Οι απαιτήσεις και τα αιτήματα της αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017 που καταθέτουν οι επικεφαλής των παρατάξεων προς τη Δημοτική Αρχή

Διαφάνεια, μέριμνα και στοχευμένες δαπάνες

Αποφάσεις, ενέργειες και δράσεις που θα προωθούν τη διαφάνεια, θα ευνοούν την ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής, καθώς επίσης, θα εστιάζουν σε στοχευμένες δαπάνες για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καλούν τη Δημοτική Αρχή να λαμβάνει και να προγραμματίζει για το έτος 2017, συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Ανδρέας Γιαλόγλου, Παύλος Χρυσαφίδης και Νικόλας Καΐλης έχοντας αξιολογήσει τη διετή πορεία της Δημοτικής Αρχής στα δημοτικά πράγματα, θέτουν επί τάπητος τους γενικούς άξονες των απαιτήσεών τους, καθώς επίσης και των αιτημάτων τους, προκειμένου – όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν – η δημοτική πλειοψηφία και ειδικότερα, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός και οι συνεργάτες του, να σκύψουν πάνω στα σοβαρά προβλήματα των δημοτών, διαμορφώνοντας με αποφάσεις που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, μία ηπιότερη καθημερινότητα, σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, στο γενικό πλαίσιο των δηλώσεων που κλήθηκαν να καταθέσουν προς την εφημερίδα μετά την υποδοχή του νέου έτους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την τοποθέτηση του κ. Μαραγκού αναφορικά με τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής, οι ίδιοι σχολιάζουν και ασκούν κριτική για τις ενέργειες της, σε πεδία όπως ο πολιτισμός, η κοινωνική μέριμνα και ο τουρισμός, διατυπώνοντας ταυτόχρονα, την προτροπή τους περί ανάπτυξης πολιτικής που θα απαντά στις ρεαλιστικές ανάγκες του τόπου και των δημοτών.

 

Ανδρέας Γιαλόγλου: “Απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατική βοήθεια των συμπολιτών μας”

Πρωτίστως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου επικεντρώθηκε στο πεδίο των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπογραμμίζοντας την απαίτηση η Δημοτική Αρχή να ενεργεί με διαφάνεια και με στοχευμένα βήματα που θα οδηγούν σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Από την πλευρά του, ως αντιπολίτευση, τόνισε πως, “Στα οικονομικά του Δήμου θα προωθήσουμε κάθε ενέργεια που οδηγεί σε εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου και σε στοχευμένες δαπάνες που θα έχουν ανταπόδοση στον Δήμο προκειμένου να αποφευχθούν οι άστοχες ενέργειες που έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια κι έφεραν τον Δήμο μας σε αυτή την δεινή οικονομική κατάσταση”. Ενδεικτικά, θέλησε να υπενθυμίσει τις αποφάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας για το ακριβοπληρωμένο portal, τις δαπάνες για αμφιβόλου ποιότητας video clip από νεανικό συγκρότημα, καθώς επίσης και τα υψηλά κόστη και τους προϋπολογισμού πολλών χιλιάδων ευρώ για το web marketing του Δήμου.

Πεδίο που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του αποτέλεσε και αυτό της κοινωνικής μέριμνας. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Ευελπιστούμε στην άμεση ενεργοποίηση των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και στην αξιοκρατική αντιμετώπιση όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, με τρόπο τέτοιο” που όπως σημείωσε κατηγορηματικά, ασκώντας εμμέσως της κριτική του, “θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη χορήγηση των βοηθημάτων και των τροφίμων”.

 

Να προωθηθούν και νέα έργα”

Ξεχωριστή μνεία πραγματοποίησε και ως προς την ενότητα των μεγάλων έργων υποδομής για τη Σύρο, τονίζοντας πως, η Δημοτική Αρχή, οφείλει να “τρέξει” διαδικασίες για ήδη δρομολογημένα έργα, αλλά και να προετοιμάσει νέα, με απώτερο στόχο την ωρίμανσή τους και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. “Μετά την απένταξη του έργου της αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού, το οποίο ήταν “σημαία” της Δημοτικής Αρχής όπως θυμόμαστε, ευελπιστούμε σε έναν σωστό επανασχεδιασμό του έργου, προκειμένου να καταστεί και πάλι ώριμο και να προταθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ” σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας παρακάτω πως, “παράλληλα ευελπιστούμε στην άμεση ενεργοποίηση και δημοπράτηση του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης” καθώς επίσης, υπενθύμισε την προσδοκώμενη αναβάθμιση του λιμένα Ερμούπολης, μέσω “των συστημάτων ασφαλείας”. Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το σημαντικό έργο ύδρευσης για τα δίκτυα της περιοχής της Ποσειδωνίας, αλλά και την επιθυμία του να προωθηθεί και το έργο αναβάθμισης του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. “Πέρα από αυτά, η Δημοτική Αρχή οφείλει να μεριμνήσει για να ωριμάσει και νέα έργα εκτός αυτών που είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή” σχολίασε σε καυστικό τόνο, σημειώνοντας παράλληλα, πως, οι συνεργασίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με άλλους Δήμου των Κυκλάδων σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών για την ενότητα των έργων και πολεοδομικών ζητημάτων, “απαιτούν έναν σωστό σχεδιασμό και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας...”.

 

Αναδιοργάνωση τουριστικής επιτροπής. Έχει “λαβωθεί” ο τόπος από γεγονότα...”

Εκτός των προαναφερθέντων, κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά και με τα πεδία του τουρισμού και του πολιτισμού. “Στον πολιτισμό έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Προσβλέπουμε σε μία έγκαιρη αξιοποίηση του προγραμματισμού που έχει γίνει έτσι ώστε να προωθηθεί με μία δυναμική τουριστική προωθητική καμπάνια εγκαίρως, με σκοπό να προσελκύσει ανθρώπους που ενδιαφέρονται θεματικά για τον τουρισμό στο νησί μας και να προγραμματίζουν τις διακοπές τους σε συνάρτηση με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού” σχολίασε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τα δύο πεδία. Ο ίδιος δε, πρόσθεσε ακολούθως, πως, “στον τουρισμό ευελπιστούμε στην αναδιοργάνωση της τουριστικής επιτροπής και στη σωστή λειτουργία της, χωρίς αποκλεισμούς ανθρώπων και φορέων που έχουν κεντρο-βαρικό χαρακτήρα στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής του νησιού μας” καθώς όπως υποστήριξε βάσει των γεγονότων μέχρι σήμερα, τα οποία και συνδέονται με την τουριστική επιτροπή, “είδαμε ότι αυτό μέχρι τώρα μας έχει βγάλει λαβωμένους και πληγωμένους σαν νησί”. Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, πρόσθεσε πως, “Δεν περισσεύει κανένας σε αυτόν τον τομέα και πρέπει οι ενέργειες να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να φέρνουν κάθε φορά αποτέλεσμα και να μην πετάμε χρήματα χωρίς λόγο”.

 

Προτάσεις και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση”

Προβαίνοντας σε σχολιασμό αναφορικά με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της, υποστήριξε πως, τα μέλη της, επιδιώκουν και στοχεύουν σε μία εποικοδομητική κριτική, με κριτήριο το όφελος του τόπου. Χαρακτηριστικά, δήλωσε πως, “Από την πλευρά μας, προωθούμε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών πραγμάτων και της αντιπολίτευσης, με τεκμηριωμένο λόγο και με επιχειρήματα κάθε φορά που διαφωνούμε σε ζητήματα. Επιπλέον αυτών, θα προχωρήσουμε και σε προτάσεις όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση του γεωλογικού αποθέματος του νησιού μας”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “το επόμενο διάστημα θα θέσουμε επί τάπητος, ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποστηρίξουμε αυτή τη θεματική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να προσελκύσει στοχευμένα, τεράστιο κομμάτι τουρισμού σε νεκρές περιόδους για το νησί μας, παραδείγματος χάριν τον Σεπτέμβριο και τον Μάιο”. Ο κ. Γιαλόγλου, καταλήγοντας στις δηλώσεις του, θέλησε να προσθέσει πως η παράταξή του και τα μέλη της, “αποδεικνύεται με έμπρακτο τρόπο ότι δεν περιμένουμε να διαλυθεί το νησί μας, αλλά από την πλευρά της αντιπολίτευσης προσπαθούμε για το καλό του τόπου. Νομίζω άλλωστε, πως έχουμε αποδείξει, ότι, όσες φορές δεν εισακουστήκαμε, η Δημοτική Αρχή μάλλον τα βρήκε “μαστούνια” απέναντι σε προβλήματα. Θεωρούμε τέλος, ότι πρέπει να ανταποκριθεί στα κελεύσματα τα δικά μας, που μόνο προς το καλό και το συμφέρον αποσκοπούν”.

