Επικύρωση της απόφασης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2017 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Αυτοδιοικητικές ερμηνείες... της έγκρισης

Το “πράσινο φως” για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατόπιν της επικύρωσης της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με προϋπόθεση εκτέλεσής του, να απαιτείται και η έγκριση του Προϋπολογισμού, η οποία κι αναμένεται άμεσα, βάσει των εκτιμήσεων του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη.

Ωστόσο, επί της συγκεκριμένης εξέλιξης, κληθείς να προβεί σε δήλωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας με παραδείγματα και στοιχεία πως, το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν “διαπνέεται” από ρεαλισμό, επανέλαβε μέσω λιτής αναφοράς τη θέση της παράταξής του, κάνοντας λόγο για “τυπική έγκριση” κι εμμένοντας στη θέση πως, το περιεχόμενό του δεν είναι ρεαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Γουσγουνέλης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση της απόφασης από την ΑΔΑ, ενημερώνοντας παράλληλα, σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και την πρόθεση άμεσης έναρξης υλοποίησης των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό.

 

Τυπική η έγκριση. Δεν αξιολογήθηκε η ρεαλιστικότητά του”

Ειδικότερα, η δημοτική πλευρά ενημερώθηκε για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος μέσω της απόφασης της ΑΔΑ, η οποία εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Στο περιεχόμενό της, σημειώνονται συμπερασματικά τα ακόλουθα: “Αποφασίζουμε την επικύρωση της νομιμότητας της αριθμ. 515/2016 (ΑΔΑ: Ω5ΜΞΩΗΟ-5ΛΝ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου Ερμούπολης για την «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Σύρου Ερμούπολης, οικονομικού έτους 2017»”.

Επί της εν λόγω απόφασης, κληθείς να σχολιάσει ο Ανδρέας Γιαλόγλου, δήλωσε πως, “Η έγκρισή του (σσ. Τεχνικού Προγράμματος) προφανώς είναι τυπική. Δεν μπήκε στην ουσία να αξιολογήσει τη ρεαλιστικότητα του Τεχνικού Προγράμματος, η οποία σαφώς και δεν υπάρχει” επέμεινε, τονίζοντας μάλιστα πως, η παράταξή του και συγκεκριμένα τα μέλη της, “εμμένουμε στις παρατηρήσεις μας”. Όπως εξήγησε, από άποψη ελέγχου η ΑΔΑ προφανώς κι “εξέτασε στοιχεία όπως αν είναι εμπρόθεσμο κλπ”, αλλά όπως επανέλαβε, “όχι την ουσία”. “Δεν έχει αξιολογηθεί ούτε η ρεαλιστικότητα του Τεχνικού Προγράμματος, ούτε τα λάθη τα οποία έχουμε επισημάνει” υπογράμμισε εκ νέου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ωστόσο πως, “Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε προσφυγή”.

Αξίζει ωστόσο να υπενθυμιστεί πως, στο “οπλοστάσιο” της επιχειρηματολογίας του Ανδρέα Γιαλόγλου στη δημόσια κριτική που είχε απευθύνει προς τη Δημοτική Αρχή, υπήρξαν τεκμηριωμένες αναφορές περί μη ρεαλιστικού περιεχομένου καθώς και περί αποκλίσεων στην εκτέλεσή του προσεχώς, με τον ίδιο να έχει καλέσει τη Δημοτική Αρχή επανειλημμένως να συμμορφωθεί με τις εγκυκλίους. Ενδεικτικά προς ενημέρωση των αναγνωστών, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είχε τονίσει πως, στο περιεχόμενό του, “εκτιμώνται και αναφέρονται δαπάνες που δε θα γίνουν μέσα στο έτος”, λέγοντας πως, ως εκ τούτου, εξ αρχής η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος “εγγυόταν απόκλιση άνω του 70%”. Είχε τονίσει μάλιστα πως, σύμφωνα με τις οδηγίες, με απόκλιση άνω του 20%, “οφείλεις να κάνεις αναμόρφωση”.

Αστόχησε στην κριτική του”

Ερωτηθείς πρωτίστως να σχολιάσει την εξέλιξη της έγκρισης με φόντο την κριτική της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υποστήριξε πως, “Σαφώς και δεν ισχύουν αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Η αναφορά περί 70% απόκλισης, δεν έχει σχέση με τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος”, προσθέτοντας μάλιστα πως, με δεδομένο ότι “ο ίδιος έλεγε ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί και θα απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου” σήμερα η αναφορά του, όπως υποστήριξε δεν έχει βάση. “Η δικαιολογία του για την τυπική έγκριση δεν ευσταθεί. Σαφώς η Αποκεντρωμένη έλεγξε το Τεχνικό Πρόγραμμα και έδωσε και την έγκριση. Οπότε, σε αυτά που έλεγε, αστόχησε τελείως” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γουσγουνέλης.

Επιπρόσθετα, θέλοντας να καυτηριάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως, “Αντιθέτως, σε απορρόφηση είμαστε σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρόλο που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε προγραμματισμένα και δημοπρατημένα έργα, τα οποία λόγω της νέας νομοθεσίας “σταμάτησαν””.

 

Θα προσπαθήσουμε να “τρέξουμε” όλα τα έργα”

Επί της ουσίας, σχετικά με την έναρξη πορείας υλοποίησης κι εκτέλεσης των έργων, ο αντιδήμαρχος, υπήρξε συγκεκριμένος ως προς τον χρόνο, διευκρινίζοντας ότι για οποιαδήποτε ενέργεια, απαιτείται η έγκριση του προϋπολογισμού.

“Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και αναμένουμε την έγκριση του Προϋπολογισμού εντός της επόμενης εβδομάδας λογικά. Φέτος θα έχουμε προϋπολογισμό στα μέσα Ιανουαρίου και θα είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και βάσει της νέας νομοθεσίας τις δημοπρασίες για τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα όπως και για κάποια μικρότερα, που λόγω αλλαγής νομοθεσίας δεν μπορέσαμε να τα ξεκινήσουμε το 2016” σχολίασε, επισημαίνοντας πως, “Θα προσπαθήσουμε να τα “τρέξουμε” όλα”. Μάλιστα τόνισε πως προωθείται η διαδικασία για τη σύνταξη της λίστας με τους πιθανούς αναδόχους των έργων βάσει της νέας νομοθεσίας, ενώ επεσήμανε πως “αναμένουμε κάποιες οδηγίες ακόμη από το αρμόδιο Υπουργείο”.

Σε όσα έργα έχουν συμπεριληφθεί για το 2017, ο ίδιος πρόσθεσε πως, μετά από την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, θα συμπεριληφθούν και μελέτες για έργα που δεν αποτυπώνονται σήμερα στο περιεχόμενό του. “Αμέσως μόλις πάρουμε την έγκριση θα προχωρήσουμε στη μεγάλη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος στην οποία θα συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα των έργων, αναλόγως των πληρωμών που έχουν γίνει” ενώ όπως σημείωσε παρακάτω, “Πιθανώς να υπάρξουν και κάποια νέα έργα. Προετοιμάζουμε επίσης και μελέτες άλλων έργων που δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα όπως ενδεικτικά τη μελέτη αποκατάστασης του Γυμναστηρίου Πευκακίων, βρισκόμαστε στο στάδιο σύνταξης της μελέτης για κατασκευή δημοτικού κυνοκομείου, και προωθούμε τη μελέτη της Α΄ αίθουσας μπάσκετ και B΄ αίθουσας βόλεϊ”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, πρόσθεσε πως, “Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δίνουμε έμφαση σε έργα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου” εκτιμώντας τέλος πως, “Το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός του νέου έτους”.