Εξελίξεις στην υπόθεση του “ΚΕΚ Φερεκύδης” που αφορούν αποκλειστικά σε οφειλές προς δημοτικούς υπαλλήλους στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου

Συμφώνησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό

Το θέμα θα τεθεί προς ενημέρωση των αιρετών προσώπων σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού σχετικά με τον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων τους κατά το διάστημα της εργασίας τους στο “ΚΕΚ Φερεκύδης” του πρώην Δήμου Άνω Σύρου - εκ μέρους της σημερινής διοίκησης του ενιαίου Δήμου -, έκαναν αποδεκτή οι τρεις απλήρωτοι υπάλληλοι, που εκπροσωπήθηκαν μέσω των δικηγόρων τους, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά, προκειμένου, σύμφωνα με τη συλλογιστική της Οικονομικής Επιτροπής, να αναζητηθεί η πιο συμφέρουσα λύση για κάθε πλευρά και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ειδικότερα, να μην έρθει αντιμέτωπος με την απαίτηση άμεσης καταβολής των οφειλών και των τόκων προς τους τρεις υπαλλήλους, με φόντο τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ερμούπολης, οι οποίες κι επιδόθηκαν σχετικώς.

Το εν λόγω θέμα, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα εξ όσων συνδέονται με τη γενική υπόθεση του “ΚΕΚ Φερεκύδης” και τις σοβαρές οφειλές του προς τρίτους, που όμως παρά τις εξαγγελίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής για εκκαθάριση... των διάφορων ζητημάτων, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει προκύψει κάποια επίσημη και σημαντική εξέλιξη.

Ωστόσο, κρίνεται επιβεβλημένο να διευκρινισθεί πως, τα συγκεκριμένα θέματα της μη καταβολής των δεδουλευμένων, έρχονται από το παρελθόν, όταν υφίστατο ακόμη ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου, με τη σημερινή δημοτική πλευρά συνολικά, να καλείται να δρομολογήσει λύσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι οφειλές για τις τρεις περιπτώσεις που συζητήθηκαν ξεπερνούν το ποσό των 40.000 ευρώ.

Έως τα τέλη Απριλίου τα 5.000 ευρώ και η εξόφληση σε δύο δόσεις έως 30 Ιουνίου του 2019

Συγκεκριμένα, η υπόθεση των οφειλών για τρεις περιπτώσεις απλήρωτων δημοτικών υπαλλήλων στο “ΚΕΚ Φερεκύδης” ήρθε στο προσκήνιο μετά από τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, οι οποίες θέλουν την καταβολή των δεδουλευμένων προς τους υπαλλήλους, με το ποσό των 5.000 ευρώ μάλιστα, να επισημαίνεται πως πρέπει να καταβληθεί άμεσα σε κάθε έναν εκ των τριών προσώπων.

Βάσει αυτών των δεδομένων και με άξονα την αποφυγή του οικονομικού εκτροχιασμού του Δήμου, αφού σταδιακά εκδίδονται κι άλλες αποφάσεις για απλήρωτους εργαζομένους του “ΚΕΚ Φερεκύδης”, όπως είχε υπογραμμίσει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που “πέρασε” από την Οικονομική Επιτροπή, αφορά στη λύση μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τη συγκεκριμένη πρόταση δε, ανέλυσε χθες, λέγοντας τα εξής: “Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λοιπόν, ουσιαστικά μιλάμε για τρία χρόνια μαζί με το τρέχον έτος. Οπότε στα επόμενα δύο έτη, μέχρι 30/6 εκάστου έτους. Δηλαδή τα 5.000 ευρώ θα είναι άμεσα εκτελεστά εντός διμήνου και το υπόλοιπο ποσό σε δύο ετήσιες δόσεις καταβλητέες έως 30/6/2018 κι έως 30/6/2019”.

