Συνολική ενημέρωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Παπαμανώλη για τη σοβαρή υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, που έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης από το 2007 και εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση της διαδικασίας

“Οικονομικό αποτέλεσμα, χωρίς απόδοση ευθυνών”

Πεδίο πρόσφορο για μεγαλόστομες προεκλογικές καθώς και μετεκλογικές εξαγγελίες αποδείχθηκε με τον καιρό πως αποτέλεσε, αλλά και συνεχίζει να αποτελεί η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, αφού αν κι έχει παρέλθει η μισή δημοτική θητεία, ωστόσο σήμερα, η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να διαλευκάνει την “υπόθεση φάντασμα” όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε, στο περιεχόμενο δημόσιων ανακοινώσεών της.

Η σοβαρή υπόθεση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου παραμένει σχεδόν στάσιμη μέχρι και σήμερα, καθώς μετ΄ εμποδίων προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισής του, με φόντο και τις συνεχείς παραιτήσεις των ορκωτών λογιστών, γεγονός που δείχνει πως, οι οριστικές εξελίξεις σε επίπεδο τουλάχιστον οικονομικού απολογισμού, ως διαπιστώνεται, θα καθυστερήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις – ανακόλουθες εν τέλει με την πραγματικότητα - δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής περί διευθέτησης του θέματος και απόδοσης ευθυνών.

Σταθερός βραχνάς για τα δημοτικά ταμεία, οι οφειλές που διατηρούνται από το ΚΕΚ Φερεκύδης, μέρος των οποίων μόνον – βάσει νομοθεσίας – είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να καταβάλει, με μεγάλους χαμένους της υπόθεσης, τους επιχειρηματίες και τους προμηθευτές, οι οποίοι ακόμη κι αν έχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, ωστόσο δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Με δεδομένη την προγραμματισμένη νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης ρωτήθηκε να ενημερώσει συνολικά για την πολυσυζητημένη υπόθεση, αφού οι αιρετοί θα κληθούν να υπερψηφίσουν την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του ποσού των 20.887,01 ευρώ, που προορίζονται για τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό ως πρώην εργαζόμενο του ΚΕΚ Φερεκύδης, με ρητή διευκρίνιση πως αυτά θα δοθούν, υπό την προϋπόθεση πως δε θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, αλλά θα ζητηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, αν και κλήθηκε εκ μέρους της εφημερίδας να προβεί σε δηλώσεις συνολικά για την υπόθεση ο δήμαρχος, ωστόσο, δεν θέλησε να τοποθετηθεί στον παρόντα χρόνο.

Νέα απόφαση Οικονομικής Επιτροπής: Δεν θα ενταλματοποιηθεί το ποσό για τον Δήμαρχο, αν “ανοίξουν” τα δημοτικά ταμεία

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε σχετικό άρθρο της Κοινής Γνώμης, η Δημοτική Αρχή για την καταβολή των οφειλών προς πέντε πρώην εργαζόμενους του ΚΕΚ Φερεκύδης, διεκδικούσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προέβλεπε ένα ποσόν για κάλυψη παρόμοιων οφειλών που έχουν επωμιστεί οι Δήμοι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, ο Δήμος ζητά το ποσό των 57.661,60 ευρώ το οποίο αποτελεί συνολικά τις οφειλές για πέντε πρώην εργαζόμενους του ΚΕΚ Φερεκύδης. Προκειμένου να τα διεκδικήσει ο Δήμος και να τα αποδώσει, όπως εξήγησε ο κ. Παπαμανώλης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φαίνονται ενσωματωμένα στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017 κι ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε και πήρε νέα απόφαση.

“Είναι καινούργια απόφαση. Ομόφωνα πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή” σχολίασε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας πως, “Στην παλαιότερη απόφαση είχαμε πει ότι θα περιμένουμε το Υπουργείο για να επικυρωθεί ο συμβιβασμός” που αφορούσε στους τρεις εργαζόμενους και την απόδοση των οφειλομένων τους βάσει εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Συμπλήρωσε δε, ότι, η απαίτηση λήψης νέας απόφασης προέκυψε, “ετοιμάζοντας το αίτημα για το Υπουργείο κι επικοινωνώντας με το Υπουργείο Εσωτερικών” καθώς όπως τόνισε, “διαπιστώσαμε ότι πρέπει να μπουν στον προϋπολογισμό τα χρήματα και μετά να ζητηθούν”. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως, “Τα βάζουμε στον προϋπολογισμό, στέλνουμε τον προϋπολογισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών και ζητάμε τα χρήματα”.

