Αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου Π. Χρυσαφίδη για συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε αιρετούς και πολίτες σε άμισθες θέσεις υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες»

«Ο Δήμος να σταθεί αρωγός»

Αίτημα προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να διευκολύνει τους αιρετούς και πολίτες, οι οποίοι δεν αμείβονται, αλλά υποχρεούνται σε καταβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», από την καταβολή αμοιβής σε επαγγελματία, κατέθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης.

Το σύνολο των αιρετών, είτε βρίσκονται σε έμμισθη, είτε σε άμισθη θέση, καθώς επίσης τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, αλλά και οι υπάλληλοι, ή απλοί πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν σε Επιτροπές της Αυτοδιοίκησης, υποχρεώνονται σε καταβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να ελέγχονται τυχόν άδηλα εισοδήματα, ή «ύποπτες» συναλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου, ότι πρόκειται για μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, την οποία συνήθως άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χρειάζεται η παροχή υπηρεσιών από λογιστή, με την αντίστοιχη αμοιβή, η οποία αφορά σε ποσά ύψους περίπου των 40 ευρώ.

Δεδομένου, ότι, πλην του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, οι υπόλοιποι αιρετοί ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς αποζημίωση, όπως επίσης και οι υπάλληλοι και οι πολίτες, που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες, το αίτημα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, να σταθεί αρωγός, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα άτομα σε άμισθες θέσεις, λόγω της ενασχόλησής τους με τα κοινά, εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Πολιτών Σύρου», κ. Παύλος Χρυσαφίδης, με επιστολή του, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δήμαρχο και όλα τα μέλη του Σώματος.

«Υπηρετούμε το Δήμο αφιλοκερδώς»

Κατόπιν των καθιερωμένων ευχών, ο κ. Χρυσαφίδης στην επιστολή του, προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ., αιτείται τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, «το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης «πόθεν έσχες» των μελών του Δ.Σ  και των Τ.Ε αλλά και όλων των μελών (και αναπληρωματικών) των επιτροπών του Δήμου».

Συγκεκριμένα, ζητά σχετική μέριμνα, ώστε «υπάλληλος του Δήμου που γνωρίζει το αντικείμενο να αναλάβει να βοηθήσει τους υπόχρεους να συντάξουν ηλεκτρονικά  αυτή τη δήλωση».

Όπως σημειώνει, «αφιλοκερδώς όλοι υπηρετούμε το Δήμο και πρέπει ο Δήμος να σταθεί αρωγός, προκειμένου να μην επιφορτιστεί κανένας, με έξοδα σε λογιστή, ειδικά όσοι δεν δύνανται (και είναι πολλοί)», δηλώνοντας τέλος σίγουρος, ότι ο Δήμος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και θα ενεργήσει άμεσα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα στις εκπρόθεσμες καταθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης απαιτεί πληροφορίες για κάθε είδους εισόδημα του προηγούμενου έτους, όπως μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά δεδομένα του κάθε υπόχρεου.

Παράλληλα, η νομοθεσία ορίζει διοικητικό πρόστιμο, που κυμαίνεται από 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και επιβάλλεται σε όποιον υποβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή του. Αντίστοιχα, υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση, μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας, ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως και 100.000 ευρώ.

Υπαρκτή βούληση, αμφίβολες δυνατότητες

Απόλυτα θετικός, όσον αφορά στη βούληση εκ μέρους του Δήμου, αλλά διατηρώντας επιφυλάξεις, αναφορικά με τις δυνατότητες, εμφανίζεται ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός.

Ο κ. Μαραγκός χαρακτήρισε το αίτημα του κ. Χρυσαφίδη κατανοητό και λογικό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, έως και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αλλά και της περιορισμένης στελέχωσης των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, ενδέχεται να μην υπάρξει η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος αυτού, μέσα από τα στελέχη του φορέα.

Επιπροσθέτως, ακόμη κι αν ο Δήμος επιλέξει να αναθέσει την υπηρεσία αυτή σε εξωτερικό συνεργάτη και πάλι προκύπτουν ζητήματα, αφενός, αν η δαπάνη, για το σκοπό αυτό, είναι επιλέξιμη και αφετέρου, ακόμη κι αν είναι δυνατή η εγγραφή της σε κάποιο κωδικό, πώς δύναται ο Δήμος να την εγγράψει, εφόσον ο προϋπολογισμός για το 2017, αναμένεται να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή, αν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, μετά τις 15 Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχα η προθεσμία υποβολής, λήγει στις 15 Ιανουαρίου.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Μαραγκός, «το αίτημα μας φαίνεται πολύ λογικό, διότι κάποιοι άνθρωποι, που συμμετέχουν άμισθα, χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος, δεν γίνεται να επιβαρύνονται από την “τσέπη” τους, προκειμένου να απευθυνθούν σε κάποιο λογιστή, για να τους φτιάξει τη δήλωση», τονίζοντας, ότι θα έλθει άμεσα σε συνεννόηση με την Οικονομική Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ο Δήμος με ίδια μέσα, έχει τη δυνατότητα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

«Εάν δεν μπορούν οι υπάλληλοι του Δήμου, λόγω φόρτου εργασίας, λόγω αδειών, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, να το κάνουν, δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμη και επιλέξιμη η δαπάνη ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη», διευκρίνισε ο Δήμαρχος, αναφέροντας, πως το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί κατόπιν άμεσης επικοινωνίας με τον Επίτροπο, όπως επίσης και το πρόβλημα που προκύπτει από το διάστημα έως και την έγκριση και θέση σε εφαρμογή του προϋπολογισμού του νέου έτους.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος επεσήμανε, ότι αυτή η επιβάρυνση, λειτουργεί και αποτρεπτικά στους πολίτες, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στις επιτροπές, καθώς, ζητούνται αναλυτικά και πλήρως όλα τα οικονομικά, αλλά και τα προσωπικά στοιχεία του κάθε υπόχρεου, «ειδικά μάλιστα, όταν μιλάμε για αιρετούς και πολίτες, που συμμετέχουν σε επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο, όπως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Επιτροπή Πολιτισμού, η Τουριστική Επιτροπή και δεν προβαίνουν σε αναθέσεις, αλλά έχουν γνωμοδοτικό ή εισηγητικού χαρακτήρα», αναφέροντας, ότι «δεν έχει νόημα να βάζουμε τους ανθρώπους αυτούς στη διαδικασία να υποβάλλουν δήλωση “πόθεν έσχες”».

Επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά, ότι η πρόταση του κ. Χρυσαφίδη αντιμετωπίζεται θετικά, ο κ. Μαραγκός έκλεισε, δεσμευόμενος να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές ενέργειες διερεύνησης της δυνατότητας αυτής, για το Δήμο και τις υπηρεσίες του, προκειμένου, σε περίπτωση, που η συνδρομή του είναι εφικτή, να προχωρήσει άμεσα σε ικανοποίηση του αιτήματος.

Ετικέτες: