Λήψη στοιχείων για καθυστερήσεις και ακυρώσεις αεροπορικών δρομολογίων της Sky Express που αφορούν τις πτήσεις Σύρου – Αθήνας

Απαίτηση συνέπειας στην αεροπορική σύνδεση

Επιβάλλεται να μη μείνουν αδρανείς Δήμος και συλλογικοί φορείς

Οι διαπιστωμένες καθυστερήσεις, αλλά ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων της Sky Express στη σύνδεση Σύρου – Αθήνας, αποτελούν τον λόγο της παρέμβασης που εξετάζει και προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να απολαμβάνει – τουλάχιστον – τη στοιχειώδη συνέπεια στα αεροπορικά δρομολόγια που την εξυπηρετούν και είναι προγραμματισμένα.

Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των στοιχείων που έλαβε η Δημοτική Αρχή κάνοντας σχετική επιστολή προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ) για να επιβεβαιώσει “τα παράπονα, τα οποία κι έχουν περιέλθει (σσ. ποικιλοτρόπως) στη διάθεσή της”, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός σήμερα θα ενημερώσει σχετικά την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης το Επιμελητήριο Κυκλάδων, δηλαδή συνολικά την πλευρά των τοπικών φορέων, ώστε να συζητηθεί και να αποφασισθεί ο τρόπος συλλογικής παρέμβασης για τη βελτίωση σε επίπεδο εκτέλεσης των αεροπορικών πτήσεων της Σύρου από την Sky Express.

Τεκμηριωμένη διαπίστωση αποκλίσεων, θα σηματοδοτήσει άμεσες αντιδράσεις”

Ειδικότερα, την πρόθεσή του να υπερασπιστεί την αεροπορική εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, απαιτώντας από κοινού με άλλες πλευρές κι εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης, την τήρηση των προγραμματισμένων ωρών αφιξο-αναχώρησης των αεροπλάνων της Sky Express, γνωστοποίησε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός τόσο προς την ΥΠΑ, μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε, όσο και προς την ίδια την εταιρεία, στην οποία και κοινοποιήθηκε το περιεχόμενό της.

Συγκεκριμένα, τέλος του περασμένου μήνα, ο ίδιος έθιξε τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εκτέλεση των αεροπορικών δρομολογίων, ζητώντας από την ΥΠΑ τις ακριβείς ώρες άφιξης και αναχώρησης των δρομολογίων που είχαν προγραμματισθεί για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασυνέπεια, όπου και όποτε αυτή έχει προκύψει.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός ζήτησε τα στοιχεία “για την περίοδο από την ημερομηνία έναρξης των πτήσεων της εν λόγω εταιρείας στο νησί μας έως και σήμερα” με φόντο “τις καθυστερήσεις, ή ακόμη και τις ακυρώσεις πτήσεων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα” καθώς όπως εξηγεί στο περιεχόμενο της επιστολής, “προκύπτει ταλαιπωρία κατοίκων κι επισκεπτών του νησιού μας, όπως αυτό διαπιστώνεται από την πληθώρα των περιπτώσεων που μας έχουν καταγγελθεί απευθείας ή έχουν περιέλθει σε γνώση μας”.

Αιτιολογώντας το αίτημά του, τόνισε πως, “Η άμεση αποστολή των αιτούμενων στοιχείων κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αξιολογήσουμε, επί τη βάσει αντικειμενικών δεδομένων, το βάσιμο των παραπόνων και καταγγελιών καθώς και τη συνέπεια και αξιοπιστία της εν λόγω εταιρείας”. Άλλωστε, πρόσθεσε πως, “Όπως γνωρίζετε, η Σύρος αποτελεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη διοικητική έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και έναν αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό, γεγονός το οποίο επιβάλλει την αξιόπιστη, απροβλημάτιστη και συστηματική αεροπορική διασύνδεσή της”.

Συνεπώς, βάσει των όσων συμπλήρωσε, “τυχόν τεκμηριωμένη διαπίστωση αποκλίσεων στην εκτέλεση των πτήσεων, σε σχέση με τον αρχικό χρονικό προγραμματισμό, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται να σηματοδοτήσει άμεσες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά μας όσο και από την πλευρά των τοπικών συλλογικών φορέων”.

Σταθερή... ασυνέπεια και σοβαρές καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμη και τη μιάμιση ώρα

Εν αναμονή της συζήτησης και της απόφασης του τρόπου παρέμβασης της τοπικής πλευράς, αξίζει να περιγραφεί η κατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης βάσει των επίσημων κι έγκυρων στοιχείων, τα οποία και προσκόμισε – με τη συνδρομή της ΥΠΑ - η Sky Express προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα και στην επιστολή του δημάρχου.

Συνοδεύοντας τα στοιχεία με την επισήμανση πως, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί την εκτέλεση των υποχρεώσεων της παροχής δημόσιας υπηρεσίας, η πλευρά της Sky Express προώθησε την εικόνα των αεροπορικών συνδέσεων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, συνολικά για τον μήνα Οκτώβριο είχαν προγραμματισθεί 23 πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Σύρος – Αθήνα, με τις 14 εξ αυτών να εκτελέσθηκαν με καθυστέρηση, ο χρόνος της οποίας ξεκινά από 19΄και ξεπερνά τη μία ώρα. Για τον ίδιο μήνα θα πρέπει να τονισθεί πως, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη πτήση της 26ης Οκτωβρίου.

Αναφορικά με το πρώτο μισό του Νοεμβρίου (από 1/11 έως και 17/11) διαμορφώθηκε παρόμοια η κατάσταση, με τις 4 πτήσεις από τις 15 προγραμματισμένες να εκτελέσθηκαν με απόκλιση από την αρχικώς προγραμματισμένη ώρα. Οι τέσσερις πτήσεις και ειδικότερα, ο χρόνος καθυστέρησής τους ξεκίνησε από 20' και ξεπέρασε τη μισή ώρα (44΄ η μεγαλύτερη καθυστέρηση στις 12/11).

Επιπλέον, για το επόμενο μισό διάστημα του Νοεμβρίου (από 19/11 έως και 30/11), στη γραμμή των αεροπορικών πτήσεων Αθήνα – Σύρος – Αθήνα, από τα 11 προγραμματισμένα δρομολόγια, καταγράφηκε καθυστέρηση σχεδόν στα μισά εξ αυτών, δηλαδή σε 5 πτήσεις, με τον χρόνο της απόκλισης να ξεκινά από ένα τέταρτο και να πλησιάζει σχεδόν τη μιάμιση ώρα (83΄ στις 29/11).

Πέραν των ανωτέρω, προβληματισμό “γεννά” και η κατάσταση που διαμορφώθηκε για τα αεροπορικά δρομολόγια του Δεκεμβρίου, καθώς εκτός από τη μία ακύρωση προγραμματισμένου δρομολογίου στις 22/12, προηγήθηκαν αλλά κι ακολούθησαν συνολικά 10 καθυστερήσεις στις 26 προκαθορισμένες πτήσεις. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί ότι για τον Δεκέμβριο η μεγαλύτερη χρονική απόκλιση που καταγράφηκε ήταν 109' στις 7/12.

“Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή την εκμετάλλευση των γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας και την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων των αεροπορικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τις γραμμές αυτές” σημειώνει η Sky Express στην απαντητική επιστολή της προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τη δημοτική πλευρά να εστιάζει πλέον σταθερά, στις σημαντικές αποκλίσεις, οι οποίες – καθώς ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό -, θα τεθούν προς συζήτηση ανάμεσα στον δήμαρχο και τους εκπροσώπους των φορέων που θα απευθυνθεί.