Επί τάπητος η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών σε πρώην υπαλλήλους του ΚΕΚ Φερεκύδης χωρίς δημοτική επιβάρυνση για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Εφόσον δεν επιβαρυνθεί ο Δήμος, θα τα λάβω”

Δηλώσεις του Δημάρχου, Γ. Μαραγκού για την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τον αφορά και υποχρεώνει τον Δήμο στην καταβολή του ποσού των 20 χιλ. ευρώ στον ίδιο

• Δίχως τέλος η υπόθεση του υπό εκκαθάριση Νομικού Προσώπου του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, “ΚΕΚ Φερεκύδης”, καθώς τίθεται επί τάπητος η συζήτηση και οι αποφάσεις για τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα και του Δημάρχου, που ανέρχονται στο ποσό των 20 χιλ. ευρώ

• Κατά πλειοψηφία η απόφαση της καταβολής του ποσού στην Οικονομική Επιτροπή, προ της λήψης απάντησης από το Υπ. Εσωτερικών σχετικά με τη δυνατότητα μη επιβάρυνσης του δημοτικού προϋπολογισμού, αλλά την κάλυψή του από το Ελληνικό Δημόσιο

• Διαφοροποιήθηκε η μείζων μειοψηφία, επισημαίνοντας πως, “ηχεί άσχημα στην τοπική αγορά η απόφαση πληρωμής του Δημάρχου, χωρίς πρωτίστως να ξέρουμε αν πράγματι το Υπ. Εσωτερικών θα ανταποκριθεί”

• Σε εκκρεμότητα οι υπόλοιπες οφειλές του ΚΕΚ Φερεκύδης προς επιχειρήσεις

• Κατηγορηματική δέσμευση του Γ. Μαραγκού σχετικά με την περίπτωση της επιβάρυνσης του δημοτικού προϋπολογισμού: “Δεν πρόκειται να επιβαρύνω το ταμείο του Δήμου κι εφόσον είναι υποχρέωση να καταβληθούν (...) το υπολειπόμενο ποσό, θα το διέθετα με διαφάνεια και δημοσίως σε τοπικά ιδρύματα της Σύρου” 

Στη διεκδίκηση της δυνατότητας αξιοποίησης ποσού που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους για εξόφληση οφειλών, των οποίων επιβάλλεται η ικανοποίησή τους, μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με φόντο – κυρίως - τις εκκρεμότητες του ΚΕΚ Φερεκύδης.

Στον κατάλογο των πρώην υπαλλήλων που ο ενιαίος Δήμος σήμερα, ως διάδοχος της αρμοδιότητας τακτοποίησης και καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων του ΚΕΚ Φερεκύδης, οφείλει χρήματα είναι και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν στο Νομικό Πρόσωπο του πρώην Δήμου Άνω Σύρου.

Η υπόθεση που τον αφορά τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπως παρομοίως και μία ακόμη περίπτωση πρώην υπαλλήλου, με σκοπό ως οφείλει ο Δήμος – βάσει σχετικής νομοθεσίας - να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να περιορίσει το ύψος των σημαντικών οικονομικών υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφλήσει.

Τόσο το ύψος του ποσού των 20 χιλ. ευρώ που προκύπτει από ανεξόφλητα δεδουλευμένα για τον ίδιο, όσο όμως και η σημερινή θέση του, στα “ηνία” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον έθεσαν στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, αποκλειστικά και μόνον ως προς τον τρόπο που λειτούργησε η Οικονομική Επιτροπή, η οποία και συνεδρίασε λαμβάνοντας – κατά πλειοψηφία – απόφαση για την καταβολή των χρημάτων, χωρίς πρωτίστως, να έχει γραπτή κι επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη δυνατότητα κάλυψής τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Μετά την έντονη συζήτηση που υπήρξε στην Οικονομική Επιτροπή αναφορικά με το θέμα, αφού η μείζων αντιπολίτευση ζήτησε απόσυρση της συγκεκριμένης μόνον υπόθεσης, ώστε να μη φανεί ότι ο Δήμος ανεξαρτήτως πηγής των χρημάτων που θα καταβληθούν, δίνει εντολή για πληρωμή του δημάρχου την ίδια ώρα που ο Δήμος έχει ανοικτές οφειλές σε επιχειρήσεις και την αγορά της Σύρου, ζητήθηκαν δηλώσεις από τον κ. Μαραγκό, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Θα πρέπει εξ αρχής να τονισθεί, πως, ο δήμαρχος με δηλώσεις του, δεσμεύθηκε κατηγορηματικά πως, στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο Δήμος το ποσό των δεδουλευμένων του από το ΚΕΚ Φερεκύδης, για λόγους ηθικής τάξης, θα διαθέσει το ποσό σε ιδρύματα και προς προώθηση κοινωφελών σκοπών του τόπου.

