Το δημοτικό “βλέμμα” στραμμένο στις πρόσφατες εξελίξεις σταδιακής κατάρρευσης του πρ. ξενοδοχείου “Κυκλαδικόν” του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη

Άμεση απαίτηση, η άρση επικινδυνότητας

Επιτακτική η ανάγκη διοχέτευσης χρημάτων – πρωτίστως - στα επικίνδυνα κτίρια της Ερμούπολης

Την επιτακτική ανάγκη προώθησης σημαντικού ποσού στον προϋπολογισμό περί άρσης επικινδυνότητας παλαιών κτιρίων της Ερμούπολης, με φόντο το περιστατικό πτώσης τμήματος τοιχίου του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, υπογράμμισαν μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους την Παρασκευή, προτρέποντας τη Δημοτική Αρχή να αξιολογήσει ορθά τις εν λόγω ανάγκες.

Η μείζων μειοψηφία προχώρησε στην καταψήφιση της εισήγησης που θέλει την αξιοποίηση του ποσού των 100.000 ευρώ σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά σε ζητήματα αντιμετώπισης προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, επισημαίνοντας κατηγορηματικά την απαίτηση τροποποίησης του αρχικού προϋπολογισμού, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμα προβλήματα, που εστιάζονται στην σταδιακή κατάρρευση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί εξ αρχής πως, για την περίπτωση του πρώην ξενοδοχείου “Κυκλαδικόν” πλησίον της πλατείας Μιαούλη πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου των εμπλεκόμενων πλευρών με το κληροδότημα, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το πρόβλημα που προέκυψε, χωρίς ωστόσο, έως και αργά το απόγευμα της Κυριακής να είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση προς τους δημότες.

Μοναδική ενημέρωση μέχρι στιγμής, αποτελούν οι οδηγίες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και τη διευκόλυνση των όποιων εργασιών υλοποιούνται, για το πρώτο βήμα άρσης της επικινδυνότητας του κτιρίου.

Ευθύνη του Δήμου, η ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους

Παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα τα κτίρια των κληροδοτημάτων, στην πλειοψηφία τους ιστορικά ακίνητα με φόντο την πορεία της πόλης, δεν έχουν απασχολήσει αποτελεσματικά τους κατά καιρούς αρμόδιους των διοικητικών συμβουλίων τους, όπως άλλωστε διαπιστώνεται από τις σημερινές ανησυχητικές εξελίξεις, ωστόσο, σήμερα, καθίσταται περισσότερο επιτακτική από ποτέ, η σχετική ανάγκη. Αν και παρόμοιες επισημάνσεις πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους μελών της Οικονομικής Επιτροπής στην τελευταία συνεδρίαση, ωστόσο, το πρώτο βήμα αναφορικά με το κληροδότημα της Άννης Κουτσοδόντη, ίσως και το μοναδικά εφικτό την παρούσα στιγμή, αποτελεί η ανάπτυξη εργασιών άρσης της επικινδυνότητας.

Εκ μέρους του Αντιδημάρχου, Γιώργου Παπαμανώλη κατέστη σαφές πως, η μέριμνα του Δήμου εξαντλείται αποκλειστικά στη φροντίδα για την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων, όπως – εν προκειμένω για το πρώην “Κυκλαδικό” -, στην καθαίρεση επικίνδυνων τμημάτων του κτιρίου, τα οποία ενδέχεται να αποκολληθούν και να καταλήξουν σε δημόσιες οδούς, με όποιες τραγικές συνέπειες.

“Για τα ακίνητα σαν το Κυκλαδικό που έτυχε η κατάρρευση, υποχρέωση του Δήμου είναι η αποκατάσταση του επικινδύνου κι όχι η αποκατάσταση του κτιρίου” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμανώλης, γνωστοποιώντας πως, από την Παρασκευή “είναι εκεί ο εργολάβος του Δήμου και κάνει εργασίες καθαίρεσης κάποιων τμημάτων του κτιρίου που κρέμονται και είναι επικίνδυνα”. Πρόσθεσε δε, πως, θα προχωρήσει τις εργασίες στον βαθμό “που του επιτρέπει η σύμβαση που είναι σε εξέλιξη” με βάσει το σχετικό ποσό του περυσινού έτους από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ όπως συμπλήρωσε, συνολικά για τις παρόμοιες ανάγκες στον νέο προϋπολογισμό του 2017 έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 20.000 ευρώ. “Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουμε 20.000 ευρώ για αποκατάσταση επικινδύνων. Αν χρειαστεί μπορεί να ενισχυθεί” σχολίασε παρακάτω, επαναλαμβάνοντας πως, ήδη είναι σε εξέλιξη πρώτες εργασίες στο κεντρικό κτίριο πλησίον της πλατείας Μιαούλη, με σκοπό σε ενδεχόμενη νέα κακοκαιρία να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στη γενικότερη ενημέρωση με αφορμή την παρέμβαση της μείζονος αντιπολίτευσης, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει πως, το κληροδότημα, ως ιστορικό και διατηρητέο ακίνητο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατεδαφιστεί.

Υπερβολή το ποσό των 100 χιλ. ευρώ για το οδικό δίκτυο

Αξιολογώντας ως ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση την πτώση τμήματος εξωτερικού τοίχου του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη στην Ερμούπολη, ο Ανδρέας Γιαλόγλου άσκησε κριτική σχετικά με την πρόβλεψη μεγάλου ποσού (100 χιλ. ευρώ) για τις ανάγκες του οδικού δικτύου το 2017 στη Σύρο, βάσει της τεχνικής έκθεσης της αρμόδιας Υπηρεσίας. “Η πόλη μας καταρρέει σιγά σιγά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως, “Αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες μας δεν είναι τόσο πολύ στο οδικό δίκτυο”. Μάλιστα όπως εξήγησε, “από τη στιγμή που είναι πεπερασμένα τα κεφάλαια και δεν νομίζω ότι το οδικό δίκτυο της πόλης είναι σε τόσο δραματική κατάσταση σε σχέση με τα κτίρια που καταρρέουν, νομίζω πως θα έπρεπε να στραφούν χρήματα προς εκεί, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις”. Υποστήριξε επιπλέον πως, “Όπως γνωρίζετε το περιφερειακό δίκτυο το φροντίζει η Περιφέρεια και το δημοτικό δίκτυο θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με λιγότερα χρήματα και να στραφούν ποσά, εκεί που πραγματικά χωλαίνει η πόλη. Εκεί που έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα”. Προτού ολοκληρώσει την παρέμβασή του δε, υποστήριξε πως, η οικονομική ενίσχυση του ήδη προϋπολογισθέντος ποσού για τα επικίνδυνα κτίρια της πόλης, κρίνεται άκρως απαραίτητη, αν συνεκτιμηθεί τελικά, το ποσόν που θα προωθηθεί για τις εργασίες άρσης επικινδυνότητας του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη.

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης έως 21 Μαρτίου

Προκειμένου να μην προκληθεί ατύχημα σε πεζό ή οδηγό που κινείται πλησίον του κτιρίου, οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν στον αποκλεισμό της οδού Ανδρέα Συγγρού έως και το ύψος της οδού Τιμολέοντος Αμπελά. Εκ μέρους του Δήμου δε, εκδόθηκε ενημερωτική ανακοίνωση στο περιεχόμενο της οποίας το σύνολο των πολιτών καλείται να μην σταματά και να μη σταθμεύει περιμετρικά του κτιρίου, έως και τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα και με την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, έως ότου αρθεί ο κίνδυνος για την ασφαλή διέλευση.