Με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί και εκπροσώπων φορέων η σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις για τη χωροθέτηση αφετηρίας ταξί

Γνωμοδότηση, επί των προτάσεων που προέκυψαν μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και αρμόδιο για την τελική απόφαση χωροθέτησης της αφετηρίας των ταξί στη Σύρο, κλήθηκε να αποφασίσει το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με τη συμμετοχή στο διάλογο του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπων του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Σύρου "Ο Άγιος Χριστόφορος", του Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, του Λιμενάρχη Σύρου, αλλά και εκπροσώπων λοιπών φορέων, έμμεσα εμπλεκόμενων στο ζήτημα, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Δεδομένου, ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Αντιπεριφερειάρχη, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά, αναφορικά με τις προτεινόμενες θέσεις α) στην οδό Σταματίου Πρωίου και β) επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή (αριστερή πλευρά πλατείας έναντι του θερινού σινεμά Παλλάς).

Από την αρχή της συζήτησης του θέματος, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας αναγνώστηκε και ζητήθηκε να τεθεί προς ψήφιση επιστολή, που εστάλη και στον Πρόεδρο του Δ.Σ., στην οποία σημειώνονταν, πως η χρονική στιγμή για τη συζήτηση του προβλήματος, ενόψει θέρους, είναι λάθος, προκαλεί έριδες και προτείνονταν η απόσυρση του θέματος, η διατήρηση της παρούσας κατάστασης και η επίσπευση των διαδικασιών, για λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, σχετικά με την τοποθέτηση της αφετηρίας επί της Ακτής Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος της Eurobank και από την πλερυά του λιμένα.

Η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας δεν υπερψηφίστηκε, με αποτέλεσμα τα μέλη της να απέχουν, τόσο από τη συζήτηση, όσο και από την ψήφιση, της όποιας γνωμοδότησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους των ιδιοκτητών ταξί, δεδομένου, ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην προσωρινή θέση, στη δεξιά πλευρά της πλατείας, εμμένοντας στη θέση τους, πως προτιμότερη όλων των προτεινόμενων θέσεων, είναι η εγκατάσταση της πιάτσας, έστω και προσωρινά, έναντι της τράπεζας Eurobank, από την πλευρά του λιμένα, απαιτώντας το αίτημά τους αυτό, να τεθεί προς γνωμοδότηση, ως μία τρίτη λύση, επιπλέον των όσων διαβίβασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, τονίστηκε, πως υπάρχει σχετική απόφαση Δ.Σ. που συνηγορεί στην μετακίνηση της πιάτσας, από τη μία πλευρά του δρόμου στο ύψος της Eurobank στην άλλη, ωστόσο αυτή δεν δύναται να προχωρήσει άμεσα, αφενός διότι για οποιαδήποτε παρέμβαση σε έργο του ΕΣΠΑ απαιτείται να παρέλθει διάστημα 5 ετών από την ένταξή του, έως ότου να υπάρξει τροποποίησή, ενώ κατόπιν, απαιτείται έγκριση και από την ΕΣΑΛ.

Από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης έκανε δεκτό το αίτημα των ιδιοκτητών, ζητώντας την θετική γνωμοδότηση του Δήμου επ' αυτής, ενώ όταν έλαβε την απάντηση, πως για τη χωροθέτηση, έστω και προσωρινά της αφετηρίας στο σημείο αυτό, απαιτείται έγκριση της ΕΣΑΛ και των λοιπών αρμόδιων φορέων, απάντησε στο μικρόφωνο - καταγραφόμενος στα πρακτικά - πως, στην περίπτωση που ο Δήμος δεν εμμείνει στα ζητήματα νομιμότητας, εκείνος μπορεί να διευθετήσει "παραπλεύρως" τις διαδικασίες, ώστε η χωροθέτηση να γίνει. 

Εν τέλει, αποφασίστηκε η γνωμοδότηση κατά των δύο προτεινόμενων από το έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη λύσεων (οδοί Στ. Πρωίου και Κ. Καραμανλή), και η προσθήκη στην ήδη ειλημμένη απόφαση 259/2016 του Δ.Σ. Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, πως ο Δήμος δεν αντιτίθεται σε προσωρινή χωροθέτηση της αφετηρίας των ταξί επί της Ακτής Εθν. Αντιστάσεως (Eurobank) και από την πλευρά της θάλασσας, υπό τον όρο, ότι αυτή θα γίνει νόμιμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως καθ' όλη τη διάρκεια της τετράωρης περίπου συζήτησης, οι ιδιοκτήτες ταξί παρενέβαιναν στο διάλογο, με βαρείς χαρακτηρισμούς, διατηρώντας υψηλούς τόνους και με εμφανή εκνευρισμό, ενώ και μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη, υπήρξαν αρκετές στιγμές ιδιαίτερης έντασης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο πρωινό φύλλο της "Κοινής Γνώμης", ενώ όλη τη συζήτηση θα μπορεί κανείς να παρακολουθήση στο WebTV της εφημερίδας.