Σε εξέλιξη οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αντιμέτωποι με το “σαφάρι” ελέγχων

Σκιαγραφούν την κατάσταση που βιώνουν καταστηματάρχες κι επιχειρηματίες, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και του Συλλόγου Εστίασης “Τερψιχόρη”

Σε σταθερή προσπάθεια τήρησης των φορολογικών κι εν γένει των οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεών τους επιδίδονται οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες της Σύρου προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή προστίμων, καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Όπως περιγράφουν οι πρόεδροι του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης “Τερψιχόρη” και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Δημήτρης Αρβανίτης κι Ευάγγελος Αλεξανδρίδης αντίστοιχα, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η επιχειρηματική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με τους ελεγκτές, το έργο των οποίων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, πραγματοποιείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα κι ως εκ τούτου, η αγορά έχει δεχθεί κάποια πρόστιμα.

Οι δύο εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” σκιαγραφούν το κλίμα της περιόδου των ελέγχων κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, επισημαίνοντας παράλληλα την προσπάθεια των μελών τους να αντεπεξέλθουν πέραν των όποιων παραβάσεων καλούνται να επωμιστούν και απέναντι στις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.

 

Πρόστιμα άνω των 280 χιλ. ευρώ πανελλαδικά. Εντατικοποίηση των ελέγχων

Πρωτίστως, αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις χθες, το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή προχώρησε σε ανακοίνωση των εντατικών ελέγχων σε πανελλαδικό επίπεδο, για το πρώτο διάστημα του φετινού έτους, ανακοινώνοντας παράλληλα και την πρόθεση εντατικοποίησης των ελέγχων. Σύμφωνα με την αναφορά του αρμόδιου Υπουργείου τονίζονται τα ακόλουθα: Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Δ/νση Εποπτείας Αγοράς το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, το διάστημα 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017, διενεργήθηκαν συνολικά 2.354 έλεγχοι σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης και διακίνησης προϊόντων, καθώς και σε καταστήματα λιανικής πώλησης και Λαϊκές Αγορές, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες επεβλήθησαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 280.400 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια και διενεργούνται σε καθημερινή βάση σε όλο το εύρος της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων με τη συμβολή και του ΣΥΚΑΠ. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα θερινή περίοδο, προβαίνει στην εντατικοποίηση των ελέγχων στη χονδρική πώληση τροφίμων και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εστίασης –αναψυχής, κυλικεία σε πλαζ, πλοία και λοιπούς συγκεκριμένους χώρους με καθεστώς ανώτατων τιμών. Ειδικότερα, οι έλεγχοι εστιάζουν στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων με τις αναγραφόμενες τιμές ανά είδος, στην πλήρη και ορθή σήμανση-επισήμανση των πωλουμένων ειδών, στη νόμιμη διακίνηση αγαθών και στην έκδοση των προβλεπομένων φορολογικών στοιχείων.

 

Δ. Αρβανίτης: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Επίμονοι έλεγχοι

Την εικόνα από τον χώρο της εστίασης στη Σύρο μεταφέρει ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης, επισημαίνοντας πως, “αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι που γίνονται, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και μάλιστα πρωινές και απογευματινές ώρες”. Μιλώντας για τα όσα μεταφέρονται από τα μέλη του Συλλόγου, σημείωσε πως, “Εισπράττω αρκετά παράπονα από πολλά μέλη σχετικά με το ότι οι έλεγχοι που γίνονται κινούνται σε πολύ αυστηρό κλίμα. Τραβούν την κλωστή όσο μπορούν για να την τεντώσουν”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Είναι πολύ αυστηροί οι έλεγχοι και είναι κάποιες στιγμές που γίνονται με υπερβολικό τρόπο. Μοιάζουν σαν να ψάχνουν οπωσδήποτε να βρουν κάποια παράβαση για να επιβάλουν πρόστιμο”.

