Με φόντο τη σημερινή συνάντηση - ενημέρωση για την πολεοδομική μελέτη

"Πυρά" του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης κατά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2017 - 14:12

Έκπληξη, θυμηδία και αλγεινές εντυπώσεις δημιουργούν το τελευταίο διάστημα σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, μελών του ή/και άλλων, οι οποίοι, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν τον Σύλλογο για να επιτύχουν πολιτικές, προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις. Αποκορύφωμα των άστοχων ενεργειών, εκ μέρους του αναφερόμενου Συλλόγου, αποτελεί και η πρόσφατη πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση για την Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης. Σύμφωνα με αυτή, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το χρονίζον ζήτημα επίλυσης της Πολεοδομικής Μελέτης σήμερα, Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.

Αναρωτιόμαστε, η συγκεκριμένη πρόσκληση – μανιφέστο από τους αυτοπαρουσιαζόμενους θιασώτες και επίδοξους απελευθερωτές της πόλης από τη μέγγενη του Υπουργείου Πολιτισμού, τι στόχους τελικά εξυπηρετεί; Αλήθεια, ο οποιοσδήποτε αδυνατεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από μια ακατανόητη στάση και ανεξήγητη συμπεριφορά ενός συλλογικού οργάνου, το οποίο, ενώ θα όφειλε με αξιοπρέπεια, σαφήνεια και σαφή στόχευση να υπερασπίζεται τα θεσμικά, νομοθετικά και αναπτυξιακά κεκτημένα του κλάδου και του νησιού μας, δυστυχώς εξαντλείται σε πυροτεχνηματικού τύπου και ύφους ανακοινώσεις με στομφώδεις διατυπώσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στον Ιστορικό Τόπο και την πόλη μας, καταφέρνοντας εντέλει να επιδοθεί στην άσκηση φθηνού πολιτικαντισμού και ρηχής μικροπολιτικής.

Επιδιώκουν πράγματι μια ρεαλιστική και εφικτή λύση για το μείζον ζήτημα της Πολεοδομικής Μελέτης; Αν ναι, γιατί δε ζήτησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Δήμο, ο οποίος εκ των πραγμάτων και εξ αντικειμένου έχει, φύσει και θέσει, την αρμοδιότητα της Πολεοδομικής Μελέτης; Περιμένουν άραγε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την επίλυση του θέματος, να ενημερωθεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ως “κάθε ενδιαφερόμενος” και όχι μέσω μιας επιβεβλημένης προηγούμενης επικοινωνίας και συνεννόησης, προκειμένου να διερευνηθεί η αντικειμενική δυνατότητα συμμετοχής του κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα; Άραγε, ο Δήμος μας έχει κλείσει ποτέ την πόρτα ή έχει αρνηθεί να ανταποκριθεί σε αίτημα συνάντησης ή συνεργασίας με τον εν λόγω ή οποιονδήποτε Σύλλογο;

Δεδομένου ότι γνώριζε, τόσο ο Σύλλογος όσο και ολόκληρη η συριανή κοινωνία, σε συνέχεια επίσημης ενημέρωσης του Δημάρχου, ότι το διήμερο 29 - 30 Μαΐου 2017 θα βρίσκεται στη Σύρο, ως προσκεκλημένος του Δήμου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Πρόεδρος του ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ και του ΚΕΣΑ κ. Ιωάννης Γιανέλλης Θεοδοσιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει σε τεχνικές συσκέψεις με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και εκπροσώπους φορέων, αλλά και να ενημερώσει επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, καθώς και για τα επόμενα στάδια έγκρισης, μέχρι και τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, κανείς εχέφρων δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως τη σκοπιμότητα της ανοικτής πρόσκλησης για το ίδιο θέμα λίγες μόλις ημέρες πριν.

Μήπως η εμμονική και ύποπτη ταύτιση της Πολεοδομικής Μελέτης με τις διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού στοχεύει στον συνειδητό αποπροσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας; Μήπως η επιτάχυνση των διαδικασιών, μετά από είκοσι και πλέον έτη στασιμότητας, εξαιτίας της βούλησης και της αποφασιστικότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, και η διαφαινόμενη οριστική επίλυση της Πολεοδομικής Μελέτης, έχει κάνει ορισμένους να ερίζουν, ήδη από τώρα, για την πατρότητα της επιτυχίας; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καλό είναι να γνωρίζουν ότι τους την χαρίζουμε εκ των προτέρων! 

