Τοποθέτηση των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας με φόντο τα σοβαρά προβλήματα εισροής υδάτων σε αίθουσα, εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων

“Προφανώς ένας κουβάς δεν θα ήταν η λύση”

Το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας στις αίθουσες διδασκαλίας εξαιτίας των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων περιγράφουν γλαφυρά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, μέσω τοποθέτησής τους στην εφημερίδα, σε μία προσπάθεια να γνωστοποιήσουν με ακρίβεια τα γεγονότα που “γέννησαν” εύλογα την έντονη ανησυχία τους.

Κατόπιν του σχετικού δημοσιεύματος της “Κοινής Γνώμης”, στο φύλλο της Παρασκευής, το οποίο και φιλοξένησε δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη προκειμένου να αποτυπώσει τόσο τα προβλήματα, όσο όμως και την πρόθεση ανάπτυξης εργασιών αποκατάστασης των ζημιών που έχουν παρατηρηθεί, η πλευρά των εκπαιδευτικών θέλησε να προβεί σε διευκρινίσεις – απαντήσεις, τεκμηριώνοντας με στοιχεία την αγωνία που εξέφρασαν κι εκφράζουν οι ίδιοι, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σταδιακά σε δύο αίθουσες του Νηπιαγωγείου.

Βάσει του σχολικού ημερολογίου, στο οποίο καταγράφονται οι εξελίξεις που αφορούν στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας, οι εκπαιδευτικοί έρχονται να αναδείξουν με πάσα λεπτομέρεια την κατάσταση που έχει προκύψει σήμερα αναφορικά με ορισμένα κτιριακά θέματα, με την τοποθέτησή τους δε, να “φωτίζει” τον ήπιο χαρακτήρα των λεγομένων του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, συγκριτικά με τα πραγματικά γεγονότα.

Η παράθεση του ιστορικού τόσο της συνένωσης των δύο τμημάτων, όσο και της φιλοξενίας των παιδιών σε μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας, στην οποία παρατηρήθηκε εισροή υδάτων σε τρία διαφορετικά σημεία, έρχεται να επισημάνει με κάθε τρόπο την απαίτηση πλήρους αποκατάστασης των ζημιών, με σκοπό την εξασφάλιση ενός κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Εκ μέρους της εφημερίδας, κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί μόνον, πως, το σχετικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο, στηρίχθηκε στις δηλώσεις του υπεύθυνου και αρμόδιου Αντιδημάρχου, οι οποίες κι εκθέτουν... τον ίδιο αναφορικά με τον βαθμό ανησυχίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ηχητικό ντοκουμέντο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας ενώ τονίζεται πως το φωτογραφικό υλικό παραχώρησαν στην εφημερίδα οι ίδιοι.

 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα συνεχίζουν να εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους”

Οι εκπαιδευτικοί του Νηπ|γείου Ποσειδωνίας αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 27- 1-2017 με τίτλο «Άμεση διόρθωση αστοχιών», καθώς στο σημείο του κειμένου που γίνεται αναφορά σχετικά με τις ενέργειες και τις αποφάσεις που πήραν η Προϊσταμένη και οι Νηπιαγωγοί υπάρχουν αρκετές ασάφειες και ανακρίβειες.

Παραθέτοντας ακριβώς τα γεγονότα όπως έχουν καταγραφεί και στα πρακτικά του Σχολείου (Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής) το πρόβλημα με την οροφή του κτιρίου ξεκίνησε αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενημερώθηκαν από τη Δ\νση του Σχολείου στις 12 Ιανουαρίου. Το πρόβλημα αρχικά εντοπιζόταν στην οροφή της μίας αίθουσας με εμφανή σημάδια υγρασίας που εκδηλώθηκαν με έντονη μυρωδιά (μούχλα) καθώς και με τη μορφή σκόνης που έπεφτε από το ταβάνι σε αρκετά σημεία της αίθουσας. Η υγρασία μέρα με τη μέρα εξαπλωνόταν μέχρι που στις 20 Ιανουαρίου η αίθουσα αυτή ήταν ακατάλληλη να φιλοξενήσει πλέον παιδιά καθώς η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα σε αρκετά άτομα που έρχονταν σε επαφή με το χώρο.

Ο σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου που συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου πήρε την απόφαση να κλείσει την αίθουσα και να μεταφέρει τα παιδιά της τάξης αυτής στη διπλανή αίθουσα ενώνοντας τα δύο τμήματα, καθώς δεν είχε γίνει μέχρι τότε καμία ενέργεια αποκατάστασης του προβλήματος. Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε η Δ\νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων.

Και ερχόμαστε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης εμφανίζεται πρόβλημα και στη δεύτερη αίθουσα του σχολείου με εισροή υδάτων από την οροφή σε τρία διαφορετικά σημεία της τάξης καθώς και στο χώρο της κουζίνας.

Ειδοποιήθηκαν άμεσα οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ήρθε εκπρόσωπος τους στο σχολείο για να εκτιμήσει την κατάσταση. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχολείο την επόμενη μέρα κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες και θεώρησαν καθήκον τους να ενημερώσουν τους γονείς για την κτιριακή κατάσταση δεδομένου ότι τα 32 παιδιά του νηπιαγωγείου θα έπρεπε να βρίσκονται σε μία μόνο αίθουσα η οποία όπως ήδη προαναφέρθηκε παρουσίαζε εισροή υδάτων από την οροφή σε τρία διαφορετικά σημεία. Οι γονείς από τη δική τους πλευρά και δεδομένων των καιρικών συνθηκών που προβλέπονταν για την επόμενη αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για μία μέρα, γιατί προφανώς έκριναν πως ένας κουβάς δεν θα ήταν η λύση για να κάνουν μάθημα τα μικρά παιδιά σε ένα σχολικό περιβάλλον μέσα στην υγρασία και το κρύο.

Ο σύλλογος διδασκόντων σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τη Δημοτική Αρχή και το έχει αποδείξει, καθώς όλα αυτά τα χρόνια το Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας επιδίωκε τη συνεργασία και το διάλογο τόσο με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης όσο και τη Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπαίδευσης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα.

Όμως οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα συνεχίσουν να εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους, έστω και αν αυτό θεωρηθεί από κάποιους ως υπερβολή, κάθε φορά που εκτιμούν ότι διακυβεύεται η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών και δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο τους.