Απαντήσεις του προέδρου της ΡΕΔΗΣΕ για τον τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο Τηλεόραση» της Σύρου

Η οικονομική αδυναμία οδήγησε σε «μαύρο»

Τα προβλήματα της δημοτικής επιχείρησης «Αιγαίο Τηλεόραση» του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης επανήλθαν στο προσκήνιο, κατόπιν της διακοπής σήματος του καναλιού, λόγω μη κάλυψης της οικονομικής του υποχρέωσης προς την Digea, θέμα που τέθηκε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Η οικονομική αδυναμία της δημοτικής τηλεόρασης να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις έναντι της Digea, οδήγησε στο «μαύρο» του καναλιού, κορυφώνοντας τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική επιχείρηση.

Η απουσία πολιτικής πυγμής της δημοτικής αρχής στη διευθέτηση των μακροχρόνιων προβλημάτων της δημοτικής επιχείρησης και η επιβάρυνση του πολιτικού κόστους που αυτή η ενέργεια συνεπάγεται αποτελούν τους ανασταλτικούς παράγοντες εκκαθάρισης της.

Οι εκκρεμείς επιχορηγήσεις του Δήμου προς τη δημοτική τηλεόραση της έχουν στερήσει τα έσοδα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ακόμα πείσει η συνεχής επί χρόνια λειτουργία της, υπό το πρόσχημα του εθελοντισμού, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το πώς ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Στα ερωτήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή της συμφωνίας της με τον πάροχο ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος της Digea, όταν απουσίας εσόδων κρίνεται δεδομένη η αδυναμία ανταπόκρισης στην συγκεκριμένη υποχρέωση, γεγονός εκ των προτέρων γνωστό στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης.

Σε ότι αφορά στην κωλυσιεργία λήψης πολιτικών αποφάσεων οφείλεται να συνυπολογιστεί η δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία δεν αφήνει περιθώρια επιλογών, καθώς η εμπλοκή των επιχορηγήσεων προς τη ΡΕΔΗΣΕ σημαίνει όφελος του συγκεκριμένου ποσού για το Δήμο, η λειτουργία της υπό νέο σχήμα, σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές δυνατότητες συμπράξεων, προϋποθέτει οικονομική συνεισφορά, ενώ η πλήρης εκκαθάριση της επιχείρησης έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, εάν αυτό μεταφραστεί σε απώλεια ψήφων.

Μία ανακοίνωση της διοίκησης της ΡΕΔΗΣΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στις εξελίξεις που ανέστειλαν την λειτουργία της, αποτέλεσε αφορμή κατάθεσης ερώτησης προς το δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου.

Οι απαντήσεις περιορίστηκαν στην ενημέρωση που παρείχε, σε ότι αφορά στις ενέργειες της διοίκησης, ο πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ, Παύλος Ραουζαίος, χωρίς από την πλευρά της δημοτικής αρχής να υπάρξει καμία τοποθέτηση σχετικά με το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης.

Ενέργειες της διοίκησης

Απάντηση στο ερώτημα που ετέθη από τον κ. Γιαλόγλου δόθηκε από τον πρόεδρο της ΡΕΔΗΣΕ, Παύλο Ραουζαίο, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την επίλυση του θέματος της επιχορήγησης της επιχείρησης από τον Δήμο.

Αναφέροντας τα δεδομένα της δημοτικής τηλεόρασης είπε  ότι «Από το 2011, που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης, η ΔΕΠΔΑΣ και μετέπειτα ΡΕΔΗΣΕ, εδώ και 7 χρόνια δεν έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της νόμιμα επιχορήγηση από τον ΟΤΑ, ο οποίος την λειτουργεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτική επιχείρηση να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει και μία από αυτές είναι η πληρωμή της Digea για να μπορεί να εκπέμπει το σήμα της «Αιγαίο Τηλεόρασης».

Ενημέρωσε το σώμα, για τις κινήσεις που έκανε το Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ, μεταξύ των οποίων ήταν και η συνάντηση του, στις 21 Μαρτίου 2017, με τον κ. Σερμπέτη, έναν εκ των συντακτών του νομοσχεδίου αλλαγής του Καλλικράτη, επιτυγχάνοντας να τεθούν, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, άρθρα ιδιαιτέρως σημαντικά για τη δημοτική επιχείρηση. Ένα εξ αυτών αφορά στην επιχορήγηση, η οποία θα προβλέπεται βάσει το Π.Δ. του 1988, σύμφωνα με το οποίο οι Δήμοι οι οποίοι έχουν συστήσει και λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις θα επιχορηγούνται άμεσα από τον Δήμο.