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα για διαπιστωμένες παραβάσεις, ο ίδιος ανέφερε πως, “Υπάρχουν παραβάσεις απλές, όπως για παράδειγμα η μη έκδοση απόδειξης και βέβαια κι άλλες. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν έως και 3.000 ευρώ αυτή τη στιγμή”.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των δηλώσεών του θέλησε να υπογραμμίσει τη διαφωνία του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την απόφαση προσωρινής σφράγισης των επιχειρήσεων, όταν σε αυτές διαπιστωθούν εξόφθαλμες και σοβαρές παραβάσεις. “Το χειρότερο απ΄ όλα είναι η γνωστή απόφαση σχετικά με το κλείσιμο του καταστήματος, που οδηγεί στον εξευτελισμό του κάθε επιχειρηματία. Μιλάμε για την κορδέλα που επισημαίνει ότι μία επιχείρηση παραμένει κλειστή λόγω φορολογικών παραβάσεων. Αυτό είναι πρωτάκουστο για το έτος που διανύουμε και μάλιστα σε μία σύγχρονη υποτίθεται χώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επιχειρηματίας δεν είναι εγκληματίας. Να εισπράττουμε σεβασμό”

Σχετικά με την προσπάθεια αποφυγής παραβάσεων, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως υπάρχει σταθερή επικοινωνία με τα μέλη της “Τερψιχόρης” προκειμένου να τηρούν τα προβλεπόμενα, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία, ενώ παράλληλα, θίγει τη δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει η επιχειρηματική κοινότητα, η οποία σήμερα είναι αντιμέτωπη παράλληλα και με το “σαφάρι” ελέγχων. “Λόγω των αυξημένων εξόδων μας, σίγουρα αν επιβάλλονται τέτοια πρόστιμα οδηγούμαστε σε κλείσιμο. Δεν βγαίνει να πληρώσουμε ούτε το προσωπικό μας. Ναι μεν από τις φορολογικές παραβάσεις το ποσόν έχει φθάσει στις 3.000 ευρώ ωστόσο έχουμε την επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ και έχουν κοπεί πρόστιμα πολύ υψηλότερα” συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αρβανίτης, εξηγώντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Πλέον με όσα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μέσω φορολογίας, δεν βγαίνουμε”.

Θέλησε να διευκρινίσει παρακάτω πως, “Από την πλευρά μας και καθώς ζούμε πλέον με αυτούς (σσ. ελέγχους), αφού γίνονται κάθε μέρα, οφείλουμε και προσπαθούμε να είμαστε τυπικοί και να προσέχουμε. Έχουμε εκφράσει βέβαια έντονα τα παράπονά μας και προς το Επιμελητήριο για να υπάρξει παρέμβαση ώστε όχι να μη γίνονται αυστηροί έλεγχοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να είμαστε παράνομοι. Η παρέμβασή μας εστιάζει στο να μην πραγματοποιούνται τόσο “στενοί” έλεγχοι”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, “Μία επιχείρηση κι ένας επιχειρηματίας πρέπει να εισπράττει τον σεβασμό από εκείνους που κάνουν τους ελέγχους” αφού όπως δήλωσε, πρέπει να γίνει κατανοητό προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους ελεγκτές πως, “Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε φοροφυγάδες, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Έχω δεχθεί από μέλη μας πολλά παράπονα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται κάποιοι ελεγκτές”.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του δε, θίγοντας τη γενικότερη κατάσταση της τοπικής οικονομίας και λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Ναι μεν να γίνονται οι έλεγχοι, αλλά όχι μία επιχείρηση νόμιμη, να επιμένουν και να προσπαθούν να τη βγάλουν παράνομη και ειδικά στο νησί μας με την κατάσταση που επικρατεί. Έρχονται σε ένα νησί με τόσα προβλήματα οικονομικά και με τα ποσοστά ανεργίας να καλπάζουν και προσπαθούν να κλείσουν ό,τι καταφέρνει να λειτουργεί στο επιχειρηματικό πεδίο”.

