Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης για τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων στην περιοχή Βούρλη στην Ερμούπολη, με φόντο τα κατολισθητικά φαινόμενα

Βήμα βήμα έως την επίλυση...

Την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έως την οριστική – στο μέτρο του ανθρωπίνως κι επιστημονικά εφικτού – επίλυση του προβλήματος των κατολισθητικών φαινομένων της περιοχής Βούρλη, ανέλυσε η Τεχνική Υπηρεσία προς τα αιρετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία ομόφωνα υπερψήφισαν την εκκίνηση διαδικασιών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο προσεχές διάστημα.

Το σοβαρό θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του αιρετού συλλογικού οργάνου, κατόπιν σύνταξης συγκεκριμένης πρότασης από την Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να δρομολογηθούν σταδιακά παρεμβάσεις, που θα απαντούν στα επιτακτικά θέματα της περιοχής, που απασχολούν επί δεκαετίες τον Δήμο.

Παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων υπήρξε λιτή αναφορά στο ιστορικό του προβλήματος του γεωλογικού φαινομένου των κατολισθήσεων, ενώ δόθηκαν διευκρινίσεις καθησυχαστικού χαρακτήρα, τόσο ως προς το θέμα των προσωρινών μέτρων που ελήφθησαν για την ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται από το σημείο, όσο και ως προς το περιεχόμενο πρόσφατου εγγράφου της Τεχνικής Υπηρεσίας, το οποίο έκανε λόγο για “σκοπιμότητα ή μη, κήρυξης της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” με φόντο πιθανούς τρόπους εξεύρεσης χρηματοδότησης. Αν και ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος προλόγισε την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ωστόσο τα βήματα των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν, φωτίστηκαν επαρκώς από τους αναπληρωτές Προϊσταμένους της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Δόμησης, Δαυίδ Διακοδημητρίου και Παναγιώτη Καρακατσάνη, αντίστοιχα.

Ένα πρόβλημα γεωλογικό που εξελίσσεται στη ροή του χρόνου

Με το θέμα να έρχεται πλέον οργανωμένα κι ώριμα προς συζήτηση, όπως επιβάλλεται άλλωστε για την σαφή ενημέρωση των δημοτών, ο νυν αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας θέλησε να διευκρινίσει εξ αρχής, πως, σήμερα ο Δήμος καλείται να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί - και αμεσότερα, στο τοιχίο αντιστήριξης της οδού -, με φόντο το πολυσυζητημένο γεωλογικό πρόβλημα της περιοχής.

Προβαίνοντας σε λιτή ιστορική αναφορά, τόνισε πως, “Στη συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα εδώ και χρόνια. Το φαινόμενο είναι γεωλογικό όπως έδειξε και η έρευνα που είχε γίνει το 2010 – 2011 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών” εξηγώντας παράλληλα πως, “Υπάρχει μία ολίσθηση στρωμάτων του εδάφους” και υπογραμμίζοντας πως, “Είναι ένα θέμα γεωλογικό το οποίο εξελίσσεται σε περιόδους αιώνων. Δεν είναι κάτι που προφανώς προέκυψε χθες και μπορούμε να το επιλύσουμε εύκολα και αύριο. Είναι μία ιδιαιτερότητα της περιοχής”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “αυτή η έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέδειξε κάποια μέτρα για την καλύτερη θεμελίωση της οδού (ύψος ξενώνα Βούρλη)”, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “η μελέτη αυτή αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οδό και αποτελεί μία τεχνική λύση για την καλύτερη θεμελίωσή της” και η οποία δεν αφορά το τοιχίο αντιστήριξης. Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο κι εστάλη η μελέτη, ζητήθηκαν επιπλέον μελέτες για το τοιχίο και όχι μόνον για την οδό που διέθετε ο Δήμος. Κατόπιν αρκετών ενεργειών που μεσολάβησαν από την Δήμο προκειμένου να αποκτηθεί μία μελέτη που θα επικεντρώνεται στο τοιχίο αντιστήριξης, η Δημοτική Αρχή κατέληξε το 2016 να έχει από την Τεχνική Υπηρεσία της, “μία μελέτη για την άρση της επικινδυνότητας του τοιχίου”. Η εν λόγω μελέτη, που αποτυπώνει τα δεδομένα για το χρονικό διάστημα έως και την εκπόνησή της, δηλαδή, προ των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του τοιχίου, όπως συμπλήρωσε ο κ. Διακοδημητρίου στη συνέχεια, έχει λάβει τις εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού κι άρα, δύναται να εφαρμοσθεί, εν μέρει όμως... Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “Αυτή η μελέτη εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα από το ΥΠΠΟ, δυστυχώς όμως, μεσολάβησαν καιρικές συνθήκες τον χειμώνα που πέρασε και από αυτοψίες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μία πολύ σημαντική επιδείνωση της κατάσταση του τοιχίου. Πιθανόν να υπήρξε και κάποιο θέμα με τους σεισμούς που είχαν γίνει πέρυσι στην περιοχή της Σύρου”.