 

Γ. Παπαμανώλης: “Πριν το δημοτικό συμβούλιο είναι σκόπιμο να έχουμε την απάντηση του Υπ. Εσωτερικών”

Δεδομένου ότι οριστική απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης επεσήμανε πως, μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να έχει εγκαίρως γραπτή απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η συζήτηση να κινηθεί σε σαφές πλαίσιο και σε συγκεκριμένα δεδομένα. Στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Ζητάμε τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς είχα αναφέρει και στο παρελθόν ότι υπάρχει μία πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων που αφορούν σε εξόφληση υποχρεώσεων των Δήμων που προκύπτουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν καταστεί και αμετάκλητες μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνία ψήφισης της σχετικής τροπολογίας”. Όπως τόνισε δε, “Η εγκύκλιος που έδινε τις λεπτομέρειες βγήκε λίγο πριν το Πάσχα και έχει προθεσμία μέχρι 15 Ιουνίου για υποβολή αιτημάτων από τους Δήμους. Έχουμε επικοινωνήσει προφορικά με το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι σε εξέλιξη”. Εξήγησε μάλιστα, πως, “Είναι σκόπιμο να έχουμε μία απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών γραπτή, προτού πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί έχει μεγάλη διαφορά να τα καλύψει το Υπ. Εσωτερικών και όχι ο Δήμος” καθώς πρέπει να αναφερθεί ότι, “το θέμα δεν αφορά μόνον τον κ. Μαραγκό αλλά ακόμη και μία άλλη υπάλληλο του ΚΕΚ Φερεκύδης”. Για το σύνολο των ενεργειών της, η Δημοτική Αρχή “είχε ζητήσει από το νομικό σύμβουλο γνωμοδότηση” προκειμένου να γνωρίσει ποιές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις “μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών”. “Μας υπέδειξε αυτές τις δύο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμανώλης, απαντώντας για τους λόγους που συζητήθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, χωρίς πρώτα να είναι σαφές από που θα καταβληθούν τα χρήματα. “Σκόπιμο ήταν να έχουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για να συμφωνηθεί το ποσό της εξόφλησης και ο διακανονισμός για να έχει μία συγκεκριμένη βάση το αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών” διευκρίνισε, γνωστοποιώντας πως, το ποσό χωρίς τις προσαυξήσεις για τον δήμαρχο ανέρχεται σε 20 χιλ. ευρώ και σε 7.100 ευρώ για μία ακόμη υπάλληλο. “Πλησιάζει χονδρικά τα 30.000 ευρώ, ενώ σήμερα ήρθε κι ένα άλλο αίτημα για μία δικαστική δαπάνη σε δικηγόρο σχετικά με μία υπόθεση κτηματολογική που έχασε ο Δήμος, άρα μπορούμε να συμπεριλάβουμε κι αυτό” σημείωσε, υποστηρίζοντας πως, επειδή “ο Δήμος έχει δώσει πολλά χρήματα για δικαστικές αποφάσεις, πέρυσι περίπου 50.000 ευρώ είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει να καλυφθεί ένα ποσόν με την πρόβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς έτσι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου”.

Από την πλευρά του δε, κι αφού διευκρίνισε πως, για τις πρώτες τρεις - ήδη γνωστές - υποθέσεις πρώην υπαλλήλων του ΚΕΚ Φερεκύδης, επειδή ένα ποσόν είχε οριστεί άμεσα καταβλητέο, αναγκαστικά επιβαρύνεται ο Δήμος, τόνισε πως, σχετικά με τη διεκδίκηση του Δήμου προς το Υπ. Εσωτερικών, “Αυτός είναι ο σκοπός μου και η δουλειά μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών”.

