Πρώτη συνεδρίαση για τα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Οικονομική Επιτροπή

Με ανακλήσεις κι οφειλές

Με ένα ταμειακό υπόλοιπο περί τα 4,2 εκ  ευρώ, στο οποίο ωστόσο “αποτυπώνονται” αδιάθετα ποσά και οφειλές προς τρίτους και προμηθευτές “έκλεισε” οικονομικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το προηγούμενο έτος, με την πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να εγκρίνει μία σειρά ανακλήσεων αποφάσεων διάθεσης ποσών, τα οποία δεν δόθηκαν το 2016 κι ως εκ τούτου, πρέπει να προωθηθούν το τρέχον έτος.

Παρά τους ισχυρισμούς και τις διευκρινίσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη πως τα ποσά των ανακλήσεων δεν ταυτίζονται με τα ακριβή ποσά των οφειλών, καθώς όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κάποια εξ αυτών δεν θα δαπανηθούν στο σύνολό τους, όπως επεσήμανε πως θα συμβεί με τη σύμβαση του μεταφορικού έργου με την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., ωστόσο, επ΄ ουδενί το προαναφερθέν ποσό του ταμειακού υπολοίπου δεν μεταφράζεται σε χρήματα που θα παρέμεναν στον Δήμο, αν είχαν εξοφληθεί ή καταβληθεί εγκαίρως, καθώς - τμήμα τους - αποτελεί οικονομικές εκκρεμότητες προς άλλες πλευρές.

Επισήμως στη συνεδρίαση των μελών, ο κ. Παπαμανώλης τόνισε ότι οι ανακλήσεις πραγματοποιούνται καθώς “δεν πρόλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δώσει τις εντολές”, με τη δημοτική πλευρά να ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου άμεσα να δοθούν ποσά σε τρίτους, τα οποία και οφείλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το ποσό των ανεξόφλητων προς προμηθευτές αντιστοιχεί σε σχεδόν 800 χιλ. ευρώ κι έχει σχολιαστεί με δηκτικό και καυστικό τρόπο, πολλάκις, σε δημόσιες συνεδριάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

 

Ανακαλείται ό,τι δεν πληρώθηκε για να καταβληθεί το τρέχον έτος

Βάσει των οικονομικών στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους τα αιρετά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων και άρα, τη διάθεση των ποσών μέσω νέας απόφασης, τα οποία οφείλονται προς προμηθευτές καυσίμων καθώς και προς την ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. για ικανοποίηση μέρους του μεταφορικού έργου, αφού η σύμβαση του Δήμου με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι πολυετής. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην εισήγηση τα απλήρωτα παραστατικά για το μεταφορικό έργο ανέρχονται σε 287.614,86 ευρώ και το υπόλοιπο της δέσμευσης σε 75.342,52 ευρώ. Επιπλέον, για μία σειρά αποφάσεων καυσίμων κίνησης, θέρμανσης και λιπαντικών, το σύνολο των απλήρωτων παραστατικών, αθροίζεται σε 43.366,57 ευρώ και το υπόλοιπο της συγκεκριμένης δέσμευσης σε 81.739,61 ευρώ. Συνολικά τα απλήρωτα παραστατικά των ανωτέρω αποφάσεων που ανακλήθηκαν καθώς δεν πληρώθηκαν το 2016 και θα καταβληθούν το 2017 αφορούν σε 330.981,43 ευρώ.

Πέραν αυτών των αποφάσεων, ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως, προσεχώς και ειδικότερα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα αιρετά μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν σχετικά και για άλλες αποφάσεις, προκειμένου ο Δήμος να προβεί στην εξόφληση των απαιτούμενων ποσών.

Γ. Παπαμανώλης: Συνεχίζουμε τις πληρωμές μέσα στην εβδομάδα

Σχετικά με τις ανατροπές αναλήψεων, ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε πως, αφορούν “σε ποσά που είχε διαθέσει η Οικονομική Επιτροπή τον περασμένο χρόνο και δεν δαπανήθηκαν” με τη δημοτική πλευρά να πρέπει σήμερα να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις για να ληφθούν νέες και να πληρωθούν τα προβλεπόμενα στο νέο οικονομικό έτος. “Για να μπορέσουν να πληρωθούν αυτές οι δαπάνες τώρα, αύριο, μεθαύριο δηλαδή, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πέρα από τη διάθεση στο τρέχον έτος και η ανάκληση στο προηγούμενο έτος. Οπότε κλείνει ο κύκλος για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις πληρωμές” σχολίασε αναφορικά με το τυπικό μέρος της συνεδρίασης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας μάλιστα για τις συγκεκριμένες ανακλήσεις (σύμβαση ΚΤΕΛ και προμηθευτές καυσίμων) πως, “θα πληρωθούν μέσα στην εβδομάδα και θα έρθουν κι άλλες ανακλήσεις και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και στο δημοτικό συμβούλιο”. Εξήγησε μάλιστα πως, “Τις ανακλήσεις τις αποφασίζει το όργανο που είχε διαθέσει τις πιστώσεις. Οπότε, αναλόγως της φύσης των δαπανών, το κάθε όργανο θα ανακαλέσει τις πιστώσεις για να συνεχιστούν οι πληρωμές”.

Στη σχετική συνεδρίαση μάλιστα, έσπευσε να αναφέρει πως, “το ταμείο του Δήμου τον Δεκέμβριο “έκλεισε” στα 4,2 εκ. Ευρώ”, με τη Δημοτική Αρχή όπως ισχυρίστηκε να επιχειρεί “να περιορίσει στο ελάχιστο” τον χρόνο πληρωμών μετά την αλλαγή του έτους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, “το κενό που για άλλες φορές ήταν ένα τρίμηνο μετά την αλλαγή του χρόνου, τώρα το περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό”.

Δεν είναι μείωση, είναι διακυμάνσεις”

Κληθείς κατόπιν της συνεδρίασης, να σχολιάσει τη μείωση του ταμειακού υπολοίπου, αν υπολογίσει κάποιος ότι έχουν υπολογιστεί ποσά που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Παπαμανώλης έσπευσε να διευκρινίσει πως, δεν γίνεται λόγος για μείωση, αλλά γα διακυμάνσεις του συγκεκριμένου υπολοίπου, αν εξετασθούν διαχρονικά τα στοιχεία. “Για μία ή δύο ημέρες που δεν πρόλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών να κάνει τις εντολές, αναγκαστήκαμε και τα ακυρώσαμε. Ο λόγος ακύρωσης είναι η αλλαγή της χρονιάς. Αυτά θα “ξαναβγούν” από 16 Ιανουαρίου. Μας πηγαίνει 15 ημέρες πίσω εξαιτίας αυτού του λογιστικού θέματος” επανέλαβε, συμπεραίνοντας πως, “δεν υπάρχει θέμα μείωσης αλλά υπάρχει μία διακύμανση η οποία είναι στα φυσιολογικά επίπεδα”. Προς στήριξη της δήλωσής του, έκανε αναδρομή στα ποσά των ταμειακών υπολοίπων κατά τα παρελθόντα έτη, παραθέτοντας τα ακόλουθα: “Στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ήταν 3,8 εκ. ευρώ, το 2014 ήταν 3,7 εκ. ευρώ, το 2015 ήταν 4,3 εκ. Ευρώ” οπότε, όπως συμπλήρωσε, “βλέπετε ότι είναι (σσ. το ποσό 4,2 εκ. Ευρώ του 2016) πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας”. Αναφέροντας επιπλέον πως, τα ανεξόφλητα προς προμηθευτές ανέρχονται σε 700 – 800 χιλ. ευρώ, σχολίασε πως σήμερα, “αν πούμε ότι το ανεξόφλητο είναι 1 εκ. ευρώ, αυτή η υπέρβαση κατά 250 περίπου χιλ. ευρώ πάει στο ταμείο. Αν είχαν πληρωθεί αυτά τα 300 χιλ. ευρώ που βγήκαν παραπάνω από το σύνηθες του τριμήνου θα ήταν μειωμένο από τα 4,2 εκατ. ευρώ στα 3,9 εκατ. ευρώ”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Οι ανακλήσεις γίνονται για κάθε ποσό που δεν πληρώθηκε”, σημείωσε πως, “τα καύσιμα θα πληρωθούν αύριο, μεθαύριο και ο πιο μεγάλος όγκος θα αρχίσει να πληρώνεται από την επόμενη Δευτέρα”. Πρόσθεσε δε, ότι, “Έχουμε δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή, οπότε κι εκεί έχουμε ακόμη κάποιες άλλες ανακλήσεις και διαθέσεις”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, στόχος του Δήμου είναι “από τις 16 Ιανουαρίου να συνεχίσουμε τις πληρωμές ασχέτως εγκρίσεως προϋπολογισμού”.

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως, “από τις ανακλήσεις και μόνο δεν βγάζεις συμπέρασμα για το ποιό ποσό είναι το οφειλόμενο γιατί οι ανακλήσεις αφορούν και ποσά που δεν απορροφήθηκαν. Για παράδειγμα η σύμβαση του ΚΤΕΛ αφού μειώσαμε τα δρομολόγια, έχουμε ένα ποσό συγκεκριμένο που δεν καταναλώθηκε κι αυτό ανακαλείται όμως. Άρα, δεν υπάρχει σύνδεση ποσού ανάκλησης και ποσού οφειλής”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, τα ακριβή ποσά “θα τα δούμε στον έλεγχο του Γ΄ τριμήνου του 2016 που θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και από την οικονομική επιτροπή”. Εκεί όπως επεσήμανε, “θα φαίνεται αναλυτικά και το ταμειακό υπόλοιπο και τα ποσά οφειλόμενα σε τρίτους”.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί πως, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ενέκρινε την ανάκληση και διάθεση των ποσών για τα καύσιμα, διατυπώνοντας ωστόσο, τη διαφοροποίησή της αναφορικά με το μεταφορικό έργο, στην κατεύθυνση της συνολικής διαφωνίας της με την ύπαρξη πολυετούς σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο και ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε..