Εκδόσεις εντύπων από τον Δήμο για την περίοδο του Πάσχα

Έντυπα καλωσορίσματα

Στην δημιουργία εντύπου, το οποίο θα προορίζεται για το καλωσόρισμα και την ενημέρωση των επισκεπτών την περίοδο του Πάσχα, αποφάσισε να προχωρήσει η δημοτική αρχή Σύρου-Ερμούπολης, με την σχετική απόφαση να λαμβάνεται στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπως και στην έκδοση προγραμμάτων και αφισών για την Μ. Παρασκευή.

Δύο ενέργειες χαμηλού μεν κόστους, αλλά αμφισβητούμενης, εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, αναγκαιότητας, ειδικά σε μία περίοδο περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου.

Ιδιαιτέρως αυξημένη αναμένεται η επισκεψιμότητα στη Σύρο, όπως ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον εμπορικό διευθυντή της Blue Star, είπε ότι «στα συστήματα κρατήσεων της εταιρείας φαίνεται πολύ μεγάλη κίνηση για την Σύρο και ήδη έχει δρομολογηθεί ένα επιπλέον πλοίο για την Σύρο και για Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή δύο επιπλέον πλοία σε σχέση με τα προγραμματισμένα δρομολόγια».

Όπως συμπλήρωσε δε «παραμένει σε επιφυλακή η Blue Star Ferries και όπως δεσμεύτηκε απέναντι μας, ούτε ένας επισκέπτης, ο οποίος θα επιλέξει την Σύρο για το Πάσχα, δεν θα μείνει εκτός», ενώ κατέληξε ότι «είναι ευοίωνα τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις, αλλά και εμείς και οι φορείς, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, θα βρισκόμαστε σε υψηλή επιφυλακή ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρενέργειες από την αυξημένη επισκεψιμότητα».

Καλωσόρισμα με χρηστικές πληροφορίες

Στο πλαίσιο της γενικευμένης προετοιμασίας, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την πασχαλινή περίοδο, μεταξύ των λοιπών αποφάσεων που λήφθηκαν για την πιο ολοκληρωμένη ετοιμότητα του νησιού για την υποδοχή του αυξημένου, όπως αναμένεται, ρεύματος επισκεπτών, συμφωνήθηκε και η έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού εκ μέρους του Δήμου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια συναποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δήμου, στην οποία μετείχαν όλοι οι συλλογικοί φορείς, το επαγγελματικό αντικείμενο των οποίων τελεί σε συνάφεια με τον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα έντυπο καλωσορίσματος των επισκεπτών, το οποίο θα τους διανέμεται μέσω των πλοίων, πρακτορείων, ξενοδοχείων κ.λ.π. και το οποίο θα τους παροτρύνει να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους αλλά και τις παρατηρήσεις, όπως και τις προτάσεις τους ώστε αυτά τα στοιχεία να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο έντυπο θα περιλαμβάνονται και πληροφορίες σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που θα μπορούν να έχουν οι επισκέπτες με την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο, το Νοσοκομείο σε περίπτωση που θα χρειαστούν την αρωγή των προαναφερόμενων φορέων.

Η μακέτα του εντύπου βρίσκεται στη διαδικασία του σχεδιασμού, όμως πρόκειται για ένα απλό δισέλιδο, στην πρώτη σελίδα του οποίου θα παρουσιάζεται μία εικόνα της Σύρου και στη δεύτερη οι σχετικές πληροφορίες, οι οποίες προαναφέρθηκαν.

Περιττό όταν υπάρχει το portal

Εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, δια του επικεφαλής της, Παύλου Χρυσαφίδη, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στη δημιουργία του συγκεκριμένου εντύπου, για το οποίο έκρινε πως είναι «περιττό, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο».

Η θέση που εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος είναι ότι «θα μπορούσε όλες οι πληροφορίες αυτές που θα έχει αυτό το έντυπο να συμπεριληφθούν στο νέο έντυπο «4 εποχές», καθώς το Πάσχα είναι μία από αυτές, ενώ οι επισκέπτες δεν θα ενημερωθούν από ένα τέτοιο έντυπο, καθώς θα είναι ήδη ενημερωμένοι και γι’ αυτό έρχονται».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην πολυδάπανη δημοτική δημιουργία του portal, υποστηρίζοντας ότι «Όταν υποτίθεται ότι έχουμε ένα ακριβοπληρωμένο portal, στο οποίο μπορούν να μπαίνουν πάρα πολλοί επισκέπτες, όπως έχετε υποσχεθεί, μέσα από αυτό μπορούν να αντλήσουν όποιες πληροφορίες χρειαστούν και να θέσουν τις παρατηρήσεις τους».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο έντυπο δεν είναι προωθητικό του νησιού, αλλά έχει χαρακτήρα καλωσορίσματος για τον επισκέπτη, «όμως αυτό που θέλουμε», όπως είπε «είναι να διευκολύνουμε με τηλέφωνα ανάγκης τους επισκέπτες, αλλά κυρίως να αλληλεπιδράσουν με εμάς, μέσω ενός e-mail και ενός τηλεφώνου του Δήμου να καταγράψουμε τα προβλήματα που μπορεί να έχουν ώστε να ενσκήψουμε σε αυτά και να τα λύσουμε».

Σε ότι φορά δε στον υπαινιγμό για το δαπανηρό portal, ο δήμαρχος απάντησε πως «δυστυχώς για αυτούς που κακόπιστα και κακόβουλα κρίνουν την προωθητική στρατηγική του Δήμου, η ψηφιακή στρατηγική αποδίδει καρπούς βάσει στοιχείων και αποτελεσμάτων. Πέραν πάσης αμφισβήτησης, είναι πανθομολογούμενο ότι σε επίπεδο προβολής και προώθησης όχι μόνο έχουμε κλέψει τις εντυπώσεις ως νησί, αλλά έχουμε επιτύχει, ακόμα καλύτερα από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα».

Ανάληψη του κόστους από τους αρμόδιους

Πέραν της έκδοσης των προαναφερόμενων εντύπων ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει και στην εκτύπωση προγραμμάτων και αφισών της Μ. Παρασκευής.

Το πρόγραμμα του τελετουργικό της συγκεκριμένης ημέρας είθισται να εκδίδεται, κατά παράδοση, από τον Δήμο σε πλήρη συνεννόηση με την Μητρόπολη.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, αιτιολογώντας την καταψήφιση του θέματος, ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλας Καΐλης, αφού εξέφρασε τον σεβασμό προς το θρησκευτικό αίσθημα του κάθε δημότη, σημείωσε πως σε ότι αφορά στις θρησκευτικές γιορτές, «τα έξοδα θα πρέπει να χρεώνονται σε αυτόν που είναι καθ’ ύλην και κατά πνεύμα αρμόδιος, δηλαδή η εκκλησία και ο Δήμος δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με τέτοια ποσά».

Ουδεμία αναφορά έγινε, από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, για την έκδοση αφισών και το πώς ο Δήμος νομιμοποιείται σε μία ανάλογη ενέργεια χρησιμοποίησης τους, κατόπιν και των πρόσφατων καταγγελιών που οδήγησαν στην ανάρτηση τους εντός του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου της Ερμούπολης.

Διευκρινίσεις επ’ αυτού ζήτησε η «Κοινή Γνώμη» από τον Δήμαρχο, καθώς η ρητή απαγόρευση της νομοθεσίας προκάλεσε προσφάτως ιδιαίτερη κοινωνική αναστάτωση στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο Δήμαρχος υποστήριξε, οι αφίσες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο αλλά από την εκκλησία, καθώς θα αναφέρουν το εκκλησιαστικό πρόγραμμα της ημέρας, οπότε θα αναρτηθούν κατά πάσα πιθανότητα στους ναούς προς ενημέρωση των πιστών.