 

Παύλος Χρυσαφίδης: “Ο Δήμος να σκύψει στα τρέχοντα προβλήματα των δημοτών”

Από τη δική του σκοπιά, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης στην κατεύθυνση των λακωνικών, πλην όμως περιεκτικών σε νόημα δηλώσεων, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή βάσει των πεπραγμένων της κατά τα δύο πρώτα έτη της τρέχουσας δημοτικής θητείας, καλώντας τόσο τον δήμαρχο, όσο και τα αιρετά μέλη της, να αναπτύξουν κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική τους. “Μαζί με τις ευχές μας για μία καλή χρόνια με υγεία και χαρά για όλους μας, προσδοκούμε κι ευχόμαστε για το 2017 τα αυτονόητα από τον Δήμο μας και ιδιαίτερα τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Καταρχάς, είθε να γίνει πραγματικότητα η επιδειχθείσα από την 1η του έτους ομοθυμία των κκ Λεονταρίτη και Μαραγκού για συνεργασία” ανέφερε προλογικά, εστιάζοντας αμέσως σε ό,τι αφορά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Είθε να σκύψει ο Δήμος στα τρέχοντα προβλήματα των δημοτών, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες με λιγότερα τέλη” σημείωσε, αφού υπενθύμισε πως, “τα σημερινά είναι απαράδεκτα και δυσβάστακτα”. Από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, τόνισε μάλιστα πως, “Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και διαφάνεια στις αναθέσεις” καλώντας παράλληλα τη Δημοτική Αρχή, “να αγκαλιάσει τους οικονομικά αδύνατους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους με αδιάβλητα κριτήρια κι όχι προς χάριν αυτοδιαφήμισης του κάθε υπεύθυνου αιρετού”.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, υπήρξε κατηγορηματικός ως προς το ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση “οφείλει και πρέπει να δώσει πλέον και ηθικό στίγμα στον λαό που υπηρετεί” καθώς υποστήριξε πως, “μόνο έτσι θα διεκδικήσει και θα επιτύχει να είναι συντονιστής όλου του κοινωνικού έργου του νησιού”.

 

Να προάγει την ισονομία, τον πολιτισμό και την κοινωνική μέριμνα”

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσαφίδης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή και τα μέλη της να δώσουν έμφαση και να αφουγκράζονται τις ανάγκες των δημοτών, υπενθυμίζοντας πως, ο Δήμος υπηρετεί και οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά εκείνους. “Δεν είναι δουλειά του Δήμου να κάνει τον manager σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Δουλειά του είναι να αγκαλιάσει τον κάθε πολίτη, να προάγει την ισονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνική μέριμνα, την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού ιστού που αυτός πρωτίστως υπηρετεί” σχολίασε χαρακτηριστικά, ευχόμενος τέλος, “το 2017 να μη μείνει συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς περίθαλψη, χωρίς τροφή, χωρίς δουλειά”. Όπως τόνισε παρακάτω μάλιστα, αναφερόμενος συνολικά στην αντιπολίτευση, “Προσδοκούμε από την αντιπολίτευση να κάνει σωστή κι εποικοδομητική κριτική με το νου στον δημότη κι όχι σε κάμερες και δημοσιεύματα” ενώ συμπλήρωσε ταυτόχρονα πως, “Το ίδιο προσδοκούμε κι από τη Δημοτική Αρχή, με την επιπρόσθετη προτροπή στα μέλη της να μην ακολουθούν το “ενός ανδρός αρχή”, αλλά το “δήμος κρατεί””.

