Εκτεταμένες ζημιές που οδήγησαν σε “αποσύνθεση” graffiti με θέμα το προσφυγικό, στο κέντρο της Ερμούπολης

Καταστροφή της “αφορμής” προβληματισμού

Απογοήτευση “γεννά” η εικόνα καταστροφής που χαρακτηρίζει πλέον τα graffiti με θέμα το προσφυγικό που είχε δημιουργήσει η ομάδα Rea-ly? στο πλαίσιο του περυσινού Eye΄s Walk Digital Festival σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης, καθώς σε μεγάλα τμήματα των επιφανειών τους, καταγράφονται ζημιές.

Η συνολική εικόνα “αποσύνθεσης” που διαπιστώνει ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης στα συγκεκριμένα graffiti, τα οποία από πέρυσι το καλοκαίρι είχαν δημιουργηθεί προκειμένου να αποτελέσουν μία επιπλέον αφορμή προβληματισμού για το σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού που η Ελλάδα – κι όχι μόνο - βίωσε και βιώνει με έντονο τρόπο, προκαλεί επιπρόσθετα, θλίψη, αφού οι ενέργειες καταστροφής τους, μαρτυρούν εμμέσως και την αδιαφορία μερίδας πολιτών για την προάσπιση των κοινωνικών μηνυμάτων που εκπέμπονται μέσω της “τέχνης του δρόμου”.

Αποκόλληση μεγάλων τμημάτων του υλικού επί του οποίου είχαν σχεδιαστεί τα συγκεκριμένα graffiti, καθώς και απροκάλυπτη καταστροφή με την καθαίρεση μεγάλων μερών τους, αλλά ακόμη και καταγραφή συνθημάτων στις επιφάνειές τους, μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται για φυσική φθορά εξαιτίας καιρικών συνθηκών και χρόνου, αλλά για πράξεις ανθρώπων που επιδόθηκαν συνειδητά(;) στην καταστροφή τους.

Αν και η ευαισθητοποίηση, ο πολιτισμός και η ανθρωπιά είναι έννοιες συνυφασμένες με την πορεία του νησιού, ακριβώς λόγω της ιστορικής διαδρομής του, ωστόσο, δεν μπορούν να μη στηλιτευθούν τέτοιες ενέργειες, που τάσσονται κάθετα αντίθετες, ακόμη και στην ύπαρξη αφορμών για δημόσιο διάλογο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της τέχνης του δρόμου.

Κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως, τα εν λόγω έργα graffiti είχαν δημιουργηθεί πλησίον του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του Χειμερινού Παλλάς και του ξενοδοχείου Ερμής στη θέση “Νησάκι”.

Ετικέτες: