Σύσκεψη τεχνικής ενημέρωσης των επιχειρηματιών της Ερμούπολης για τις πινακίδες και την υπαίθρια διαφήμιση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Αγωνία και απαίτηση υπεράσπισης

Την έντονη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων εξέφρασαν επιχειρηματίες της πόλης που παρέστησαν το βράδυ της Πέμπτης, στη σύσκεψη τεχνικής ενημέρωσης που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τα μέλη του, σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση, μετά από καταγγελία πολίτη του νησιού, η οποία οδήγησε στην παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής προς τον Δήμο, με σκοπό να υπάρξει άμεσα το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για τη συμμόρφωση των ίδιων με τον νόμο.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που βρέθηκαν πολλοί επιχειρηματίες από κάθε κλάδο όπως μεταξύ άλλων, από τον χώρο των εμπορικών καταστημάτων, της εστίασης, των τουριστικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων, πρωταγωνίστησαν κυρίως, οι ερωτήσεις σχετικά με τα χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης που θα έχουν στη διάθεσή τους, καθώς και στο πώς πρέπει να ενεργήσουν βάσει των όσων ορίζει η νομοθεσία για ιστορικούς τόπους, ζητώντας δημοσίως να έχουν ενημέρωση κι από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τις δικές του ενέργειες, με τις οποίες – τόνισαν – πως θα αποδείξει ότι υπερασπίζεται την επιχειρηματική κοινότητα.

Αν και όπως πολλάκις διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, η εν λόγω συνάντηση με πρωτοβουλία του ίδιου του Επιμελητηρίου είχε αποκλειστικά χαρακτήρα τεχνικής ενημέρωσης για την άμεση συνδρομή των επιχειρηματιών - και γι αυτό παρέστη και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Παναγιώτης Καρακατσάνης -, ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία δύο εκ των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι με παρεμβάσεις αντιπολιτευτικού ύφους προς τη Δημοτική Αρχή, επεδίωξαν να καρπωθούν σε πολιτικό όφελος, τον πανικό που έχει κατακλύσει τους επιχειρηματίες. Αρκεί να υπογραμμισθεί δε, πως, κατά την ομιλία συμβούλου, αποχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης, “Τερψιχόρη”.

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπογραμμισθεί πως, σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και εκπροσώπους των Συλλόγων και των Φορέων του νησιού για την περαιτέρω συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην ανάγκη συμμόρφωσής τους με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Περισσεύει να επισημανθεί για ακόμη μία φορά πως, η εικόνα της πόλης είναι αντιαισθητική σε αρκετές περιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ταμπελών, επιγραφών κλπ εξοπλισμού εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, το απότομο της εξέλιξης έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες σχεδόν σε πανικό με φόντο τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία.

Ερωτήματα και αγωνία με φόντο τη συμμόρφωση

Ειδικότερα, εκ μέρους των επιχειρηματιών τέθηκαν διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τόσο στην υπαίθρια διαφήμιση και στο τί επιτρέπεται ή όχι σε ιστορικούς τόπους, όσο και στο θέμα των πινακίδων και ταμπελών. Από την πλευρά του, ο κ. Καρακατσάνης υπήρξε συγκεκριμένος σε όσα του ζητήθηκαν να απαντήσει, δίνοντας έμφαση και στο θέμα των ενεργειών της αρμόδιας Επιτροπής που θα πρέπει να διενεργήσει τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, αφού τόνισε πως και κατά το παρελθόν, από το 2001 και μετά, οπότε και ξεκίνησε να ισχύει η συγκεκριμένη νομοθεσία, έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς έλεγχοι σε επιχειρήσεις στην πόλη, πρόσθεσε πως, η τριμελής επιτροπή των ελέγχων, είναι υποχρεωμένη μετά την εισαγγελική παραγγελία να προχωρήσει σε ελέγχους, διαφορετικά τα μέλη της (υπηρεσιακοί παράγοντες) “χρεώνονται” παράβαση καθήκοντος. Επιγραμματικά ο κ. Καρακατσάνης θέλησε να καθησυχάσει στο μέτρο του εφικτού τους παριστάμενους επιχειρηματίες, εκτιμώντας πως, όταν θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι, τα μέλη της Επιτροπής δεν θα επιδοθούν σε “κυνήγι μαγισσών”.

