Υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ανάδοχο για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Β΄ στο Αθλητικό Κέντρο

“Σωστή επισκευή κι όχι μπαλώματα”

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκπόνηση της πολυπόθητης μελέτης στατικής επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Β΄ του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” ξεκίνησε μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 30 Ιανουαρίου του 2017, ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον ανάδοχο.

Πρόκειται για μία μελέτη απαραίτητη, το περιεχόμενο της οποίας θα καταδείξει τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στην αθλητική αίθουσα, στην οποία και διεξάγονται σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και μεγάλες αναμετρήσεις της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα, που δυστυχώς σήμερα, παρουσιάζει μία εικόνα “αποσύνθεσης” εξαιτίας των φθορών που έχουν επέλθει από την πορεία του χρόνου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας κλήθηκε να ενημερώσει αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος υποστήριξε εκ νέου, πως, η δημοτική πλευρά, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεριμνά για την προώθηση οριστικών λύσεων, που θα θέσουν τέλος σε παρεμβάσεις αποσπασματικές κι εμβαλωματικού χαρακτήρα στην πολύπαθη αθλητική αίθουσα.

 

Διαπίστωση στατικής επάρκειας ή μη, του κτιρίου και χρονοδιάγραμμα

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στη σύμβαση του Δήμου με τον ανάδοχο, το κόστος της θα πλησιάσει το ποσό των 7.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και αντικείμενό της είναι ο έλεγχος της στατικής επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Β’ η οποία βρίσκεται εντός του χώρου του αθλητικού κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” στην Ερμούπολη, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σκοπός της μελέτης είναι η έκδοση Δήλωσης Μηχανικών για την επάρκεια ή μη του κτιρίου και των κερκίδων και την απαίτηση ή όχι ενισχύσεων. Σημειώνεται δε, πως, στην περίπτωση που το κτίριο δεν είναι στατικά επαρκές, θα εκπονηθεί ως αντικείμενο της παρούσας Στατική Μελέτη Ενισχύσεων, σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του αντίστοιχου έργου που θα απαιτηθεί.

Τονίζεται πως, από την πλευρά του Δήμου προς τον ανάδοχο έχει προωθηθεί η αποτύπωση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, εκτός της θεμελίωσης.

Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος και σταδίων της εκπόνησης της μελέτης, στη σύμβαση προβλέπονται τρεις φάσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου εντός τριμήνου. Σύμφωνα με όσα ορίζονται ρητά στο περιεχόμενό της, προβλέπεται α. η Φάση Α (Προμελέτη), β. η Φάση Β: (Οριστική Μελέτη) και γ. η Φάση Γ: (Μελέτη Εφαρμογής και Τεύχη Δημοπράτησης). Η προθεσμία για την παράδοση κάθε φάσης, αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας σύμβασης και καθορίζεται ως ακολούθως: α. Για την Φάση Α τριάντα ημέρες, β. Για τη Φάση Β τριάντα ημέρες και γ. Για τη Φάση Γ σαράντα πέντε ημέρες.

Προετοιμασία για τη συνέχιση της λειτουργίας της

Σχετικά με την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης της μελέτης στατικής επάρκειας για την Κλειστή Αίθουσα Β΄, καθώς όπως ανέφερε στην εφημερίδα, “είναι ένα κτίριο στο οποίο αθλείται αρκετός κόσμος, συγκεντρώνονται θεατές και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η κατασκευή του είναι επαρκής, αντέχει και είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν τώρα”. Αναφορικά με την ουσία και τον στόχο της μελέτης επεσήμανε πως, “θα μας υποδείξει ποιές βελτιώσεις χρειάζονται να γίνουν, ποιές ενισχύσεις ώστε όταν απαιτηθεί και στην άδεια λειτουργίας η στατική επάρκεια, να υπάρχει”. Ο ίδιος μάλιστα, κληθείς να απαντήσει για το αν η αίθουσα σήμερα έχει άδεια λειτουργίας, υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως, “Υπάρχει βέβαια, απλά έχει δοθεί ακόμη μία παράταση όσον αφορά στα θέματα στατικότητας σε όλους τους αθλητικούς χώρους πανελλαδικά”. Η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αναβάθμιση και αποκατάσταση της αίθουσας, όπως πρόσθεσε, απαιτείται για να λάβει τη σχετική άδεια ο Δήμος και να μπορεί να χρησιμοποιείται η αθλητική αίθουσα, μετά από την παρέλευση της ισχύουσας παράτασης. “Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε όταν θα λήξουν οι παρατάσεις - που πιθανώς να δίδονται και συνέχεια, καθώς όλοι οι αθλητικοί χώροι στην Ελλάδα είναι στη ίδια κατάσταση -, να μην υπάρχει ρίσκο στην ασφάλεια”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “για να είμαστε έτοιμοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία σωστή μελέτη”. Ερωτηθείς να προσδιορίσει τον χρόνο της σημερινής παράτασης, ο ίδιος δεν είχε στη διάθεσή του τα ακριβή στοιχεία κι ως εκ τούτου δεν προέβη σε σχετική δήλωση, διευκρινίζοντας μόνον πως, πάντα, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση “λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, δίνονται νέες παρατάσεις”.

