας, ήταν ενημέρωση, σήμανση, καθαρισμό των πάρκινγκ τα οποία νοικιάζει ο Δήμος για το σκοπό αυτό. Για το διάστημα που είναι διαθέσιμα τα πάρκινγκ, προσπαθήσαμε με ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, να φύγουν τα αυτοκίνητα από τον παραλιακό δρόμο».

Όπως τονίζει, «έγινε μία καλή προσπάθεια και είχαμε αποτέλεσμα. Υπήρξε μέρα και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο, που από το πρωί έως και το βράδυ δεν υπήρξε ούτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο δρόμο», αναφέροντας, πως «γενικά ήταν μία νέα εικόνα για το Φοίνικα» και πως κατ’ επέκταση αυτών, για το μέλλον, έχει δρομολογηθεί «η διαμόρφωση διαβάσεων, ενισχυμένης σήμανσης, με τη σύμφωνη γνώμη και των Επιχειρηματιών της περιοχής».

Προσέλκυση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

Βασικοί άξονες για τις ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας το 2017, αποτελούν η ανάπλαση της πλατείας, καθώς και η αναβάθμιση της παραλίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Περρής, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αναμένεται να έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός, έως το τέλος αυτού του έτους, «ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, κυρίως για να άρουμε την επικινδυνότητα. Πλέον είναι επικίνδυνη αυτή η πλατεία, η οποία πλατεία δε χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό, παρά μόνο ως πάρκινγκ. Ελπίζουμε μέχρι το Πάσχα του 2017 να μην είναι αυτό το ερείπιο που βλέπουμε σήμερα. Ελπίζουμε και “τρέχουμε” το ζήτημα με όλες μας τις δυνάμεις».

Παράλληλα, από την Τοπική Κοινότητα, ζητήθηκαν επίσης, «μία ράμπα ΑμεΑ στην παραλία, καθώς και βελτίωση του χώρου της τσιμεντένιας πλατφόρμας, στο Ψαχνό, καθώς και μικρές παρεμβάσεις που θα ομορφύνουν την παραλία».

Όπως τονίζει ο κ. Περρής, προσωπική του επιδίωξη αποτελεί η πολιτιστική αναβάθμιση του Φοίνικα, κατόπιν της ολοκλήρωσης του έργου της νέας πλατείας. «Θέλουμε να φέρουμε εκδηλώσεις στο χωριό. Πέρα από το SIFF, που πρώτη φορά ήρθε φέτος, έχουμε και το Φεστιβάλ Ακορντεόν πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχουν πολλά δραστήρια φεστιβάλ στο νησί, που θα επιδιώξουμε να κάνουν τη “βόλτα” τους και από το Φοίνικα. Παράλληλα, θέλουμε να φέρουμε και αθλητικές δράσεις. Βρισκόμαστε ακόμη σε στάδιο επαφών με Συλλόγους του νησιού και όχι μόνο. Ζητήσαμε την ένταξη του Φοίνικα στο Syros Trimore Triathlon, ενώ με τους Δρομείς Σύρου, επιχειρούμε να φέρουμε περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις στο χωριό. Πάντα, έχοντας στο μυαλό μας, πως η νέα πλατεία θα αποτελέσει το κέντρο και τον πυρήνα αυτών των νέων εκδηλώσεων».

Τέλος, η Κοινότητα, σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοίνικα, έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις, προκειμένου «να καθαρίσουμε και να ανοίξουμε μία περιπατητική διαδρομή, κυρίως διότι ο κόσμος θέλει να ανέβει στο Χαρασώνα. Ίσως και σε συνεργασία με το Σύλλογο Πεζοπόρων, να χαρτογραφηθεί μία διαδρομή, που θα ανεβαίνει στο Χαρασώνα με την εκπληκτική θέα».