Την πρόσληψη ατόμων για τις ανάγκες απομάκρυνσης και αποψίλωσης της ξηρής βλάστησης από το οδικό δίκτυο ενόψει θερινής περιόδου αποφάσισε το Δ.Σ. του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ενίσχυση προσωπικού

Η πρόσληψη έντεκα ατόμων με την ειδικότητα ΥΕ Εργατών Πρασίνου, για δύο μήνες, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες καθαρισμού από αγριόχορτα του οδικού δικτύου ευθύνης του, για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το προσωπικό του, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εμπλουτίζει ο Δήμος, με σκοπό τη φροντίδα και αποψίλωση των ξερών χόρτων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε αφενός να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πυρκαγιάς και αφετέρου να βελτιωθεί η εικόνα του δημοτικού οδικού δικτύου.

Από φέτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αναλαμβάνουν τη διαχειριστική ευθύνη για την υλοποίηση της ανωτέρω εργασίας, καθώς έως και την αντίστοιχη περίοδο του 2016, η υπηρεσία αυτή αναθέτονταν σε ανάδοχο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, από φέτος, αποφεύγονται περιττές καθυστερήσεις και οι εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα.

Αποδέσμευση” των εργατών καθαριότητας

Δεδομένου, ότι το Τμήμα Έργων Οδοποιίας, Συγκοινωνιών και Αδειών Μεταφορών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης είχε δηλώσει την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης έντεκα ατόμων ειδικότητας ΥΕ Εργατών Πρασίνου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας έκαστος, προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές και άμεσες ανάγκες απομάκρυνσης και αποψίλωσης της ξηρής βλάστησης από όλες τις νησίδες, τους χώρους πρασίνου και τα πρανή των δημοτικών οδών στα όρια του Δήμου, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας αυτή την περίοδο, λόγω επισκεψιμότητας του νησιού, πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και κατά συνέπεια της αδυναμίας διάθεσης προσωπικού κλάδου ΥΕ Εργατών καθαριότητας, για την κάλυψη των αναγκών απομάκρυνσης και αποψίλωσης της ξηρής βλάστησης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προχωρά σε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι προσληφθέντες, θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες, που προκύπτουν από την οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα “Σχεδιασμός και Δράσεις Πολίτικης Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017”,

Τα κονδύλια, αποκλειστικά και μόνο, για την πραγματοποίηση των εν λόγω εργασιών, καταβάλλονται ετησίως από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και φέτος, αφορούν σε περίπου 38.000 ευρώ.

Έγκαιρη αποτελεσματικότερη υλοποίηση

Όπως σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξης Αθανασίου, “δεν θα βγάλουμε φέτος εργολαβία, αλλά θα προχωρήσουμε σε πρόσληψη ανθρώπων, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποψίλωση των χόρτων σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, ευθύνης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Έτσι εξοικονομείται τεράστιο διαχειριστικό κόστος, δεδομένου, ότι δεν χρειάζεται μελέτη, δεν χρειάζεται τεχνική έκθεση, δεν χρειάζεται η προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε να έρθει ως υπηρεσία στο Δήμο, όταν θα το αναλάβει κάποιος εργολάβος”.

Όπως εξηγεί, “όλες αυτές οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τις πάγιες καθυστερήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, συντελούν κάθε φορά, στο να ξεκινάμε την αποψίλωση μέσα στον Αύγουστο, που, στην ουσία, το μεγαλύτερο και κρισιμότερο τμήμα της αντιπυρικής περιόδου είναι στο τέλος του, με αποτέλεσμα ο Δήμος να φαίνεται ανακόλουθος, με την έννοια ότι καθυστερεί και ότι οι εργασίες δεν υλοποιούνται στο διάστημα που θα έπρεπε”.

Με αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, “οι εργασίες εκτιμούμε – με κάθε επιφύλαξη – ότι θα ξεκινήσουν περί το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, για να ολοκληρωθούν περίπου στα μέσα Ιουλίου”.

Μέχρι πέρσι, σημείωσε συνεχίζοντας, “γινόταν διαγωνισμός και η υπηρεσία αναθέτονταν σε εργολάβο, ο οποίος διέθετε τα κατάλληλα μηχανήματα και τα κατάλληλα άτομα προσωπικό. Εμείς στο Δήμο, κατάλληλα μηχανήματα έχουμε ήδη. Φέτος, παίρνουμε και τα κατάλληλα άτομα, προκειμένου να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες, χωρίς τη μεσολάβηση αναδόχου, με κύριο στόχο αυτές να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς τις καθυστερήσεις που προανέφερα, που στην περίπτωση της προκήρυξης διαγωνισμού”.

Η διαδικασία αυτή, όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος “θα γίνει υπό την πλήρη εποπτεία των προϊσταμένων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου. Τα παιδιά αυτά θα λειτουργήσουν και ομαδικά, δηλαδή και οι 11 μαζί, σε κάποιες περιοχές, αλλά και ανά ομάδες των τριών ενδεχομένως ατόμων, για άλλες περιοχές, ανάλογα τον όγκο εργασίας. Μπορεί να αποτελεί έναν επιπλέον διαχειριστικό φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και οι ίδιοι συμφώνησαν να γίνει με αυτό τον τρόπο, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερα η εργασία”.

Υποστήριξε μάλιστα, πως η πρόσληψη ατόμων και η τέλεση των εργασιών υπό την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου, υπήρξε ως σκέψη ανάμεσα στους καθ’ ύλην αρμόδιους ήδη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016, χωρίς όμως να προχωρήσει. “Η σκέψη, να γίνει με αυτό τον τρόπο η διαδικασία, υπήρχε από πέρυσι, ωστόσο επειδή είχε ήδη βγει στον ‘αέρα’ ο διαγωνισμός, δεν ήταν εφικτό να ‘κοπεί’. Ωστόσο από πέρυσι, είχαμε αποφασίσει φέτος, να γίνει έτσι, με προσλήψεις προσωπικού απευθείας από το Δήμο”.

Βελτίωση και της τουριστικής εικόνας

Όπως τόνισε τέλος ο κ. Αθανασίου, μία έγκαιρη μέριμνα για την αποψίλωση των αγριόχορτων στο δημοτικό οδικό δίκτυο, θα συμβάλλει και στη βελτίωση της συνολικής εικόνας του νησιού.

“Οι επισκέπτες βλέπουν μία “ζούγκλα” μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και σίγουρα αυτό αντιπαρατίθεται αρνητικά, σε σχέση με την καθαρή εικόνα της πόλης”, ανέφερε, σχολιάζοντας την κατάσταση μέχρι πρότινος και που με τη νέα διαδικασία αναμένεται να αλλάξει. Παράλληλα, επεσήμανε, πως η απομάκρυνση των ξερών ποών, νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, θα βοηθήσει και στην καλύτερη καθαριότητα, αφού “ως συνήθως κατά την αποψίλωση βγαίνει σε αναλογία, μία σακούλα χόρτα και μία σακούλα σκουπίδια, καθώς η παιδεία των Ελλήνων οδηγών, δε βρίσκεται και ανάμεσα στις καλύτερες, σε ό,τι αφορά στη φροντίδα του περιβάλλοντος”.