Μέτρα κατά της αυθαίρετης κατάληψης σε χώρους που γειτνιάζουν με το βασικό τμήμα του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” (πρώην Λατομείο Καραβέλα)

Εκμετάλλευση... υπό προϋποθέσεις

Τέλος στην αυθαίρετη κατάληψη τμημάτων που γειτνιάζουν με το βασικό κομμάτι του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” στην Ερμούπολη επιχειρεί να θέσει η Δημοτική Αρχή, μέσω και των γνωμοδοτικών αποφάσεων των Επιτροπών Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Πολιτισμού που ομόφωνα “επιτρέπουν” την μίσθωσή τους, υπό την προϋπόθεση πως, δε θα εμποδίζεται το πολιτιστικό έργο.

Πρόκειται για μία προσπάθεια ρύθμισης κι ελέγχου του τρόπου που χρησιμοποιούνται δύο τμήματα έκτασης 450 και 900 τ.μ., στα οποία - μέχρι προσφάτως -, μεταφέρονταν συστηματικά κατά κύριο λόγο οικοδομικά υλικά, τα οποία και άφηναν ιδιώτες χωρίς να έχουν καμία σχετική άδεια και κυρίως χωρίς να ενοικιάζουν τους δύο χώρους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει έντονα τη Δημοτική Αρχή, με τη σχετική αναφορά της εφημερίδας περί παράνομης κι αυθαίρετης κατάληψης μεγάλων τμημάτων να είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη να είχε ενημερώσει σχετικά με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής.

Αξιοποίηση, αφού εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διεξαγωγή εκδηλώσεων

Δεδομένου ότι ο πολιτιστικός χώρος “Μάνος Ελευθερίου” αποτελεί δημοτική περιουσία και χρησιμοποιείται τη θερινή περίοδο για τη φιλοξενία προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δη, συναυλιών, για το θέμα της αξιοποίησης ή μη, από τρίτους, κρίνεται αναγκαίο να γνωμοδοτήσουν δύο Επιτροπές. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Επιτροπή Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, στη σχετική γνωμοδοτική απόφασή της, επεσήμανε την παρατήρηση περί αυθαίρετης κατάληψης εκ μέρους “ιδιωτών – πρώην μισθωτών του ακινήτου”, ζητώντας να εξετασθεί η δυνατότητα μίσθωσης, συγκεκριμένων τμημάτων. “Παρακαλούμε όπως γνωμοδοτήσετε σχετικά με την περαιτέρω αξιοποίηση τμημάτων του ακινήτου εμβαδού 450 τ.μ. και 900 τ.μ. περίπου (χώροι 1 και 2) που βρίσκονται εκτός του χώρου που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις” σημειώνει στο περιεχόμενό της η προαναφερθείσα Επιτροπή, με την Επιτροπή Πολιτισμού ακολούθως, να επισημαίνει και να ζητά κατηγορηματικά την προάσπιση του πολιτιστικού έργου. Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομόφωνης γνωμοδοτικής απόφασης Επιτροπής Πολιτισμού αναφέρει πως, “Η Επιτροπή Πολιτισμού με το υπ΄ αριθ. 19/2016 πρακτικό γνωμοδοτεί θετικά στην αξιοποίηση των τμημάτων 1 και 2 του δημοτικού ακινήτου “Πολιτιστικός Χώρος-Μάνος Ελευθερίου”, εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα κατά τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων από το γραφείο πολιτισμού, η διατήρηση της καθαριότητας του χώρου και η μη παρέμβαση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καθώς και στο διάκοσμο”.

Βάσει των ανωτέρω κινήθηκε και η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, με τα μέλη της να συνηγορούν στην αξιοποίηση των δύο συγκεκριμένων τμημάτων, που δεν αποτελούν τμήμα του καθαρού συναυλιακού χώρου.

Σταθερό το αίτημα αναβάθμισης του χώρου

Αναφορικά με τον συγκεκριμένο χώρο πάντως, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης εκφράζει το ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση και την αξιοποίησή του. Προσφάτως μάλιστα, στην τροποποίηση των προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα, υπήρξε μέριμνα – εκ νέου - από την πλευρά της, να επισημάνει το σχετικό αίτημα.

Προκειμένου να καταγραφεί η θέση της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον του πολιτιστικού χώρου και με αφορμή την απόφαση περιορισμού της αυθαίρετης κατάληψης, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης. “Σίγουρα η αναβάθμιση αφορά και προϋποθέτει ένα μεγάλο έργο” σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, οποιαδήποτε ενέργεια για τον τρόπο αξιοποίησης κι αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την τελική διαμόρφωση του χώρου, η οποία θα καθοριστεί και θα προκύψει από την έγκριση του Πολεοδομικού σχεδίου. Όπως εξήγησε μάλιστα, “Διαμορφώνεται περίεργα ο χώρος με τα γειτονικά οικόπεδα από τη στιγμή που θα εγκριθεί η Πολεοδομική Μελέτη γιατί ρυμοτομούνται δρόμοι κλπ. Πριν την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.

Πρόσθεσε δε, πως για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που θα αλλάξει ριζικά τον χώρο, “θα απαιτηθεί χρόνος και χρήματα”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Σαφώς με το νέο ΕΣΠΑ, αν υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης μελέτης ή και κατασκευής πολιτιστικών υποδομών, θα το προχωρήσουμε”, τονίζοντας μάλιστα πως, “Αυτή τη στιγμή αν χρηματοδοτηθεί μελέτη, θα είναι άχρηστη”. Πάντως, γνωστοποίησε ότι, ο Δήμος έχει στη διάθεσή του κάποιες παλαιές “σκέψεις” για τη διαμόρφωση του εν λόγω χώρου, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως, “ψάχνοντας είχα βρει κάποιες σκέψεις - και όχι μελέτη - που είχαν γίνει κατά το παρελθόν για να ευοδωθούν, προκειμένου να γίνει η σωστή αποτύπωση του οικοπέδου”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Γουσγουνέλης υπογράμμισε πως, σε πρώτο επίπεδο ο χώρος έχει βελτιωθεί στο μέτρο του εφικτού. “Ήδη ο χώρος έχει καθαριστεί από υλικά που είχαν αφήσει ιδιώτες αυθαίρετα στα μεγαλύτερα κομμάτια. Από εκεί και πέρα με δικές μας δυνάμεις σε συνεργασία με την Κοινότητα, θα συνεργαστούμε για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε” σχολίασε, προσθέτοντας πως, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ηλεκτροδότηση του χώρου.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επανέλαβε πάντως, πως, “Στα μακροπρόθεσμα σχέδια έχουμε πρόθεση να αναζητήσουμε χρηματοδότηση ή σταδιακά να εκπονήσουμε μελέτη για τη δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου ή για ό,τι άλλο θα μπορούσε να χωροθετηθεί σε αυτόν τον χώρο”.