Πέραν των ανωτέρω, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης και την τήρησή του από τον ανάδοχο, ο Σταύρος Γουσγουνέλης σημείωσε πως, “προβλέπεται η ολοκλήρωση σε 2,5 περίπου μήνες και θα πιέσουμε τον μελετητή ώστε να την εκπονήσει όσο το δυνατόν συντομότερα”.

 

Στήριξη της ΠΝΑι σε θέματα χρηματοδότησης

Οι εκτεταμένες φθορές της αθλητικής αίθουσας, που έχουν προβληματίσει πολλάκις έως σήμερα, καθώς πέραν του ότι είναι εμφανείς, έχουν “γεννήσει” ανησυχία και σε επίπεδο εισροής υδάτων στο πρόσφατο παρελθόν, θα απαιτήσουν για την επούλωσή τους σημαντικά χρηματικά ποσά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Γουσγουνέλης γνωστοποίησε πως, το ποσό που θα απομείνει από τον αρχικό προϋπολογισμό της σύμβασης (38 χιλ. ευρώ), ενδέχεται κατόπιν λήψης σχετικής τροποποιητικής απόφασης να αξιοποιηθεί για εργασίες. “O προϋπολογισμός της μελέτης που δημοπρατήθηκε ήταν 38 χιλ. ευρώ, απλά δόθηκε πολύ μεγάλη έκπτωση” σχολίασε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως ο ανάδοχος βάσει της σύμβασης, θα λάβει ως αμοιβή περί τις 7.000 ευρώ. “Ουσιαστικά αυτό το ποσό που φαίνεται ότι περισσεύει από την έκπτωση μπορεί αντίστοιχα με τροποποίηση του προϋπολογισμού και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας να πάει στο έργο” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως, ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο θα αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Μετά και από επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη εδώ και αρκετούς μήνες, προσπαθεί κι ο ίδιος να υπάρξει ένα κονδύλι ώστε να προωθηθεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χρηματοδοτήσουμε” δήλωσε παρακάτω, γνωστοποιώντας επιπλέον και τις σχετικές συνεννοήσεις με την πλευρά του αναδόχου. “Με τον μελετητή έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε ενημερώσει σχετικά προκειμένου να έχει υπόψιν του τις οικονομικές δυνατότητες ώστε οι παρεμβάσεις που θα προτείνει να είναι εφικτές και να κινούνται στο πλαίσιο μίας λογικής τιμής. Οπότε αναμένουμε” υπογράμμισε συγκεκριμένα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, από τον αρμόδιο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί κι έχει αποδοθεί στον ανάδοχο η αποτύπωση του φέροντα οργανισμού με πάσα λεπτομέρεια. “Δώσαμε στον μελετητή πλήρη σχέδια για το τί υπάρχει αυτή τη στιγμή κατασκευασμένο. Με γερανοφόρο όχημα έχουμε αποτυπώσει τα πάντα. Έχουμε κάνει ήδη ένα κομμάτι της μελέτης αλλά επειδή δεν υπάρχει εξοπλισμός στα προγράμματα που απαιτούνται στα μεταλλικά δικτυώματα για να δούμε αν αυτά μας καλύπτουν τις προδιαγραφές, έπρεπε να ανατεθεί μελέτη” ανέφερε σχετικά.

 

