Σε ιδιώτη αναμένεται να ανατεθούν οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής επιτήρησης των πολυσύχναστων παραλιών της Σύρου, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την περσινή θερινή σεζόν

Ανάθεση για καλύτερες υπηρεσίες

Με απευθείας ανάθεση, για την αποφυγή των προβλημάτων, τα οποία διαπιστώθηκαν πέρσι, θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στην κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών για τις τέσσερις χαρακτηρισμένες και φέτος πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Τα πολλαπλά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε κατά τη θερινή σεζόν του 2016 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, λόγω της έλλειψης πιστοποιημένων ναυαγοσωστών και της ως εκ τούτου αδυναμίας κάλυψης των ρεπό και των έκτακτων αναγκών, επιχειρείται φέτος να θεραπευτούν, με την ανάθεση των υπηρεσιών ναυαγοσωστικής επίβλεψης των πολυσύχναστων παραλιών της Σύρου, σε ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπαμανώλη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και μέλους της επιτροπής χαρακτηρισμού των παραλιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, προκειμένου ο Δήμος, καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, να επιτύχουν την πλήρη κάλυψη των αναγκών στις παραλίες, αναμένεται να απευθυνθούν σε ιδιώτες, τόσο για την πρόσληψη πιστοποιημένων και εγκεκριμένων ναυαγοσωστών, όσο και για την προμήθεια εξοπλισμού όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

Και φέτος τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες για τη Σύρο

Η ενημέρωση, σχετικά με τη βούληση Δήμου και ΔΛΤ Σύρου, να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία, έγινε αρχικά, κατά τη συζήτηση για τη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών.

Όπως τόνισε, “και πάλι φέτος, τέσσερις παραλίες του νησιού μας χαρακτηρίστηκαν ως πολυσύχναστες, για δεύτερη χρονιά, ενώ μέχρι πρότινος δεν συνέβαινε αυτό. Άρα, προβλέπουμε ποσό, προκειμένου να γίνει σύμβαση για παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστών στις παραλίες μας. Θα αναθέσουμε σε εταιρεία τις υπηρεσίες αυτές για να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα με πέρυσι, που δεν βρίσκαμε προσωπικό, ναυαγοσώστες με πιστοποιητικά, ώστε να εγκατασταθούν”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του 2016, σημείωσε, πως “οι ναυαγοσώστες που προσλάβαμε είτε διέκοπταν πριν λήξει η σύμβασή τους την παροχή υπηρεσιών, είτε είχαμε να καλύψουμε έκτακτα κενά από ασθένειές τους, τα οποία κενά μας κόστιζαν σε πρόστιμα, από ελέγχους του Λιμεναρχείου”, εξηγώντας, ότι “με αυτό τον τρόπο, που θα μας κοστίσει το ίδιο, προσδοκούμε να παρέχουμε αφενός πλήρεις υπηρεσίες στους λουόμενους και αφετέρου να μην είμαστε εκτεθειμένοι στους ελέγχους του Λιμεναρχείου”.

Κατά τη συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί, πως εκφράστηκε η ανησυχία από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννη Κεράνη, αν ενδεχομένως η αλλαγή αυτή, επιφέρει υψηλότερες δαπάνες για τα ταμεία του Δήμου, αλλά και χαμηλότερες αμοιβές για τους εργαζομένους.

Ήδη υπάρχων εξοπλισμός εξοικονομεί δαπάνες

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής του Λιμεναρχείου, που είναι υπεύθυνη για το χαρακτηρισμό των παραλιών, στην οποία συμμετέχουν μέλη από το Λιμεναρχείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, οι παραλίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν φέτος πολυσύχναστες, είναι ο Γαλησσάς, οι Αγκαθωπές και η Βάρη, που βρίσκονται στη ευθύνη του Δήμου, καθώς και το Κίνι, που βρίσκεται στην ευθύνη του ΔΛΤ Σύρου. Επίσης, διευκρινίστηκε, ότι όσον αφορά στις παραλίες ευθύνης του Δήμου, υπάρχει ήδη ο απαραίτητος ναυαγοσωστικός εξοπλισμός, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τον π. Δήμο Ποσειδωνίας, ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός για την παραλία του Κινίου, γεγονός, που σημαίνει επιπλέον δαπάνη για το ΔΛΤ Σύρου. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου ο εξοπλισμός του Δήμου συντηρήθηκε και επισκευάστηκε ήδη από πέρυσι.

Όπως τόνισε, αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία για το Δήμο να προσλάβει ναυαγοσώστες, καθώς μόλις τρία άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για φέτος, τα οποία σαφώς και δεν δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες του τριμήνου, ενώ δήλωσε, πως η θέση του Λιμεναρχείου είναι κατανοητή, όσον αφορά στη διενέργεια ελέγχων και στην απαίτηση τήρησης των υποχρεώσεων του Δήμου.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην κάλυψη των αναγκών, στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και λόγω της σχετικά μικρής επισκεψιμότητας, μερικών εκ των παραλιών, ακόμη και σε περίοδο full season, ο χαρακτηρισμός λιγότερων παραλιών ως πολυσύχναστων θα εξυπηρετούσε καλύτερα, ωστόσο εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τηρείται στάση εγρήγορσης, προκειμένου να υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό λουομένων

Στα ίδια επίπεδα η δαπάνη για το Δήμο

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της σύμβασης, ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε, πως αν και το 2016 ο Δήμος είχε αναλάβει την πρόσληψη συμβασιούχων τριμηνιτών και για τις τέσσερις παραλίες, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη πρόσληψη εποχικού προσωπικού από το ΔΛΤ και υπήρξε ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, φέτος, ο κάθε φορέας, θα αναλάβει τη δαπάνη για τις παραλίες ευθύνης του, ποσά που έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς των δύο φορέων. “Το Λιμενικό Ταμείο ίσως επιβαρυνθεί παραπάνω, δεδομένου ότι δε διαθέτει εξοπλισμό και θα χρειαστεί να παρασχεθεί από την ανάδοχο εταιρεία”, δεδομένου ότι ο π. Δήμος Άνω Σύρου δεν είχε προχωρήσει σε προμήθεια αντίστοιχων εξαρτημάτων, σημείωσε, ενώ όπως δήλωσε, εξοπλισμός δεν υπήρχε ούτε για την παραλία του Γαλησσά, ωστόσο χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός που είχε προμηθευτεί ο π. Δήμος Ποσειδωνίας για το Φοίνικα.

Για τη σύμβαση, η οποία θα διαρκέσει από 1η Ιουνίου έως και την 31η Αυγούστου, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε, πως οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν απευθυνθεί σε διάφορες εταιρείες, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η πλήρης συμμόρφωση με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις ασφαλείας, του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Η δαπάνη, υπενθυμίζεται, για το Δήμο θα αφορά σε κάλυψη των μισθοδοσιών των υπαλλήλων και αμοιβής της εταιρείας, ενώ για το ΔΛΤ Σύρου, επιπλέον και η στην προμήθεια εξοπλισμού και εκτιμάται πως θα είναι λιγότερη από 25.000 για το Δήμο.

Ο Αντιδήμαρχος, τέλος τόνισε, πως θα εξεταστούν προσφορές από εταιρείες και θα προτιμηθεί η φθηνότερη, ενώ υποστήριξε, πως με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία πλέον, θα είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των μόνιμων θέσεων, των ρεπό και των έκτακτων αναγκών.

Ετικέτες: