Πρόταση σύστασης εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οργανώνονται οι εθελοντές

Αφορμή οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί, μετά από πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Την προθυμία να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή σε περιστατικά και γεγονότα αντιμετώπισης πυρκαγιών έχουν εκδηλώσει επισήμως, σχεδόν 60 συμπολίτες μας στη Σύρο, οι οποίοι πλέον γίνονται ομάδα, που μετά από εκπαίδευση θα “οχυρώσουν” τις υπηρεσίες τους με πολύτιμη γνώση, με σκοπό να βοηθούν υποστηρικτικά και με ασφάλεια στο έργο των πυροσβεστών και των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αποτέλεσαν την αφορμή να προσκληθούν επισήμως οι εθελοντές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη σύσταση εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας τόσο στη Σύρο, όσο και σε κάθε νησί των Κυκλάδων.

Στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος προκειμένου να δοθεί η έγκριση των αιρετών στην πρόταση που θα εισηγηθεί ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο, Μάριος Βουτσίνος.

Πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη σύσταση της εν λόγω ομάδας που θα έχει έδρα τη Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα μέλη της θα εκπαιδευτούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο πλαίσιο προγράμματος από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

 

Κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά από εθελοντές

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στο γραφείο του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη προκειμένου να καταστεί γνωστή η προσπάθεια οργάνωσης της εθελοντικής δράσης των πολιτών που συνέδραμαν στα μέτωπα των πυρκαγιών, είχε επισημανθεί μεταξύ άλλων πως, η παρουσία τους είναι πολύτιμη και σημαντική υπό την προϋπόθεση πως ακολουθούν την καθοδήγηση που παρέχει η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρόκειται να αναφερθεί πως, η δημοτική εθελοντική ομάδα θα προσφέρει εθελοντικά, δια μέσου των μελών της, υπηρεσίες σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, ο καθαρισμός παραλιών και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα η προστασία περιβάλλοντος.

Σχετικά με τους λόγους που γέννησαν την ανάγκη σύστασης της ομάδας, θα καταστεί σαφές προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πως, “μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και στη Σύρο, την παρουσία μεγάλου αριθμού εθελοντών – δημοτών στα μέτωπα της πυρκαγιάς και τα συμπεράσματα από τις συσκέψεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας. Οι συγκεκριμένες εθελοντικές ομάδες προβλέπεται πως θα οργανωθούν πάνω στα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Ακριβώς για τα παραπάνω, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε προσκαλέσει τόσο τους πολίτες της Σύρου, όσο και τους πολίτες όλων των νησιών των Κυκλάδων, στα οποία δεν υπάρχουν οργανωμένες Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας για δασοπυρόσβεση – δασοπροστασία – διάσωση, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή και ένταξη σε εθελοντική ομάδα που θα δραστηριοποιείται σε κάθε νησί.

Πρέπει να συμπληρωθεί πως, για τις σχετικές διαδικασίες ίδρυσης, ένταξης και πιστοποίησης στο Μητρώο της ΓΓΠΠ θα μεριμνήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας”.

Καθήκοντα κι αρμοδιότητες της εθελοντικής ομάδας

Η εθελοντική ομάδα της Σύρου θα έρθει να προστεθεί σε κάποιες με αντίστοιχο και πολυετές έργο στο νομό των Κυκλάδων, οι οποίες είναι ήδη ενταγμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και είναι οι εξής: Άνδρος – ΣΕΔΑ, Πάρος ΕΟΔ, Θήρα – Διασωστικό Σώμα Θήρας, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων καθώς και στην Κέα – Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Σχετικά με την ομάδα της Σύρου, προβλέπεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών και σε κάθε δράση που εμπίπτει στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των συναρμόδιων αρχών.

Στα κύρια καθήκοντά της περιλαμβάνονται αναλυτικότερα: α. η δασοπροστασία, β. Η δασοπυρόσβεση, γ. Η έρευνα και η διάσωση, δ. Οι πρώτες βοήθειες, ε. Η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας και στ. Η οργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από καταστροφές/αρωγή στους πληγέντες. Επιπλέον, η εθελοντική ομάδα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς εκτός εάν τα μέλη της έχουν λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης και οφείλουν γενικότερα να ακολουθούν σε κάθε συμβάν τις κατευθύνσεις και τις ειδικότερες οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των όσων ορίζονται από τις εποχικές συνεδριάσεις του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι δε λοιπές δράσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά από την πιστοποιημένη εκπαίδευση μέσω του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Τονίζεται πως, η λίστα των μελών θα ανανεώνεται με νέες εγγραφές ή διαγραφές που θα γίνονται κάθε χρόνο ενώ επισημαίνεται ότι η εκπαίδευση θα είναι συνεχής διαδικασία επιμόρφωσης των μελών ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίζουν και άλλες φυσικές ή και τεχνολογικές καταστροφές.