Κατά πλειοψηφία η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Αύξηση τελών παρά την κρίση

Οι Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας “σηκώνουν” αποκλειστικά το οικονομικό βάρος

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το 2017, με τις Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας να καλούνται να “σηκώσουν” το οικονομικό φορτίο για το προσεχές έτος, όπως έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μέσω μίας σημαντικής αύξησης που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή παρά την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που έχει “γονατίσει” κυριολεκτικά τα νοικοκυριά, επιδιώκει να καλύψει την απόκλιση σε ποσοστό 9% που παρατηρείται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το έτος 2016 λόγω αδυναμίας είσπραξης και απόδοσης τελών από την ΔΕΗ με φόντο πολλά ανεξόφλητα τιμολόγια, καθώς και να επιτύχει σταδιακά, τη σύγκλιση των συντελεστών ανάμεσα στις τρεις δημοτικές ενότητες του ενιαίου Δήμου, σύμφωνα με όσα επιβάλλει ο “Καλλικράτης”.

Αν κι εκ μέρους του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη δεν έγινε ξεκάθαρα λόγος για αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, αλλά χρησιμοποίησε πιο μετριοπαθές ύφος με σχετικές αναφορές κατά την τοποθέτηση – πολιτική εισήγησή του, ωστόσο, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, σχολιάστηκε η “πρωτοφανής αύξηση” των τελών, με αιρετά μέλη της να υπογραμμίζουν την απουσία σχεδιασμού, που οδηγεί στις εν λόγω αποφάσεις.

Παρά το γεγονός της ψήφισης της εισήγησης από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος εντός της επόμενης εβδομάδας στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και θα εκπροσωπηθούν συνολικά οι δημοτικές παρατάξεις για να οριστικοποιήσουν την απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από προσεγγίσεις λαϊκισμού, την μέχρι πρότινος πιθανότητα αύξησης των δημοτικών τελών, εξαιτίας της οικονομικής ανησυχίας που εκφράζεται συστηματικά με φόντο τα γνωστά θέματα που επισημαίνονται για τον Δήμο και τη διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, είχε θίξει η εφημερίδα, τόσο σε πρόσφατα ρεπορτάζ, όσο και σε συνεντεύξεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου.

 

Αύξηση 30% και 15% σε Δ. Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας

Συγκεκριμένα, η αύξηση των δημοτικών τελών για τις Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας σε επίπεδα ποσοστών ανέρχονται στο 30% και 19% αντίστοιχα, βάσει της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής, ενώ τα δημοτικά τέλη της Δημοτικής Ενότητας Ερμούπολης παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα, αφού η μείωση των 30.000 ευρώ όπως προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό, μεταφράζεται σε περίπου 0,01 ευρώ – κέρδος - ανά μήνα για κάθε κατοικία.

Από άποψη εικόνας των συντελεστών για όλες τις περιοχές, τα νέα δεδομένα (έτος 2017) διαμορφώνονται όπως αναφέρονται στον σχετικό πίνακα, αλλά και ακολούθως: Οικιακή χρήση: Ερμούπολη (1,20), Μάννα (1,20), Άνω Σύρος (1,15) και Ποσειδωνία (1,15). Γενική χρήση: Ερμούπολη (4,20), Μάννα (2,90), Άνω Σύρος (2,90) και Ποσειδωνία (2,90).

