Δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων για την Ερμούπολη από την πλευρά του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Σε εξέλιξη το κυκλοφοριακό πλάνο

Ενημέρωση από τον πρ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών με φόντο την επανασύσταση της Επιτροπής Συγκοινωνιών

Εκκρεμεί μέχρι σήμερα η ολοκλήρωση του νέου κυκλοφοριακού πλάνου της Ερμούπολης από την πλευρά του Δήμου, το οποίο αν και είχε αποφασιστεί να καταρτιστεί από τον περασμένο Αύγουστο μετά από απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) σχετικά με τα προωθούμενα μέτρα πεζοδρόμησης κατά την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο, το περιεχόμενό του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η αναφορά της περυσινής δημοτικής απόφασης σε παλαιότερες “ανίσχυρες” αποφάσεις μέτρων, που δεν είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ κι άρα, δεν είχαν “θεμέλιο” εφαρμογής, οδήγησε στη μη έγκριση των προτεινόμενων ρυθμίσεων για το καλοκαίρι του 2016, με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της ΑΔΑ κατ΄ επέκταση, να “υπαγορεύει” την κατάρτιση νέου κυκλοφοριακού σχεδίου.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ μηνών ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός στην “Κοινή Γνώμη”, η απόφασή του για τη σύσταση ομάδας επεξεργασίας και σύνταξης του οριστικού πλάνου προήλθε προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες και να προσδιοριστούν οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που θα μπορούν να ισχύουν στο εξής, χωρίς να απαιτείται η λήψη – ετησίως - διαφορετικών αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο.

Με φόντο δε, την απόφαση του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου περί επανασύστασης της Επιτροπής Συγκοινωνιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (15/3/2017) κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις του κυκλοφοριακού πλάνου, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης.

Στ. Γουσγουνέλης: Διαμορφώνεται η πρόταση. Θα περάσει από Εκτελεστική Επιτροπή

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί προ μηνών, έργο της ομάδας εργασίας θα ήταν “η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η κωδικοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε ενιαίο κείμενο, όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα, σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις των Δ.Σ. (345/2011, 266/2015 και 243/2016 κλπ), ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα του Δήμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα τελικό σχέδιο εισήγησης, το οποίο θα τεθεί στη κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τελική έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων”. Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία κατάρτισης του νέου πλάνου, κατέστησε σαφές πως, αυτό “είναι σε εξέλιξη”. “Στην Τεχνική Υπηρεσία έχουμε ολοκληρώσει την αποτύπωση όλων των κυκλοφοριακών που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Ήδη έχει γίνει μία συνάντηση στην Εκτελεστική Επιτροπή για να εξετάσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν ολοκληρώσαμε” δήλωσε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας πως, το πρώτο στάδιο της αποτύπωσης έχει ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “θα ακολουθήσει ξανά συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα πρέπει να προταθούν διάφορες πρόσθετες ρυθμίσεις που έχουμε δει στην πορεία ότι απαιτούνται να προστεθούν στα ισχύοντα, ώστε να προχωρήσουμε στην απόφαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών και να σταλεί στην Αποκεντρωμένη για την τελική έγκριση”. Στο οριστικό πλάνο που όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα γνωστοποιηθεί και στην τοπική κοινωνία, ο ίδιος διευκρίνισε πως, στο περιεχόμενό του, “θα καθορίζει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μόνιμου, αλλά και προσωρινού χαρακτήρα”.

