Διαβούλευση μεταξύ στελεχών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και των επιχειρηματιών του Φοίνικα, με φόντο την έναρξη εργασιών του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

“Το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει”

Συνάντηση, μεταξύ του προέδρου και των στελεχών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, πραγματοποιήθηκε με τους επιχειρηματίες του Φοίνικα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση, σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας του τουριστικού χωριού εν μέσω της θερινής περιόδου.

Από την πλευρά του προέδρου και των στελεχών Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, είχε εξαρχής ξεκαθαριστεί, πως η άμεση εκκίνηση των εργασιών και η γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου, αποτελεί τη συμφερότερη για όλους λύση, δεδομένων των ρευστών πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στη χώρα. Εντούτοις, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Φοίνικα και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας τους, κατά τους θερινούς μήνες, υψηλής επισκεψιμότητας, προέβαλλαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, καθώς, όπως υποστήριξαν, το εργοτάξιο στο “πρόσωπο” του χωριού, ενδέχεται να καταστήσει τον Φοίνικα αντιτουριστικό.

Κατανοητή η αγωνία και ο προβληματισμός

Παρών στη συνάντηση, ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, κ. Γιώργος Περρής, ο οποίος και άνοιξε το διάλογο, τονίζοντας την ανάγκη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και ομοθυμίας, για το καλό του χωριού.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοίνικα, ο οποίος επεσήμανε, πως πρόκειται για ένα έργο, το οποίο οι επιχειρηματίες της περιοχής αναμένουν με ανυπομονησία και φυσικά είναι θετικοί στην υλοποίησή του, ωστόσο εξέφρασε τις εύλογες ανησυχίες του κλάδου, σχετικά με τους χρόνους έναρξης και αποπεράτωσης του έργου.

Στις αναμενόμενες ενστάσεις των επιχειρηματιών, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, αναφέρθηκε στην εξ αρχής βούληση της παρούσας Διοίκησης, όσον αφορά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελούσε και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Κατόπιν της αναφοράς στου στο ιστορικό των ενεργειών του ΔΛΤ Σύρου, για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την ενημέρωση των παρευρισκομένων, σημείωσε πως οι εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου και αναμένεται να περατωθεί προς το τέλος Αυγούστου, ίσως και νωρίτερα, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτοι παράγοντες.

Επιχειρώντας να κάμψει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών, ο κ. Κοσμάς υπογράμμισε τα εξής:

“Καταλαβαίνω την αγωνία και τον προβληματισμό σας, δεδομένου, ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, μία σεζόν κατά την οποία επιχειρείτε σε όλο το παραλιακό μέτωπο, αλλά χωρίς πόνο δεν γίνεται τίποτε. Αυτό σας το λέω, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα κρέμεται από μία κλωστή. Κάθε μέρα που περνάει, μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Προσωπικά, δεν θα ήθελα ποτέ να διακινδυνεύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα ή να χαθεί η χρηματοδότηση, ή να βρεθούμε σε δύσκολη θέση, σχετικά με την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος. Γι’ αυτό λοιπόν, τόσο δική μου βούληση, όσο της Διοίκησης του ΔΛΤ αλλά και των αρχιτεκτόνων και του τεχνικού προσωπικού, είναι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το θεωρώ απαραίτητο, χωρίς ούτε μία στιγμή να διακινδυνεύσουμε τα χρήματα, που με τόσο κόπο κατορθώσαμε να πάρουμε. Θα είναι τραγικό αυτά τα 100.000 ευρώ να τα διακινδυνεύσουμε για οποιοδήποτε λόγο. Θέλω να σας θυμίσω, ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε και το έργο της ανάπλασης στην παραλία της Ερμούπολης, γύρω στις 11 Μαΐου. Θυμάστε πολύ καλά όλοι, ότι το παραλιακό μέτωπο ήταν σκαμμένο, υπέφεραν και όλοι οι επιχειρηματίες εκεί, τράβηξαν τα πάνδεινα. Βέβαια, αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν και είναι αποζημιωμένοι με το αποτέλεσμα, ένα ανάλογο αποτέλεσμα που θα έχετε κι εσείς εδώ στο Φοίνικα”.

Όχληση κατά τον πρώτο μήνα εργασιών

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ρένος Ζερβός, εξήγησε, πως ο κύριος όγκος των εργασιών αφορά κυρίως σε καθαιρέσεις και σκυροδετήσεις, τονίζοντας, πως ο κόσμος και οι επιχειρηματίες θα χρειαστεί να υπομείνουν την όχληση, λόγω των καθαιρέσεων, μόλις στην αρχή του έργου, ήτοι σχεδόν τον πρώτο μήνα (Μάιο), ο οποίος δεν υπάγεται στην υψηλή σεζόν. Επιπλέον, σε επιτακτικές ερωτήσεις των επιχειρηματιών, σε σχέση με το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών, σημείωσε, πως μία πρόβλεψη χρονοδιαγράμαμτος με ακρίβεια ημέρας δεν είναι δυνατή, καθώς δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των εν γένει αστάθμητων παραγόντων.

Ο κ. Ζερβός επίσης υπενθύμισε τους κινδύνους, που ενέχει η ρευστή πολιτικο-οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας, πως κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, η επιβολή των capital controls και η διενέργεια εκλογών, έφερε πληθώρα καθυστερήσεων και πρακτικών προβλημάτων, τα οποία οδήγησαν πολύ κοντά στην απώλεια του έργου.

Προσπάθεια για όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΔΛΤ επανέλαβε, πως η μεγάλη όχληση θα λάβει χώρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτός σεζόν, τον Μάιο, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός, στην περίπτωση που διαπιστωθεί η δημιουργία προβλημάτων, λόγω των εργασιών, κατά την περίοδο του Αυγούστου, το Λιμενικό Ταμείο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής των εργασιών, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως αυτό το σενάριο θα εξεταστεί στην πορεία των εργασιών, αλλά και ότι συμφερότερο για όλους θα ήταν η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοσμάς παραδέχτηκε, πως “προβλήματα, θα έχετε, σίγουρα, αλλά θα προσπαθήσουμε, αυτά τα προβλήματα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα”.

Επιπλέον, τόσο από τον κ. Ζερβό, όσο και από τον αντιπρόεδρο του ΔΛΤ Σύρου, ξεκαθαρίστηκε, προς ενημέρωση των επιχειρηματιών, πως ενόσω το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να παραχωρηθεί χώρος για τραπεζοκαθίσματα στο χώρο της πλατείας.

Ωστόσο, σημειώθηκε, μετά από πιεστικές ερωτήσεις των επιχειρηματιών, όσον αφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε και το έργο να υλοποιείται, αλλά και οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να δουλέψουν κατά την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας, πως θα ήταν δυνατή η διοικητική παραλαβή ενός τμήματος μόνο του έργου, από τον εργολάβο, προκειμένου να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και ο κλάδος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Αποσαφηνίστηκε ξανά, ωστόσο, πως πρόκειται για πιθανό ενδεχόμενο και σε καμία περίπτωση για δέσμευση, καθώς η πορεία υλοποίησης του έργου, δεν μπορεί να είναι γνωστή εκ των προτέρων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, σημείωσε, πως το Λιμενικό Ταμείο έχει σχεδιάσει και προγραμματίζει σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης και για το τμήμα της μαρίνας του Φοίνικα, σημειώνοντας, πως σταδιακά το χωριό θα μεταμορφωθεί, αρκεί να υπάρξει κατανόηση και υπομονή και από την πλευρά των επιχειρηματιών, αφού πρόκειται να επωφεληθούν από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.