Παραμένει άλυτο το πρόβλημα της στατικής επάρκειας της Α΄ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου της Σύρου

Επικίνδυνοι αθλητικοί χώροι εν λειτουργία

Η ακαταλληλότητα της Α΄κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς απαντήσεις ζητήθηκαν από τους αρμοδίους για την εξέλιξη των μελετών, για τις οποίες, προ διετίας περίπου, είχε  προαναγγελθεί, από τη δημοτική αρχή, η εκπόνηση τους, σχετικά με την στατική της επάρκεια.

Δύο χρόνια μετά από την καταγραφή των ουσιαστικών προβλημάτων που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος και την εξαγγελία  ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της στατικής επάρκειας του αθλητικού χώρου που συνεχίζει να βρίσκεται εν λειτουργία, με τη δημοτική αρχή να κάνει μέχρι και σήμερα λόγο για μελέτες, αφήνοντας μετέωρη στην αβεβαιότητα την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών συντήρησης.

Το θέμα της καταλληλότητας χρήσης του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου και παράλληλα και των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων της Σύρου, έθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και την πλήρη δημοσιοποίηση των υπαρχόντων προβλημάτων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Η μη καταλληλότητα εγκυμονεί κινδύνους

Αφορμή επαναφοράς του θέματος, με τον ανάλογο σχολιασμό περί μη επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος εκ μέρους του κ. Χρυσαφίδη, αποτέλεσε ενεργοποίηση πολίτη της Σύρου, ο οποίος με κατάθεση σχετικού ερωτήματος προς την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θέλησε να ενημερωθεί, αιτιολογώντας το έννομο συμφέρον του, περί της ασφάλειας της Α΄κλειστής άιθουσας του δημοτικού Αθλητικού Κέντρου.

Όπως σχολίασε, εντός του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την απάντηση της υπηρεσίας ο κ. Χρυσαφίδης «η Υπηρεσία απάντησε, αφού επιμελώς ατημέλητα τον έβαλε εν μέρει στη θέση του, ότι δεν έχει πλήρη γνώση της δομής των υπηρεσιών του Δήμου, απέφυγε να του πει «ναι είναι ασφαλές», αλλά αναφέρθηκε σε σχετικές μελέτες που έχουν δρομολογηθεί για ανάθεση, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Εν κατακλείδι δε, ως Πόντιος Πιλάτος, του λέει ότι «η λειτουργία και χρήση του χώρου δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας». Άρα και πέρυσι που είχαμε ξαναθίξει το θέμα, για το εάν υπάρχει καταλληλότητα ή όχι των εγκαταστάσεων, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι καμία αθλητική εγκατάσταση στη Σύρου δεν διαθέτει καταλληλότητα, παρότι φιλοξενεί μία εξ αυτών την έδρα ομάδας βόλεϊ Α΄ Εθνικής και από τη νέα περίοδο και την έδρα του ΑΟΣ στη Γ΄Εθνική».

Απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή ο κ. Χρυσαφίδης είπε «Δεν σας ρωτώ κάτι. Απλά κοιταχτείτε μεταξύ σας και πείτε στους Συριανούς τι περιμένετε 2 χρόνια τώρα για να πάρετε έστω και μία καταλληλότητα για ένα γήπεδο ή εγκατάσταση». 

Προς επίρρωση των λεγομένων του ανάφερε ότι «έχει παραχωρηθεί εδώ και καιρό με σύμβαση στην ΕΠΣ το Δημοτικό Στάδιο. Έχει ελέγξει κανένας από το Δήμο αν πληρούνται οι όροι αυτής της σύμβασης; Αν η ΕΠΣ φροντίζει, ως υποχρεούται, την εγκατάσταση ή την έχει αφήσει στο έλεος του Θεού;»

Δίνοντας δε μία αρνητική παράμετρο του θέματος ανάφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας «Γνωρίζεται ότι ένα δυστύχημα σε μία παιδική χαρά των Αθηνών, έγινε η αφορμή πριν 2-3 χρόνια να κλείσουν οι περισσότερες παιδικές χαρές. Φαντάζεστε τι θα συμβεί αν συμβεί κάτι σε κάποιον σε μη κατάλληλο γήπεδο;».

