Συνέντευξη του νέου προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δ. Σαγκινέτου για τη συνέχιση της πορείας της, στην τρέχουσα θητεία

“Σίγουρα, λάθη γίνονται”

Απαντήσεις στην έντονη κριτική που έχει εισπράξει η Δημοτική Αρχή και αναγνώριση άστοχων ενεργειών

Τα πυρά που έχει δεχθεί κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή για την πολυσυζητημένη πορεία της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των αποφάσεων των μελών της, που πολλάκις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κι έχουν “γεννήσει” ερωτηματικά, προβληματισμό, καθώς και κατηγορηματικές διαφωνίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αποτέλεσαν το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο νέος πρόεδρός της, Δομένικος Σαγκινέτος.

Υπέρμαχος της προεκλογικής δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την τουριστική “στροφή” που πρέπει να πραγματοποιήσει το νησί, ο ίδιος, έχοντας αναλάβει προσφάτως τα “ηνία” μίας εκ των πιο σημαντικών Δημοτικών Επιτροπών, κλήθηκε να σχολιάσει τα βήματα και τις ενέργειες της δημοτικής πλειοψηφίας μέχρι σήμερα, διατυπώνοντας παράλληλα, τις θέσεις του σχετικά με τη συνέχισής της, μετά από τα πρώτα δυόμιση χρόνια θητείας. Διοργανώσεις που συνδέονται με την τουριστική προώθηση, portal, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, χρηματοδότηση συγκροτημάτων, τουριστικό λογότυπο καθώς επίσης, η συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου προκάλεσαν τις απαντήσεις του νέου προέδρου, ο οποίος, ταυτόχρονα, προέβη σε δηλώσεις, που αποτυπώνουν την αναγνώριση κι άστοχων ενεργειών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο κ. Σαγκινέτος αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά πρόεδρο της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία σημαδεύτηκε και από απώλειες προσώπων που γνωρίζουν τον τουριστικό κλάδο, κατά τη διάρκεια μάλιστα των πρώτων ετών της σημερινής αυτοδιοικητικής θητείας.

Αξιολόγηση πρώτων βημάτων κατά την πορεία των πρώτων ετών

“Επειδή στο παρελθόν, στην προηγούμενη θητεία, συμμετείχα στην Τουριστική Επιτροπή, θέλω να πω ότι έχω εικόνα και σαφώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε κάνει σήμερα θετικά βήματα” σχολίασε αρχικά ο κ. Σαγκινέτος, τονίζοντας πως, από την έναρξη της θητείας έως και σήμερα, έχει καταβληθεί συγκεκριμένη προσπάθεια. “Θεωρώ ότι έγιναν πάρα πολλά πράγματα τα οποία είχαν εξωστρεφές χαρακτήρα, ήταν όμως κι εσωτερικής απήχησης” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ειδικότερα, πως, “Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σε ορισμένες διοργανώσεις υπήρχαν συμμετοχές και από το εξωτερικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το “3on3”, αλλά και τη διοργάνωση του Τριάθλου, καθώς και τη διοργάνωση του Ημιμαραθώνιου, το παγκόσμιο πρωτάθλημα υποβρύχιας αλιείας”. Ο ίδιος δε, πραγματοποίησε αναφορά στη συνέχιση του Φεστιβάλ Αιγαίου, θέλοντας να εστιάσει προλογικά, στην απάντησή του για τη σύνδεση Τουρισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την τουριστική προσέλκυση. “Να πούμε ότι συνεχίστηκε το Φεστιβάλ Αιγαίου που ήταν στα θετικά της προηγούμενης θητείας” σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως, “Πιστεύω ότι για τον Δήμο, προτεραιότητα είναι να δημιουργεί σταθερές αναφορές για την προσέλκυση τουρισμού”.

Με φόντο την άφιξη αλλά και τον περιορισμό της τουριστικής κίνησης στο τρίμηνο της καλοκαιρινής σεζόν, ο ίδιος υποστήριξε πως, “Ευθύνη του Δήμου είναι να προσπαθήσει να αναπτύξει τον τουρισμό και να καταστήσει τη Σύρο ως προορισμό όλων των εποχών κι όχι μόνον κατά τους θερινούς μήνες”. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αξιολόγησε πως, “Έως τώρα, η Τουριστική Επιτροπή έχει κάνει κάποιες ενέργειες που βοηθούν” σημειώνοντας πως, στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, έρχονται να εξυπηρετήσουν και προσπάθειες βελτίωσης των δυνατοτήτων σύνδεσης της Σύρου με άλλα νησιά και λιμάνια. “Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή καταβάλουν προσπάθειες και για τη βελτίωση του αεροδρομίου και κάνουν αγώνα μέσω επαφών για τη δρομολόγηση πλοίων και ει δυνατόν, ταχύπλοου”. Ωστόσο, τόνισε ιδιαίτερα πως, “δεν πρέπει να ξεχνούμε πως για να ενταχθούμε ως προορισμός σε γραμμές, πρέπει το νησί να έχει και ζήτηση. Αυτή τη στιγμή άλλα μικρότερα νησιά, με λιγότερο πληθυσμό έχουν πολλές χιλιάδες κλίνες κι εμείς δεν έχουμε ούτε τις μισές από αυτά. Ως τόπος έχουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...”.

Ευθύνες επιχειρηματιών του κλάδου: “Να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα”

Ο ανωτέρω σχολιασμός του νέου προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής υπήρξε ο πρόλογος του ίδιου στις απαντήσεις του σχετικά με τις ευθύνες και την ανταπόκριση των επιχειρηματιών του κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “Η δουλειά της “πώλησης” του τουριστικού προϊόντος είναι δουλειά των επαγγελματιών. Των άμεσα ενδιαφερόμενων κι εμπλεκόμενων με τον τουρισμό. Εκείνοι πρέπει να μπουν μπροστά. Σε όλα τα άλλα νησιά, η εικόνα είναι διαφορετική” δήλωσε, αφήνοντας εμμέσως τις αιχμές του, ενώ παράλληλα, μετέφερε την τουριστική εικόνα που εισέπραξε και την αντίστοιχη νοοτροπία, του γειτονικού γεωγραφικού νομού, της Δωδεκανήσου. “Συμμετείχα στη συνάντηση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στη Ρόδο. Μίλησαν για τον τουρισμό και τονίσθηκε πως στις τουριστικές εκθέσεις οι Δωδεκανήσιοι, συμμετέχουν οργανωμένα. Από εμάς ποιοί είναι; Εμείς τα θέλουμε όλα έτοιμα. Ο Δήμος είναι αρωγός, βοηθός, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί μία εξωστρεφής νοοτροπία” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Σταθερή ρότα... στην προώθηση μέσω web marketing

Ζήτημα επί του οποίου κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Σαγκινέτος αποτέλεσε και η στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη δημιουργία ενός κοστοβόρου portal, που η αρχική εικόνα του και δη, το περιεχόμενό του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και κυρίως αρνητικά, με τον ίδιο να γνωστοποιεί τη θέση του και για το τουριστικό φυλλάδιο, εκτιμώντας τό ως αποτέλεσμα, άστοχο. Ο ίδιος, σε αντίθεση με τη στήριξή του στο θέμα του πολυσυζητημένου portal, εξέφρασε τη διαφωνία του με το έντυπο τουριστικό φυλλάδιο, που αποτελεί το επίσημο προωθητικό υλικό του Δήμου για τον τουρισμό. “Οι πρώτες κινήσεις του δημάρχου ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Προσπάθησε να εστιάσει στα νέα δεδομένα. Να δημιουργήσει ένα καλό portal, να προωθηθεί το νησί μέσω διαδικτύου. Γι αυτό και ξοδεύτηκαν κάποια χρήματα καθώς δημιουργήθηκε από την αρχή, ενώ έχουμε και τη δυνατότητα να το ανανεώνουμε” υπογράμμισε ο Δομένικος Σαγκινέτος, ισχυριζόμενος πως, “δεν υπάρχει κοστοβόρα πολιτική”, αλλά και υπεραμυνόμενος συνολικά των αποφάσεων περί web marketing. “Θα δαπανάται κάποιο κονδύλι για την προώθηση μέσω διαδικτύου (web marketing). Είναι λογικό αν θέλουμε να προωθήσουμε τη Σύρο” υποστήριξε κατηγορηματικά. Πέραν των ανωτέρω, εστίασε στο έντυπο προωθητικό υλικό, σημειώνοντας πως, “Σε δεύτερο επίπεδο θέλω να υπάρξει αλλαγή στο προωθητικό φυλλάδιο του Δήμου “syros4seasons”. Το λέω ξεκάθαρα για το τουριστικό φυλλάδιο, είμαι αρνητικός. Σίγουρα θα αλλάξει. Υπενθυμίζω πως ήμουν αρνητικός από πριν, για να μην πω ότι δεν ρωτήθηκα. Θα προχωρήσει άμεσα αυτό”.

Επί τάπητος... το τουριστικό λογότυπο και οι χρηματοδοτήσεις συγκροτημάτων

Στην ατζέντα της κριτικής που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή συμπεριλήφθηκε και το θέμα του τουριστικού λογότυπου, καθώς όμως και η δαπάνη για παραγωγή video clip που θα προβάλλει... το νησί, μέσω χρηματοδότησης συγκροτήματος που απευθύνεται σε νεανικό κοινό. “Δεν θα διαφωνήσω” σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή δέχθηκε πράγματι καυστική κριτική για τις συγκεκριμένες αποφάσεις. “Υπήρξε αρνητική κριτική για το τουριστικό λογότυπο, αλλά δεν ήταν τόσο έντονη. Ωστόσο, αν συζητηθεί και τεθεί θέμα από την Επιτροπή, θα το εξετάσουμε. Είμαστε μία Επιτροπή 11μελης. Δεν αποφασίζω μόνος μου ως πρόεδρος” δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας παρακάτω τη “χλιαρή” θέση του για τη χρηματοδότηση γνωστού συγκροτήματος. “Αρχικά υπήρξα αρνητικός. Αντιλήφθηκα βέβαια τη σημασία των μετρήσεων στο διαδίκτυο, τα λεγόμενα κλικ. Είχε μία λογική ερμηνεία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής” δήλωσε ο νέος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, πλέον, “Αυτά όμως, τελείωσαν. Χρήματα από τον τουρισμό για τέτοιες ενέργειες (σσ. video clip), δεν παίρνει ξανά κανείς”. Θέλησε μάλιστα να προσθέσει πως, “Κάθε ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα” εξηγώντας πως, για τη λήψη νέων παρόμοιων αποφάσεων, “Αν δεις πως δεν προχωρά, δεν το συνεχίζεις”. Υπογράμμισε παράλληλα, πως, “Δεν νομίζω πάντως πως έγινε με στόχο να βλάψει τον τόπο”.

Αλλαγή πλεύσης για τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της Τουριστικής Επιτροπής υπήρξε η σταδιακή διαφοροποίηση της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, με την πρόθεση των μελών της, να μη συνεχίσουν τη συμμετοχή τους, αν δεν υπάρξει ουσιαστική “δουλειά” στο πεδίο προώθησης κι ανάπτυξης του τουρισμού για τη Σύρο.

“Η αντίδραση της Ένωσης ήταν κυρίως ως προς το θέμα των συμμετοχών σε εκθέσεις, στις εγχώριες και στις διεθνείς. Έχουν μία συγκεκριμένη άποψη, η οποία εκφράζεται κυρίως από τον πρόεδρο. Ο ίδιος, έχει ριζικά διαφορετική άποψη για την πορεία που ακολουθείται” δήλωσε ο κ. Σαγκινέτος, τονίζοντας πως, οι θέσεις της Ένωσης διατυπώθηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής υπό την προεδρία του, “πυροδοτώντας” μία στροφή – ως φαίνεται από τις δηλώσεις του – στο εν λόγω θέμα. “Η Ένωση έκανε τις προτάσεις της. Είμαι θετικός στο διάλογο. Πήραμε αποφάσεις για να συμμετέχουμε σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις και σε όλες τις εκθέσεις της χώρας που σχετίζονται με τον τουρισμό. Θα “αγκαλιάσουμε” τις εκθέσεις της Περιφέρειας, η οποία μας δίνει δωρεάν θέση στο περίπτερο” ανέφερε, εξηγώντας πως, η εκπροσώπηση του νησιού από την πλευρά του Δήμου, θα πρέπει να ακολουθείται πλέον οργανωμένα. “Στη συνεδρίαση είπα ξεκάθαρα πως, οι εκθέσεις δεν είναι για να πηγαίνουν εκδρομές δημοτικοί σύμβουλοι ή άλλα πρόσωπα. Θα πρέπει να πηγαίνει κάποιος που θα είναι γνώστης κι επιπλέον, θέλουμε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσω των Συλλόγων τους οι επιχειρηματίες του κλάδου. Ξενοδόχοι, επιχειρηματίες και πράκτορες” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαγκινέτος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Σκοπός δεν είναι να πουλά ο καθένας το μαγαζί του, αλλά συνολικά να προβάλουμε το νησί”. Μάλιστα, με αφορμή τις τουριστικές εκθέσεις και την πενιχρή μέχρι σήμερα παρουσία του Δήμου σε αυτές, η οποία θα συνεχιζόταν καθώς για το 2017, στον απολογισμό του Δήμου γνωστοποιήθηκε πως, είχαν κατοχυρωθεί μόλις 5.000 ευρώ, ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι, “Θα βρούμε χρήματα. Το έχουμε στο πλάνο μας καθώς θα μεταφέρουμε από άλλον κωδικό χρήματα”, προσθέτοντας επιπρόσθετα πως, “Περιμένουμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του ειδικού συμβούλου, ο οποίος ζητάμε να έχει συγκεκριμένα προσόντα”.

Σύνδεση τουρισμού – πολιτισμού

Με δεδομένη την πλούσια πολιτιστική ατζέντα της Σύρου, η οποία επιβάλλεται να συνδεθεί με την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο νέος πρόεδρος, αναγνωρίζοντας πως, γίνονται σχετικές προσπάθειες εκ μέρους και της αρμόδιας αντιδημάρχου. “Άλλα νησιά απευθύνονται στον μαζικό τουρισμό. Εμείς έχουμε διαφορές με τα υπόλοιπα νησιά κι επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα για μαζικό τουρισμό” σχολίασε πρωτίστως, υποστηρίζοντας πάντως πως, “Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε, καθώς, δε νομίζω ότι υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να έχει τέτοιας εμβέλειας πολιτιστικό πρόγραμμα. Προσπαθεί συστηματικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κι εμείς, να “παντρέψουμε” τον τουρισμό με τον πολιτισμό και βέβαια και με τον αθλητισμό. Υπάρχει ένας οργασμός εκδηλώσεων και διοργανώσεων που προσπαθούμε να προωθήσουμε σωστά και φέτος έγκαιρα” σχολίασε κατηγορηματικά.

Δέσμευση για ανοικτές συνεδριάσεις

Καθώς ο ίδιος υποστήριξε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τη συλλογική ευθύνη σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, ρωτήθηκε να σχολιάσει τον λόγο που μέχρι σήμερα, οι συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής πραγματοποιούνταν κεκλεισμένων των θυρών. “Δεσμεύομαι ότι θα στέλνω προσκλήσεις για τα επόμενα συμβούλια της Τουριστικής Επιτροπής” υπήρξε η απάντησή του, τονίζοντας ευθύς αμέσως πως, “πρέπει να ανοίγει δημόσια η συζήτηση καθώς ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση του Σαγκινέτου, ούτε του Μαραγκού. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Άλλωστε σε αυτή την προσπάθεια θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι”.

Αν δεν υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, θα φύγει κόσμος από το νησί”

Θέτοντας τον επίλογο της συνέντευξής του, ο κ. Σαγκινέτος υπεραμύνθηκε εκ νέου της τουριστικής στροφής, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσει το νησί, βάσει των όσων δήλωσε, εκτιμώντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, άμεσα θα προκύψει μετακίνηση πληθυσμού προς άλλες περιοχές. “Αν δεν κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση θα μείνουν στο νησί 4.000 άνθρωποι. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος, όταν ανέλαβε και την προεδρία της Τουριστικής Επιτροπής έδωσε έναν πολύ μεγάλο αγώνα για ορισμένα πράγματα. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε μεγάλες διοργανώσεις όπως το “3on3” για παράδειγμα. Ούτε προωθητικές ενέργειες όπως το portal που δεν υπήρχε. Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Κάποιοι τα απαξιώνουν όλα. Σίγουρα λάθη γίνονται. Και ο δήμαρχος είχε κι έχει στην ευθύνη του πολλά. Όμως το λέω ξανά. Πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν έχουμε τίποτα άλλο. Οι εποχές των εργοστασίων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και στο ναυπηγείο βλέπουμε πώς είναι η σημερινή κατάσταση. Πλέον είμαστε το νησί των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ο κόσμος θα φύγει. Πρέπει να υπάρξει μία οργανωμένη στροφή στον τουρισμό. Κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας και την άποψη πως, “αν δεν δημιουργηθούν δύο - τρεις μεγάλες τουριστικές μονάδες, δεν έχουμε προοπτική. Και τότε, θα μπορούμε να έχουμε και καλύτερες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις”.