Οργάνωση και εκπαίδευση των ομάδων εθελοντών της Σύρου για την αντιπυρική περίοδο

Προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας

Αύξηση των μελών του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μετέχουν 24 φορείς της Σύρου, ενώ ξεκινά και η εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Oι περυσινές «τραυματικές» για την Σύρο εμπειρίες με την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών στο νησί, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και έχουν ήδη ενεργοποιήσει το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου, το οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και προγραμματισμού.

Η εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης έχει ήδη ξεκινήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο διευρύνεται και προετοιμάζει τον κανονισμό λειτουργίας, σύμφωνα με την οδηγία της Πολιτικής Προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η δεδομένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναμένεται να επιδείξει σε όποια, απευκταία, εκδήλωση φαινομένων πυρκαγιών, ετοιμότητα και αμεσότητα αντιμετώπισης.

Κανονισμός λειτουργίας του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Εστάλη σε όλους τους Δήμους μία οδηγία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βάσει της οποίας ζητείται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Πριν της έκδοση του κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος θα είναι έτοιμος εντός των επομένων μηνών, θα υπάρξει τροποποίηση του σχήματος του Συντονιστικού Οργάνου, για την οποία θα γίνει σχετική ενημέρωση και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Η τροποποίηση δεν αλλάζει σχεδόν τίποτε εκτός του ότι θα ενταχθεί σε αυτό και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που άτυπα ήδη είχε κληθεί και στην τελευταία συνάντηση του Συντονιστικού. Αμέσως μετά την τροποποίηση θα προχωρήσει ο Δήμος και στην έκδοση του κανονισμού λειτουργίας του.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό του Δήμου, εκτός από τους αιρετούς, δηλαδή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και δύο δημοτικούς συμβούλους, μετέχουν εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΕΥΑΣ, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία υπάρχει συνεργασία στον τομέα αυτό, εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων του νησιού, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των Ραδιοερασιτεχών και οι Σύλλογοι όπως ο Κυνηγετικός, ο Αγροτικός και ο Μελισσοκομικός και τώρα προστίθεται και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Αιγαίου.

Σε ότι αφορά στον κανονισμό λειτουργίας, αυτός δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας, αλλά έχει σχέση με το Συντονιστικό που είναι ένα συλλογικό όργανο, το οποίο συστήνεται για θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία του νησιού.

Στον κανονισμό λειτουργία θα περιγράφονται επακριβώς οι αρμοδιότητες θα έχει, όπως και οι υποχρεωτικές συνεδριάσεις που πρέπει να κάνει, καθώς κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία υποχρεώνει να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Επίσης τίθεται η υποχρέωση αναφοράς των δυνάμεων που διαθέτει το όργανο, ο εξοπλισμός, οι προμήθειες που απαιτούνται και ο βαθμός ετοιμότητάς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετίζονται με θέματα φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση τους, με πρωτόκολλα σεισμών, τα οποία δεν υπήρχαν και έχουν ήδη συγκροτηθεί, με διάφορα θέματα που αφορούν γενικότερα τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και για θέματα που έχουν να κάνουν με μετανάστες.

Οι αποφάσεις οφείλουν να λαμβάνονται σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα.

Αυτό το όργανο θα λειτουργεί σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο, ενώ θα πραγματοποιεί τρεις με τέσσερις συνεδριάσεις τον χρόνο.

Η εκπαίδευση των εθελοντών

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση της πρώτης εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες.

Ξεκίνησε η εκπαίδευση τους από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα.

Στη συνέχεια οι εθελοντές θα δώσουν κάποιες γραπτές εργασίες και μετά θα πιστοποιηθούν για να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις δασοπυρόσβεσης που θα χρειαστούν.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, «Τον Μάιο, οπότε και ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, θα έχουμε πιστοποιήσει και τους εθελοντές. Θα απαιτηθεί βέβαια ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε κι εμείς με κάποιες δαπάνες που θα κάνουμε, να καλύψουμε τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, δηλαδή, κάποια γιλέκα, κάποιους φακούς, κάποια ραντάρ και διάφορα άλλα. Είναι μεταβατική η φετινή χρονιά, αλλά σίγουρα θα είναι πιο οργανωμένη από την προηγούμενη που δεν είχαμε πιστοποιημένους εθελοντές».

Η λίστα αυτή κάθε χρόνο θα ανανεώνεται γιατί όσοι θέλουν να ενταχθούν και δεν πρόλαβαν φέτος, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν του χρόνου.

Όμως και αυτοί οι οποίοι έχουν ενταχθεί και θα πιστοποιηθούν και δεν θα συμμετέχουν σε δράσεις δασοπυρόσβεσης, θα αφαιρεθούν από την λίστα.

Αντιστοίχως θα ανανεώνεται και η εκπαίδευση, γιατί τώρα αφορά μόνο στη δασοπροστασία, όμως στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Στο μέλλον θα είναι και για άλλα θέματα.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε επ’ αυτού ο Αντιδήμαρχος «Δεν σταματάει αυτό. Από την στιγμή που ξεκίνησε θα ανανεώνεται συνεχώς, θα εκσυγχρονίζεται και θα εξειδικεύεται».

 

Αναγκαιότητα εκπαίδευσης και για άλλα φαινόμενα

Αυτή η εκπαίδευση που θα λάβουν οι μετέχοντες στις ομάδες σαφώς και κρίνεται αναγκαία ενώ θα έχει και επί της πράξης αντίκρισμα, καθώς τα φαινόμενα που χρήζουν ενεργοποίησης της πολιτικής προστασίας δεν περιορίζονται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο στην εκδήλωση πυρκαγιών αλλά εκδηλώνονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου πλημμυρικές καταστάσεις απαιτούν άμεση ενεργοποίηση.

Ειδικά για την αντιπλημμυρική προστασία, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι κάθε χρόνο λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις και τα μέτρα προετοιμασίας για τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, που είναι είτε έντονες βροχοπτώσεις, είτε ισχυροί άνεμοι, ακόμα και χιονοπτώσεις».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κατατάξει την Σύρο στην κατηγορία 2, καθώς κάνει τα πρώτα βήματα στη δημιουργία ομάδων εθελοντών, οπότε βάσει αυτής έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει εθελοντές μόνο για δασοπυρόσβεση.

Στο μέλλον, αν η ομάδα των εθελοντών μεγαλώσει, αν εξειδικευτεί περισσότερο και εάν λάβει την ανάλογη εκπαίδευση θα είναι δυνατή η συμμετοχή της και σε άλλες εθελοντικές δράσεις εκτός της δασοπυρόσβεσης, όπου λειτουργούν βοηθητικά και υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής.

Η οργάνωση των ομάδων

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι αυτοί που πήγαιναν επικουρικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίοι τώρα θα εκπαιδευτούν και θα λειτουργήσουν πιο οργανωμένα, ενώ θα τους δοθεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Αυτή η εκπαίδευση θα αποτρέψει και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά την περυσινή θερινή περίοδο όπου εκδηλώθηκε σειρά πυρκαγιών στο νησί, κατά τις οποίες ναι μεν υπήρξε εθελοντική προσφορά βοήθειας, όμως η άγνοια και η απειρία σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

«Σίγουρα θα πάμε καλύτερα» είπε ο Αντιδήμαρχος συμπληρώνοντας ότι «με την εμπειρία που όλοι αποκτήσαμε, δεν πιστεύω να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχο πρόβλημα με το 2016. Αλλοίμονο αν κάθε χρόνο έχουμε τόσες πυρκαγιές σε ένα τόσο μικρό νησί».

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η οργάνωση των ομάδων της πολιτικής προστασίας, βάσει και των προβλημάτων με τις πυρκαγιές που προέκυψαν πέρυσι, οπότε θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ύπαρξη περιπολιών ή πρόληψης, που ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Έγινε ο προγραμματισμός για την τρέχουσα περίοδο

Προ 15 ημερών πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του αρμόδιου οργάνου για να ληφθούν αποφάσεις για την αντιπυρική περίοδο του 2017, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των μελών, όπου και έγινε ο σχετικός προγραμματισμός.

«Μετά τα περσυνά, φαίνεται να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι αποφασισμένοι για στενότερη συνεργασία, που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται στην πράξη και για καλύτερη οργάνωση».

Πέραν της δημιουργίας των ομάδων εθελοντών, από τον Δήμο έχει προβλεφθεί η σχετική δαπάνη για την προμήθεια διαφόρων υλικών, τα οποία θα βοηθήσουν στην πολιτική προστασία, όπως ατομικά είδη, εξοπλισμός, ρουχισμός κ.λ.π. για τους εθελοντές.

Παράλληλα, έγινε ολική επισκευή σε μία από τις υδροφόρες, που αφορά σε εργασίες με σημαντικό κόστος ώστε να είναι πλήρως λειτουργική.

«Τα αντανακλαστικά μας είναι πολύ καλύτερα. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, Δήμος, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Αστυνομία, εθελοντές, όλοι οι εμπλεκόμενοι. Είναι ευαισθητοποιημένοι όλοι μετά τα περσυνά».

Πέραν αυτών όμως οφείλουν και οι δημότες να είναι αναλόγως ευαισθητοποιημένοι ώστε να αποφεύγεται η εκδήλωση πυρκαγιών από απροσεξία, να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να υπακούν στις οδηγίες της Πυροσβεστικής, για την απαγόρευση καύσης από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.