Καθώς ζητήθηκαν διευκρινίσεις εκ μέρους της νομικής εκπροσώπου δύο εκ των τριών υπαλλήλων για τον ακριβή χρόνο του ποσού που επισημαίνεται ότι πρέπει να καταβληθεί άμεσα (5.000 ευρώ στον κάθε έναν), στην αίθουσα συνεδριάσεων κλήθηκε ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, κ. Βαρθαλίτης για να ενημερώσει σχετικά. Όπως είχε καταστεί γνωστό από την προηγούμενη συνεδρίαση, για να δοθούν χρήματα, θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να συμπεριληφθούν τα σχετικά ποσά στο οικονομικό έτος του 2017. “Βάσει νόμου εντός του πρώτου τετραμήνου πρέπει να περαστούν με αναμόρφωση αυτά τα ποσά. Εμείς θεωρούμε ότι σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από το τέλος τετραμήνου, θα έχουμε έτοιμη την αναμόρφωση ώστε να μπουν οι πιστώσεις στους ανάλογους κωδικούς για να πληρωθούν αυτά τα ποσά άμεσα” σχολίασε ο αρμόδιος υπάλληλος, με τον κ. Παπαμανώλη να επισημαίνει πως, ως “έσχατη ημερομηνία” για τα 15.000 ευρώ συνολικά, θα οριστεί η 30η Απριλίου του 2017.

Συμφωνία μείζονος μειοψηφίας στην πρόταση

Εύλογα καθίσταται σαφές πως, η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού προϋποθέτει πως, ο Δήμος δεν θα προβεί στην άσκηση έφεσης κατά των τριών αποφάσεων, αφού έχει τη σύμφωνη γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων υπαλλήλων, με τον εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαο Φωτεινιά, να δηλώνει μάλιστα, πως συντάσσεται η παράταξή του με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. “Αν είναι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εντός δύο ή τριών ετών, εμείς θα είμαστε θετικοί, από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα στον Δήμο” σχολίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημαίνοντας, την προβλεπόμενη διαδικασία έως τη δυνατότητα καταβολής των ποσών. “Θα πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση. Ήδη από όσο γνωρίζω για δικαστικά έξοδα έχουμε 5.000 ευρώ, με τις προσωρινές εκτελέσεις των αποφάσεων, χρειαζόμαστε 15.000 ευρώ, οπότε πρέπει να περιμένουμε τη μεγάλη αναμόρφωση του Δήμου για να μπορέσουμε να διευθετήσουμε και την πληρωμή των τριών εργαζομένων. Εάν συμφωνούν μόνο ως προς τα δεδουλευμένα χωρίς τους τόκους, εμείς είμαστε θετικοί” δήλωσε κατηγορηματικά, με τον κ. Παπαμανώλη, αναφορικά με τον χρόνο της αναμόρφωσης να εκτιμά πως, θα οριστεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα. “Η αναμόρφωση, σκοπός μας είναι να γίνει τέλος Φεβρουαρίου. Επειδή είναι προγραμματισμένη και για άλλους λόγους και όχι μόνο για τα χρήματα αυτά που προέκυψαν εκτάκτως”. Πάντως, στο περιθώριο της ενημέρωσής του, θέλησε να διευκρινίσει πως, εκτός των τριών αποφάσεων, “έχουν επιδοθεί σήμερα και άλλες δύο αποφάσεις” για απλήρωτους υπαλλήλους του “ΚΕΚ Φερεκύδης”.

Αυστηρή τήρηση ή άμεση απαίτηση

Κατόπιν των διευκρινίσεων που έλαβε η νομική εκπρόσωπος δύο εκ των τριών υπαλλήλων και προτού συζητήσει με τους πελάτες της σχετικά με την πρόταση καταβολής των ποσών που αφορούν στο καθαρό κεφάλαιο κι όχι στους τόκους, κάτι που έγινε αποδεκτό, η ίδια ζήτησε στο πρακτικό συμβιβασμού να αναφέρεται η συμφωνία με πάσα λεπτομέρεια. “Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι εμείς θα ζητήσουμε στο πρακτικό συμβιβασμού να φέρεται ο όρος, ότι, στην περίπτωση που παραβιαστεί οποιαδήποτε από τις συμφωνίες μας, όχι όλες, αλλά και η πρώτη ακόμη, δηλαδή δεν καταβληθεί μέχρι 30/4 του 2017 το προσωρινώς εκτελεστό ή καταβληθεί αυτό και όχι κάποια από τις επόμενες δόσεις, εμείς δεν δεσμευόμεθα ότι δεν θα εκτελέσουμε την απόφαση και δεν θα αναζητήσουμε τόκους και δικαστικές δαπάνες” υπογράμμισε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, η υπόθεση των οφειλών του ΚΕΚ “κρατά” χρόνια και “οι άνθρωποι για να φθάσουν εδώ, έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ κι έχουν ξοδέψει και πάρα πολλά”.

