Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για την Δημοτική Κοινότητα και το ΚΑΠΗ Άνω Σύρου

“Ο χειμώνας στον οικισμό είναι δύσκολος”

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε, από κοινού με το ΚΑΠΗ Άνω Σύρου, η Δημοτική Κοινότητα της Άνω Σύρου, σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά που ανατέλλει.

Με πλήθος κόσμου, αλλά και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν από την πλευρά του Δήμου οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Πολιτισμού, κ.κ. Μάριος Βουτσίνος και Θωμαή Μενδρινού αντίστοιχα, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα κοινωνικά θέματα, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος, καθώς και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας, κ. Γιάννης Χαρίτος, η Δ.Κ. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, κ. Δημήτρη Ξανθάκη και το μέλος, κ. Αγνή Φρέρη, ενώ την αίθουσα γέμισαν και τα μέλη του ΚΑΠΗ Άνω Σύρου.

“Ξεκινήσαμε ως Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, κόψαμε την πίτα μας, ευχηθήκαμε, δώσαμε τις ευχές μας και στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Χαρίτος, ο οποίος, από κοινού με τον πρόεδρο του ΚΑΠΗ και το Διοικητικό Συμβούλιο, προχώρησε σε ένα μικρό απολογισμό με τις δραστηριότητες και τα όσα έχουν δημιουργηθεί στο ΚΑΠΗ μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Ξανθάκης, σημειώνοντας, ότι “το ΚΑΠΗ μας τίμησε, γέμισε την αίθουσα, με αποτέλεσμα να «μαζευτούμε» περίπου 50 άτομα. Μας τίμησαν και τους τιμήσαμε, μέσα σε ένα όμορφο κλίμα, όπου όλοι μαζί ευχηθήκαμε για μία νέα χρονιά, με υγεία πρωτίστως”.

Μεγαλύτερη επιδίωξη η βελτίωση της καθημερινότητας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η δημοτική αυτή ενότητα, λόγω και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της, είχε με τον καιρό υποβαθμιστεί.

“Η Άνω Σύρος διαθέτει αρκετή ιδιομορφία, προκειμένου να κατοικηθεί. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια είχε προτιμηθεί η εύκολη λύση, η Άνω Σύρος να εγκαταλειφθεί. Παρ’ όλα αυτά και για όσα είχαν υλοποιηθεί εκεί, τους ευχαριστούμε. Εμείς προσπαθούμε να προγραμματίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, έτσι ώστε να την κρατάμε «ζωντανή». Ωστόσο, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιομορφίας της, έχει καταλήξει με ιδιαίτερα λίγο πληθυσμό και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα”, υποστήριξε.

Ξεκαθαρίζοντας, πως, όπως είναι ευρέως γνωστό, “οι οικονομικοί πόροι είναι πολύ περιορισμένοι, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενέργειες, είτε αφορούν σε τεχνικά έργα, είτε σε πολιτιστικές δράσεις, που θα θέλαμε”, υπογράμμισε, ότι “η μεγαλύτερή μας επιδίωξη είναι να βελτιώνουμε τη ζωή στον οικισμό και να τον κρατάμε σε εγρήγορση, διότι, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και στον τομέα του τουρισμού. Πλέον, είναι ένας από τους προορισμούς του νησιού, που σχεδόν κάθε τουρίστας επιλέγει να επισκεφτεί”.

Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο για τον οικισμό, ο κ. Ξανθάκης, χαριτολογώντας, ανέφερε, ότι “μόνο αν, κάποια στιγμή, καταφέρουμε να βάλουμε ηλεκτρικές σκάλες για να μην κουράζεται ο κόσμος να πηγαίνει στα σπίτια του, μπορεί να έχει ζωή, διαφορετικά η ιδιαίτερη μορφολογία του, δεν επιτρέπει σε πολύ κόσμο να τον επιλέγει”.

Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων

“Σίγουρα, υπάρχουν ακόμη ζητήματα, είτε τεχνικά, είτε εκδηλώσεων, στα οποία χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο βάρος. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, είχαμε παραδώσει τις προτάσεις μας, οι οποίες και σε ένα βαθμό έγιναν δεκτές από την Τεχνική Υπηρεσία. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δράση της νέας χρονιάς και έχουμε δρομολογήσει αρκετά θέματα, όπως είναι το Συριανό Καρναβάλι, που θα πραγματοποιηθεί στην Άνω Σύρο και θεωρώ ότι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα είναι εντυπωσιακό”, τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Άνω Σύρου, προσθέτοντας, ότι η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού “είναι πολύ δραστήρια και δεν αφήνει τίποτε «στην τύχη» και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Νομίζω, ότι και για φέτος, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Άνω Σύρο θα είναι αρκετές, όπως και σε όλη τη Σύρο. Παρ’ όλα αυτά, ο χειμώνας στον οικισμό είναι δύσκολος, και ό,τι κι αν προσπαθήσουμε να κάνουμε, αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν δεν φαίνεται και δεν ξεχωρίζει. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο”.