Συνάντηση αιρετών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό στο γραφείο του Δημάρχου, Γ. Μαραγκού

Συνεχείς πιέσεις για τον εμπορικό λιμένα

Το ήδη ώριμο έργο της μεταφοράς και λειτουργίας του εμπορικού λιμένα Σύρου στη θέση “Καρνάγιο” αποτέλεσε βασικό περιεχόμενο της συζήτησης ανάμεσα σε αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης χθεσινής συνάντησής τους στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε η συνδρομή του δεύτερου για την ένταξή του στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ).

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το εν λόγω έργο αποτελεί η δυνατότητα αναζήτησης και κατοχύρωσης χρηματοδότησης, βήμα το οποίο προϋποθέτει τη συμπερίληψη της υλοποίησης του έργου του εμπορικού κρηπιδώματος στη νέα προβλεπόμενη θέση, στο ΣΠΕΜ, ώστε να ανάψει το “πράσινο φως” εξεύρεσης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο κ. Σαντορινιός που μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγο και στενούς συνεργάτες του, συνάντησε εκτός από τον κ. Μαραγκό, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά καθώς επίσης και αντιδημάρχους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίοι ήταν παρόντες καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Μεταξύ άλλων, στο πλάνο της ενημέρωσης που έτυχε ο Υφυπουργός, πληροφορήθηκε και για την προσπάθεια έγκρισης του master plan του λιμένα Ερμούπολης, θέμα για το οποίο ζητήθηκε επίσης, η συνδρομή του σε επίπεδο επίσπευσης των χρόνων που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, σχεδόν πριν από έναν μήνα αποστολή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου είχε μεταβεί στην Αθήνα, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να καταθέσει και να παρουσιάσει τόσο το master plan, όσο όμως και να ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία προσπαθειών μεταφοράς του εμπορικού λιμένα και κατασκευής του νέου εμπορικού κρηπιδώματος.

Η νέα θέση στο ύψος της ζυγοπλάστιγγας

Σύμφωνα με όσα είχαν γνωστοποιηθεί αναλυτικά μέσω της εφημερίδας αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, πρόθεση του Δήμου και ειδικότερα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποτελεί η μεταφορά της εμπορικής κίνησης του λιμένα, εντός της ευρύτερης λιμενολεκάνης, αλλά εκτός των σημερινών ορίων του λιμένα Ερμούπολης. Όπως είχε γνωστοποιηθεί εκ μέρους της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου σε σχετικό ρεπορτάζ, η νέα θέση για τη λειτουργία του εμπορικού κρηπιδώματος προβλέπεται στο ύψος της ζυγοπλάστιγγας, στην προβολή της θέσης “Καρνάγιο” όπου σήμερα λειτουργεί χώρος στάθμευσης, με άμεσο στόχο την αποσυμφόρηση της πόλης, αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής, στην οποία και προωθείται η μεταφορά του. Αναφορικά δε, με την ωριμότητά του, ως έργου, που διεκδικεί και ζητά την ένταξή του στο ΣΠΕΜ, ο κ. Κοσμάς είχε γνωστοποιήσει ότι έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και μεταξύ άλλων, στην μελέτη του, προσδιορίζονται με σαφήνεια, οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές στην λιμενολεκάνη. Αξίζει να αναφερθεί πως, προβλέπεται η επέκταση μόλου περίπου κατά 45 – 50 μέτρα για την ομαλή κι απρόσκοπτη κάλυψη της εμπορικής κίνησης, όπως η πραγματοποίηση φορτοεκφορτώσεων, μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων κλπ. Το σχέδιο το οποίο τέθηκε υπόψιν και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, συμπεριλαμβάνει στην παρούσα αναφορά και αποτυπώνει με πάσα λεπτομέρεια τις αλλαγές που προβλέπονται και απαιτούνται για τη λειτουργία του νέου εμπορικού κρηπιδώματος. Ο προϋπολογισμός του έργου αφορά σε ποσό ύψους 3 εκατ. 100 χιλ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο, ο οποίος – ως εκ τούτου – επιδιώκει την ένταξή του στο ΣΠΕΜ.

