Οι στόχοι των Αυτοδιοικητικών προσώπων για τη Σύρο και τις Κυκλάδες το νέο έτος, όπως διατυπώθηκαν στις εκδηλώσεις υποδοχής του 2017

Υλοποίηση έργων και πολιτική ωριμότητα

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων γνωστοποίησαν τον προγραμματισμό επίσημων απολογισμών

Την προώθηση και υλοποίηση έργων, καθώς και την ανάπτυξη πολιτικής ωριμότητας και συνεργασίας έθεσαν – δημοσίως - ως βασικούς στόχους για το 2017 τα αιρετά πρόσωπα των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης στη Σύρο, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών τους στις επίσημες εκδηλώσεις υποδοχής του νέου έτους.

Σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο, που διαμορφώνεται σαφώς, αρνητικό κλίμα - ιδιαιτέρως - για τον νησιώτικο χώρο εξ αιτίας των πολιτικών αποφάσεων που εφαρμόζονται και χτυπούν πολλαπλώς την οικονομική αντοχή των νησιών, τόσο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δια στόματος του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση των προσπαθειών ανάπτυξης του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου και ειδικότερα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο δύο λιτών εκδηλώσεων παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, καθώς επίσης του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, αιρετών των δύο βαθμών, αλλά κι εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και των σωμάτων ασφαλείας, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης εξέθεσαν τους βασικότερους στόχους για το 2017, πραγματοποιώντας παράλληλα, λακωνική αναφορά σε “χτυπήματα” που δέχθηκε συνολικά η νησιωτικότητα και τονίζοντας πως, η διεκδίκηση της ανάκτησης της αξιοπρέπειας του νησιώτικου χώρου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, οι δύο αιρετοί γνωστοποίησαν την πρόθεση πραγματοποίησης επίσημων απολογισμών εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Περιορισμένοι πόροι, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Περιγράφοντας το γενικότερο κλίμα οικονομικής κρίσης που επηρεάζει συνολικά την κατάσταση και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως, σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να αξιοποιήσει πόρους που προέρχονται από το κράτος, αλλά κυρίως, χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτήσεις προς όφελος του τόπου. “Ο Δήμος μας παρά την δυσκολία της εποχής προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του με τις μικρές ή και τις μεγαλύτερες δυνάμεις να βρίσκεται κοντά στους συμπολίτες μας προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους” σχολίασε αρχικά, εξηγώντας πως, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή αναπτύσσει “μία σειρά από δράσεις, από πρωτοβουλίες, από έργα σε τομείς όπως η κοινωνική μέριμνα και η υποστήριξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το περιβάλλον”. Στο πλαίσιο της επιγραμματικής αναφοράς του για το έτος που συμπληρώθηκε, σχολίασε πως, “ο Δήμος τη χρονιά που πέρασε κινήθηκε προς την κατεύθυνση υλοποίησης πολύ σημαντικών έργων υποδομής μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων” που όπως τόνισε, “είχαν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής” και προωθήθηκε η υλοποίησή τους λόγω “εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και από τα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά πλαίσια”.

Βάσει των ανωτέρω, θέλησε να ευχαριστήσει τις υπηρεσίες και το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, καθώς όπως επεσήμανε, “σε ένα χρεοκοπημένο κράτος οι υπηρεσίες συνέβαλαν στο να ωριμάσουμε και να σχεδιάσουμε έργα σημαντικά και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση διότι σήμερα τίποτα δεν χαρίζεται”. Άλλωστε όπως συμπλήρωσε, θέλοντας να καταδείξει και την κατεύθυνση λειτουργίας του Δήμου, “εάν δεν παρουσιαζόμαστε έτοιμοι, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί”.

Οι προτεραιότητες για τη Σύρο κατά το 2017

Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ανοίγοντας τον κύκλο των προτεραιοτήτων για το νέο έτος, εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή προσπαθεί “να σχεδιάζει, να υλοποιεί δράσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανάταξης του νησιού”. Σε αυτό το μήκος κύματος, ανέφερε έργα που επιδιώκει να προωθηθούν εντός των επόμενων 12 μηνών. “Θέλουμε να υλοποιηθούν το 2017 έργα όπως το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, ένα έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. Ευρώ, έργα όπως η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις περιοχές του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας, να γίνει η προμήθεια κι εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας για την κρουαζιέρα στον λιμένα της Ερμούπολης προϋπολογισμού 1,3 εκ. Ευρώ” ενώ όπως πρόσθεσε, ο Δήμος εστιάζει “στη λειτουργία δομών όπως τα Κέντρα Κοινότητας” υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, πως, “βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ωρίμανσης πολύ σημαντικών έργων υποδομής όπως η αποχέτευση της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, όπου είμαστε στη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, προϋπολογισμού 10 εκ. Ευρώ”.

Στη λίστα των προτεραιοτήτων συμπεριέλαβε και τις προσπάθειες από κοινού – όπως σημείωσε – με άλλες αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία, περί “αξιοποίησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής στη Βάρη”, χώροι οι οποίοι πρόσθεσε ότι, “θα μπορούν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της τουριστικής και κατ΄επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας”. Στο γενικότερο σχολιασμό του επεσήμανε και τη συνδρομή του Δήμου στη δημιουργία του σταθμού μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ευχαριστώντας τέλος, το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου για τις προσπάθειές του σε κάθε επίπεδο.

Αξίζει να προστεθεί, πως, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε πως η Περιφέρεια βάζει πλάτη για έργα που λαμβάνουν τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ και όχι μόνον, λέγοντας παρακάτω πως, η Περιφερειακή Αρχή μεριμνά σταθερά για τη Σύρο και σε αυτόν τον άξονα, ενδεικτικά ανέφερε πως, για το 2017 “θα συνεχιστεί το έργο των ασφαλτοστρώσεων του οδικού δικτύου στο νησί, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και άλλα πολλά έργα για τα οποία θα συμπορευθούμε και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό”.

Αίτημα ουσιαστικής συνεργασίας από τους δημοτικούς υπαλλήλους

Εκ μέρους της πλευράς των δημοτικών υπαλλήλων, τοποθετήθηκε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Αλεξανδρής, ο οποίος έδωσε έμφαση στη συνεργασία των αιρετών και του πολιτικού προσωπικού με τους εργαζομένους, καθιστώντας σαφές πως, αίτημά τους παραμένει η ύπαρξη ενός επιχειρησιακού πλάνου.

“Πέρυσι από το ίδιο βήμα είχαμε σταθεί σε μία λέξη για εμάς “κλειδί”, αφού ως εργαζόμενοι θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματική η λειτουργία του Δήμου και προφανώς και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, στη συνεργασία” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρής, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως, “σημαντικό για εμάς είναι η αποτελεσματική συνεργασία”. Όπως πρόσθεσε βέβαια, η συνεργασία συνδέεται άμεσα με τη “συνέργεια”, εξηγώντας πως, “όταν λέμε συνέργεια θα πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου ένα κι ένα δεν κάνει δύο αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο από το δύο”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε από την πλευρά του, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και ο δημότης να απολαμβάνει τις μέγιστες δυνατές υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει στην πράξη πλάνο κι επιχειρησιακό σχέδιο. “Αυτό σημαίνει ότι ως υπάλληλος γνωρίζω ποιος είμαι, γνωρίζω μέσα σε ποιο πλαίσιο κινούμαι και γνωρίζω που δουλεύω σήμερα αλλά και το σημαντικότερο, πού θέλω να φτάσω” πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως, “μετά από 2,5 χρόνια, ακόμη το περιμένουμε αυτό”. Μάλιστα, εξήγησε πως, κρίνεται απαραίτητο προκειμένου “να μπορούμε κάθε χρονιά να κάνουμε αξιολόγηση”.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “Είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο και στον βαθμό που δεν το έχουμε πάρα πολλές φορές δυστυχώς δημιουργεί σύγχυση ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί”. Πέραν των προαναφερθέντων στον χαιρετισμό του, συμπλήρωσε πως, “Επιπλέον, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό το να συμμετέχουμε” αφού όπως εξήγησε, “έτσι, δίνουμε νόημα στην εργασία μας”. Ο κ. Αλεξανδρής κάλεσε τα πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Δήμου ως συνεργάτες, ζητώντας να προωθηθούν οι διαδικασίες για το επιχειρησιακό σχέδιο.

Αναφορικά με το εν λόγω αίτημα, ο δήμαρχος επέμεινε πως, η σύνταξη κι εφαρμογή του ακολουθεί από την έγκριση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου, γνωστοποιώντας πως, αυτός έχει λάβει την έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και απομένουν ορισμένες εγκρίσεις για τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Ανελέητο χτύπημα στη νησιωτικότητα η κατάργηση του ΦΠΑ

Το μείζονος σημασίας ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έθιξε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, εκτιμώντας πως, το συγκεκριμένο θέμα έρχεται πρώτο στα ανελέητα χτυπήματα που έχει δεχθεί η νησιωτικότητα μέχρι σήμερα. “Πέρυσι είχα ευχηθεί ότι θα είναι μεγάλη τύχη για την πατρίδα μας αν διατηρήσει τα κεκτημένα που είχε το 2015. Δυστυχώς φέτος, δεν μπορώ να το επικαλεστώ. Έχουμε χάσει αρκετά κι εμείς στα νησιά έχουμε χάσει τα περισσότερα. Η τιμωρητική πολιτική της κυβέρνησης εκφράστηκε με έναν πολύ σκληρό τρόπο αυτή τη χρονιά” σχολίασε προλογίζοντας την αναφορά του στο σοβαρό θέμα, ενώ πρόσθεσε πως, “Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τα δικά μας, σημαίνει επιπρόσθετη φορολογία, σε μία περιοχή, η οποία προσφέρει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ, σε μία περιοχή, η οποία απολαμβάνει πολύ λίγα πράγματα από την κεντρική διοίκηση”.

Εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Αρχή, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε πως, “ακόμη και σήμερα στην αρχή του έτους, εμείς ανεβάζουμε ψηλά το θέμα του ΦΠΑ επειδή θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο άδικο για τους νησιώτες, αλλά και αντεθνικό”. Σημείωσε δε, ότι, “Το μοναδικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδος, ο τουρισμός, πλήττεται βάναυσα από μία απόφαση η οποία προσφέρει ελάχιστα στον κρατικό κορβανά” επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Αυτό το μέτρο επιβαρύνει πάνω απ΄ όλα, ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα, τους επιχειρηματίες κι οποιονδήποτε θέλει κι έχει αποφασίσει να μείνει σε αυτόν τον τόπο και πλήττει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των νησιών μας”.

Τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός

Παρά τα τεράστια εμπόδια, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως, η ΠΝΑι εστιάζει στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και για το 2017. “Σε δύο τομείς έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα” ανέφερε, κάνοντας λόγο για το πεδίο του τουρισμού και την προσπάθεια γαστρονομικής ανάδειξης των νησιών. “Εκεί που ήρθε το κράτος να μας πλήξει με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, εμείς έχουμε κάνει μία τεράστια παγκόσμια καμπάνια για να προβάλουμε τα νησιά μας. Τα μηνύματα που έχουμε εισπράξει είναι πάρα πολύ σημαντικά και ιδιαίτερα στην τελευταία έκθεση που συμμετείχαμε στο Λονδίνο” ανέφερε, ευελπιστώντας για την εδραίωση ενός σταθερού πολιτικού κυρίως περιβάλλοντος. “Αν θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος τα νησιά μας θα κατακλειστούν από τουρίστες ούτως ώστε να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των νησιών και της οικονομίας” πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έναν ακόμη σημαντικό στόχο, αυτόν της γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. “Επίσης, πετύχαμε έναν πάρα πολύ μεγάλο στόχο για το 2019, θα είμαστε η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε εκτός από τον τουρισμό, την ομορφιά των νησιών μας και τα προϊόντα των νησιών μας, τον πρωτογενή τομέα”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, στόχος της Περιφέρειας είναι το “πάντρεμα” των δύο πεδίων, προκειμένου το Νότιο Αιγαίο και κατ΄ επέκτασιν, οι Κυκλάδες και η Σύρος, να αναδειχθούν ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός.

Δεσμεύσεις συνεργασίας

Στο σύνολο των τοποθετήσεών τους, οι δύο αυτοδιοικητικοί έθεσαν κι έναν πολιτικό στόχο ανάπτυξης της συνεργασίας και της πολιτικής ωριμότητας, με σκοπό το όφελος του τόπου. “Η χώρα μας και κατ΄ επέκταση το νησί μας βιώνει μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, μία πραγματικότητα η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τις οικονομικές δυσκολίες, μία πραγματικότητα η οποία έχει να κάνει με την έκπτωση ηθικής, αξιών, τα κοινωνικά ελλείμματα, μία πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε” σχολίασε ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας πως, σε συλλογικό επίπεδο οι αιρετοί οφείλουν “να προτάξουν τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη συνέργεια και την συνεπικουρία”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Λεονταρίτης, επισημαίνοντας την “άριστη συνεργασία” Δήμου και ΠΝΑι, τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω, “H συνεργασία των θεσμών αποδεικνύεται μέσα από συνέργειες και όχι από τα σχόλια και τις συζητήσεις. Και οι συνέργειες δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι άριστο”. Ευχόμενος προς όλους μία καλή κι εποικοδομητική νέα χρονιά, κατέληξε λέγοντας τα εξής: “Με την ευχή τη ματαιοδοξία, τον εγωισμό, την εγωπάθεια και όλα αυτά τα οποία δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη γενιά μας, χαρακτηρίζουν -και τολμώ να το πω - τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, να τα προσπεράσουμε, διότι πίσω δεν μένει τίποτα. Να κοιτάξουμε όλοι μαζί μπροστά, χέρι χέρι και να προσπαθήσουμε για το καλό των συνανθρώπων μας”.