 

Ευ. Αλεξανδρίδης: Όχι στη στοχοποίηση των επιχειρηματιών

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελου Αλεξανδρίδη σχετικά με το θέμα των οικονομικών ελέγχων στην τοπική αγορά και ειδικότερα στα εμπορικά καταστήματα. “Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ως προς τους ελέγχους και ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουν για να κλείνουν τα καταστήματα 48 ώρες. Σχετικά με το δεύτερο θέμα έρχεται στην επιφάνεια μία τάση διαπόμπευσης των καταστηματαρχών και των επιχειρηματιών και μία τάση να στοχοποιείται ο κάθε ένας ως φοροφυγάς” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “Άποψή μας είναι ότι πρέπει ο έλεγχος και οι “ποινές” να σταματούν σε επίπεδο προστίμων” αφού όπως υπογράμμισε, “η τοποθέτηση της ταμπέλας και η κατάσταση της απαξίωσης των καταστηματαρχών περισσεύει”. Θέλησε να επισημάνει δε, πως ο Εμπορικός Σύλλογος συμμερίζεται απόλυτα τη θέση το Επιμελητηρίου σε επίπεδο παρέμβασης προς την αρμόδια Αρχή και το Υπουργείο Οικονομικών. “Απ΄ όσο γνωρίζω έχει κάνει μία παρέμβαση και το Επιμελητήριο από την πλευρά του. Συμφωνούμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

 

Ιδιαίτερη προσοχή γιατί συνεχίζονται οι έλεγχοι”

Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές την πορεία των ελέγχων στη Σύρο, ο ίδιος εξήγησε πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και κυρίως στην αγορά. “Στη Σύρο έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι. Κάποια μέλη μας που τους επιβλήθηκε πρόστιμο, δεν περνούσαν το όριο για να μπει λουκέτο, αλλά έχουν δεχθεί πρόστιμα” εξήγησε, λέγοντας μάλιστα πως, “ο Εμπορικός Σύλλογος έχει μιλήσει επανειλημμένα στα μέλη του και έχει επισημάνει την ανάγκη οι καταστηματάρχες να τηρούν τα νόμιμα και μάλιστα οι συζητήσεις γίνονται συχνά και κυρίως έχουμε αναφέρει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το καλοκαίρι”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε την ανάγκη να αποφύγει ο εμπορικός κόσμος τα πρόστιμα, τηρώντας τα προβλεπόμενα σε φορολογική ανταπόκριση, καθώς ήδη η κατάσταση στην αγορά ακολουθεί φθίνουσα οικονομική πορεία. “Τουλάχιστον όσοι είναι νόμιμοι, δεν θα επωμίζονται επιπλέον έξοδα, στα ήδη αυξημένα. Το θέμα είναι να μη γίνονται εξόφθαλμες παραβάσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, αλλά και να καταλάβει το κράτος σε τί κατάσταση έχουμε έλθει” τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας παρακάτω αναφορά και στο θέμα του ΦΠΑ.

“Ο ΦΠΑ που εισπράττουμε δεν είναι δικό μας. Ουσιαστικά το εισπράττουμε για να το αποδώσουμε. Ένα στα τέσσερα ευρώ είναι ο ΦΠΑ. Απ΄όσο γνωρίζω υπάρχει θέμα καθώς ήδη τα καταστήματα βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή και αυτό το ποσοστό του ΦΠΑ το οδηγούν σε κάλυψη πάγιων εξόδων, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται”.

Μάλιστα επιχειρώντας να ερμηνεύσει, αλλά όχι να υποστηρίξει την προσπάθεια ορισμένων να μην τηρούν τις φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις τους, σχολίασε πως, “Υπάρχει μία γενικότερη δυσπραγία στην αγορά και γι αυτό συμβαίνει κάποιοι να προσπαθούν να γλιτώσουν. Όταν ένας επιχειρηματίας ή καταστηματάρχης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει και αποδείξεις δεν κόβει και δεν είναι τυπικός. Υπάρχει πρόβλημα” δήλωσε, αναφέροντας τέλος πως, “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ως προς τους ελέγχους και πρόθεσή μας δεν είναι να τους αποτρέψουμε, αλλά θέλουμε να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο”.