Ως εκ τούτου, η δικηγόρος που τους εκπροσώπησε, διευκρινίζοντας πως, “Αντιλαμβάνεστε πως όλα τούτα, είναι και πρακτικά θέματα διότι αν κάποιος από αυτούς τους όρους της συμφωνίας μας, δεν τηρηθεί, θα πρέπει να προβλεφθεί και ποιά θα είναι η μετά την παραβίαση των όρων αυτών, κατάσταση”, ανακεφαλαιώνοντας επεσήμανε τα εξής: “Και η δική μας πλευρά συμφωνεί στην πρότασή σας. Έχουμε τη δέμευσή σας για παραίτηση από το ένδικο μέσο της εφέσεως, έχουμε καταβολή των προσωρινώς εκτελεστών ποσών έως 30 Απριλίου του 2017 και το ποσό των 5.000 ευρώ θα δοθεί άμεσα και το υπόλοιπο θα μοιραστεί σε δύο δόσεις, οι οποίες θα καταβληθούν άμεσα έως 30/6/2019, σε δύο ημέρες”. Επιπλέον, επανέλαβε πως, στο πρακτικό θα τονίζεται με σαφήνεια ότι “σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων ή μη εμπρόθεσμης καταβολής έστω και μίας δόσης, τότε το πρακτικό συμβιβασμού καταργείται και πλέον ισχύει η δυνατότητά μας να εκτελέσουμε την δικαστική απόφαση και φυσικά τότε θα αναζητηθούν κατά κεφάλαιο, τόκους κι έξοδα, όλα τα οφειλόμενα”.

Δεν είναι παράνομη”

Καθώς πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση, για την οποία θα απαιτηθούν δαπάνες από τα ταμεία του Δήμου, ο Νικόλαος Φωτεινιάς γνωστοποίησε τον όρο που θέτει η μείζων μειοψηφία στο πλαίσιο της συμφωνίας της, που δεν είναι άλλος, από τη σχετική ενημέρωση του σώματος του δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος μάλιστα, θέλησε πρωτίστως να ρωτήσει τον παριστάμενο στη συζήτηση νομικό σύμβουλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Βιτάλη, αν η πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι νόμιμη οδός για τον Δήμο. “Απευθύνομαι στον νομικό σύμβουλο. Εμείς αυτή τη στιγμή νομιμοποιούμαστε να κάνουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό χωρίς γνωμοδότηση δική σας;” ρώτησε σχετικά, με τον κ. Βιτάλη να σχολιάζει σε πρώτο επίπεδο πως, “Έχω κάνει γνωμοδότηση ότι ο Δήμος οφείλει να εξοφληθούν άμεσα κι εσείς μου λέτε για πρόταση συμβιβασμού;”. Επισημαίνοντας πως δεν καλύφθηκε σε επίπεδο απάντησης, από την πλευρά του ο κ. Φωτεινιάς επανέλαβε την ερώτηση “Είναι νόμιμη η πρότασή μας;”, με τον κ. Βιτάλη να απαντά λακωνικά πως, “Δεν είναι παράνομη”.

 

Να λάβει γνώση και να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο

Μετά από τα παραπάνω, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε το θέμα να συμπεριληφθεί στην ατζέντα νέας συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου του Δήμου. “Εγώ θα πρότεινα πως μετά την έκδοση της αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής, να εγκριθούν κι από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να εκφράζει πως κατανοεί το σκεπτικό και το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, δεσμευόμενος πως, το θέμα θα συζητηθεί. “Υπενθυμίζω ότι έχει αφενός αρμοδιότητα η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει, επειδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά μία - μία απόφαση χωριστά. Παρόλα αυτά, επειδή τα ποσά αθροιστικά είναι σημαντικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή αλλά κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου του κώδικα που λέει ότι για θέματα που τα κρίνει ιδιαιτέρως σοβαρά να τα διαβιβάσει στο δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση δική της. Αυτό ουσιαστικά θα μας πάει ενδεχομένως μία βδομάδα πίσω από τη λήψη της απόφασης, αλλά θα υπογραφεί το πρακτικό συμβιβασμού μετά την έγκριση της πρότασης και από το δημοτικό συμβούλιο” σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, ανανεώνοντας το “ραντεβού” σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.