Σκαπτικές εργασίες στο χώρο, που θα τοποθετηθεί το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης, σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών για την επιστροφή του στο παραλιακό τμήμα

Επανατοποθέτηση έως και την 25η Μαρτίου

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες, για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο είχε απομακρυνθεί, λόγω των εργασιών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο Σύρου, να εμφανίζεται αισιόδοξος, για την ολοκλήρωσή τους έως και την 25η Μαρτίου.

Η έναρξη των παρεμβάσεων που απαιτούνται, για την επιστροφή του ιστορικού αγάλματος στη θέση του, επί του λιμένα και στην ευθεία της κύριας εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης, έγινε με την οριοθέτηση του σχεδίου και την εκσκαφή του σημείου, το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρη Κοσμά, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ωστόσο, η κατασκευή στέρεων και ασφαλών θεμελίων για την τοποθέτηση της βάσης και του αγάλματος, αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα μελλοντικά.

Πρόκειται για μία σαφέστατα θετική εξέλιξη στο ζήτημα, για την οποία την ικανοποίησή του δήλωσε προς την εφημερίδα και ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, ο οποίος έχει ασκήσει όλο αυτό το διάστημα έντονη πίεση προς τους υπευθύνους για την επίσπευση των σχετικών ενεργειών.

Τόσο ο κ. Κοσμάς, όσο και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, πως ο κύκλος εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί, έως και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ αμφότεροι τόνισαν, πως η δριμεία κριτική η οποία ασκήθηκε, όσον αφορά στην καθυστέρηση, που υπήρξε, σχετικά με την επανατοποθέτηση, ήταν άδικη, δεδομένου, ότι οι καθυστερήσεις δεν προέκυψαν από έλλειψη βούλησης, αλλά από αντικειμενικά τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα.

Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη”

“Έχουμε μπει πλέον στη διαδικασία επανατοποθέτησης του αγάλματος”, σημείωσε ο κ. Κοσμάς, ενημερώνοντας, πως έχουν ήδη υπάρξει επαφές και συναίνεση του γλύπτη, προκειμένου να ξεκινήσει και η συντήρηση του αγάλματος πριν την τοποθέτηση. “Αν όλα πάνε καλά, έχουμε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως και τις 25 του Μάρτη, ώστε να είναι έτοιμα όλα, πριν την εθνική επέτειο”, ανέφερε, ενώ τόνισε, ότι “μέχρι στιγμής όλα πάνε μια χαρά, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κανονικά, οπότε θεωρώ, ότι αν δεν έχουμε κανένα άλλο κώλυμα, θα επιτύχουμε αυτό το στόχο”.

Σχετικά με την κριτική, που έχει ασκηθεί κατά καιρούς, τόσο στο ΔΛΤ Σύρου, όσο και στο Δήμο, σχετικά με τη βραδυπορεία των διαδικασιών, ο κ. Κοσμάς υποστήριξε, ότι “όλη αυτή η κριτική ήταν αδικαιολόγητη. Πρόκειται για διαδικαστικά ζητήματα, που προέκυψαν και με την ανάπλαση της παραλίας, που πραγματοποιήθηκε, τα οποία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κλήθηκε να λύσει, αλλά και η επίλυση, μεταξύ άλλων, και του οικονομικού ζητήματος, την εξεύρεση πόρων, για την επανατοποθέτηση του αγάλματος”.

«Δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί όλος αυτός ο “ντόρος”», συμπλήρωσε. “Ουδέποτε, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε και κανείς μέσα από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δεν είχε υποστηρίξει δημόσια ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί το άγαλμα στην αρχική του θέση. Η βούληση ήταν εξ αρχής να επιστρέψει το άγαλμα, εντούτοις, υπήρχαν διαδικαστικά ζητήματα, που αποδείχτηκαν χρονοβόρα, μέχρις ότου γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και η κατοχύρωση κονδυλίων. Πλέον, θεωρώ ότι όλο αυτό το σκηνικό αντιδράσεων πέφτει στο κενό από τη στιγμή που το άγαλμα επιστρέφει στη θέση του”.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΛΤ, η επανατοποθέτηση “δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη”, καθώς στο διάστημα έως και τα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία σειρά εργασιών, απαραίτητων για την ορθή εγκατάσταση των θεμελίων. «Έχει υπάρξει σχετική μελέτη. Θα χρειαστεί να “πέσει” πρώτα η βάση, η οποία θα υποδεχτεί το βάρος του αγάλματος, όλα αυτά θα πρέπει να “δεθούν”. Υπάρχει μία τεχνική προεργασία, προκειμένου να κατασκευαστεί η βάση, η οποία σιγά – σιγά θα “ντύνεται” με τα μάρμαρα που προϋπήρχαν, ώστε στο τέλος να τοποθετηθεί και αυτό καθαυτό το άγαλμα. Κατά τη διαδικασία αυτή, η οποία θα διαρκέσει κάποιο διάστημα, θα ξεκινήσουμε από τη βάση, το κάτω μέρος, το οποίο αποτελεί και σημαντική εργασία, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να συμβεί κάτι στο άγαλμα», επεσήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η χρηματοδότηση, τόσο για την κατασκευή της βάσης και την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης, όσο και για τις εργασίες συντήρησης του αγάλματος, προέρχεται από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Κλείνει ένας κύκλος άσκοπων αντιπαραθέσεων”

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη του ζητήματος εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ Μαραγκός, ο οποίος τόνισε, πως η επανατοποθέτηση του αγάλματος πραγματοποιείται, “όπως ακριβώς εξ αρχής είχαμε διαβεβαιώσει”.

Ο Δήμαρχος επιπλέον διευκρίνισε, ότι “η μελέτη έγινε, καθώς όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, η βάση, ως προς το εμβαδό της, εξ αιτίας του έργου της ανάπλασης είναι μικρότερη, άρα θα έπρεπε και η μελέτη να λάβει υπόψιν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της βάσης”.

Στο ίδιο κλίμα με τις δηλώσεις του κ. Κοσμά, μάλιστα, τόνισε, ότι “κλείνει ένας κύκλος άσκοπων αντιπαραθέσεων και “κορωνών” εκ μέρους κύκλων οι οποίοι ήθελαν τεχνηέντως να “σηκώσουν” το ζήτημα, υπονοώντας ή υπαινισσόμενοι, ότι ο Δήμος δεν έχει πρόθεση ή βούληση να επανατοποθετήσει το άγαλμα”, υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται μία ενέργεια, που δεν θα έπρεπε καν να χαρακτηριστεί ως δέσμευση, καθώς αποτελεί υποχρέωση και “ειλημμένη και απροσχημάτιστη η απόφασή μας”.