Γ. Παπαμανώλης: Ευθυγράμμιση συντελεστών και κάλυψη ποσού 200.000 ευρώ

Την αιτιολόγηση της απόφασης αύξησης των δημοτικών τελών για τις δύο Δημοτικές Ενότητες, όπως προαναφέρθηκαν, παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης κάνοντας αναφορά σε δύο λόγους. “H ουσία είναι ότι απολογιστικά λοιπόν, βλέπουμε ότι εισπράττουμε - αφού έχουμε επιβεβαιώσει τα σωστά τετραγωνικά -, 9% λιγότερα από αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στο γινόμενο των τετραγωνικών επί τα τέλη, το οποίο χοντρικά αντιστοιχεί στις 200.000 ευρώ περίπου” σημείωσε πρωτίστως, καταδεικνύοντας εμμέσως και την οικονομική δυσπραγία των δημοτών, καθώς δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως, το εν λόγω ποσό προκύπτει από ανεξόφλητους λογαριασμούς και οφειλές των δημοτών, οι οποίοι σε ένα σημαντικό βαθμό μάλιστα, έχουν προβεί και σε ρυθμίσεις καταβολής δόσεων για την εξόφληση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

“Για να μην προκύψει ζημιά στη διαχείριση της καθαριότητας, το καλύπτουμε μειώνοντας δαπάνες και πέρυσι το είχαμε κάνει αυτό και φέτος” σχολίασε, αναφέροντας ενδεικτικά πως, “δεν αγοράσαμε κάδους”. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, “Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια. Πρέπει το ποσό αυτό να καλυφθεί και να εισπράττουμε αυτά που προϋπολογίζουμε, καλύπτοντας τη διαφορά, που ουσιαστικά η ΔΕΗ δεν εισπράττει από τους δημότες και δεν μας την αποδίδει”.

Πέραν των ανωτέρω, έθιξε και το ζήτημα των μεγάλων αποκλίσεων στις χρεώσεις ανάμεσα σε διάφορες περιοχές της Σύρου, δίνοντας ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα. “Επιπλέον, έχουμε μέχρι τώρα το οξύμωρο ότι κατάστημα στον Γαλησσά έχει μία μεγάλη διαφορά συντελεστή δημοτικών τελών από ένα κατάστημα στον Φοίνικα. Ή το Κίνι με τις Αγκαθωπές, ή ο Βήσσας με τα Χρούσσα. Οπότε με αυτό το σκεπτικό η Υπηρεσία εισηγείται οι συντελεστές δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα καταστήματα εκτός πρώην Δήμου Ερμούπολης να εξισωθούν στο 2,90” ενώ όπως συμπλήρωσε, “η Ερμούπολη με την εισήγηση της Υπηρεσίας, να παραμείνει στο 4,20 και αντίστοιχα (σσ. να προκύψει) μία ευθυγράμμιση των δημοτικών τελών στις κατοικίες”. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην τοποθέτησή του, “Αυτό σημαίνει για άλλες περιοχές μείωση, για άλλες περιοχές αύξηση. Η αύξηση σε απόλυτες τιμές για μία μέση κατοικία 80 τ.μ., αντιστοιχεί περίπου σε 2 ευρώ το μήνα”.

Κατά τη διάρκεια του σχολιασμού του μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως, “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εσφαλμένη μείωση παλαιότερα του 15% (πλασματικά τετραγωνικά), θα έπρεπε να έχει αναστραφεί σε αύξηση” ωστόσο όπως επεσήμανε, “Δεν το κάναμε”. Έκλεισε την αναφορά του δε, λέγοντας πως, “Τα δημοτικά τέλη κατά μέσο όρο, παραμένουν χαμηλότερα από το 2014 κι εξορθολογίζονται για να μην υπάρχουν αυτές οι άδικες περιπτώσεις που σας εντόπισα στην αρχή”.

 

Ανδρ. Γιαλόγλου: Πρωτοφανής αύξηση, ποιές οι δαπάνες(;)

Με την επιφύλαξη να τοποθετηθεί αναλυτικότερα εντός του δημοτικού συμβουλίου κατά την “επίμαχη” συζήτηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου έκανε λόγο για “πρωτοφανή αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών”, ασκώντας παράλληλα κριτική για το θέμα των επενδυτικών δαπανών.

