Σοβαρές εκκρεμότητες και προβλήματα επισημαίνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην ασφαλτόστρωση του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης

Αντιπαράθεση κακοτεχνιών κι ενστάσεων

Την απόρριψη των ενστάσεων του αναδόχου του έργου της ανάπλασης, με φόντο τα ανοικτά θέματα κακοτεχνιών που καταγράφονται σε αρκετά σημεία της έκτασης του παραλιακού μετώπου και δη σε επίπεδο ασφαλτόστρωσης, επισημαίνει κατηγορηματικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με έγγραφό της προς το δημοτικό συμβούλιο.

Ως φαίνεται ο “πονοκέφαλος” της υπόθεσης του μεγάλου έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης συνεχίζει να απασχολεί έντονα τη δημοτική πλευρά - ακόμη και μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία βεβαίωσης περαίωσής του (18/3/2016) -, η οποία στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής καλείται να υπερψηφίσει την τεκμηριωμένη θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας, προς όφελος του νησιού και των πολιτών. Αστοχίες, κακοτεχνίες και προβλήματα στην ασφαλτόστρωση, τα οποία διαπιστώνονται σε αρκετά σημεία κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, συνθέτουν το περιεχόμενο της πρότασης της αρμόδιας Υπηρεσίας περί συνολικής απόρριψης των ενστάσεων του αναδόχου, η στάση του οποίου άλλωστε, είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια και προβληματισμό, από τον χρόνο έναρξης του έργου της ανάπλασης έως και το πέρας της υλοποίησής του.

Οι ειδικές εντολές καθώς και οι προθεσμίες που έδωσε η δημοτική Υπηρεσία προς τον ανάδοχο για την βελτίωση και αποκατάσταση σημαντικών αστοχιών, όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχετικά έγγραφα – επιστολές, αποδεικνύεται πως, δεν έτυχαν ανταπόκρισης από πλευράς του, αφού έως σήμερα, παραμένουν “αναπάντητες”.

Εξόφθαλμες οι κακοτεχνίες στο παραλιακό τμήμα: Υψομετρικές διαφορές, προβλήματα με φρεάτια και πρόχειρες διαγραμμίσεις

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η Τεχνική Υπηρεσία ως απάντηση στις ενστάσεις του αναδόχου με φόντο τις αστοχίες εργασιών, τις οποίες και δεν αποκατέστησε, προκύπτει το συμπέρασμα ότι υφίστανται σήμερα εξόφθαλμες κακοτεχνίες, οι οποίες άλλωστε διαπιστώνονται άμεσα δια γυμνού οφθαλμού, κατά την καθημερινή χρήση της παραλιακής οδού.

Δεδομένου όπως, επισημαίνεται στο περιεχόμενο της εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας, πως, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος για την παράδοση συνολικά του έργου και των επιμέρους εργασιών σε άριστη κατάσταση, καθώς και για τη συντήρησή του έως την οριστική παραλαβή, προς τον ίδιο ζητήθηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Μεταξύ άλλων, η Τεχνική Υπηρεσία κάνει λόγο για “ανωμαλίες οδοστρώματος μπροστά στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας” ενώ αναφέρει επιπλέον, ότι παρουσιάζονται σε αρκετά σημεία “αποκολλήσεις αδρανών” καθώς και “τοπικές βυθίσεις και εξογκώματα” αλλά επίσης, παρατηρούνται “και υψομετρικές διαφορές μεταξύ ασφαλτοτάπητα και φρεατίων με αποτέλεσμα την κακή απορροή και την παραμονή των υδάτων στο οδόστρωμα”. Η Τεχνική Υπηρεσία δε, κάνει λόγο για “υψομετρικές διαφορές στο σημείο συναρμογής της ασφάλτου με το παρακείμενο ρείθρο, σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού και για πλάτος 1 μέτρο”.

Πέραν των ανωτέρω, ανοικτά θέματα παρατηρούνται και σε επίπεδο διαγραμμίσεων, με την Υπηρεσία να υπενθυμίζει ακόμη πως, στην ειδική διαταγή προς τον ανάδοχο, σημειωνόταν πως, “διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω διαγραμμίσεις δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ΠΕΤΕΠ 05-04-02-00 ως προς τον χρόνο εγγύησης, τη φωτεινότητα και το πάχος υμένα” κι άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που “εξ αρχής η εργασία δεν πιστοποιήθηκε”.

