Άκρως σοβαροί οι λόγοι που επικαλείται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τη “μη δυνατότητα διοικητικής στήριξης του Δήμου Μυκόνου” σε επίπεδο πολεοδομικών υπηρεσιών

“Μη δυνατότητα πολεοδομικής υποστήριξης”

Στη λήψη πολιτικής απόφασης που θα στηρίζει την επιχειρηματολογία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την αντικειμενική αδυναμία της Υπηρεσίας Δόμησης να παρέχει πολεοδομική υποστήριξη στον Δήμο Μυκόνου, θα προβεί το δημοτικό συμβούλιο, στην προγραμματισμένη αυριανή συνεδρίασή του.

Βάσει συγκεκριμένων παρατηρήσεων, που αναδεικνύουν πως, ο μέχρι σήμερα “υγιής οργανισμός της Σύρου, δεν θα θεραπεύσει τον “ασθενή” της Μυκόνου”, στην περίπτωση που υποχρεωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – εν τέλει – να αναλάβει τη συνδρομή προς τον γειτονικό Δήμο, το αιρετό συλλογικό όργανο, θα κληθεί να υπερψηφίσει τη σχετική θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας Σύρου, στην κατεύθυνση της έκφρασης της αντίθεσής του, προς όσα υπαγορεύει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ωστόσο, παρά τον συγκεκριμένο προσανατολισμό που αναμένεται να επιβεβαιώσει δημοσίως, πως θα ακολουθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα διαπιστωθεί στην πράξη τί ακριβώς θα ισχύσει, για την ήδη επιφορτισμένη με “αυξημένες καθηκοντολογικές υποχρεώσεις” Τεχνική Υπηρεσία.

 

Υποχρεωτική η “μεταφορά” αρμοδιοτήτων, βάσει νομοθεσίας

Το σοβαρό θέμα “ανοίγει” εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (20/3/2017) προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Δήμο Μυκόνου, το οποίο υπογράφει ο Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης και στο περιεχόμενο του, διευκρινίζεται το πλαίσιο που επιβάλλει υποχρεωτικά την παροχή στήριξης σε πολεοδομικά θέματα εκ μέρους του Δήμου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων προς τη Μύκονο. Στο ανωτέρω έγγραφο δε, προστίθεται και η ερώτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις 6/4/2017 με την οποία ζητείται ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών από τους δύο Δήμους με σκοπό την πολεοδομική υποστήριξη.

Όσον αφορά στα ισχύοντα εκ της νομοθεσίας που επισημαίνει το αρμόδιο Υπουργείο, στο έγγραφό του, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει μεταξύ άλλων πως, “Με το ν. 3852/2010 έλαβε χώρα μία εκτεταμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομικές, από άλλα επίπεδα διοίκησης στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, με βασικό κριτήριο την αρχή της εγγύτητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των αναγκαίων οργανωτικών και λειτουργικών υποδομών των διοικητικών μονάδων των δήμων ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ασκήσουν αποτελεσματικά τις πρόσθετες αρμοδιότητες που τους απονεμήθηκαν, ελήφθη μέριμνα σε δήμους που στερούνται επάρκειας υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, οι αρμοδιότητες αυτές να ασκούνται υποχρεωτικά από τον δήμο έδρας του νομού ή άλλον εγγύτερο δήμο εντός των ορίων του ίδιου νομού (άρθρο 95, παρ. 2 του ν. 3852/2010) μέχρι την οργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε κάθε δήμο”. Σημειώνεται μάλιστα αναφορικά με την περίπτωση του Δήμου Μυκόνου πως, “Σε ότι αφορά ειδικότερα την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυκόνου έχει παρατηρηθεί αδυναμία λειτουργίας της, λόγω μη επάρκειας προσωπικού, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πλήρωσης των θέσεων μέσω μετατάξεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, και κατ΄ επέκταση αναστολής άσκησης των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων”. Βάσει των ανωτέρω, το έγγραφο καταλήγει με τον Υπουργό να επισημαίνει πως, “εφόσον ο Δήμος Μυκόνου δεν διαθέτει επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, ο δήμος της έδρας του νομού, ήτοι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υποχρεούται να του παρέχει διοικητική υποστήριξη προκειμένου να ασκήσει τις πολεοδομικές αρμοδιότητες”.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί μάλιστα, πως, στον άξονα της υποστήριξης των πολεοδομικών θεμάτων της Μυκόνου, έχει εκδώσει επιστολή ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου, την οποία κι έχει αποστείλει προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τέλος του περασμένου έτους.