Μήπως, εκούσια ή ακούσια, εξυπηρετούν τους σκοπούς, τις επιδιώξεις ή τις πολιτικές φιλοδοξίες κάποιων, αποτελώντας θύματα ή πειθήνια όργανά τους; 

Αλήθεια, τι μπορεί να μεσολάβησε από την υποβοηθητική και υποστηρικτική παρουσία μελών του Συλλόγου, κατά τη διαδικασία έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης στη Μυτιλήνη, στις 6 & 7 Απριλίου 2017, για την οποία τους ευχαριστήσαμε, μέχρι και σήμερα;

Επιπρόσθετα, αδυνατεί πλήρως να εξηγήσει κάποιος και άλλες στάσεις, πράξεις και συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν βαρύτατα το κύρος και την υπόσταση, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, όσων είτε λειτουργούν αυτοβούλως είτε ενδεχόμενα καθοδηγούνται από κύκλους και πρόσωπα γνωστά και μη εξαιρετέα. Διότι, δυστυχώς, με τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες, μόνο ως “μαγαζάκι” μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο Σύλλογο.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε τα κάτωθι:

Η πρόσφατη αντικατάσταση του τ. Αναπληρωτή Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Δόμησης, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ήγειρε αντιδράσεις εντός του Συλλόγου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την δημοσιοποίηση σχετικής ανακοίνωσης διαμαρτυρίας εκ μέρους του για την συγκεκριμένη απόφαση του Δημάρχου και των Οργάνων του Δήμου.

Ομοίως, η πρόσφατη τοποθέτηση του υπηρεσιακού προσωπικού, με βάση την έναρξη ισχύος και εφαρμογής του νέου ΟΕΥ και με γνώμονα τις διαπιστωμένες λειτουργικές ανάγκες του Δήμου μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας από άλλους συναδέλφους τους, ομοίως ήγειρε αντιδράσεις εντός των κόλπων του Συλλόγου, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση και τη δυσφορία τους.

Αλήθεια, μπορούν να μας απαντήσουν οι φίλτατοι μηχανικοί ποιος ασκεί διοίκηση στον Δήμο, ποιός γνωρίζει καλύτερα τις υπηρεσιακές ανάγκες και απαιτήσεις, ποιός μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του προσωπικού καλύτερα από την Δημοτική Αρχή; Μήπως οι ίδιοι; Μήπως θα έπρεπε να λαμβάνουμε την άδειά τους, προτού προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή;  

Δυστυχώς με τέτοιες πρωτόγνωρες και ανεξήγητες, για κάθε νοήμονα και καλοπροαίρετο, αντιλήψεις και συντεχνιακές συμπεριφορές  απαξιώνεται, έτι περαιτέρω, ο ρόλος και η υπόσταση του Συλλόγου.

Αναρωτιόμαστε μήπως τα προηγούμενα χρόνια ορισμένοι θεωρούσαν τον Δήμο και τις υπηρεσίες του “μαγαζάκι” τους; 

Μήπως το συμμάζεμα επιτέλους του Δήμου και των Υπηρεσιών του ενοχλεί κάποιους;

Αδυνατούμε πραγματικά να αντιληφθούμε την προσωπολατρεία, καθώς και τον τόσο στενό εναγκαλισμό με υπηρεσιακά στελέχη. Η λειτουργία ενός οργανισμού οφείλει και πρέπει να είναι, πέρα από πρόσωπα, στηριγμένη στη σωστή οργανωτική διάρθρωση, τη δομή και τη λειτουργία μιας υπηρεσίας στο σύνολο της, ως ενιαίας οντότητας και όχι ως μεμονωμένων στελεχών. 

Τέλος, με διατυπώσεις περί “επιδερμικής” αντιμετώπισης των ζητημάτων της πόλης και περί “άρτου και θεαμάτων”, στο κατά τα άλλα γλαφυρό μανιφέστο τους, το μόνο το οποίο καταφέρνουν τελικά είναι να αποδειχθούν πολύ κατώτεροι των συνθηκών και των περιστάσεων.

Αλήθεια, αυτός είναι ο ρόλος ενός Συλλόγου, ο οποίος πρωτίστως θα όφειλε να διακρίνεται, με βάση την επιστημονοσύνη των μελών του, για τις σοβαρές θεσμικές ή επιστημονικές παρεμβάσεις του επ’ ωφελεία των μελών τους και των συμφερόντων της περιοχής μας;

Θα συνιστούσαμε στους αγαπητούς μηχανικούς και τους συμβούλους τους να αντιληφθούν επιτέλους το αυτονόητο. Ο ρόλος ενός αξιόπιστου και ισότιμου συνομιλητή προϋποθέτει σοβαρότητα, εποικοδομητική παρουσία και καλόπιστη και καλόβουλη συνεισφορά στα πράγματα και τις υποθέσεις του νησιού μας. Ας μην τον απωλέσουν οριστικά.