 

Απαντήσεις – διευκρινίσεις στις ενστάσεις

Στις ενστάσεις που παρουσίασε ο ανάδοχος του έργου ανάπλασης της παράκτιας ζώνης του λιμένα Ερμούπολης σε αναλυτικό έγγραφό του προς την Τεχνική Υπηρεσία, δόθηκαν σαφείς δημοτικές διευκρινίσεις για “τα ουσιώδη ελαττώματα” που προκύπτουν κατόπιν της παρέμβασης της εταιρείας, ενώ άξιο λόγου είναι και το σημείο που θίγεται η “αδιαφορία” του εργολάβου για όσα του ζητήθηκαν.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως, “όλες οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο νησί γίνονται με άσφαλτο ανοικτού τύπου, χωρίς να παρουσιάζονται τόσο εκτεταμένα προβλήματα” όπως στο παραλιακό τμήμα, ενώ επισημαίνεται ότι παρατηρήθηκε πως, “δεν έχει γίνει καλή συμπύκνωση καθώς παρουσιάζονται αποκολλήσεις αδρανών”. Επί της ουσίας, η Τεχνική Υπηρεσία κατόπιν των τεχνικών απαντήσεων, υπογραμμίζει πως, “δόθηκε η εύλογη προθεσμία στον ανάδοχο για τις αποκαταστάσεις”, ωστόσο εκτός του ότι δεν υλοποιήθηκαν σχετικές εργασίες, ο ανάδοχος επέδειξε και γενικότερη αδιαφορία. “Εφόσον ο ανάδοχος διαφωνεί ως προς την έκταση (σσ. των αστοχιών), θα έπρεπε να έχει ήδη καταθέσει την άποψή του. Αντιθέτως, για πέντε ολόκληρους μήνες, δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και μόνον κατόπιν της απόφασης περικοπής κάνει εκτιμήσεις για τα ελαττώματα” τονίζεται χαρακτηριστικά από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία επισημαίνει δε, πως, “Η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αδιαφόρησε εξ αρχής για τις ειδικές διαταγές, αφού ακόμα και ένσταση, έκανε την 1/11/2016, δηλαδή 3 μήνες αργότερα”.

 

Περικοπές σε ποσότητες εργασιών. Άγνωστη η εξέλιξη...

Καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και συγκεκριμένα το καλοκαίρι η οριστική παραλαβή του, μέλημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοσή του, δηλαδή η κατά το δυνατόν ευστοχότερη αποκατάσταση των όποιων κακοτεχνιών παραμένουν, προς εξυπηρέτηση δημοτών κι επισκεπτών και πάντοτε στον άξονα της ομαλής κι ασφαλούς λειτουργίας του έργου στη λιμενική ζώνη.

Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία προτείνει την απόρριψη των ενστάσεων του αναδόχου, εμμένοντας στις προτάσεις της για περικοπές ποσοτήτων εργασιών καθώς ο ανάδοχος δεν υλοποίησε ως όφειλε τις απαραίτητες εργασίες. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας προτείνει εν κατακλείδι, “συνολικά την περικοπή 3.019,78 τ.μ. του εγκεκριμένου τιμολογίου του έργου, διότι ο ανάδοχος δεν εκτέλεσε την με α.π. 21596/22-9-2016 ειδική εντολή για την αποκατάσταση των ελαττωμάτων και κακοτεχνιών της ασφαλτόστρωσης του έργου και τα ελαττώματα έχουν χαρακτηρισθεί ουσιώδη”. Ειδικότερα, οι περικοπές προτείνονται σε θέσεις όπως στην αφετηρία των ΚΤΕΛ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους χώρους στάθμευσης (εσοχές, πλην εσοχή Ψυκτεμπορικής και στον χώρο “kiss and ride”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν θέτει τέλος στην υπόθεση της ανάπλασης, καθώς δεν αποκλείεται ο ανάδοχος να μην υπακούσει στην απόφαση και να επιμείνει στις δικές του απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν παραμένει άγνωστη η έκβαση της υπόθεσης αποκατάστασης των κακοτεχνιών, που διαπιστώνονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.