Δ. Κοσμάς: Ζητήθηκε η συνδρομή του Υφυπουργού. Είναι έργο που μπορεί να υλοποιηθεί αν ενταχθεί στο ΣΠΕΜ

Κατόπιν της συνάντησης των αιρετών προσώπων και της αναλυτικότατης ενημέρωσης του Νεκτάριου Σαντορινιού εκ μέρους τους, σχετικά με το έργο, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

“Είχαμε μία πολύ θετική συνάντηση με τον Υφυπουργό” σχολίασε αρχικά ο Δημήτρης Κοσμάς, επισημαίνοντας πριν την αναφορά του στο έργο του νέου εμπορικού λιμένα, πως, “Του παρουσιάσαμε το master plan το οποίο ήδη έχει σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο προς έγκριση”, αφού όπως σημείωσε, σκοπός της Δημοτικής Αρχής αποτελεί “να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες έγκρισής του”.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανταπόκριση του Υφυπουργού σε επίπεδο πρόθεσης στήριξης της δημοτικής πλευράς, έκανε αναφορά στο έργο του νέου εμπορικού λιμένα.

“Υπάρχει ένα έργο που είναι ώριμο κατά 100% και αφορά το εμπορικό κρηπίδωμα, το οποίο όμως θα πρέπει να ενταχθεί στο ΣΠΕΜ. Σε αυτήν την προσπάθεια υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι θα μας βοηθήσει να βρούμε τους τρόπους προκειμένου να ενταχθεί, αλλά και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Επεσήμανε δε, πως, ο κ. Σαντορινιός, “όπως είδε το σχέδιο του λιμένα, διαπίστωσε ότι είναι αρκετά λειτουργικό και νομίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα από την πλευρά της ΕΣΑΛ στην οποία έχει σταλεί για τις απαραίτητες εγκρίσεις”. Εκφράζοντας την πεποίθησή του μάλιστα, σχετικά με το ότι, “θα έχουμε μία καλή εξέλιξη στην πορεία” διευκρίνισε πως, η έγκριση του master plan δεν αποτελεί προϋπόθεση υλοποίησης του ανωτέρω έργου. “Όχι. Το εμπορικό κρηπίδωμα είναι διαφορετικό” απάντησε συγκεκριμένα, εξηγώντας παράλληλα πως, “Ό,τι προβλέπει το master plan μπορεί να γίνει σταδιακά, αλλά και συνολικά η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπεται στο master plan είναι της τάξεως των 50 – 55 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι πολλά και άρα, μπορούμε να προχωράμε σταδιακά στις εργασίες και στις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στο λιμάνι”. Επικεντρώνοντας ωστόσο τις δηλώσεις του στο εμπορικό κρηπίδωμα, σημείωσε πως, “Αφού ενταχθεί στο ΣΠΕΜ, αυτό ως εξέλιξη θα επιτρέψει την αναζήτηση χρηματοδότησης είτε από την Περιφέρεια, είτε από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Το συγκεκριμένο έργο είναι ύψους 3 εκατ. 100 χιλ. ευρώ και νομίζω ότι είναι εφικτό και να βρούμε χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε σε επισημάνει πως, η συνδρομή και η παρέμβαση του Νεκτάριου Σαντορινιού ζητήθηκε “σε πολιτικό πάντα επίπεδο”, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, πως, συνολικά η πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου αντιμετωπίζει θετικά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής. “Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα που μας ζητήθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία και είμαστε έτοιμοι να ενταχθεί αφού γίνει η αναθεώρηση του ΣΠΕΜ” υπογράμμισε ο Δημήτρης Κοσμάς, λέγοντας τέλος, πως η υλοποίησή του, αναμφισβήτητα, “θα βελτιώσει τη λειτουργία της πόλης και θα βελτιωθεί συνολικά η περιοχή που θα μεταφερθεί ο εμπορικός λιμένας”.

Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους χρόνος έγκρισης

Κατόπιν της συνάντησης, δέχθηκε και ο Υφυπουργός να προβεί σε λιτές δηλώσεις επί του θέματος μεταφοράς του εμπορικού λιμένα. Σε γενικότερο επίπεδο, ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως, “Συζητήσαμε το θέμα του master plan αλλά και της πιο άμεσης παρέμβασης σε σχέση με το εμπορικό κρηπίδωμα. Θα δούμε σε ποιά θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το master plan στο Υπουργείο, κατά πόσον έχει εξετασθεί σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, τον κ. Λαμπρίδη” ώστε όπως πρόσθεσε κατηγορηματικά, “να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να βελτιώσουμε τους χρόνους έγκρισης όλων αυτών”.

Με φόντο την παρουσίαση της μελέτης και της συνολικής ενημέρωσης που είχε για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στη λιμενολεκάνη, ο κ. Σαντορινιός θέλησε να σχολιάσει πως, “Για εμένα η Ερμούπολη δεν είναι τόπος προορισμού που για πρώτη φορά επισκέπτομαι. Έρχομαι από το 2000 κι έχω ιδιαίτερες σχέσεις. Κάναμε μία σύντομη συνάντηση αλλά αρκετά περιεκτική για τα ζητήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και κυρίως, για τα συγκοινωνιακά, το λιμάνι, το αεροδρόμιο”. Όπως συμπλήρωσε τέλος, “Το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε” και σε αυτό το πλαίσιο όπως γνωστοποίησε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, “εγκαινιάζουμε - αν κι έχουμε ήδη μία προηγούμενη συνεργασία με τον δήμαρχο -, μία πιο στενή συνεργασία και ήδη έχουμε κανονίσει να έχουμε τακτικές συναντήσεις και μία συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα στο Υπουργείο”.

Γ. Μαραγκός: Ενημέρωση για εμπορικό κρηπίδωμα και αεροδρόμιο

Αισιόδοξος για τη συνδρομή του αρμόδιου Υφυπουργού παρουσιάστηκε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή συνάντηση “εποικοδομητική και γόνιμη”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Μαραγκός, “Θέσαμε στον κ. Υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Σύρο και ιδιαίτερα με την έγκριση του master plan του λιμένα της Ερμούπολης, το οποίο έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία στην ΕΣΑΛ του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” ενώ όπως πρόσθεσε, “Επίσης. μιλήσαμε για την ένταξη στο ΣΠΕΜ του εμπορικού κρηπιδώματος, το οποίο ουσιαστικά θα εξυπηρετεί τις εμπορικές ανάγκες του λιμένα και θα απο-συμφορήσει το λιμάνι”. Υπενθυμίζοντας πως, επί της ουσίας το έργο απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. 100 χιλ. ευρώ, αφού είναι ήδη ώριμο, υπογράμμισε πως, ως εκ τούτου, “η προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένταξή του στο ΣΠΕΜ”, κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, “είδε πολύ θετικά ο κ. Υφυπουργός”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μαραγκός παρενθετικά γνωστοποίησε τη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές και για το θέμα του αεροδρομίου. “Επίσης, συζητήσαμε για το πολυθρύλητο θέμα της επέκτασης και της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, για το οποίο γνώριζε αρκετά πράγματα ο κ. Υπουργός. Άρα, εντείνουμε και κλιμακώνουμε τις πιέσεις και προς το αρμόδιο Υπουργείο και προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον κ. Σπίρτζη ώστε να μπορέσει επιτέλους να προκηρυχθεί ο τελικός διαγωνισμός”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε καταλήγοντας, “είναι ένα έργο απόλυτα ώριμο, έχει υπογεγραμμένα τεύχη διαγωνισμού και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ”.

Τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο όμως και ο κ. Κοσμάς δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τον Νεκτάριο Σαντορινιό για τη βούληση στήριξης των προσπαθειών τους σχετικά με τα παραπάνω έργα.