Το καλοκαίρι του 2015 είχε ανακοινωθεί η εκπόνηση μελετών

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι παραδοχή για την επισφαλή στατικότητα της Α΄κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου είχε εκφραστεί, το καλοκαίρι του 2015 τόσο από τον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, όσο και από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τον αθλητισμό, Γουλιέλμο Πρίντεζη.

Εκ μέρους και των δύο είχε υπάρξει διαβεβαίωση ότι το ποσό των 40.000 ευρώ, το οποίο τότε είχε προϋπολογιστεί για την εκτέλεση έργων συντήρησης, θα δινόταν για την εκπόνηση μελέτης, στην οποία θα απεικονίζονταν επακριβώς οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, από τα ίδια άτομα είχε υπάρξει ενημέρωση ότι τόσο η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, όσο και κλιμάκιο του υπουργείου Αθλητισμού θα αναλάμβαναν την μελέτη για την κατοχύρωση της στατικής επάρκειας του κτίσματος.

Για την μη δε άμεση δημοπράτηση της μελέτης και την απώλεια χρόνου είχε συγκεκριμένα αναφερθεί από τον κ. Γουσγουνέλη ότι «Έχουμε ήδη τη μελέτη για τη δημοπράτηση, απλά πρέπει να “ανοίξει” ο φετινός προϋπολογισμός για να προχωρήσουμε. Αυτό θα το είχαμε κάνει βέβαια πριν το τέλος του 2016, αλλά έχει αλλάξει η νομοθεσία των δημοπρατήσεων και μας σταμάτησε. Το θετικό είναι ότι με αυτήν την αλλαγή, διευκολύνεται ο Δήμος σε σχέση με το ύψος, το κόστος της μελέτης», εκτιμώντας ότι «θα είναι σύντομη η διαδικασία. Ίσως εντός ενός μήνα από τη δημοπράτηση να έχουμε ανάδοχο», ενώ υποστήριξε ότι «μπορεί να συναντηθεί ο χρόνος των δύο μελετών όταν θα είναι ολοκληρωμένες. Από εκεί και πέρα, θα είμαστε πάλι στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης».

Εν αναμονή για τη στατικότητα

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος ειδικά για τηνΑ΄κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου ενημέρωσε επιγραμματικά ότι «Έχει γίνει η διαδικασία», συμπληρώνοντας ότι «Άμεσα θα γίνει ο διαγωνισμός ώστε να καθοριστεί η στατική επάρκεια της αίθουσας και να γίνουν οι όποιες επεμβάσεις απαιτούνται».

Σε ότι αφορά στα γήπεδα είπε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την Τεχνική Υπηρεσία για να ελεγχθεί το γήπεδο της Άνω Σύρου ώστε να καταγραφούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την λήψη καταλληλότητας. Για δε το γήπεδο που έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΣ, ενημέρωσε ότι βάσει προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί με το αρμόδιο υπουργείο, με το οποίο υπάρχει συνεχής επικοινωνία, αναμένεται η αποστολή της σχετικής απόφασης για την έναρξη έργου αποκατάστασης, ύψους 200.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον αθλητισμός, Γουλιέλμος Πρίντεζης, για την μελέτη στατικότητας της Α΄κλειστής αίθουσας ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να προσφερθεί η βοήθεια προς το Δήμο, όταν είναι έτοιμη η μελέτη, να ενταχθεί το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το γήπεδο της Άνω Σύρου, προετοιμάζεται από τη νέα περίοδο να  είναι η έδρα του ΑΟ Σύρου, με τις απαραίτητες εργασίες να είναι εύκολα υλοποιήσιμες.