“Το αλγεβρικό αποτέλεσμα είναι περίπου 91.000 αύξηση των τελών. Συγκεκριμένα, μειώνονται στην Ερμούπολη κατά 30.000 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2015 οι συντελεστές και 5.000 στο Μάννα, αυτή είναι η μείωση, δηλαδή όσο ήταν πριν την αύξηση την περυσινή και αυξάνεται κατά 120.000 ευρώ στην Άνω Σύρου και στην Ποσειδωνία” σχολίασε σε πρώτο επίπεδο ο κ. Γιαλόγλου, προσθέτοντας πως, “Η δε ποσοστιαία αύξηση των τελών σε Άνω Σύρο και Ποσειδωνία είναι περίπου 30% και 19%”. “Πρωτοφανής αύξηση” επανέλαβε αρκετές φορές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, πως, “το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2016” καθιστά σαφές πως, “η περυσινή αύξηση των τελών όπως είχαμε πει επανειλημμένως, δεν χρειαζόταν να γίνει”. Επεκτείνοντας την κριτική του και στο δεύτερο ζήτημα, έθεσε ερωτήματα προς τον κ. Παπαμανώλη, χωρίς όμως να λαμβάνει απάντηση. “Ένα δεύτερο ζήτημα, αφορά στις επενδυτικές δαπάνες. Θα υπάρξουν καθόλου στον προϋπολογισμό του 2017; Είναι ένα ερώτημα. Η προμήθεια του σαρώθρου θα ανακληθεί; Θα πραγματοποιηθεί; Τί θα γίνει;” σχολίασε, καταλήγοντας πως, “Μειοψηφούμε διότι υπάρχει εμφανής και σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών σε σχέση με το 2016”.

 

Ν. Φωτεινιάς: Έλλειψη σχεδιασμού και ζητήματα στην καθαριότητα της πόλης

Σαφής στον σχολιασμό του και την κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή υπήρξε και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Φωτεινιάς, εστιάζοντας στο ζήτημα της ανυπαρξίας σχεδιασμού της δημοτικής πλειοψηφίας και στην εικόνα της πόλης. “Θεωρώ ότι έχετε πλήρη έλλειψη σχεδιασμού με τα δημοτικά τέλη. Αυξάνεται τα δημοτικά τέλη, τα σπασμένα τα πληρώνουν πάντα οι δημότες και η παροχή υπηρεσιών της καθαριότητας είναι χειρότερη και από τα προηγούμενα έτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή και δεν κάνετε καλές παροχές και αυξάνεται τα δημοτικά τέλη” υποστήριξε κατηγορηματικά, δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησης που θα ακολουθήσει και στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού όπως γνωστοποίησε, για το θέμα της καθαριότητας της πόλης και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, κάτοικοι του νησιού, του μεταφέρουν αρκετά παράπονα.

 

Γ. Βρούτσης: Εναλλακτική πρόταση χρέωσης

Στον επίλογο της κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Βρούτσης που συμμετείχε (χωρίς δικαίωμα ψήφου), υπενθύμισε την πρότασή του σε επίπεδο χρέωσης των δημοτικών τελών. “Να δούμε κάποια στιγμή πιο σοβαρά, την πρόταση “πληρώνω, όσο πετάω” (pay as you throw)” σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως, “Κάθε χρονιά λέμε πως, δημότες που μπορεί να διαθέτουν ένα λογιστικό γραφείο για παράδειγμα, πληρώνουν παραπάνω επειδή έχουν ίδια τετραγωνικά από μία άλλη επιχείρηση που είναι για παράδειγμα ένα μικρό ταχυφαγείο. Αυτό το φωνάζω από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος. Είναι κάτι που θα αποδειχθεί πιο δίκαιο για τους πολίτες” επεσήμανε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

 

Αναμενόμενη εξέλιξη ο χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” στους δημότες

Δεδομένου ότι η σχετική συζήτηση θα ακολουθήσει εντός του μήνα και μάλιστα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τις δύο Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, στο πλαίσιο ενός καυστικού σχολιασμού, δύναται να εκληφθεί από μερίδα πολιτών και ως χριστουγεννιάτικος “μποναμάς” που θα κληθούν οι ίδιοι να καταθέσουν μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, από την αρχή του νέου έτους.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς με αφορμή τα πλείστα οικονομικά θέματα (υστέρηση εσόδων, οφειλές σε τρίτους κλπ) που είχε αναφέρει και παρουσιάσει σε σχετικά πρόσφατα ρεπορτάζ η “Κοινή Γνώμη”, είχε ερωτηθεί σχετικά στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαμανώλης, προδίδοντας εμμέσως πως, θα “απαιτηθεί” αύξηση αυτών. Αρκεί να υπενθυμισθούν οι απαντήσεις του, στα σαφή ερωτήματα της εφημερίδας προς τον ίδιο, στα οποία τοποθετήθηκε εμμέσως. “Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι βάσει των τετραγωνικών των ακινήτων που μας δίνει η ΔΕΗ προϋπολογίζουμε ένα έσοδο συγκεκριμένο και τελικά η ΔΕΗ μας αποδίδει λιγότερο. Αυτή η απόκλιση αντιστοιχεί περίπου στο 9% του προϋπολογισμού των δημοτικών τελών και οφείλεται σε αυτό που ζούμε όλοι μας, ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς της ΔΕΗ και κάνει ρυθμίσεις σε πολλούς μήνες. Οπότε, αντίστοιχα, όταν η ΔΕΗ δεν εισπράττει λογαριασμούς, δεν μας αποδίδει αντίστοιχα τα δημοτικά τέλη. Αναγκαστικά λοιπόν, το 2016 περιορίσαμε και πάλι τις δαπάνες καθαριότητας, όπως για παράδειγμα δεν αγοράσαμε νέους κάδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράσουμε το 2017. Προκύπτουν ανάγκες και πρέπει να γίνουν δαπάνες ώστε να παρέχουμε του ίδιου επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες. Αυτό το ποσοστό που δεν εισπράττεται, κατά κάποιο τρόπο μεταφέρεται στον Δήμο. Ένα μέρος του μπορούμε να το απορροφήσουμε κόβοντας δαπάνες, ένα άλλο μέρος του αναγκαστικά πρέπει να μοιραστεί δυστυχώς. Όταν κάποιοι δεν πληρώνουν, αναγκαστικά πληρώνουν οι υπόλοιποι” υπήρξε η πρώτη απάντησή του, ενώ κληθείς να προχωρήσει σε σαφή ενημέρωση των πολιτών, είχε διατηρήσει το ανάλογο ήπιο ύφος. “Να ξεκαθαρίσω ότι τα δημοτικά τέλη είναι και παραμένουν χαμηλότερα από το 2014. Δηλαδή κάναμε μία μείωση όταν αναλάβαμε, σε συνέχεια βρίσκοντας το πρόβλημα των τετραγωνικών (αυτά είναι τα πλασματικά κι όχι ο προϋπολογισμός), μας δημιούργησε μία τρύπα στα δημοτικά τέλη πολύ μεγάλη που “ακύρωνε” και τη μείωση την προεκλογική που είχε κάνει η π. Δημοτική Αρχή που ήταν πάνω από 10% και τη μικρή μείωση που κάναμε εμείς. Αφού η μείωση έγινε με πλασματικά στοιχεία, θα ήταν αυτονόητο όλη αυτή η μείωση να “γυρίσει” πίσω. Δεν το κάναμε γιατί περιορίσαμε τις δαπάνες. Αν υπάρχει ένα μικρό ποσοστό το οποίο απαιτεί να αυξηθούν τα τέλη για να καλύψουμε κυρίως τους λογαριασμούς που δεν μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ αυτό θα γίνει με γνώμονα τη διατήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας προς τους δημότες”.