 

Γ. Μαραγκός: “Αν επιβαρυνθεί ο Δήμος, δεν θα αποστερήσω τα χρήματα από την τοπική κοινωνία”

 

Κληθείς να γνωστοποιήσει τη στάση που θα κρατήσει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την οικονομική υποχρέωση του Δήμου να καταβάλει χρήματα στον ίδιο, δεδομένο που μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις λόγω της θέσης του σήμερα, ιδωμένο ως θέμα αποκλειστικά και μόνον από ηθική σκοπιά, υπήρξε σαφής. “Καταρχήν να πω ότι η περίπτωση των μισθολογικών οφειλών του ΚΕΚ Φερεκύδης είναι πολύ παλιά υπόθεση κι ορισμένοι εκ των εργαζομένων τότε, είχαν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να δικαιωθούν για να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Μεταξύ των εργαζομένων αυτών ήμουν κι εγώ τότε, ως εργαζόμενος στο ΚΕΚ Φερεκύδης, ως μισθωτός. Σήμερα, στο πλαίσιο της ισόνομης και ισότιμης αντιμετώπισης στα πράγματα, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής κλήθηκα κι εγώ και μία ακόμη πρώην υπάλληλος, που έχουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για να γίνει ο αντίστοιχος χειρισμός, όπως προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή να μην εγείρουν απαιτήσεις οι εργαζόμενοι, για τους τόκους κυρίως, που είναι μία μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με το καθαρό ποσόν” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας πως οι όποιες εξελίξεις στο θέμα μπορούν να ακολουθήσουν δύο οδούς.

Όπως πρόσθεσε παρακάτω, αν δεν ανταποκριθεί το Υπ. Εσωτερικών, “Είχα δηλώσει εξ αρχής, ότι για λόγους ηθικούς, ως δήμαρχος για να μην αποστερήσω αυτά τα χρήματα από την τοπική κοινωνία και τους δημότες του νησιού μας, δεν πρόκειται να επιβαρύνω το ταμείο του Δήμου κι εφόσον είναι υποχρέωση να καταβληθούν, τότε σε συνθήκες διαφάνειας και με απόλυτη ακρίβεια, αφού αφαιρούσα τις δικαστικές αμοιβές, τα δικαστικά έξοδα και τα παράβολα και την εφορία, το υπολειπόμενο ποσό, θα το διέθετα με διαφάνεια και δημοσίως σε τοπικά ιδρύματα της Σύρου, του νησιού μας. Χωρίς να έχω υποχρέωση, καθαρά και μόνο όμως, για το ηθικό σκέλος της υπόθεσης”.

 

Ως φορολογούμενος πολίτης, αν πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα τα χαρίσω στο κράτος”

Ωστόσο, στην περίπτωση που τελικώς είναι εφικτή η κάλυψη οφειλών για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις με χρήματα που θα προέλθουν με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, τότε ο ίδιος, γνωστοποίησε πως, ως φορολογούμενος πολίτης, θα λάβει κανονικά τα ποσά που αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα του για το ΚΕΚ Φερεκύδης. “Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μία εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών η οποία δημοσιοποιήθηκε στους Δήμους και αναφέρει ότι οι οφειλές οι οποίες έρχονται με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αναλαμβάνει να τις καλύψει το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας βγάλει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τέτοιου τύπου οφειλές. Σε αυτήν την περίπτωση, δήλωσα πως εάν δεν επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ το ταμείο του Δήμου και τα χρήματα αυτά τα καταβάλλει με βάση τον νόμο, το Ελληνικό Δημόσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε εννοείται θα τα λάβω αυτά τα χρήματα” πρόσθεσε ο δήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Είναι και θέμα αρχής” αφού υποστήριξε πως, “Δεν μπορώ ως φορολογούμενος πολίτης και δημότης, με μία υπερφορολόγηση με βάση και την κλίμακα που βρίσκομαι και τα εισοδήματα που δηλώνω με βάση το πόθεν έσχες, να δέχομαι μία ληστρική φοροεπιδρομή από το κράτος και να έρχομαι και να χαρίζω στο κράτος τα χρήματα αυτά”. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “Εφόσον δεν επιβαρυνθεί ούτε για ένα σεντ του ευρώ το ταμείο του Δήμου, τότε και μόνο, αν τα χρήματα τα καταβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα τα λάμβανα. Κάποιοι θέλησαν να το εκμεταλλευθούν πολιτικάντικα. Αντιπαρέρχομαι όλων αυτών και η στάση μου είναι ξεκάθαρη εξ αρχής”.

 

Ανδρέας Γιαλόγλου: “Στην τοπική αγορά ηχεί άσχημα να πάρει απόφαση καταβολής το δημοτικό συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή”

Τους λόγους διαφοροποίησης της παράταξής του στον χειρισμό του θέματος από τη Δημοτική Αρχή γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου ερωτηθείς σχετικά, από την εφημερίδα. “Ψηφίσαμε λευκό στην Οικονομική Επιτροπή” ανέφερε, σημειώνοντας πως, η παράταξή του ζήτησε την απόσυρση του θέματος προκειμένου να αναπτυχθεί το θέμα σε δημοτικά όργανα, όταν θα έχει απαντήσει το Υπ. Εσωτερικών. “Γνωρίζω την πρόθεση του δημάρχου, εφόσον τα χρήματα έρθουν από το Υπουργείο Εσωτερικών να τα λάβει εκείνος κι αν πρόκειται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου να μετακυληστούν σε κοινωφελείς σκοπούς” ανέφερε παρακάτω, εξηγώντας ωστόσο πως, “Εμείς υποστηρίξαμε τη θέση να γίνει πρώτα το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, να γνωρίζουμε τί μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές αυτές που έχουν τελεσιδικήσει κι εφόσον λάβουμε την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών να επανέλθουμε εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή και να αποφασίσουμε ανάλογα. Αυτό ζητήσαμε. Ζητήσαμε την απόσυρση του θέματος όσον αφορά στο σκέλος του δημάρχου. Το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό και για τον λόγο αυτόν, ψηφίσαμε λευκό”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, πρώτιστο ζήτημα για την οπτική της παράταξής του είναι “ακριβώς αυτό, να εξαλειφθεί το ηθικό σκέλος, το οποίο στην αγορά αυτήν τη στιγμή ηχεί άσχημα. Έρχεται η Οικονομική Επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει να χορηγήσει αυτό το ποσό στον δήμαρχο, παρότι είναι νόμιμο. Δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα. Καθώς υπάρχει αυτή η κατάσταση στην αγορά, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, να φτάσουμε να το αποφασίσουμε δημιουργεί αυτές τις πιθανές αντιδράσεις, ενώ εάν προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε θα μπορούσαμε ξεκάθαρα να αποφασίσουμε χωρίς αυτόν τον ενδοιασμό, δεδομένου ότι θα ήταν μία extra επιχορήγηση που θα ερχόταν στον προϋπολογισμό του Δήμου και δε θα επιβάρυνε καθόλου τα οικονομικά”.

Συμπλήρωσε στις δηλώσεις του μάλιστα, πως, “Αυτή τη στιγμή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έστω και με την πλειοψηφία που ελήφθη, ανεξάρτητα από το γεγονός αν θα πει το Υπουργείο ότι θα τα δώσει, έχει δηλώσει ότι θα τα καταβάλλει. Εμείς θέλαμε να έχουμε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη από το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά να προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Οικονομική Επιτροπή ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης, θα τα δώσει τα χρήματα”. Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Γιαλόγλου εξήγησε πως, “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο δήμαρχος θα τα δώσει για κοινωφελείς σκοπούς, όμως αυτή τη στιγμή όταν στενάζει η αγορά και υπάρχουν άμεσες και απαιτητές ανάγκες, το να κάνεις ένα “bypass” να πάρεις χρήματα και να τα δώσεις για κοινωφελείς σκοπούς, δεν νομίζω ότι είναι το βέλτιστο, όταν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα από τον Δήμο με ενίσχυση των αντίστοιχων κωδικών. Γιατί πρέπει να γίνει μέσω του δημάρχου; Δεν είναι θέμα νομιμότητας, αλλά θέμα ηθικής τάξης σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και πώς αυτό μπορεί να εκληφθεί από τον απλό δημότη που δεν γνωρίζει περισσότερα, αλλά θα δει μία απόφαση που το δημοτικό συμβούλιο να χορηγεί χρήματα στον δήμαρχο”.