Άμεση πρόληψη με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγόρευσης. Συνεχής παρακολούθηση

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την παρούσα χρονική στιγμή, ως πρώτο βήμα, ο Δήμος αλλά και οι Αστυνομικές Αρχές, προχώρησαν άμεσα στην έκδοση απόφασης για κυκλοφοριακές απαγορεύσεις στην περιοχή, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι πολίτες και οι διερχόμενοι οδηγοί. Αναφορικά με τα ισχύοντα – ήδη - μέτρα προστασίας, σύμφωνα πάντα με την παρούσα κατάσταση όπως επεσήμανε πολλάκις ο κ. Διακοδημητρίου, έχει αποφασισθεί “η απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων βάρους άνω των 5 τόνων, η απαγόρευση της πρόσβασης και παραμονής ατόμων στην παραλία Τάληρο, ο αποκλεισμός της διέλευσης ατόμων από το πεζοδρόμιο του τοιχίου αντιστήριξης και ο αποκλεισμός της διέλευσης ατόμων από την κλιμακωτή οδό που κατεβαίνει προς την παραλία στη βόρεια πλευρά του τοίχου”. Αξίζει να σημειωθεί πως, σχετικές προφορικές παρεμβάσεις υπέρ της ασφάλειας των δημοτών πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτας Γρυπάρης, ο οποίος και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα, ζητώντας απαντήσεις.

Ωστόσο, εκτός των ανωτέρω ενεργειών που έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως από τις αρμόδιες Αρχές, κατέστη γνωστό πως, η Τεχνική Υπηρεσία παρακολουθεί συστηματικά τη συμπεριφορά του δρόμου στην περιοχή του ξενώνα, επί της στροφής, προκειμένου να γνωρίζει αν η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη ή διατηρείται σταθερή. “Επιπλέον, για να ξέρουμε αν παραμένουμε στην παρούσα κατάσταση ή αν αυτή επιδεινώνεται, έγινε η εγκατάσταση ενός συστήματος μέτρησης στην περιοχή, όπου ανά δύο – τρεις ημέρες το παρακολουθούμε για να ξέρουμε ποιά είναι η εξέλιξή του” σημείωσε ο κ. Διακοδημητρίου, τονίζοντας πάντως πως, “μέχρι στιγμής που έχει συμπληρωθεί μικρό χρονικό διάστημα σχεδόν δέκα ημερών από τον χρόνος έναρξης παρακολούθησης, “δεν παρατηρήθηκε κάτι, αλλά θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε”.

Τρέχουν” οι διαδικασίες για έργο υποστήριξης του τοιχίου αντιστήριξης της οδού

Από την πλευρά της, η Τεχνική Υπηρεσία στην εισήγησή της, έδωσε έμφαση στο πρώτο βήμα υλοποίησης ήπιας παρέμβασης στο τοιχίο αντιστήριξης, καθώς προέχει ως ανάγκη, με τον κ. Διακοδημητρίου να καθιστά σαφές πως, η – σε πρώτο επίπεδο - διάσωση του τοιχίου, θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μέρους των προβλεπομένων της μελέτης που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος. “Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 έχουν συμπεριληφθεί 71.000 ευρώ για παρεμβάσεις άρσης επικινδυνότητας του τοίχου αντιστήριξης” ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προκειμένου να επισημάνει την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης της παρέμβασης, με τον κ. Διακοδημητρίου να εξηγεί παρακάτω τους λόγους μερικής εφαρμογής της μελέτης που εστιάζει στο τοιχίο. “Κατά την άποψή μας, αυτή η μελέτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολό της, καθώς ερχόταν να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέχρι το έτος 2016” σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας πως, στη συνέχεια έγιναν “κάποιες διερευνητικές τομές και είδαμε την κατάσταση που υπάρχει στο οδόστρωμα, η οποία και αποτυπώθηκε, φωτογραφήθηκε” μετά τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν σημαντικά το σημείο. “Από αυτό το ποσό, προτείνουμε να αξιοποιηθεί μέρος, ώστε να αντιμετωπισθεί προσωρινά και να μην γκρεμίσει εντελώς, καθώς αυτό θα έχει μετά συνέπειες και για τον δρόμο” διευκρίνισε κατηγορηματικά, τονίζοντας δε, πως, “Αν καταρρεύσει ο τοίχος, θα φύγουν και τα χώματα και όλα κάτω από το έδαφος”. Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε προς το σώμα ο κ. Διακοδημητρίου και σύμφωνα με όσα υπερψήφισαν και τα αιρετά πρόσωπα, σε άμεσο χρόνο δρομολογείται η εφαρμογή μέρους της μελέτης άρσης επικινδυνότητας του τοιχίου αντιστήριξης, προκειμένου “να μην επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση” αλλά και να διασωθεί το παραδοσιακό τοιχίο, το οποίο θα αποτελέσει ένα έργο ύψους 27.368 ευρώ (ποσό που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2017).

Προωθείται συνολικότερη παρέμβαση για το πρόβλημα

Αν και η ανωτέρω παρέμβαση θα δώσει απαντήσεις – εν μέρει – στα προβλήματα της περιοχής και θα αποτελεί μία προσωρινή επούλωση άκρως ήπιου χαρακτήρα, ωστόσο, θα προηγηθεί μίας συνολικότερης παρέμβασης που αποφάσισε να δρομολογήσει ο Δήμος για την – κατά το μέτρο του εφικτού – αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα κατολισθητικά φαινόμενα. Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κ. Βακόνδιος πριν την αναλυτική εισήγηση του κ. Διακοδημητρίου, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία με έγγραφό της από το 2014 έχει δηλώσει την αδυναμία της να εκπονήσει μία μελέτη που θα αποτυπώνει τις λύσεις που θα ευνοούσαν στην κατεύθυνση επίλυσης των συνολικότερων προβλημάτων της περιοχής, αλλά διαθέτει μία επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (που αποτυπώνει την κατάσταση του προβλήματος προ επταετίας), θα εκκινήσει διαδικασίες για ανάθεση σύνταξης μελέτης που θα επικεντρώνεται στην κατάσταση του “σήμερα”. Σύμφωνα με τον κ. Διακοδημητρίου, ως κόστος προ-εκτίμησης της σύνταξής της καταγράφεται το ποσό των 72.000 ευρώ, ενώ όπως γίνεται αντιληπτό, αμέσως μετά θα πρέπει να εξευρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου που θα υποδεικνύεται σε αυτήν. Ο ίδιος μάλιστα, κληθείς να σκιαγραφήσει τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο δύναται να αποδοθεί η εν λόγω μελέτη στον Δήμο, έκανε λόγο για συνολικό διάστημα 9 μηνών, με φόντο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάθεση, αλλά και τον χρόνο σύνταξής της.

Διευκρίνισε δε, πως, σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα τεθεί ως θέμα συζήτησης η εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών, προκειμένου να τρέξει παράλληλα η προσπάθεια προετοιμασίας ενός συνολικότερου έργου.

Αναζήτηση χρηματοδότησης με ουσιαστική αιτιολογία”

Με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό αλλά και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου να επισημαίνουν σε καθησυχαστικό τόνο, ότι το γεωλογικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο μέτρο του εφικτού όπως είναι αυτονόητο, σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις που θα καταγραφούν και θα προταθούν, θέλησαν να βάλουν τέλος στις φωνές “κινδυνολογίας” που σημείωσαν χαρακτηριστικά πως ήρθαν στο δημοτικό προσκήνιο αναφορικά με το θέμα της περιοχής Βούρλη εξαιτίας πρόσφατου εγγράφου της Τεχνικής Υπηρεσίας που αναγνώρισαν πως “γέννησε” ανησυχία λόγω της προφορικής δημοσιοποιησής του. Σε νέα ερώτηση επί του θέματος προχώρησε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης υπενθυμίζοντας πως, το συγκεκριμένο έγγραφο που περιήλθε και στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων την Μεγάλη Εβδομάδα, έκανε λόγο για “σκοπιμότητα ή μη κήρυξης της Ερμούπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Ρωτώντας αν αυτό το έγγραφο εξακολουθεί να ισχύει, ακολούθησε η απάντηση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Καρακατσάνη, ο οποίος και υπέγραφε τις σχετικές αναφορές. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε πως προτεινόταν μία πιθανή λύση αναζήτησης και κατοχύρωσης χρηματοδότησης, η οποία μετά τις νέες προτάσεις και τα βήματα εργασίας του Δήμου σχετικά με τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν παραμένει στο προσκήνιο. “Μέσα εκεί, αναφέρεται και αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης. Δηλαδή μέσα από την Πολιτική Προστασία επειδή υπάρχουν πιο γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης. Γι αυτό έγινε αυτό το έγγραφο με ό,τι ακριβώς προβλέπει αυτός ο νόμος για την Πολιτική Προστασία” σημείωσε ο κ. Καρακατσάνης, τονίζοντας ωστόσο πως, πλέον “Ο κ. Διακοδημητρίου επέλεξε αυτήν την άποψη (σσ. τα προαναφερθέντα) για τη συνέχιση των εργασιών, με την οποία ταυτίζομαι απόλυτα”.

Κατόπιν των ανωτέρω και αφού ο κ. Μαραγκός έκανε λόγο για “ασπιρίνη στον άρρωστο” σχετικά με την υλοποίηση των εργασιών υποστήριξης στο τοιχίο αντιστήριξης της οδού, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια ικανοποίησης του δεύτερου βήματος, δηλαδή στην υλοποίηση ενός μεγαλύτερου έργου συνολικά για την περιοχή. “Ουσιαστικά μιλάμε για μία ασπιρίνη στον άρρωστο, μέχρι να πραγματοποιηθεί η κυρίως παρέμβαση” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, μελλοντικά και “όταν θα γνωρίζουμε επακριβώς το έργο που πρέπει να γίνει, θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του έργου”. Τονίζοντας δε, πως, ο τρόπος εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω της πρότασης κήρυξης της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε ανησυχία σε ευρύτερους κύκλους, όπου δηλαδή και απεστάλη το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατέληξε πως, αυτή η διατύπωση “είχε να κάνει κυρίως με το τυπικό σκέλος της εξασφάλισης χρηματοδότησης” με φόντο τις δυνατότητες προληπτικής αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας. Εκφράζοντας τη διαφωνία του, στο να ακολουθηθεί ο συγκεκριμένος τρόπος εξασφάλισης χρηματοδότησης, υποστήριξε πως, “Αν κάποιος ζητά να κηρυχθεί μία περιοχή ή μία ολόκληρη πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δημιουργεί μία κινδυνολογία και μία καταστροφολογία άνευ λόγου κι αιτίας”, δεσμευόμενος παράλληλα πως, “όταν θα έχουμε την οριστική μελέτη σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, θα κινηθούμε ώστε το ταχύτερο να βρούμε χρηματοδότηση με αιτιολογία - όχι τυπική -, δηλαδή πάνω στη βάση του πώς θα βαφτίσουμε μία περιοχή για να πάρουμε τα χρήματα, αλλά με αιτιολογία ουσιαστική”.