 

Νικόλας Καΐλης: “Ο σχεδιασμός και τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, δεν μας γεννούν αισιοδοξία”

Στον άξονα μίας αυστηρά πολιτικής τοποθέτησης, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Νικόλας Καΐλης άσκησε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας πως, στο γενικότερο δύσκολο και σκληρό οικονομικό περιβάλλον, η ίδια δεν ανακουφίζει με τις αποφάσεις της τους δημότες, αντιθέτως, έρχεται να ενισχύσει την ανασφάλεια και να τους επιβαρύνει οικονομικά. “Το 2017 ήρθε και κατευθείαν είπαμε “κάθε πέρυσι και καλύτερα”, φόροι σε σταθερή τηλεφωνία και καύσιμα, ανατιμήσεις στον καφέ και τα τσιγάρα... Το ποδαρικό της καινούργιας χρονιάς συνοδεύτηκε από μια σειρά νέα χαράτσια που ήρθαν και αυτά να καθίσουν με τη σειρά τους στις πλάτες μας, μαζί με όσα κουβαλάμε από τις προηγούμενες χρονιές. Τα προβλήματα λίγο – πολύ μας είναι γνωστά, τα αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά. Το ζητούμενο είναι τί μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου την νέα χρονιά απέναντι στους δημότες. Δυστυχώς τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο σχεδιασμός της για τον επόμενο χρόνο, όπως αυτός μπήκε στον προϋπολογισμό του 2017, δεν μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη, μείωση της κρατικής επιχορήγησης, εργολαβίες, εποχιακή εντατικοποίηση της εργασίας, ελλείψεις σε παροχές, αύξηση του χαρατσώματος των δημοτών” σχολίασε σε πρώτο επίπεδο, απαντώντας στα ερωτήματα, “Όλα αυτά γιατί συμβαίνουν; Είναι φυσικά φαινόμενα; Είναι ζήτημα ανικανότητας ή έλλειψης αναπτυξιακού οράματος;”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, “Όσο και αν ενοχλεί ορισμένους, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι θέμα πολιτικής στάσης απέναντι στην κεντρική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Οι μέρες που οι δήμαρχοι “έκοβαν και έραβαν”, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Καλλικράτης, ξεκάθαρα, μετέτρεψε την Τοπική Διοίκηση σε ένα γρανάζι της κεντρικής πολιτικής” και όπως συμπλήρωσε, “Όποιος δεν μπορεί να το δει αυτό, μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του Νόμου, είτε θέλει να κρύψει την εναρμόνιση του με την πολιτική αυτή, είτε απλά, μας κοροϊδεύει”.

 

Η πραγματική ανάπτυξη δεν έρχεται με αοριστολογίες”

Εστιάζοντας στις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και εξαγγελίες περί ανάπτυξης της Δημοτικής Αρχής, ο Νικόλας Καΐλης υπήρξε συγκεκριμένος, θίγοντας την τακτική των “αοριστολογιών” της δημοτικής πλειοψηφίας, η οποία τόνισε πως δεν οδηγεί πουθενά, πολλώ δε μάλλον στην πολυσυζητημένη ανάπτυξη του τόπου. “Η πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού μας δεν μπορεί να έρθει με αοριστολογίες περί δημιουργίας αναπτυξιακών προοπτικών και της επίκλησης μιας επιχειρηματικότητας που κοιτάζει τα συμφέροντα των μεγάλων και για τους μικρούς αφήνει μόνο ότι πέσει από το τραπέζι” σημείωσε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως, “Ποιότητα ζωής σημαίνει κοινωνική πολιτική με μόνιμες δομές, πλήρως στελεχωμένες που να ακουμπούν και να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Σημαίνει πίεση στην κεντρική πολιτεία για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε υλικά και προσωπικό και όχι η υγεία μας να επαφίεται σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Σημαίνει κατάλληλα σχολικά κτίρια και πολιτιστικές υπηρεσίες που να λειτουργούν και να είναι προσβάσιμες σε όλους. Σημαίνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπου απαιτείται. Σημαίνει τέλος, μείωση και όχι αύξηση της τοπικής φορολογίας και μη αποδοχής της μετατροπής του Δήμου σε φορομπηχτικό μηχανισμό”.

Ωστόσο, όπως εξήγησε τέλος, “η επίτευξη αυτών των στόχων δεν είναι εύκολη, απαιτεί πρώτα και κύρια ο πολιτικός ρεαλισμός της Δημοτικής Αρχής να μην ορίζεται από την ανάγκη επίτευξης των στόχων του μεσοπρόθεσμου, αλλά από την ανάγκη της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των δημοτών της και της θέλησης της, για διεκδίκηση ώστε αυτές να ικανοποιηθούν.”.