Πέραν των ανωτέρω, περιεχόμενο συζήτησης αποτέλεσε και το θέμα του χρόνου έκδοσης των απαιτούμενων αδειών από το Υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά στις κατάλληλες επιγραφές, ταμπέλες και πινακίδες, αφού για ιστορικούς τόπους, η κάθε μία πρέπει να λαμβάνει ξεχωριστά την έγκρισή του. Στο πλαίσιο ενός βραδυκίνητου δημοσίου, τονίσθηκε πως, με δεδομένη την απασχόληση τριών υπαλλήλων για την έκδοση των σχετικών αδειών στο Υπουργείο για τις αντίστοιχες ανάγκες όλης της Ελλάδας, κατέστη σαφές πως, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών.

Στο στόχαστρο” η τακτική καταγγελιών

Πέραν της ανησυχίας των επιχειρηματιών για τις ενέργειες που καλούνται να “τρέξουν” άμεσα προκειμένου να μη δεχθούν πρόστιμα, εκφράστηκε η αγανάκτηση ορισμένων παρισταμένων προσώπων για την τακτική των καταγγελιών, που όπως διαπιστώθηκε εκ νέου, “μαστίζει” το νησί. Συγκεκριμένα, υπήρξαν επιχειρηματίες που καυτηρίασαν αυτού του είδους τις ενέργειες, οι οποίες δε, προέρχονται μάλιστα από συμπολίτες μας όπως σημειώθηκε, επισημαίνοντας την απογοήτευσή τους παράλληλα, για το γεγονός ότι επί της ουσίας στρέφονται κατά του ίδιου του νησιού και της προόδου του, χωρίς όμως να υποστηρίζουν πως, δεν επιθυμούν να τηρήσουν όσα προβλέπει η νομοθεσία. Προς όφελος της Σύρου μάλιστα, υπήρξαν φωνές που σχολίασαν πως, τεράστιες πινακίδες “έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί χθες” για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και του ιστορικού κέντρου. Πέραν αυτών των παρατηρήσεων, πρέπει να αναφερθεί πως, ζητήθηκε ακόμη και η γνωστοποίηση του ονόματος του συμπολίτη μας που προέβη στην εν λόγω καταγγελία, η οποία στάθηκε αφορμή για την Εισαγγελική παραγγελία, ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες στη συνάντηση, χαρακτήρισαν “ρουφιανιές” τέτοιους είδους συμπεριφορές κι ενέργειες.

Ζητούν “ασπίδα” από Δήμο και υπεράσπιση από Επιμελητήριο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρηματίες γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν από τον Δήμο ενέργειες που θα λειτουργήσουν ως “ασπίδα” τους έως ότου μπορέσουν να ακολουθήσουν πιστά τα προβλεπόμενα, με μεμονωμένες φωνές να φωτογραφίζουν μόνον, την περίπτωση του να θέλει ο Δήμος να εισπράξει χρήματα για τα ταμεία του. Κύριο αίτημά τους πάντως, υπήρξε η απαίτησή τους να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται βαριά από την οικονομική κρίση και οδηγηθούν σε λουκέτο. Τέλος, παρόμοια απαίτηση διατυπώθηκε και προς το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιχειρηματίες να δηλώνουν πως, η διοίκησή του, ως εκπρόσωπός τους θα πρέπει να βρει τρόπους να υπερασπίσει τα μέλη της, πέραν της ενημερωτικής σύσκεψης που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης.

Για το ιστορικό του θέματος διαβάστε τα σχετικά άρθρα της εφημερίδας Α και Β.