Συμπληρώθηκε το πρώτο εικοσαήμερο της προόδου του έργου ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα στη Σύρο

Η σταθερή υλοποίηση, απάντηση στην ανησυχία

Δηλώσεις από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με αφορμή τις πρώτες διαμορφώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Καθησυχαστικά ως προς την εύλογη ανησυχία πρωτίστως των επιχειρηματιών και δευτερευόντως των μονίμων κατοίκων του Φοίνικα λειτουργεί η απρόσκοπτη και σταθερή ροή των εργασιών ανάπλασης της μικρής πλατείας στην παραλιακή ζώνη του χωριού, με τον σημερινό ρυθμό υλοποίησης του έργου, να εμπνέει αισιοδοξία για την ολοκλήρωσή του, εντός του χρονοδιαγράμματος των τεσσάρων μηνών.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του χρονικού διαστήματος των πρώτων είκοσι ημερών από την ημέρα έναρξης των αρχικών παρεμβάσεων και συγκεκριμένα από τη 12η Μαΐου έως και σήμερα, εντός του σημερινού οριοθετημένου με ειδικό πλέγμα εργοταξίου, διαπιστώνονται ήδη, οι γενικές διαμορφώσεις περιμετρικά της πλατείας, οι οποίες προοδεύουν σταθερά με δεδομένη την καθημερινή παρουσία του εργολάβου.

Κόντρα στην πρώτη εικόνα κωλυσιεργίας του μεγάλου έργου της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, όπως αυτή είχε καταγραφεί προ διετίας σχεδόν, “γεννώντας” σεβαστή ανησυχία τόσο στην πλευρά των επιχειρηματιών του παραλιακού μετώπου, όσο και στην πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την εξέλιξή του, ως διαφαίνεται, στην περίπτωση του - μικρότερης εμβέλειας - έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, η ανταπόκριση και η συνέπεια του αναδόχου, ευνοούν την κατεύθυνση επιθυμητής υλοποίησής του, με το μικρότερο – κατά το εφικτό - επιχειρηματικό κόστος.

Σε μία ιδιαιτέρως σκληρή και αβέβαιη οικονομική συγκυρία άλλωστε, την οποία και διανύει η χώρα κι ως εκ τούτου, μοιραία η περιφέρεια και το νησί, στο πλαίσιο της οποίας δε, με αξιοσημείωτη δυσκολία κατοχυρώνεται χρηματοδότηση για έργα από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αφανής “ήρωας” δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί η επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, που για τη φετινή σεζόν στην “καρδιά” της παραλιακής ζώνης θα αντικρίζει το εργοτάξιο.

Τις πρώτες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου, το οποίο θα αποφέρει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και ειδικότερα της παραλίας του Φοίνικα, δίνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς.

Προς το παρόν κανένα εμπόδιο ή έκτακτη ανάγκη. Με σταθερούς ρυθμούς η πρόοδος

Πέραν του εύλογου προβληματισμού που είχαν εκφράσει μέλη της επιχειρηματικής μερίδας του Φοίνικα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή στο ίδιο το χωριό προ της δημοπράτησης του έργου, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωσή τους, σχετικά με την ομαλή κι απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών, είχε επισημανθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης αστάθμητων παραμέτρων. Μάλιστα, όπως είχε ειπωθεί εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί από το τί θα συναντήσει ο εργολάβος στο τμήμα της πλατείας και κυρίως στα περιμετρικά σημεία αυτής.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πρόοδο των εργασιών. Έχουμε πλήρη συνεννόηση ως πολιτικό προσωπικό και με τους επιβλέποντες μηχανικούς μας και τον εργολάβο και το έργο προχωρά κανονικά” σημείωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εξηγώντας πως σχετικά με τις αρχικές επιφυλάξεις για τα πρώτα “ευρήματα” του εργολάβου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. “Δεν έχουμε συναντήσει κάποια προβλήματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν το έργο πίσω. Προς το παρόν φαίνεται ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα” επανέλαβε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα πως, καθώς “δεν έχουμε κάποια εξέλιξη που να μας καθυστερεί ή να μας προβληματίζει για την περαιτέρω πρόοδο του έργου στην παρούσα φάση, προχωρούμε βάσει της μελέτης. “Προς το παρόν βαδίζουμε καλά και νομίζω πως έτσι θα συνεχιστεί το έργο” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, δήλωση η οποία σε προφορική επικοινωνία της εφημερίδας με επιχειρηματίες της περιοχής επιβεβαιώθηκε, αφού όπως μετέφεραν και οι ίδιοι η παρουσία και οι εργασίες στο σημείο, εκτελούνται καθημερινά και με σταθερό ρυθμό.

Ορατές οι πρώτες διαμορφώσεις περιμετρικά της πλατείας

Ο κάθε πολίτης που διέρχεται από το κεντρικό σημείο της παραλιακής ζώνης του Φοίνικα δύναται να διαπιστώσει ήδη, πως έχουν εξελιχθεί σημαντικά οι εργασίες, με τις αρχικές διαμορφώσεις βάσει της μελέτης να έχουν προωθηθεί επαρκώς. Αφού καθαιρέθηκε και απομακρύνθηκε ο άχρηστος και παλαιός εξοπλισμός, προχώρησε η απομάκρυνσή του από την πλατεία ενώ επιπλέον, ακολούθησε και η καθαίρεση της μικρής βάσης που υπήρχε για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Το βλέμμα ωστόσο προσελκύει η εικόνα περιμετρικά της μικρής παραλιακής πλατείας, που ήδη έχει πάρει την προγραμματισμένη βάσει του σχεδίου, μορφή της.

Όσον αφορά την κατεύθυνση των παρεμβάσεων, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε πως, αυτές έχουν εκκινήσει ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές της πλατείας, οι οποίες βρέχονται από τη θάλασσα και θα “πορευθούν” προσεχώς προς την “καρδιά” του εργοταξίου. “Ξεκινάμε περιμετρικά το κομμάτι που βρέχεται από θάλασσα, ώστε να προωθηθούν τα τμήματα που βρίσκονται στο πλαίσιο της πλατείας, να πέσει το μπετόν και να γίνουν τα σκυροδέματα και μετά θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις στο μέσον της πλατείας. Αυτά είναι επιμέρους τεχνικά θέματα και ρυθμίζονται” ανέφερε ο ίδιος, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως, μέριμνα του εργολάβου σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο είναι σταδιακά να προωθηθούν (όσο το δυνατόν συντομότερα) οι βαριές εργασίες. “Σήμερα η πλατεία είναι ήδη ένα εργοτάξιο και οι εξωτερικές διαμορφώσεις έχουν προχωρήσει” σχολίασε ο κ. Κοσμάς, οι οποίες και διακρίνονται από τον μικρό μόλο.

Αισιοδοξία για τήρηση του τετραμήνου

Αποφεύγοντας να δεσμευθεί για τον χρόνο περαίωσης του έργου, αφού αν και προχωρούν συστηματικά οι παρεμβάσεις, ωστόσο ουδείς μπορεί να αναφέρει με ακρίβεια την τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της ανάπλασης, ο Δημήτρης Κοσμάς, αρκέστηκε να επισημάνει μόνον την προσωπική αίσθησή του πως, δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα διαφαίνεται ότι θα τηρηθεί.
“Ας μην πούμε προς το παρόν ημερομηνίες. Το έργο και το δικό μας χρονοδιάγραμμα εξ αρχής ήταν προσδιορισμένο για ένα τετράμηνο. Όσο γρηγορότερα προλάβουμε να εκτελέσουμε τις εργασίες, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Δεν λέω χρόνους διότι δεν ξέρω τί μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν πάντως, όλα πηγαίνουν πολύ καλά” δήλωσε συγκεκριμένα, εκφράζοντας δημοσίως και την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του εργολάβου.

“Είναι αξιόλογος ο εργολάβος και είμαστε τυχεροί που ανέλαβε το έργο κάποιος που επιχειρεί στη Σύρο” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας πως, προς το παρόν “κάνει το καλύτερο και δεν έχουμε συναντήσει κανένα πρόβλημα”.

Διάθεση για δραστηριότητα κατά προτεραιότητα(;)

Η γενικότερη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση και τα αποτελέσματά της, μπορεί να αποτελέσουν μετά το πέρας του τετραμήνου έναν θετικό “καρπό” για το χωριό συνολικά, ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο, η εξέλιξη του εργοταξίου είναι σαφές πως θίγει πρωτίστως την επιχειρηματική κοινότητα και ειδικότερα, τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην προβολή της πλατείας και πλησίον αυτής.

Καθώς είχε τεθεί επί τάπητος το σενάριο να μπορέσει να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά ένα τμήμα της πλατείας, στην περίπτωση που οι εργασίες ολοκληρωθούν και άρα αυτό να διατεθεί κατά προτεραιότητα, ο κ. Κοσμάς κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, υπήρξε σαφής. “Από τη στιγμή που θα είναι εργοτάξιο, αν επιτραπεί η δραστηριότητα, αυτό θα το δούμε με την εξέλιξη των εργασιών κι εξετάζοντας σε ποιά φάση θα είμαστε. Υπεύθυνος άλλωστε είναι εκείνος που έχει το εργοτάξιο και έχει αναλάβει το έργο, δηλαδή ο εργολάβος” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Δεν θέλω να προβώ σε δέσμευση, παρά μόνο να επαναλάβω ότι, σκέψη μας είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι βαριές εργασίες ώστε να δούμε τί θα γίνει”. Υπογράμμισε δε πως, “Προχωρούμε με άξονα πως όσοι θίγονται, αν είναι δυνατόν, να υποστούν σε συντομότερο χρόνο την ταλαιπωρία και τις απώλειες”.

Στη διάθεση των επιχειρηματιών ο Δήμος για νέα συνάντηση

Με φόντο και την ομαλή ροή της χρηματοδότησης, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο χρόνος υλοποίησης του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, αποφασίστηκε να είναι ο συγκεκριμένος, παρά την άφιξη της θερινής σεζόν, εξαιτίας της αβεβαιότητας των πολιτικών πραγμάτων της χώρας. Άλλωστε, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η εκπόνηση της μελέτης αν κι έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες με σημαντική μέριμνα κι επιμέλεια για ένα άριστο αποτέλεσμα, ωστόσο, αυτό επιδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από κοπιώδη προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου, με το ποσό των 100.000 ευρώ. “Όλα πηγαίνουν καλά ευτυχώς. Και τεχνικά και οικονομικά. Γι αυτό υποστηρίζω πως είμαστε σε πολύ καλή φάση και προχωρούν όλα κατ΄ ευχήν” ανέφερε σχετικά ο κ. Κοσμάς, τονίζοντας μάλιστα πως, σε ενδεχόμενη εξέλιξη για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί η επιχειρηματική κοινότητα, τόσο ο ίδιος, όσο και η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αλλά και η Δημοτική Αρχή παραμένουν στη διάθεση των άμεσα ενδιαφερόμενων πολιτών – επιχειρηματιών. “Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για να συναντηθούμε ξανά με τους επιχειρηματίες. Αν στην πορεία προκύψει κάποιος λόγος ή και οι ίδιοι αν θελήσουν κάποια συνάντηση, ευχαρίστως και είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε συζήτηση” δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να δείξουν υπομονή για το πολυσυζητημένο έργο ανάπλασης. “Πρέπει να κάνουν υπομονή αυτό το καλοκαίρι και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα τους αποζημιώσει από το επόμενο έτος και μετά. Είναι ένα έργο που το περιμέναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατορθώσαμε και το υλοποιούμε. Χρειάζεται μόνο υπομονή. Και για τις επιχειρήσεις και για το χωριό η ανάπλαση της παραλίας ως έργο θα είναι κάτι εξαιρετικά θετικό” σημείωσε ο Δημήτρης Κοσμάς, καταλήγοντας πως, στην εξέλιξη της υλοποίησής του, “είναι πολύ σημαντικό ότι το έχει δεχθεί η τοπική κοινωνία. Είναι μία σημαντική βοήθεια η στάση τους για τον Δήμο. Από κοινού με υπομονή και επιμονή προσδοκούμε το καλύτερο αποτέλεσμα”.