Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Οι στιγμές της Σύρου

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2017 - 13:00

Νεώριο  25/1: Ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων του Νεωρίου, με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για το νέο 11μελές ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου, με εμφανείς παρατυπίες.

3/3: Η οριακή οικονομική κατάσταση του Νεωρίου, υποχρέωσε στην επιλογή της επιχείρησης για υπαγωγής της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, με ζητούμενο τη διάσωση της και την ικανοποίηση των πιστωτών.

15/3: Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα εξελίχθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και εκτάκτων εργαζομένων του Σωματείου των αμμοβολιστών, με θέμα την προοπτική των εργαζομένων του ναυπηγείου.

7/6: Συνάντηση για το μέλλον του Νεωρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία του υπουργού Π. Καμμένου, με ηχηρή την απουσία των εκπροσώπων της εταιρείας του Νεωρίου, καθώς δεν είχαν λάβει γνώση για την εν λόγω σύσκεψη.

5/7: Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Νεώριο επιβεβαίωσε η μητρική εταιρεία, με ανακοίνωση της.

26/7: Σκληραίνει τη στάση του σχετικά με το θέμα του Νεωρίου το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και βάλλει προς πάσα κατεύθυνση που κρίνει ότι δυναμιτίζει το μέλλον του ναυπηγείου, λαμβάνοντας την άμεση απάντηση του προέδρου του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, που χαρακτηρίζει ως «κουτσομπολιό» τα σχετικά με τις μεταβολές χρήσης της επιχείρησης.

16/8: «Σκοτεινό» συνεχίζει να διαφαίνεται το μέλλον του ναυπηγείου, καθώς με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η ΔΕΗ αποκλείει την επανηλεκτροδότηση του, παρά τα αιτήματα των αυτοδιοικητικών της Σύρου προς κάθε αρμόδιο πολιτικό και υπηρεσιακό παράγοντα.

24/8: Συμμετοχή του Ομίλου Νεωρίου στον διαγωνισμό του ΓΕΝ για το έργο της δεξαμενής του ΠΝ, η οποία αφίχθηκε 4 μήνες μετά στο ναυπηγείο της Σύρου.

30/9: Μία νέα παράσταση συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ναυπηγείου, με φόντο τους εργαζομένους του, το πρόβλημα των οποίων για ακόμα μία φορά χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εντυπώσεων.

11/10: Κίνηση με σημειολογική βαρύτητα η παραίτηση του Ν. Ταβουλάρη από το Δ.Σ. της ΝΑΒΙΕΣ, που συνοδεύτηκε από αιχμές προς πάσα κατεύθυνση και ένα μήνα αργότερα η γενική συνέλευση αποφασίζει τη νέα του σύνθεση.

18/10: Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του Νεωρίου, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του νησιού και να υπάρξει μία τελική συμφωνία ως προς την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων.

 

Οικονομική διαχείριση

22/1: Αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας από το δημοτικό συμβούλιο για μία σειρά από “ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους” επί του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2016.

25/1: Πανηγυρισμοί άνευ αντικρίσματος της δημοτικής αρχής για την υπόθεση της ανάθεσης του τουριστικού portal, για την οποία υπήρξε θετική απόφαση εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο κρίνει ότι υπάρχει κατάτμηση, ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη, αλλά απαλλάσσει λόγω συγγνωστής πλάνης.

9/2: Λάθη εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε σημαντικά οικονομικά θέματα του Δήμου, όπως ο προϋπολογισμός του για το έτος 2016, με τη δημοσιευμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ανακριβώς αναφέρει ως έγγραφο που έχει αναγνωσθεί - κατά την επίμαχη συνεδρίαση του - τη θέση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

24/2: Αναπομπή του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2016 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε ένα μήνα αργότερα.

9/5: Ως μέσον προβολής η δημοτική αρχή επέλεξε την χρηματοδότηση δημιουργίας video clip ενός τραγουδιού του μουσικού συγκροτήματος Kings, που κοστολογήθηκε 6.000 ευρώ, με επιπλέον 1.000 ευρώ για τη φιλοξενία.

11/5: Περί τις 70.000 ευρώ η δαπάνη του Δήμου για τη φύλαξη των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων την προσεχή περίοδο, με τον κίνδυνο να “επιστρέψει” στον Δήμο ακυρωμένη η σύμβαση, όπως σημειώθηκε στις ενστάσεις της δημοτικής μειοψηφίας.

6/6: Η επίσημη παρουσίαση του video clip των Kings για την τουριστική προώθηση της Σύρου, με ένα αποτέλεσμα αμφιβόλου αισθητικής, που εγείρει πλήθος ενστάσεων ως προς την αποτελεσματικότητα του, καθώς δεν συνάδει με την πραγματική «εικόνα» και προσωπικότητα του τόπου, ενώ η χρηματοδότηση του εκ μέρους του Δήμου, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την τελική έγκριση της δαπάνης από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

16/6: Στη σκιά νέων παρατηρήσεων περί άστοχων αναφορών για τη Σύρο, καθώς και της συνεχούς μείωσης των νούμερων τηλεθέασης εκπομπών του τηλεοπτικού σταθμού “Έψιλον”, μέσω των οποίων η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να προβληθεί η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάθεση του ποσού των 20.000 ευρώ στο κανάλι για τη σχετική διαφήμιση.

31/8: Οριστική λήξη της “αμαρτωλής” υπόθεσης των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ, για τις οικονομικές εκκρεμότητες της, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει τη μη πληρωμή τους.

15/9: Ανάθεση σε τρίτους εκτέλεσης υπηρεσιών web marketing, προϋπολογισμού 97.960 ευρώ, για την διαφημιστική προώθηση της Σύρου, με τις τοποθετήσεις και εξηγήσεις της δημοτικής πλειοψηφίας να μην πείθουν την αιτιολόγηση της δράσης και το υψηλό της κόστος.

13/10: Εντάλματα πληρωμής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, με υψηλά ποσά από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη ακάλυπτων ηλεκτροδοτούμενων χώρων από το 2011 έως και σήμερα, σε περισσότερους από εβδομήντα επιχειρηματίες της Σύρου.

5/12: Υπερψηφίστηκε από τα μέλη της δημοτικής αρχής η αύξηση των δημοτικών τελών για τις Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας σε ποσοστό 30% και 19%, αντίστοιχα, ενώ για τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης, τα δημοτικά τέλη μειώνονται σχεδόν ανεπαίσθητα.

23/12: Κατά πλειοψηφία και με καμία παράταξη της μειοψηφίας να μη δίνει τη θετική της ψήφο, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου για το οικ. έτος 2017, μειωμένος κατά 1 εκ. ευρώ, με κύρια χαρακτηριστικά την υστέρηση εσόδων και περιορισμό των δαπανών σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική μέριμνα.

 

Παραιτήσεις

14/1: Ο πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ, Γ. Ρούσσος, υπέβαλλε την παραίτηση του όχι μόνο από τη θέση του, αλλά και από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου, Γ. Μαραγκού, παραμένοντας ως ανεξάρτητος τοπικός σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου.

29/1: Παραίτηση του στελέχους της παράταξης της δημοτικής αρχής και μέλους της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, Ν. Ρούσσου.

25/2: Ζητήθηκε από τον Δήμαρχο η παραίτηση της Μ. Καζαντζάκη από την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου και η παραμονή της στις τάξεις της παράταξης ως απλή δημοτική σύμβουλος, με χαρακτηρισμούς και αμφισβητήσεις εκατέρωθεν να επιβαρύνουν τις ήδη διαρρηγμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

29/3: Η υποτυπώδης έως και ανύπαρκτη λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου προκαλεί κωλύματα στη χάραξη της τουριστικής προοπτικής του τόπου, τέθηκε εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, που αποχώρησε από το όργανο.

16/11: Την παραίτηση του υπέβαλλε ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, από πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, προτείνοντας ως αντικαταστάτη του τον Δ. Σαγγινέτο.

28/11: Με μία λιτή ανακοίνωση, γνωστοποίησε την παραίτηση της από την θέση της ως Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου, η Χρ. Πάπιτση.

 

Έργα

8/1: Παύση των εργασιών κατασκευής του κεντρικού υποσταθμού στη Σύρο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, εξαιτίας του αδιεξόδου απομάκρυνσης των προϊόντων εκσκαφής από τον συγκεκριμένο χώρο.

20/1: Το περιφερειακό συμβούλιο υπερψήφισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο, για την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας για την Κλειστή Αίθουσα Α΄ του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”.

18/2: Την αναβάθμιση και τη βελτίωση των εμπορικών οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, ανακοινώνει ο Δήμος, παρουσιάζοντας την μελέτη ανάπλασης του πεζόδρομου.

5/4: Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού δαπάνης 1.334.000 ευρώ για τη δημοπράτηση του έργου: επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών το αεροδρομίου Σύρου, με τον χρόνο υλοποίησης του έργου να ορίζεται εντός 6 μηνών.

2/6: Εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ τα έργα επισκευής-επέκτασης του δημοτικού σχολείου Βάρης και ανέγερσης νηπιαγωγείου, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ και εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων Σύρου, προϋπολογισμού 1.252.742 ευρώ.

3/6: Εγκαίνια του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Ερμούπολης.

3/10: Απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων, το έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου της οδού Μπαρμπέτα.

10/10: Στο ΕΣΠΑ το έργο του δικτύου ύδρευσης των οικισμών της κοινότητας Ποσειδωνίας.

26/10: Σε διαδικασία αναμονής έχει τεθεί το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, εξαιτίας της συμπερίληψης του στα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, που μεταβιβάστηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο το οποίο θα αναλάβει την αξιοποίηση τους.

4/11: Η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις δημοπρατήσεις των έργων επέφερε καθυστέρηση σχετικά με το έργο του σχολείου της Βάρης, εκθέτοντας την θριαμβολογία τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των τότε ισχυρών στελεχών της.

16/12: Προσπάθεια βελτίωσης λειτουργίας της παραδοσιακής αγοράς στην Ερμούπολη και αισθητικής της αναβάθμισης, με πρώτο βήμα την παρουσίαση τριών προμελετών που αφορούν σε σχέδια στεγάστρων στην οδό Χίου.

 

Αποφάσεις

12/1: Μόνιμη θέση στάθμευσης απέναντι από το θέατρο “Απόλλων” κατοχυρώνεται στο εξής για το όχημα του δημάρχου, με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης.

26/1: Επιβεβαιώσεις του Δημάρχου περί τουριστικής αξιοποίησης του ιστορικού τόπου της Γυάρου και της εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού της, με την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων.

23/3: Την πλέον κατάλληλη θέση στην Ερμούπολη αναζητούν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί ώστε να αποτελέσει τη νέα αφετηρία τους, μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη χωροθέτηση της πιάτσας κατά μήκος του παραλιακού τμήματος, που πρότεινε η δημοτική αρχή και υιοθετώντας την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη για την οδό Στ. Πρωίου.

31/3: Παρά τις αμφισβητήσεις ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα και τους συνειρμούς που αυτό προκαλεί, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο το νέο τουριστικό λογότυπο του Δήμου.

13/4: Η γνωστοποίηση της απαίτησης του Δήμου Αθηναίων για καταβολή υψηλού αντιτίμου για την αγορά τάφου για τον Μάρκο Βαμβακάρη, κινητοποίησε τον Δήμο για εξεύρεση λύσης, με το δημοτικό συμβούλιο να εκφράζει την επιθυμία παραχώρησης τάφου από την Καθολική Επισκοπή ώστε ο Μάρκος να επιστρέψει στη γενέτειρα του.

9/5: Πρώτη παρέμβαση για την επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης από τον επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Ν. Καΐλη, με τις σχετικές επισημάνσεις να πληθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από όλες τις παρατάξεις της δημοτικής μειοψηφίας.

