Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, ο οποίος και θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου

Αντίστροφη μέτρηση για το υπερσύγχρονο σχολείο

Δηλώσεις από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης για το πλάνο υλοποίησης των εργασιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάδειξη της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, καθώς ο ανοικτός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε χθες, αναμένεται να διεξαχθεί εντός του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου.

Μετά από τη συμπλήρωση σχεδόν δεκαετίας από τις πρώτες ενέργειες σχεδιασμού της υλοποίησης του σημαντικού έργου, το “όραμα” του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, απέχει μικρό χρονικό διάστημα από το να καταστεί πραγματικότητα, με τις εκτιμήσεις του σημερινού δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού να εστιάζουν στο πρώτο εξάμηνο του 2019, εντός του οποίου αισιοδοξεί πως θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας υπερσύγχρονης σχολικής μονάδας.

Δεδομένης της προκήρυξης του διαγωνισμού χθες, ο κ. Μαραγκός κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά με το πλάνο της προώθησης των διαδικασιών κι εν συνεχεία των εργασιών, καθώς η υλοποίησή τους θα προκύψει ταυτόχρονα με μεγάλα διαστήματα του επόμενου κυρίως σχολικού έτους.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο ίδιος για το σπουδαίο έργο προϋπολογισμού 2.116.000 ευρώ, αποτελεί ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός των εργασιών από κοινού με τον ανάδοχο, ώστε η όχληση για τους μαθητές και την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά, να περιοριστεί στο μέτρο του εφικτού.

 

Η σύμβαση με τον ανάδοχο εντός Μαΐου ή αρχές Ιουνίου

Με πρώτιστο μέλημα να αξιοποιηθεί πλήρως η θερινή περίοδος, οπότε και τα σχολεία δεν είναι σε λειτουργία, ο Γιώργος Μαραγκός επεσήμανε πως, κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η συμβασιοποίηση του έργου το αργότερο έως αρχές Ιουνίου. “Ο διαγωνισμός με βάση τη νομοθεσία θα πραγματοποιηθεί 11 Απριλίου” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας ευθύς αμέσως πως, “Από εκεί και μετά, εάν κι εφόσον προχωρήσουν όλα καλά - διότι στις δημόσιες δημοπρασίες και διαγωνισμούς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις, προσφυγές, καθυστερήσεις διότι απαιτούνται μία σειρά από προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες με βάση τα στάδια του διαγωνισμού -, θέλω να πιστεύω ότι είναι πολύ ρεαλιστικό μέσα στο α΄ εξάμηνο, δηλαδή μέσα στο τέλος Μαΐου ή και αρχές Ιουνίου του 2017 να έχουμε κατακύρωση και υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, η συμβασιοποίηση του έργου επείγει, καθώς, “θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν και ιδιαίτερα πριν το καλοκαίρι τον ανάδοχο, διότι μία σειρά από εργασίες θα είναι ιδιαίτερα οχλούσες”.

Όπως εξηγεί μάλιστα παρακάτω, θα τηρηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα, καθώς “ο χρόνος υλοποίησης προβλέπεται να είναι δύο έτη κι άρα λοιπόν, ευελπιστούμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα μπορούν να γίνουν τα εγκαίνια της νέας εκπαιδευτικής δομής”.

 

Θα προκριθούν οι βαριές εργασίες. Τήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος”

Δεδομένων των δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς θα είναι σε λειτουργία το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, ο δήμαρχος επεσήμανε πως, θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονικό πλάνο εργασιών, το οποίο και θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον ανάδοχο, με κύριο στόχο να προηγηθούν οι εργασίες που έχουν πιο έντονο χαρακτήρα. “Επειδή υπάρχουν μία σειρά από εργασίες οι οποίες είναι οχλούσες και βαριές όπως εκσκαφές κλπ, θέλουμε αυτές να προκριθούν και να πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού που θα είναι κλειστό το σχολείο” δήλωσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, επιθυμία είναι “από τα μέσα Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και οι εργασίες που θα γίνονται να μην είναι τόσο οχλούσες σε σχέση και με την εκπαιδευτική διαδικασία”.

Ωστόσο, εξήγησε πως, κάθε έργο υποδομής ή μεγάλο έργο, αναμφισβήτητα “δημιουργεί και προκαλεί κάποια αναστάτωση” όπως παρομοίως κι ενδεικτικά “το έργο της ανάπλασης στην παραλία της Ερμούπολης όπου κι εκεί για ένα χρονικό διάστημα προκλήθηκε ανησυχία των καταστηματαρχών, των κατοίκων και των επισκεπτών”.

Πάντως, αναφορικά με το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να επισημάνει πως, “καθώς μιλάμε για τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης και για μικρά παιδιά, είναι σαφές ότι έχουμε λάβει κάθε δυνατή τουλάχιστον μέριμνα ή έχουμε προσπαθήσει να λάβουμε κάθε δυνατή μέριμνα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ενόχληση στο σχολείο και γι αυτό έχουμε κάνει ήδη επιτόπιες επισκέψεις”.

Το σύνολο των εργασιών πάντως και ο τρόπος υλοποίησής του, θα συναποφασιστεί οριστικά με τον ανάδοχο. “Όταν θα έχουμε και τον οριστικό ανάδοχο, τον εργολάβο, θα κάνουμε το πλάνο και μαζί του. Η Υπηρεσία μας ούτως ή άλλως θα είναι πολύ αυστηρή στα θέματα των χρονοδιαγραμμάτων ώστε οι εργασίες οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται σε περιόδους που είναι “νεκρές” εκπαιδευτικά, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι ή στην περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή αργιών κλπ, να γίνονται(!)” υπογράμμισε κατηγορηματικά. Πρόσθεσε δε, πως, “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι οι γονείς, οι διδάσκοντες όπως και τα παιδιά, για το ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα τέτοιο έργο, χωρίς την παραμικρή ενόχληση”.

 

Εξετάσθηκε η πιθανότητα μεταφοράς των μαθητών

Μέσω των αρχικών δηλώσεών του, κατέστησε σαφές πως, δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά της μαθητικής κοινότητας κατά τη διάρκεια κι εξέλιξη των παρεμβάσεων σε άλλο κτίριο ή σχολείο, γνωστοποιώντας παρόλα αυτά, πως, προ της λήψης της συγκεκριμένης απόφασης εξετάσθηκαν σχετικώς κάποια σενάρια. “Ο σχεδιασμός της μετακίνησης των μαθητών είναι εκτός πλάνου, δεδομένου ότι για να γίνει μεταφορά τόσων μαθητών σε μία άδεια καινούργια εκπαιδευτική δομή, δεν είναι εφικτό”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Είχαμε κάνει κάποιες σκέψεις σε συνεννόηση με την Καθολική Επισκοπή Σύρου, ακόμη και για το κτίριο στον Αγ. Παύλο Ποσειδωνίας. Όμως, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο υπό την έννοια ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται για τα σχολεία, υπαγόρευαν μία σειρά από μεγάλης έκτασης κι εμβέλειας παρεμβάσεις. Δηλαδή ακόμη και περιφράξεις, ακόμη και κάγκελα, ακόμη και κάποιες παρεμβάσεις με ράμπες ή άλλα θέματα”. Όπως συμπλήρωσε παρακάτω, “αυτές οι εργασίες θα απαιτούσαν χρόνο για να γίνουν” κι ως εκ τούτου, απορρίφθηκε αυτό το εναλλακτικό σενάριο. Πάντως δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, “Η Καθολική Επισκοπή εξέφρασε καταρχήν, όπως και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Καθολικών τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική βούληση να συνδράμει”. Ωστόσο, όπως εξήγησε κάνοντας μία προεκτίμηση των προϋποθέσεων στην Τεχνική Υπηρεσία, “διαπιστώσαμε πως οι παρεμβάσεις θα ήταν και χρονοβόρες, αλλά και κοστοβόρες. Άρα, δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα”.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως αποκλείστηκε επιπλέον και το σενάριο της μεταφοράς των μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “το να μοιραστούν οι μαθητές στα υπόλοιπα σχολεία της Σύρου, δημιουργεί ένα πρόβλημα σε σχέση με τις υψηλές πληρότητες και τη δυναμικότητα των τάξεων. Έχουμε τάξεις σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία από 20 μαθητές έως και 28-30 παιδιά. Άρα, δεν μπορούμε να προσθέσουμε σε τάξεις με ήδη τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών κι άλλα παιδιά”. Υποστήριξε δε, πως, σε κάθε περίπτωση για το σύνολο των μαθητών στα Σχολεία πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. “Προκρίθηκε λοιπόν η λύση, με τον απαιτούμενο σχεδιασμό και το πλάνο, να παραμείνουν τα παιδιά στο Σχολείο και να διαχωρίσουμε τις εργασίες σε ιδιαιτέρως οχλούσες που θα γίνονται υποχρεωτικά σε περιόδους που δεν θα είναι σε λειτουργία το Σχολείο ή και Σαββατοκύριακα και οι υπόλοιπες, ακόμη κι όταν θα είναι σε εξέλιξη η εκπαιδευτική διαδικασία” τόνισε κατηγορηματικά ο ίδιος.