Όχι εκτεταμένη διαβούλευση με ομάδες πολιτών

Καθώς μέχρι σήμερα είχαν προηγηθεί αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις για τα κυκλοφοριακά μέτρα της πόλης, ο κ. Γουσγουνέλης έκανε σαφές πως, στην κατάρτιση του οριστικού πλάνου, δεν θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβούλευσης, καθώς οι παρατηρήσεις που είχαν εκφρασθεί, έχουν ληφθεί υπόψιν (εξετασθεί) από την αρμόδια ομάδα. “Επειδή ήδη έχουν γίνει όλες οι διαβουλεύσεις και αυτά που θα προτείνουμε είναι αυτά που μας έχουν ζητηθεί κυρίως από κάποιες ομάδες πολιτών, δεν έχει νόημα να γίνει ξανά διαβούλευση για να ειπωθούν τα ίδια πράγματα. Το πιθανότερο είναι να γίνει μόνον η μεγάλη Επιτροπή Διαβούλευσης στη διάρκεια της οποίας, όποιος έχει αντίρρηση ή πρόταση, θα μπορεί να ακουστεί και να το λάβουμε υπόψιν μας” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, “Το βασικότερο είναι ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα σε μία απόφαση, επικαιροποιημένη. Να γνωρίζουμε πραγματικά τί συμβαίνει στο νησί και όχι να ανατρέχουμε σε διαφορετικές αποφάσεις τοπικής κοινότητας κ.α.. Είναι κάτι δύσκολο να γίνει, αλλά ήδη έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς”.

Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της κυκλοφοριακής πρότασης, ο ίδιος σημείωσε δε, πως, “Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω κάτι σίγουρα”.

Προβληματισμός για τα μέτρα πεζοδρόμησης

Αναφορικά με το φλέγον θέμα των μέτρων πεζοδρόμησης, το οποίο και παλαιότερα είχε “σηκώσει κύμα” αντιδράσεων, ο Σταύρος Γουσγουνέλης, στο πλαίσιο του λιτού σχολιασμού που προέβη, θέλησε να επισημάνει πως, κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταλειφθεί ως μέτρο προς εφαρμογή. “Έχουμε δει κάποια πράγματα από την πεζοδρομημένη περίοδο και από τη μη πεζοδρομημένη πέρυσι. Είμαστε σε σκέψεις για το αν θα ισχύσουν κάποια μέτρα πεζοδρόμησης. Έχουμε προβληματισθεί και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Θα έλεγα ότι αυτό το κομμάτι θέλει μία περαιτέρω εξέταση. Λογικά προσανατολιζόμαστε στο να μη γίνει κάποιο κλείσιμο φέτος” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Θα το εξετάσουμε στην πορεία και θα συναποφασίσουμε” γνωστοποιώντας εμμέσως πως, το θέμα θα απασχολήσει σε δημόσιες συνεδριάσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών

Πέραν των ανωτέρω, η επανασύσταση της Επιτροπής Συγκοινωνιών τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ήδη με προχθεσινή απόφαση του Αλέξη Αθανασίου και απαρτίζεται από τα παρακάτω πρόσωπα όπως αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια” στο περιεχόμενο της απόφασης. 1. Τον κ. Σταύρο Γουσγουνέλη, Εντεταλμένο Σύμβουλο, ως πρόεδρο της Επιτροπής, με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο. 2. Τον κ. Δημήτριο Κοσμά, ως μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Γουλιέλμο Πρίντεζη. 3. Τον κ. Γιάννη Καφούρο, ως μέλος με αναπληρωτή του τον κ. Κομνηνό Στρογγύλη. 4. Τον κ. Βεντούρη Πρίντεζη, ως μέλος, με αναπληρωτή του τον κ. Ανδρέα Αλυματήρη. 5. Την κα Ηρώ Στίνη με αναπληρωτή της τον κ. Ανδρέα Μανταδάκη, ως εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης. 6. Τον κ. Κάρολο Βουτσίνο με αναπληρωτή του τον κ. Γεώργιο Ξαγοράρη, ως εκπρόσωπο του Σωματείου Ιδιοκτητών Αγοραίων Ταξί Σύρου «Ο Άγιος Χριστόφορος». 7. Τον Διοικητή του Α.Τ. Ερμούπολης κ. Ιορδάνη Τζήκο με αναπληρωτή του τον Αν. Διοικητή κ. Κων/νο Ματσίκα, ως εκπρόσωπο της Αστυνομικής Δ/νσης Κυκλάδων. 8. Τον κ. Νικόλαο Μαραγκό με αναπληρωτή του τον κ. Ευάγγελο Δεναξά, ως εκπρόσωπο της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων. 9. Τον κ. Ανδρέα Μαυράκη με αναπληρωτή του τον κ. Ευστράτιο Μ. Στεφάνου, ως εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε..