Προσλήψεις τακτικού προσωπικού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με “μη αληθή βεβαίωση” σχετικά με τις υπάρχουσες θέσεις στον τομέα της Καθαριότητας

Νέα μετέωρη( ; ) απόφαση

Υπαρκτές οι ανάγκες, μη σύννομος ο τρόπος προσπάθειας πρόσληψης, επισημαίνει η αντιπολίτευση

Τη μη σύννομη οδό που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη τακτικού προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας επεσήμανε η μείζων αντιπολίτευση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας πως, η δημοτική πλειοψηφία καταθέτει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιώντας “ψευδή βεβαίωση” σχετικά με την κάλυψη θέσης, η οποία όμως, δεν είναι κενή.

Στην ιδιαιτέρως σύντομη συζήτηση της κατεπείγουσας συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου έθιξε “την προχειρότητα” με την οποία – όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε – η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να προκηρύξει δύο θέσεις για την Υπηρεσία Καθαριότητας, τονίζοντας πως, αν και η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής καθιστά σαφές πως η μία θέση δεν είναι κενή, ωστόσο, προωθεί “μη αληθή βεβαίωση” της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών για να τεκμηριώσει... το αντίθετο.

Με δεδομένη τη σαφήνεια του νόμου, σχετικά με το ότι δεν μπορεί να προσληφθεί προσωπικό σε θέσεις που δεν υπάρχουν ή δεν είναι κενές στον Οργανισμό των Δήμων, ο κ. Γιαλόγλου επεσήμανε τον κίνδυνο “να καταπέσει μία ακόμη απόφαση”, με άμεση συνέπεια τη μη δυνατότητα πρόσληψης του προσωπικού χωρίς προβλήματα κι εμπόδια.

Δυνατότητα πρόσληψης μόνο δύο ατόμων και κάλυψη κόστους μέσω “τοπικής φορολογίας”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, όσο όμως και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος επεσήμαναν την απαίτηση πρόσληψης προσωπικού, με φόντο τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις κι αποχωρήσεις, που έχουν οδηγήσει στην “αποψίλωση” της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

“Αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα, δηλαδή δεν καλυφθούν κενά, θα προκύψει πρόβλημα σε επίπεδο παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών στους δημότες” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βουτσίνος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, η εισήγηση της Υπηρεσίας στην οποία προΐσταται αφορούσε στο αίτημα πρόσληψης επτά ατόμων. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου διευκρίνισε, πως, βάσει του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών για το 2017, ο οποίος έχει κατατεθεί προς έγκριση, ο Δήμος δύναται να προσλάβει μόνο δύο άτομα τακτικό προσωπικό, καθώς το κόστος μισθοδοσίας τους καλύπτεται από τα ανταποδοτικά που καταβάλλουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών τους.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής αντιδήμαρχος, κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει για την πρόσληψη “ενός ατόμου με σχέση εργασίας δημόσιου δικαίου κλάδου ΥΕ 14 Εργατών Βοηθητικών Υπηρεσιών για τη στελέχωση του Δημοτικού Νεκροταφείου” κι “ενός ατόμου με σχέση εργασίας δημόσιου δικαίου κλάδου ΔΕ 28 Χειριστών Μηχανημάτων Έργων για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας”. Τόνισε μάλιστα πως, αυτές είναι οι άμεσες ανάγκες, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως, “Ζητάμε τους ανθρώπους που μπορεί ο προϋπολογισμός του 2017 να τους καλύψει”, αναδεικνύοντας παράλληλα πως, το κόστος καλύπτεται από την “τοπική φορολογία” των δημοτικών τελών και λέγοντας πως, ως εκ τούτου, αν ο Δήμος αποφάσιζε επιπλέον προσλήψεις θα έπρεπε να προβεί σε νέα αύξηση τελών.

 

Ο νόμος λέει ότι προκηρύσσονται θέσεις κενές. Είναι ξεκάθαρος”

Στην κρίσιμη παρατήρηση του κ. Γιαλόγλου δε, σχετικά με τη μη σύννομη διαδικασία που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για τη δυνατότητα προκήρυξης κάλυψης των δύο θέσεων, ο κ. Αθανασίου θέλησε να εστιάσει μόνον στην βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας, που “βεβαιώνει πως οι θέσεις είναι κενές”, αφήνοντας ασχολίαστη την αναφορά της Εκτελεστικής Επιτροπής που έρχεται σε αντίφαση με τα ανωτέρω, αφού η θέση ΥΕ 14 Εργατών Βοηθητικών Υπηρεσιών για τη στελέχωση του Δημοτικού Νεκροταφείου, δεν είναι κενή.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου διάβασε το απόσπασμα της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής για να αναδείξει το λάθος της Δημοτικής Αρχής, το οποίο κι επισημαίνει τα ακόλουθα για την απαίτηση πρόσληψης της θέσης ΥΕ 14 Εργατών Βοηθητικών Υπηρεσιών. “Η αναγκαιότητα πρόσληψης του εν λόγω υπαλλήλου προκύπτει από το γεγονός ότι ο ένας εκ των δύο εργατών που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό μας Κοιμητήριο, σύμφωνα με ιατρική βεβαίωση που έχει προσκομίσει στο Τμήμα σας, πάσχει από (...), με συνέπεια να μην μπορεί να εκτελεί τις απαιτούμενες εργασίες στο Κοιμητήριο και εξάλλου πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το προσεχές διάστημα”. Στον αντίποδα με τα ανωτέρω, η βεβαίωση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών που είχαν στη διάθεσή τους οι αιρετοί, τονίζει πως, η εν λόγω θέση, “Στον ΟΕΥ του Δήμου έχει προβλεφθεί” και “είναι κενή”.

Χωρίς να λαμβάνει απάντηση επί της ουσίας από τον κ. Αθανασίου, που επικέντρωσε την τοποθέτησή του στη βεβαίωση, ο κ. Γιαλόγλου αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα κάλυψης θέσεων για τις υπηρεσίες Καθαριότητας, αλλά το μη σύννομο των ενεργειών, γνωστοποίησε την αρνητική ψήφο της παράταξής του, λέγοντας τα ακόλουθα: “Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει κενή θέση. Είναι εργαζόμενος ο άνθρωπος και δεν γνωρίζουμε πότε θα αποχωρήσει. Είναι δυνατόν να εγκρίνουμε θέση με μία βεβαίωση η οποία να το πω κομψά, δεν είναι αληθής; (...) Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην προσλάβουμε ανθρώπους που χρειαζόμαστε. Σύμφωνα με τον νόμο είναι ξεκάθαρο, οι θέσεις που προκηρύσσονται πρέπει να είναι κενές στον Οργανισμό. Πώς θα το βεβαιώσουμε αυτό; Είναι ψευδής η βεβαίωση. (...) Γιατί αυτή η προχειρότητα έτσι ώστε να καταπέσει η προσπάθεια κάλυψης αναγκών της Υπηρεσίας μας; Γι αυτό σας εγκαλώ”.