24/5: Το σύμφωνο “συναντίληψης και συνεργασίας” για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος και ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, σε μία επίσημη εκδήλωση στο θέατρο “Απόλλων”, κατά τη διάρκεια της φιέστας ο υπουργός να αναφέρεται και στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών, με παραδοχή της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

16/6: Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η δημοτική πλειοψηφία να προωθήσει το νησί τουριστικά, προσκαλώντας τις εκπομπές “Αποκαλυπτικά” και “Μπράβο Ρούλα” στη Σύρο, προκάλεσε την έντονη κριτική που έχει δεχθεί από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, με το κανάλι να ακυρώνει τελικά, 5 ημέρες μετά, την πραγματοποίηση τους.

23/6: Με έκδηλη την πρόθεση “προώθησης ορισμένων ατόμων και αποκλεισμού άλλων υπαλλήλων”, σύμφωνα με τη θέση του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου, εγκρίθηκε, από το δημοτικό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ο νέος Οργανισμός λειτουργίας των Εσωτερικών Υπηρεσιών.

30/6: Δεν θα ξεκινήσει η εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων πεζοδρόμησης στην Ερμούπολη για τη θερινή περίοδο από 1η Ιουλίου, λόγω μη έκδοσης έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

9/9: Επίσημη παρουσίαση του φακέλου της κρουαζιέρας, η σύνταξη του οποίου και ολοκληρώθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

16/9: Άκρως απογοητευτική παρουσιάζεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ, με τον υπεύθυνο και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γ. Χαρίτο να προδίδει μέσω των δηλώσεών του, εικόνα αποδιοργάνωσης, με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου να προχωρά δύο μήνες μετά στην κατάρτιση του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας τους.

4/10: Επιβολή προστίμων, αποφασίζει η δημοτική αρχή, σχετικά με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις.

14/10: Απαίτηση ικανοποίησης του αιτήματος περί στελέχωσης των υπηρεσιών της ΠΝΑι, διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σε αντίθετη περίπτωση, στις 15 Νοεμβρίου, θα υπάρξει κινητοποίηση αναστολής της λειτουργίας, η οποία τελικώς πραγματοποιήθηκε.

21/10: Σύναψης διαβαθμιδικής σύμβασης ανάμεσα σε ΠΝΑι και Δήμο για ένα σύγχρονο γήπεδο 5Χ5 στα Καμίνια.

1/12: Πρώτη αρνητική γνωμοδότηση, από την επιτροπή διαβούλευσης, για την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων που κατατέθηκε ως πρόταση εγκατάστασης στο Νεώριο εντός του λιμανιού της Σύρου, ενώ 10 ημέρες μετά υπήρξε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο.

5/12: Αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο της Σύρου, με την καταγγελία που προκάλεσε την εισαγγελική εντολή προς το Δήμο για διενέργεια ελέγχων που συνεπάγονται επιβολή υψηλών προστίμων, για τις διαφημιστικές αναρτήσεις κάθε τύπου, στην χαρακτηρισμένη ως ιστορικό τόπο Ερμούπολη, με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ως το αρμόδιο συλλογικό όργανο, να καταλήγει 10 ημέρες μετά, στην εξεύρεση λύσεων μέσω συλλογικών ενεργειών.

 

Διάφορα

21/4: Τέθηκε σε εφαρμογή η νέα τουριστική πλατφόρμα της ΠΝΑι για την παρουσίαση και προβολή των νησιών.

2/5: Αρνητική εικόνα η πρόσδεση του πλοίου Aqua Spirit, στην παλιά του θέση στο μέσον της παραλίας, αγνοώντας το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, την φθορά που προκάλεσε, αλλά πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών της Ερμούπολης, με το Λιμεναρχείο να προκρίνει την ασφάλεια του πλοίου.

4/5: Σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται στη Σύρο επί 5 ημέρες, με ασθενείς σεισμικές δονήσεις, που παρά του ότι είναι χαμηλής έντασης, έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

1/6: Κατάργησή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 1.6.2016, στην δεύτερη ομάδα νήσων, τα οποία είναι: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.

17/6: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας Astra Airlines από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σύρο.

29/6: Στην παρουσίαση του εύχρηστου και πλήρως ενημερωμένου web portal του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου προχώρησε η διοίκησή του.

21/7: Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξεσπά στην περιοχή του Βόλακα, πίσω από την Αγ. Βαρβάρα, με τη φωτιά να εξαπλώνεται αστραπιαία προς κατοικημένες περιοχές και να καίει εκατοντάδες στρέμματα γης.

15/7: Διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους πολίτες είναι τα δημοτικά ποδήλατα των σταθμών της Ερμούπολης και των ειδικών θέσεων ευρύτερα αυτής.

19/7: Άμεση υπήρξε η κοινή δημόσια τοποθέτηση κατηγορηματικής αντίθεσης των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου αναφορικά με το αίτημα των υπαλλήλων της ΠΝΑι , του παραρτήματος Ρόδου, περί μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο.

7/8: Δύο εστίες πυρκαγιάς, μεγάλης έκτασης, ξέσπασαν στην περιοχή του Κόμητου, λόγω ρίψης βεγγαλικών από αλιείς, κατά τη διάρκεια της γιορτής του τραβήγματος της πεζότρατας, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

16/9: Συζητήθηκε, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η προσφυγή κατά της απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών.

20/9: Δέσμευση όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την αναζήτηση και εφαρμογή της καλύτερης δυνατής λύσης στο θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία Ποσειδωνίας, Βάρης και Άνω Σύρου απέσπασαν οι Διευθυντές τους και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΝΑι.

10/10: Προς εξυπηρέτηση προσωπικού πολιτικού οφέλους φαίνεται να ενήργησε η πρόεδρος του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου, με φόντο τα σοβαρά κτιριακά θέματα που ταλαιπωρούν το 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, τα οποία και στεγάζονται σε χώρους του, στέλνοντας μία αίτηση προειδοποιητικού χαρακτήρα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, χωρίς να έχει συνεδριάσει και να έχει αποφασίσει σχετικώς το ΔΣ του Ιδρύματος.

19/10: Τιμητική διάκριση, ανάμεσα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στα Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον.

24/10: Τεράστιες καμένες εκτάσεις, σπίτια και αυλές μαυρισμένα από τους καπνούς, αλλά και ένα αίσθημα ανακούφισης, καθώς προλήφθηκαν τα χειρότερα, άφησε πίσω της η μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά, που ξέσπασε στο Μέγα Γιαλό.

31/10: Πολιτική εκμετάλλευση της μεγάλης φωτιάς που κατάκαψε μεγάλο μέρος της Νότιας Σύρου, επιχειρήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη, λαμβάνοντας τη σχετική απάντηση από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

1/11: Την αεροπορική γραμμή της Σύρου αναλαμβάνει η αεροπορική εταιρεία Sky express, με μηδενική επιδότηση, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα της αποκλειστικότητας, δηλαδή μη επιτρέποντας την δραστηριοποίηση άλλης εταιρείας στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.

2/11: Στη δικαιοδοσία του εισαγγελέα έχει περάσει πλέον η διερεύνηση του θέματος σχετικά με την επικινδυνότητα ή μη του κτιρίου του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, μετά την εμπλοκή που προκάλεσαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που προέκυψαν με φόντο το κληροδότημα του Ισιδώρειου στο οποίο ανήκει κτιριακά το εν λόγω σχολείο.

28/11: Συνεχίζεται η προκλητικότητα από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα, που μιλούν ανοιχτά για μεταφορά της έδρας από την Σύρο στη Ρόδο, με τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής να επιχειρούν υποβάθμιση του θέματος.

16/12: Μία σοβαρότατη καταγγελία, από τον προϊστάμενο του Β΄ τμήματος της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου των Κυκλάδων, εις βάρος του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη, για απρεπή συμπεριφορά και χρήση υβρεολόγιου, έρχεται να προβληματίσει όσον αφορά στην συμπεριφορά που αυτός επιδεικνύει, η οποία δεν συνάδει με το αξίωμα που κατέχει.