Σε “πρώτο πλάνο” τα προβλήματα του Επισκοπειού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και τον πρόεδρό του

“Ζητάμε ουσιαστικές παρεμβάσεις”

Προτάσεις ανάδειξης της περιοχής του Επισκοπειού προωθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προς τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να υλοποιηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και των κατοίκων, αλλά παράλληλα, θα προβάλλουν την ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής, “υπηρετώντας” το ξεχωριστό τοπίο της.

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, στο πλαίσιο της οποίας ομόφωνα γνωμοδότησαν τα μέλη υπέρ των προτάσεων του εν λόγω Συλλόγου σχετικά με τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για ένταξη κάποιων έργων της περιοχής στο πρόγραμμα LEADER, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπειού, Αντώνης Παλαιολόγος, μετά και τη συνάντηση που γνωστοποίησε πως είχαν οι κάτοικοι του χωριού με μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Αξίζει να τονισθεί εξ αρχής, πως, ο ίδιος τοποθετήθηκε συνολικά για την ατζέντα των προτάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου που αν υλοποιηθούν, θα απαντήσουν σε πολλές ανάγκες της περιοχής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως, τα μέλη κατανοούν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία καλείται με τη σειρά του να αντεπεξέλθει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και ανάδειξη μονοπατιών

Υποστηρίζοντας εξ αρχής πως, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υπάρξει “ούτε παρεμβάσεις, ούτε έργα με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού” σταδιακά, τόνισε στη συνέχεια κατηγορηματικά πως, “Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπειού, οι κάτοικοι του χωριού, η Εκκλησία (Ορθόδοξη και Καθολική) επιδιώκουμε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του και να επανέλθει στην προτεραία του εικόνα”. Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, τα αιτήματα στα οποία και θα αναφερθεί παρακάτω, έχουν καταγραφεί κι έχουν προωθηθεί από το 2014 στη δημοτική πλευρά, δήλωσε ξεκάθαρα πως, σκοπός της σημερινής νέας παρέμβασης είναι “να επιτύχουμε την ανάπλαση καλντεριμιών, σκαλοπατιών κ.λ.π, τη διαπλάτυνση των δρόμων και γενικά την επίλυσή των προβλημάτων”. Αφού πρωτίστως ο πρόεδρος επεσήμανε πως, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν γίνει αποδεκτά από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην περιοχή, τόνισε πως, “προτείναμε ορισμένα από τα θέματα να ενταχθούν σε πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων”, όπως η ανάδειξη μονοπατιών και καλντεριμιών, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης στην πρόσφατη συνεδρίαση και συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Μάλιστα, κατέστη σαφές, πως για τις μελέτες θα συνδράμουν μηχανικοί της περιοχής.

Βελτίωση καθημερινότητας

Από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Επισκοπειό κι έχει αναδειχθεί αρκετές φορές είναι και ο δρόμος της Μεσσαριάς, που απαιτεί σημαντικές βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση κατοίκων κι επισκεπτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “Το κύριο πρόβλημα είναι ο δρόμος Μεσσαριάς- Μαλλίων- Επισκοπειού-Προφήτη Ηλία. Ο δρόμος αυτός ενώνει τη Μεσσαριά με το Επισκοπειό, την Αληθινή και το Κίνι και εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό οχημάτων” όταν όμως “είναι επικίνδυνος” αφού όπως σημείωσε, “απαιτείται η διαπλάτυνσή του σε δύο σημεία, η τοποθέτηση προστατευτικών και καθρεπτών, ο δημοτικός φωτισμός και τέλος η ασφαλτόστρωσή του”.

Να γίνει επισκέψιμη η περιοχή

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, βάσει του σκεπτικού των μελών του Πολιτιστικού, η βελτίωση σε επίπεδο πρόσβασης στην περιοχή ακόμη και λεωφορείων, θα βοηθούσε στο να καταστεί επισκέψιμος ο οικισμός. “Ως Σύλλογος ήρθαμε σε επαφή από διετίας, με τα τουριστικά γραφεία του νησιού και καταβλήθηκε προσπάθεια να προσελκύσουμε τουρίστες, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν τους Ιερούς Ναούς που υπάρχουν στο Επισκοπειό, τον Ορθόδοξο Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο και τον Καθολικό Ι.Ν. της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στο δρόμο προς τα Μάλλια”, με τον πρόεδρο να επισημαίνει παρακάτω ότι, “Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, παρά την περιορισμένη τουριστική κίνηση που έχει το νησί μας” αφού όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε η περιοχή και οι ναοί της να αποτελέσουν ένα σταθμό “στο πλαίσιο του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού”. Σημείωσε μάλιστα, πως, ως Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση καθώς, τα μέλη του παρακολούθησαν στενά “τα προβλήματα μετακίνησης κι εξυπηρέτησης των μαθητών” που διαμένουν στην περιοχή, εξαιτίας τη μη προσέγγισης ούτε “του μικρού πούλμαν του ΚΤΕΛ που μετέφερε μέχρι πέρυσι τους μαθητές”.

Βασικά αιτήματα και φωνή... ικανοποίησής τους

Αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής προχώρησε στην αναλυτική καταγραφή των αιτημάτων του για την ανάδειξη της περιοχής, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν παρουσιασθεί από την εφημερίδα σε προγενέστερο φύλλο καθώς, υιοθετήθηκαν από τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου για την προώθησή τους στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017. Ακολουθούν τα κυριότερα για λόγους οικονομίας χώρου: 1. Αποκατάσταση του δρόμου από τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου Ταλάντων/Γαλησσά στη Μεσσαριά, προς Μάλλια και Επισκοπειό. 2. Αποκατάσταση της ασφάλτου της οδού που οδηγεί στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία. Κόψιμο κλαδιών δέντρων που εμποδίζουν τα μικρά πούλμαν να φτάσουν στην πλατεία του Προφήτη Ηλία. 3. Περιμετρικά, στην άκρη της πλατείας του Προφήτη Ηλία, υπάρχει δημοτικός πεζόδρομος πλάτους 4 μέτρων και συνολικού εμβαδού 342 τ.μ.. Απαιτείται η πλακόστρωσή του, η αποκατάσταση της πεζούλας και τοποθέτηση φωτιστικών και παγκακιών. 4. Ασφαλτόστρωση του δημοτικού δρόμου, απέναντι ακριβώς από την είσοδο της οικίας Ματαντού. 5. Ασφαλτόστρωση του δημοτικού δρόμου από τη διασταύρωση της οδού Κινίου προς την οικία Κορνηλάκη. Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί τον νέο οικισμό με μεγάλο αριθμό οικιών. 6. Αποκατάσταση του παλαιού δημοτικού δρόμου Ερμούπολης-Κινίου, στο τμήμα που περνάει μέσα από το χωριό.

Στη λίστα των αιτημάτων γίνεται λόγος για αποκατάσταση του συνόλου των καλντεριμιών και των μικρών δρόμων, ενώ επισημαίνεται η απαίτηση καθαρισμού αυτών και συστηματικού κλαδέματος των πεύκων, καθώς επίσης ζητείται η αποκατάσταση για όλα τα παραδοσιακά πεζούλια και για τα μαρμάρινα σκαλοπάτια.

Εκτός των ανωτέρω, ο Πολιτιστικός επισημαίνει την πρόταση δημιουργίας παιδικής χαράς για την αναψυχή των παιδιών του οικισμού (σε χώρο που ανήκει το ελληνικό δημόσιο) και κρίνει επιβεβλημένη την ονοματοδοσία οδών. Τέλος, προτείνεται η αποκάλυψη του μαρμάρινου πηγαδιού στο τέρμα του Επισκοπειού και της παραδοσιακής βρύσης και σαφώς η συμπλήρωση των πυροσβεστικών κρουνών, αλλά και η τοποθέτηση μηχανήματος πόσιμου νερού.

Πρέπει να αναβαθμιστεί το χωριό”

Στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Παλαιολόγος υπήρξε κατηγορηματικός πως, “Πρέπει κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί το χωριό” αφού όπως υποστήριξε, “Έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και μόνο μεμονωμένες ενέργειες από μερικούς κατοίκους του χωριού δίνουν κατά διαστήματα προσωρινές λύσεις σε προβλήματα”. Ωστόσο, η ουσία όπως επανέλαβε είναι πως, “Εμείς ζητάμε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χωριό” αφού συγκρίνοντάς το και με άλλα χωριά του νησιού (Φοίνικας, Κίνι, Γαλησσάς, Πάγος, Βάρη), “δεν έχει γίνει τίποτα”. Υποστηρίζοντας πως, “δεν είμαστε αιθεροβάμονες” αλλά πως τα μέλη του Συλλόγου έχουν γνώση της οικονομικής συγκυρίας, κατέληξε πως, “εμείς προσπαθούμε να σπρώξουμε τα πράγματα να μπουν στο αυλάκι”.