Στόχος μία σύγχρονη αθλητική αίθουσα υψηλών προδιαγραφών

Με φόντο τη μη ύπαρξη άλλων αιθουσών κατάλληλων για φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ο Σταύρος Γουσγουνέλης σκιαγράφησε τον στόχο της αυτοδιοικητικής πλευράς συνολικά για το μέλλον της Κλειστής Αίθουσας Β΄, εκφράζοντας την επιθυμία να βελτιωθεί και να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο. “Ήδη σκεφτόμαστε μία αναβάθμιση του εξοπλισμού πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που χρειάζεται και για ευρωπαϊκά παιχνίδια. Χρειάζεται βελτίωση για παράδειγμα στα WC, στα αποδυτήρια, μέχρι και ηχητική εγκατάσταση” ανέφερε ενδεικτικά, ενώ παρομοίως, υπενθύμισε κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια – αποσπασματικά – για τη συγκεκριμένη αίθουσα. “Αυτές που έγιναν τέλος του 2014 αρχές του 2015 ήταν η βελτίωση των κερκίδων, τα θεωρεία που έχουν τοποθετηθεί για τους δημοσιογράφους, επίσης, στον χώρο της γραμματείας αφαιρέθηκαν κάποια σίδερα που εμπόδιζαν ώστε να μετατοπιστεί και η γραμματεία πιο μέσα, όπως προβλέπεται βάσει προδιαγραφών για την απόσταση που πρέπει να έχει από το γήπεδο κι εφόσον αφαιρέθηκαν αυτά, ενισχύθηκαν οι μεταλλικές κολόνες με επιπλέον σίδερα”. Εκτός αυτών, ανέφερε πως, “υπάρχει ασύρματο δίκτυο στο γήπεδο, έχει επανατοποθετηθεί όλο το taraflex σωστά, είχαν γίνει κάποιες διαμορφώσεις στους χώρους που χρησιμοποιούνται, είχαν αντικατασταθεί τα περισσότερα φωτιστικά με φωτιστικά led για να έχει καλύτερο φωτισμό, είχαν γίνει κάποιες ηλεκτρολογικές επεμβάσεις, είχαν γίνει ελαιοχρωματισμοί εφόσον καλύπτονται τηλεοπτικά αγώνες, καθώς επίσης είχε ενισχυθεί σε κάποια σημεία και το πάτωμα”.

Πάντως, για τη συνολική βελτίωση του αθλητικού χώρου, ο κ. Γουσγουνέλης θέλησε να επισημάνει πως, “Στην πρώτη εικόνα που είχε κι ο μελετητής (σσ. για την αθλητική αίθουσα) και που συζητήσαμε, φαίνεται ότι έχει κάποια προβλήματα, αλλά δε φαίνεται να έχει κάτι πολύ σοβαρό που να μη βελτιώνεται”. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περισσότερες δηλώσεις, καθώς όπως υπογράμμισε, η εκπόνηση της μελέτης θα καταδείξει με σαφήνεια τις ανάγκες.

 

Ενέργειες για την Κλειστή Αίθουσα Α΄

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της ενημέρωσης για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σχετικά με την “επούλωση” πληγών της αθλητικής Κλειστής Αίθουσας Β΄, ο Σταύρος Γουσγουνέλης άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις αντίστοιχες προσπάθειες για την Κλειστή Αίθουσα Α΄. “Προγραμματίζονται όλα. Έτυχε να είναι η Κλειστή Αίθουσα Β΄ πρώτη στον προγραμματισμό, όμως, αντίστοιχη προετοιμασία έχει γίνει και για την Κλειστή Αίθουσα Α΄” σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “με το έργο που είχε προβλέψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δηλαδή να επισκευαστούν οι ρηγματώσεις” όπως πρόσθεσε, “ξεκινώντας, είδαμε ότι δεν είναι απλές ρηγματώσεις και χρειάζεται από την αρχή να γίνει μία σωστή μελέτη, η οποία θα μας δείξει τί εργασίες πρέπει να γίνουν”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε παρακάτω, “Έχουμε ήδη τη μελέτη για τη δημοπράτηση, απλά πρέπει να “ανοίξει” ο φετινός προϋπολογισμός για να προχωρήσουμε. Αυτό θα το είχαμε κάνει βέβαια πριν το τέλος του 2016, αλλά έχει αλλάξει η νομοθεσία των δημοπρατήσεων και μας σταμάτησε”. Εξήγησε ωστόσο, πως, “Το θετικό είναι ότι με αυτήν την αλλαγή, διευκολύνεται ο Δήμος σε σχέση με το ύψος, το κόστος της μελέτης” καθώς όπως εκτίμησε, φαίνεται πως, “θα είναι σύντομη η διαδικασία. Ίσως εντός ενός μήνα από τη δημοπράτηση να έχουμε ανάδοχο”. Οπότε, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “μπορεί να συναντηθεί ο χρόνος των δύο μελετών όταν θα είναι ολοκληρωμένες. Από εκεί και πέρα, θα είμαστε πάλι στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” έδωσε το στίγμα των παρεμβάσεων που επιθυμεί να υλοποιηθούν στο εξής για τις μοναδικές κλειστές αθλητικές αίθουσες που διαθέτει ο Δήμος, τονίζοντας πως, “Κάποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσουμε από σωστή μελέτη, σωστή επισκευή για να μην κάνουμε μπαλώματα για τα μάτια του κόσμου”.