 

Αναπόφευκτη η μη δυνατότητα ανταπόκρισης”

Ωστόσο, με σαφήνεια και συγκεκριμένα στοιχεία, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προσδιορίζει τους λόγους μη δυνατότητας ανταπόκρισής της στις επιπρόσθετες υποχρεώσεις πολεοδομικών θεμάτων της Μυκόνου, όπως αυτές “υπαγορεύονται” να διεκπεραιώνονται από τον Δήμο του νομού.

Ειδικότερα, η πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας Σύρου επισημαίνει πρωτίστως πως, ο Δήμος Μυκόνου από το 2011 (16/9), οπότε και αποφάσισε να συστήσει την Πολεοδομική Υπηρεσία του και να λειτουργήσει την Υπηρεσία Δόμησης, “διαπιστώνοντας επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού”, έως και σήμερα, δεν έχει εκδώσει απόφαση που να έχει τεθεί υπόψιν του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με την οποία να δηλώνει την αδυναμία διεκπεραίωσης των πολεοδομικών υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι σήμερα, η αρμόδια Υπηρεσία της Μυκόνου το 2011 ήταν στελεχωμένη με 8 μηχανικούς και γραμματειακή υποστήριξη και σήμερα διαθέτει 5 μηχανικούς και 3 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με την Τεχνική Υπηρεσία να εξηγεί επιπλέον πως, το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ίδιο με της Υπηρεσίας στη Σύρο. Στο “οπλοστάσιο” της επιχειρηματολογίας της, η Τεχνική Υπηρεσία δεν παραλείπει να επισημάνει πως ο Δήμος Σύρου “σηκώνει” ήδη επιπρόσθετο βάρος παρέχοντας – βάσει νομοθεσίας – διοικητική υποστήριξη σε πολεοδομικά θέματα των νησιών Κέας και Κύθνου, προσθέτοντας μάλιστα πως, η “Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου έχει εκδώσει πλέον των 100 αδειών δόμησης το 2016 και εξακολουθεί να εκδίδει απρόσκοπτα οικοδομικές άδειες, όπως αποδεικνύεται από τη “Διαύγεια””, κάτι που προφανώς δεν προδίδει αδυναμία.

Στα ανωτέρω, η πλευρά της Σύρου σημειώνει ότι στα καθήκοντά τους οι υπάλληλοι του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών κι Ελέγχου έχουν ως πρόσθετη αρμοδιότητα την υποχρέωση ελέγχου κατασκευών σε Κέα και Κύθνο, πέρα από το ότι αποτελούν την ομάδα που “τρέχει” τις διαδικασίες για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως, το Τμήμα Εκδόσεων Αδειών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει δύο μηχανικούς που ασχολούνται με την έκδοση αδειών δόμησης και μία υπάλληλο ΤΕ Δομικών Έργων που έχει αρμοδιότητα τα επικίνδυνα κτίσματα. Στον προαναφερθέντα όγκο εργασιών, προστίθεται το σοβαρό έργο που πρέπει να πραγματοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία για την εκτέλεση μεγάλων έργων όπως η επέκταση του Σχολείου της Βάρης, η αναβάθμιση παιδικών χαρών, η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, αλλά και οι υποστηρικτικές εργασίες προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ενώ επιπλέον, γίνεται αναφορά στο γεγονός πως, οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Δόμησης στελεχώνουν μία σειρά Επιτροπών του Δήμου όπως: Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, αρχιτεκτονική επιτροπή ΣΧΟΠ, περιφερειακό τεχνικό συμβούλιο κ.α..

Με την βασική αναφορά δε, στα συμπεράσματα του Συνηγόρου του Πολίτη για σχετικές περιπτώσεις όπως αυτήν που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, που είναι υποστηρικτικά στα αιτήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας, η αρμόδια πλευρά της Σύρου καταλήγει πως, η διοικητική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου θα προκαλέσει “πραγματική δυσλειτουργία στην Υπηρεσία μας (...) υποβάθμιση του έργου της (...) μακρά καθυστέρηση εξέτασης πολεοδομικών ζητημάτων των τεσσάρων νησιών” με αποτέλεσμα ουσιαστικό “την αδυναμία ανταπόκρισής της”.