Ομόφωνη η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για την υλοποίηση μικρού έργου στο τοιχίο αντιστήριξης σε πρώτο επίπεδο

Άμεσες παρεμβάσεις για την περιοχή του Βούρλη

Ομοφώνως έγινε αποδεκτή από τους αιρετούς, η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολη περί άμεσων παρεμβάσεων στο τοιχίο αντιστήριξης της περιοχής Βούρλη, ενώ δηλώθηκε η συγκατάθεση των δημοτικών παρατάξεων για την εκκίνηση διαδικασιών με σκοπό τη δυνατότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου έργου στη συγκεκριμένη θέση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πληροφορήθηκαν εκτενώς από υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο σχετικά το σοβαρό πρόβλημα των κατολισθητικών φαινομένων στη συγκεκριμένη θέση που απασχολεί δεκαετίες το νησί, αλλά και τις “επιστημονικώς κι ανθρωπίνως εφικτές” δυνατότητες παρέμβασης αντιμετώπισης των προβλημάτων στο ύψος του ξενώνα “Βούρλη”, λαμβάνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις για την επίλυσή τους.

Πέραν των μέτρων άμεσης προστασίας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν κοινοποιηθεί για την αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος σε πολίτες ή οδηγούς, η Τεχνική Υπηρεσία ανέπτυξε το πλάνο της για τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μικρού έργου σε πρώτο επίπεδο, γνωστοποιώντας δε, την πρότασή της για την υλοποίηση – βραχυπρόθεσμα – μίας συνολικότερης παρέμβασης.

Σύμφωνα με όσα υπερψήφισε το σώμα, σε άμεσο χρόνο δρομολογείται η εφαρμογή μέρους της μελέτης άρσης επικινδυνότητας του τοιχίου αντιστήριξης, προκειμένου “να μην επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση” αλλά και να διασωθεί το παραδοσιακό τοιχίο, έργο ύψους 27.368 ευρώ (ποσό που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2017) και το οποίο απολαμβάνει και τις εγκρίσεις του ΥΠΠΟ, ενώ ακολούθως, ξεκινούν οι διαδικασίες για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Βάσει των όσων πρόσθεσε ο κ. Διακοδημητρίου η Τεχνική Υπηρεσία διαθέτει μία επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για το συνολικότερο τμήμα της περιοχής, η οποία αποτυπώνει την κατάσταση προ επταετίας και πρέπει να επικαιροποιηθεί, ενώ όπως τόνισε δε, το περιεχόμενό της πρέπει να συνοδευτεί από στατικές μελέτες, μελέτη οδοποιίας για την αποστράγγιση των υδάτων και κάποια ακόμη στοιχεία, προκειμένου να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα εκπονηθεί και θα επιχειρηθεί η εφαρμογή της. Ως κόστος προεκτίμησης της σύνταξής της καταγράφεται το ποσό των 72.000 ευρώ, ενώ όπως γίνεται αντιληπτό, αμέσως μετά θα πρέπει να εξευρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου που θα υποδεικνύεται σε αυτήν.

Χρονική εκτίμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της εκπόνησής της αξιολογήθηκε εκ μέρους του το διάστημα των 9 μηνών συνολικά, ενώ ο δήμαρχος δεσμεύθηκε για την προσπάθεια αναζήτησης πόρων υλοποίησης στον άξονα πραγματικών κι όχι τυπικών λόγων.

Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα έρθουν ως θέμα σε νέα συνεδρίαση, ενώ κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως, παρέμβαση στην κατεύθυνση του να ενημερωθούν για την ασφάλειά τους οι πολίτες και οι κάτοικοι της περιοχής έκανε ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτας Γρυπάρης.

Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης, Παναγιώτης Καρακατσάνης.