Για αύριο, Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσης συνάντηση του Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το θέμα που προκύπτει με την υποβάθμιση του σήματος της «Αιγαίο Τηλεόρασης», καθώς ο νόμος δεν είναι σαφής στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως μετά από 1 μήνα «μαύρου» τίθεται η υποχρέωση επιστροφής της άδειας (της προσωρινής) στο κράτος.

Ως άμεση ενέργεια εκ μέρους της ΡΕΔΗΣΕ είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Digea, η οποία πρόκειται να γίνει σήμερα, με το σκεπτικό ότι αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, αυτής που αφορούσε την προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο και την παρέπεμψε στο Εφετείο Αιγαίου.

Ο κ. Ραουζαίος δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε» και έκανε αναφορά στην εξέλιξη των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών του νομού, από τους οποίους εκπέμπουν κανονικά μόνο οι δύο, λέγοντας ότι «δεν αξίζει κάτι τέτοιο στο τηλεοπτικό τοπίο των Κυκλάδων».

Στοχοποίηση του ανταγωνιστή

Χωρίς να αιτιολογήσει υπό ποια οικονομική ασφάλεια υπόγραψε η ΡΕΔΗΣΕ τη συμφωνία με την Digea, προτίμησε να στοχοποιήσει τον άλλο, ιδιωτικό, τηλεοπτικό σταθμό της Σύρου, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που κλείσει η «Αιγαίο Τηλεόραση», κάτι που απεύχομαι και προσπαθώ να μη γίνει, κάποιοι να μην χαίρονται διότι θα επωμισθούν και το βάρος των δύο σταθμών που έκλεισαν».

Παρά αυτή την ευθεία μομφή προς την άλλη τηλεοπτική επιχείρηση του νησιού, κατέληξε λέοντας ότι «δεν μέμφομαι κανένα, αλλά όταν μιλάω μπορεί να μη λέω ονόματα, αλλά κάποιοι να καταλαβαίνουν».

Αναιρώντας άμεσα την προηγούμενη φράση του στράφηκε κατά του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας και ιδιοκτήτη του άλλου τηλεοπτικού σταθμού, Κομνηνό Στρογγύλη, λέγοντας ότι «για τον κ. Στρογγύλη ο οποίος είπε ότι εγώ διανέμω δελτία τύπου και διχάζω την κοινωνία, δεν διχάζω κανέναν. Όταν ήρθε η ειδοποίηση για το δικαστήριο, το οποίο έχουμε στις 30 Μαΐου, το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται στη ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση «Σύρος TV1», ως έχουσα δικαίωμα στην παρέμβαση, όπως επίσης και σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του 2014 αναφέρεται ότι πρόκειται για προσφυγή του κ. Στρογγύλη».

Κλείνοντας ανάφερε ότι «δεν είναι κακή μία επιχείρηση αν κάποιος την θεωρεί ανταγωνιστική αλλά από την άλλη θέλει να συστεγαστεί για να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη».

Απάντηση επί προσωπικού

Λόγω του κωλύματος που ως ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Σύρος TV1» έχει ο δημοτικό σύμβουλος Κομνηνός Στρογγύλης, τοποθετήθηκε μόνον επί προσωπικού, αναφέροντας ότι «όλη την ανεπάρκεια και την ανικανότητα όλων των Δ.Σ. αυτής της δημοτικής επιχείρησης, επί πολλά χρόνια, δεν είναι δυνατόν να τη φορτώνουν σε μία νόμιμη προσφυγή την οποία εγώ υπέβαλλα το 2011, βάσει συγκεκριμένων νομοθεσιών».

Αναφερόμενος στη φράση της ανοικτής επιστολής της ΡΕΔΗΣΕ ότι «Αυτός ο κομβικής σημασίας φορέας σήμερα, εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος που με δόλο δημιουργεί ιδιώτης στην επιχείρησή του Δήμου», έθεσε το ερώτημα προς τις εκάστοτε διοικήσεις της δημοτικής επιχείρησης για το «πότε λειτούργησαν με ζέση και ενδιαφέρον για να βελτιώσουν τα οικονομικά αυτή της επιχείρησης και να είναι πραγματικά βιώσιμη;».

Συμπλήρωσε δε ότι είναι «πάντα κρατικοδίαιτη και μέχρι σήμερα ακόμη αυτή η επιχείρηση χρηματοδοτείται από το Δήμο έμμεσα. Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι το αυτονόητο και πρέπει να γίνει ένας οικονομικός έλεγχος σε αυτή τη δημοτική επιχείρηση».