Οφειλές σε τρίτους, αναμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος και αύξηση δημοτικών τελών στην “ατζέντα” κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2017

Επισημάνσεις, αστοχίες, επιβαρύνσεις δημοτών

Πολυεπίπεδη κριτική στη Δημοτική Αρχή αναφορικά με την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2017 άσκησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σοβαρά θέματα των οφειλών προς την τοπική αγορά, του “αέρα” του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς και της “αδικαιολόγητης” αύξησης των ανταποδοτικών τελών.

Μετά την κατάρτισή του και την πρώτη αναμόρφωση με φόντο τα προνοιακά επιδόματα, η πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ανέδειξε τον όγκο των σημαντικών αλλαγών που συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό, με σκοπό αυτός να κινείται σε ρεαλιστικό επίπεδο, όπως άλλωστε υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία και προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και μέλος της μειοψηφίας, Νικόλαος Φωτεινιάς, απουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου και προέδρου, Γιώργου Παπαμανώλη.

Η εν λόγω συνεδρίαση, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αποτελεί μία πρόγευση της συζήτησης κι έγκρισης της αναμόρφωσης σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πρώτιστο θέμα οι οφειλές σε τοπικούς προμηθευτές

Κατόπιν της εισήγησης από στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου άσκησε κριτική σε πολιτικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας πως στο τεχνικό μέρος της κατάρτισης και της αναμόρφωσης, οι υπάλληλοι “έκαναν άψογα τη δουλειά τους”. “Το νούμερο ένα ζήτημα είναι η υστέρηση πληρωμών προς τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του νησιού. Είναι πρωτοφανής η κατάσταση” σχολίασε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας σε αδρές γραμμές την εικόνα που εισπράττει ο ίδιος από κόσμο της επιχειρηματικής κι εμπορικής κοινότητας του νησιού. “Καθημερινά με πιάνουν προμηθευτές του Δήμου και λοιποί επιχειρηματίες και παραπονιούνται. Σε τέτοιο βαθμό δεν έχει συμβεί ξανά ποτέ και σε τέτοια ένταση” πρόσθεσε ο κ. Γιαλόγλου αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των οφειλών που διατηρεί ο Δήμος, υποστηρίζοντας πως, παραμένει ένα πρόβλημα που “δεν απαντάται”. “Πηγαίνετε μία βόλτα στην αγορά. Μας εγκαλούν ότι δεν αναδεικνύουμε το πρόβλημα” θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα, με το μέλος της παράταξής του, Νικόλαο Φωτεινιά να προσθέτει στη συγκεκριμένη κριτική πως, “Η Δημοτική Αρχή βυθίζει όλο και περισσότερο οικονομικά τον Δήμο, μήνα με τον μήνα” εκφράζοντας την ανησυχία του για το ότι, καθώς η οικονομική κατάσταση διαμορφώνεται ζοφερή, εκτιμάται ότι, “ο λογαριασμός θα σταλεί πάλι στους δημότες”.

 

Πλησιάζουν τις 52, οι μεταβολές στο Τεχνικό Πρόγραμμα

 

Με τα δύο πρόσωπα να επεκτείνουν την κριτική τους στο κομμάτι των αλλαγών – διορθώσεων του Τεχνικού Προγράμματος, συνεχίστηκε η καυστική κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή. Πέρα από την επισήμανση ότι, ο Δήμος “δεν έχει συντάξει πρόγραμμα δράσης” όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Νικόλαος Φωτεινιάς, εκ μέρους τους, υπογραμμίσθηκε πως, “το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους δημότες είναι αυτή η τραγωδία με το Τεχνικό Πρόγραμμα”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, “έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ρίχνει μία σφαλιάρα οκτώ φορές πιο δυνατή από αυτήν που έχουμε επισημάνει” καθώς, η Δημοτική Αρχή οφείλει να κάνει και προχωρά σε “52 μεταβολές έργων”. “Φτιάξατε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο έχει 70% “αέρα” μέσα” σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, το 2016, το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελέσθηκε σε ποσοστό 30%, γεγονός που όπως υποστήριξε δείχνει πως, “δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός”.

“Δια της διάλυσης του γραφείου προγραμματισμού, τη μη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, έχει χαθεί η μπάλα όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γιαλόγλου, υπενθυμίζοντας πως, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού που περιελάμβανε και το Τεχνικό Πρόγραμμα η παράταξή του είχε αναφέρει πως, η Δημοτική Αρχή “εμφάνιζε έργα “σκελετούς”” αλλά και μη ρεαλιστικά οικονομικά στοιχεία.

Δεν έπρεπε να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών”

“Δικαιωθήκαμε περίτρανα” υποστήριξε στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, αναφορικά με τη συνολική κριτική που άσκησε η μείζων αντιπολίτευση έως σήμερα, επισημαίνοντας πως, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής περί αύξησης των δημοτικών τελών, δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί. “Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν ήταν αναγκαία η αύξηση των δημοτικών τελών ούτε και φέτος διότι το υπόλοιπο που μεταφέρεται από το 2016 είναι 350 χιλ. ευρώ και τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι 300 χιλ. ευρώ. Άρα, είχατε και 50 χιλ. ευρώ περίσσευμα” σχολίασε χαρακτηριστικά, βάζοντας τον επίλογό του στον νέο κύκλο αντιπολίτευσης που θα συνεχιστεί και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο κομμάτι της αναμόρφωσης.

 

Αλ. Αθανασίου: Ρεαλιστική κριτική και όχι σχόλια καφενείου

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου επισημαίνοντας πως, η κριτική πρέπει να εδράζεται “σε ρεαλιστική βάση” και όχι να παραπέμπει σε “αντιπολιτευτικές κορώνες” και μάλιστα “καφενειακού χαρακτήρα”, απάντησε συνολικά στα θέματα που τέθηκαν ως κριτική θέση της αντιπολίτευσης. “Το να φθάνουμε σε μία κινδυνολογία, ότι ο Δήμος έχει κάνει στάση πληρωμών ή ότι δεν πληρώνει, είναι υπερβολικό. Νομίζω ότι αυτά όλα είναι λόγια του καφενείου και δεν συνάδουν με την πραγματικότητα” ανέφερε προλογικά, τονίζοντας κατηγορηματικά για το πρώτο θέμα των οφειλών πως, “ο Δήμος πληρώνει με καθυστέρηση τριών ή τεσσάρων μηνών – το πολύ - από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου”.

Αναγνώρισε δε, πως, “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία γκρίνια στην αγορά, η οποία είναι κατανοητή” κάνοντας αναφορά στη δεινή οικονομική κατάσταση που η πλειοψηφία εξ αυτών βιώνει, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει όμως, πως, “με την έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα εξοφληθούν οι προμηθευτές μέχρι 31/12”.

Αναφορικά με το θέμα της αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος, ο κ. Αθανασίου κράτησε χαμηλούς τόνους στην απάντησή του, επισημαίνοντας πως, οι διορθώσεις εκ μέρους της ΑΔΑ, “υπαγορεύονται” από “διαφορετικό σκεπτικό” συγκριτικά με τη θεώρηση που έχει η Δημοτική Αρχή, φέροντας ως παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, αν κι αναγνώρισε πως, σε κάθε περίπτωση “το 1,7 εκ. Ευρώ, δεν ήταν ρεαλιστικό”. Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να προσθέσει πως, η μη υλοποίηση σε ένα σημαντικό ποσοστό του Τεχνικού Προγράμματος την περυσινή χρονιά, οφείλεται μεταξύ άλλων “και στην αλλαγή της διαδικασίας των διαγωνισμών”.

Η αναμόρφωση κινείται σε ρεαλιστικό πλαίσιο”

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, ο κ. Αθανασίου εστίασε και στο θέμα των ανταποδοτικών τελών, υποστηρίζοντας παρακάτω πως, η αύξηση θα αποδοθεί σε κέρδος των δημοτών αλλά και σε κέρδος της υπηρεσίας. “Επιπλέον έσοδο είναι 66 χιλ. ευρώ και στις δαπάνες που έχουμε βάλει φέτος στα ανταποδοτικά περιλαμβάνονται νέοι στύλοι για τον ηλεκτροφωτισμό, λάμπες για τις οποίες μας ψέγατε ότι δεν έχουμε να αλλάξουμε. Θέλω να πω ότι όλα αυτά γυρίζουν στον δημότη και είναι προς όφελος της συγκεκριμένης υπηρεσίας” υποστήριξε κατηγορηματικά, τονίζοντας επιπλέον πως, “φαίνεται η επένδυση που είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε στους εργαζόμενους των ανταποδοτικών, το οποίο είναι ένα σεβαστό κονδύλι που ο Δήμος μας δεν το πλήρωνε εδώ και μία τετραετία. Σημαίνει λοιπόν, ότι η μικρή αυτή αύξηση που ήταν στα ανταποδοτικά τέλη, ουσιαστικά πηγαίνει προς όφελος του δημότη και της υπηρεσίας”.

Κλείνοντας συνολικά το θέμα, επεσήμανε πως, “Η συγκεκριμένη αναμόρφωση, η οποία είναι συνέχεια ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο, είναι προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών. Έγιναν πάρα πολλές περικοπές και ακόμη συζητάμε με την υπηρεσία τί άλλες περικοπές θα γίνουν”.