 

Σκοπός να εγκαινιαστεί το νέο Σχολείο εντός του 2019

Κληθείς να υπογραμμίσει τον χρόνο που υπολογίζει πως το σχολείο θα μπορεί να υποδεχθεί τους μαθητές, ο κ. Μαραγκός υπήρξε αισιόδοξος, επαναλαμβάνοντας πως, η ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών υλοποίησής του, δεν αποκλείεται να επιτρέψει τη λειτουργία του κατά το σχολικό έτος του 2019. “Σύμφωνα με έναν ρεαλιστικό χρονικό υπολογισμό που έχουμε κάνει να είναι εφικτό να έχουμε σύμβαση μέσα στον Ιούνιο κι από εκεί και πέρα επειδή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 24 μήνες, ουσιαστικά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Δηλαδή τα παιδιά θα μπορούν να φοιτούν και να στεγάζονται στη νέα εκπαιδευτική δομή από το 2019” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις σημερινές εξελίξεις που ορίζουν κι επισήμως την έναρξη αντίστροφης μέτρησης υλοποίησης του έργου, το οποίο και όπως σχολίασε, θα αφορά “σε ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτήριο, το οποίο θα αποτελεί “κόσμημα” και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Βάρη, αλλά και για όλη τη Σύρο και για τις Κυκλάδες. Θα είναι ένα έργο πνοής το οποίο το επιθυμούσε η τοπική μας κοινωνία, όλο το νησί αλλά και η Βάρη. Ένα έργο για το οποίο κι εμείς είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά και πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και προγραμματικά, αφού αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου”.

 

Πολιτική βούληση για την υλοποίηση”

Από την πλευρά του δε, θέλησε να εκφράσει δημοσίως την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το σύνολο των εμπλεκομένων μερών, λέγοντας χαρακτηριστικά τα παρακάτω: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν λιγότερο ή περισσότερο. Δεν θέλω να ξεχάσω επ΄ ουδενί - διότι αυτό το έργο έχει ένα ιστορικό 8ετιας -, την τότε Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας για την οποία αυτό το έργο ήταν ένα οραματικό έργο και είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες, είχε ξεκινήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απόκτηση της γης καθώς επίσης και την εκπόνηση των σχετικών μελετών”. Ωστόσο, σχολιάζοντας κριτικά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, υποστήριξε πως, “από τότε έως και σήμερα, το έργο πέρασε από χίλια μύρια κύματα”, ισχυριζόμενος πως, “στο μεσοδιάστημα προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπήρχε καθόλου η πολιτική βούληση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να μπορέσει να προχωρήσει και να ωριμάσει το έργο”. Πάντως, θέλησε να επαναλάβει πως, “αμέσως μόλις αναλάβαμε, το θέσαμε σε ύψιστη προτεραιότητα και πράγματι μέσα σε έναν χρόνο με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καταφέραμε και το εντάξαμε οριστικά και πλέον σήμερα, δημοπρατείται το έργο”.

 

Στην κουλτούρα μας, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ”

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί και για το θετικό γεγονός της υλοποίησης του έργου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος θέλησε να επισημάνει πως, τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” από την Ευρώπη αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία προώθησης έργων, με φόντο την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. “Είναι γεγονός ότι η συγκυρία η πολιτική και η δημοσιονομική είναι δύσκολη για τη χώρα μας. Παρόλα αυτά όταν υπάρχει σχέδιο συγκροτημένο, όταν υπάρχει πλάνο, όταν υπάρχει προετοιμασία έγκαιρη και η τηρούμενη διαδικασία για τον διαγωνισμό και την ωρίμανση αναγκαίων έργων υποδομής μέσω του ΕΣΠΑ κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούμε να καλύψουμε το έλλειμμα χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, πλέον, “οι εθνικοί πόροι που έρχονται στους Δήμους είναι ελάχιστοι και καταγράφονται τρομερές περικοπές”. Κατά συνέπεια όπως συμπλήρωσε, “έργα υποδομής μεγάλης ή μικρότερης εμβέλειας δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υλοποιηθούν από ίδιους πόρους των Δήμων ή από χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Άρα, το ΕΣΠΑ φαντάζει και είναι μονόδρομος πολλές φορές”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του δε, σημειώνοντας πως, “Εμείς έχουμε αποδείξει ως Δημοτική Αρχή ότι είναι στην κουλτούρα μας η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και νομίζω ότι συν τω χρόνω και με τα αποτελέσματα αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες”.