Στο περιεχόμενό της δε, η Δημοτική Αρχή κατόπιν παρέμβασης της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως, συμπεριέλαβε αναφορά με την οποία δεσμεύεται ο Δήμος πως δεν θα αποδώσει το ποσόν στον Δήμαρχο, στην περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα και απαιτηθεί η επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου. Η εν λόγω διευκρίνιση δε, αφορά αποκλειστικά στην περίπτωση του Δημάρχου και το ποσό των 20.887,01 ευρώ, για το οποίο σε παλαιότερη δήλωσή του, ο ίδιος είχε σημειώσει πως, ακόμη κι αν το εισέπραττε, θα το προωθούσε σε κοινωνικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

“Επειδή υπάρχει ηθικό ζήτημα το οποίο το αναγνωρίσαμε κι εμείς πριν το θέσει η μειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, η απόφαση της Οικονομικής γράφει ότι τα χρήματα θα δοθούν εφόσον το Υπουργείο μας τα δώσει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας πως, αυτή τη δέσμευση για μη επιβάρυνση του Δήμου με το ποσόν του Δημάρχου, “την καλύψαμε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και γι αυτό ήταν ομόφωνη”.

Εκτός από τα χρήματα που αφορούν στον Δήμαρχο, στο ποσό των σχεδόν 58.000 ευρώ περιλαμβάνονται και τα οφειλόμενα προς τέσσερις ακόμη εργαζομένους. Στη νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, διευκρινίζεται πως, για τις τρεις περιπτώσεις εξ αυτών, αν το Υπουργείο δεν ανταποκριθεί, θα καταβληθούν βάσει του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ για μία μεμονωμένη περίπτωση πρώην εργαζόμενης στο ΚΕΚ, θα αποφασισθεί παρόμοια οδός.

“Ζητάμε περίπου 58.000 ευρώ συνολικά από το Υπουργείο, όπως φαίνεται στην ίδια απόφαση και αφορά και σε μία ακόμη υπάλληλο που έχει τελεσίδικη απόφαση από το Ειρηνοδικείο Ερμούπολης και τρεις ακόμη εργαζόμενους που ρυθμίσαμε τα ποσά για την εξόφλησή τους. Θέλουμε όλο το ποσόν συνολικά να το διεκδικήσουμε από το Υπουργείο” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπαμανώλης, συμπληρώνοντας πως, “Οπότε, εφόσον τα πάρουμε από εκεί, θα δοθούν και σε εκείνους νωρίτερα και για τον δήμαρχο, εφόσον αποκλειστικά δοθούν τα χρήματα από το Υπουργείο. Άρα, έχουμε τρεις υποπεριπτώσεις για τους πέντε εργαζόμενους”.

Δεσμευμένος ο Δήμος μόνο προς εργαζομένους, ΙΚΑ και Δημόσιο

Με αφορμή τις πλείστες αναφορές που έχουν γίνει για τις οφειλές που διατηρεί το ΚΕΚ προς το Δημόσιο, αλλά και προς ιδιώτες, επιχειρηματίες και προμηθευτές, ο Γιώργος Παπαμανώλης ρωτήθηκε να διευκρινίσει ποιά ποσά και προς ποιά κατεύθυνση είναι υποχρεωμένος να ρυθμίσει ο Δήμος. “Στη νομοθεσία του 2012 αναφέρει ότι οφειλές δημοτικών νομικών Προσώπων προς εργαζομένους, ΙΚΑ και Δημόσιο, αυτές αναλαμβάνει υποχρεωτικά ο Δήμος” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “ο νόμος λέει ότι αυτά τα αναλαμβάνουμε χωρίς προσαυξήσεις”. Κληθείς να γνωστοποιήσει το ύψος των οφειλών προς κάθε πλευρά, ο ίδιος σημείωσε δε, πως, “Του ΙΚΑ είναι ποσό περίπου 40 χιλ. ευρώ, πλευρά για την οποία επίσης δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, απλά είναι βεβαιωμένα στο ΚΕΚ Φερεκύδης” ενώ ακόμη “και προς τη ΔΟΥ είναι περίπου 170 χιλ. ευρώ από δημοσιονομική διόρθωση”.

Στην παρατήρηση αν το ανωτέρω ποσό διεκδικείται σε άμεσο χρόνο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε γενικόλογα, “Ενδεχομένως”, εξηγώντας παράλληλα όμως πως, “Αναλόγως με τη χρονική στιγμή που θα ζητηθούν και με τη νομοθεσία που θα ισχύσει στην χρονική στιγμή εκείνη, θα εξετασθούν οι δυνατότητες του Δήμου”. Όπως θέλησε να αναφέρει μάλιστα, “Διαχρονικά αλλάζει η νομοθεσία σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Θα εξαντληθεί η δυνατότητά μας να μην τα φορτωθούμε συνολικά”.

Μεγάλοι χαμένοι, προμηθευτές κι επιχειρηματίες

Σε αντίθεση με τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο, μεγάλος χαμένος της υπόθεσης του ΚΕΚ Φερεκύδης, η οποία έχει απασχολήσει κυρίως για θέματα οικονομικής κακοδιαχείρισης... κατά τα παλαιότερα χρόνια, αποδεικνύεται η πλευρά των προμηθευτών και των επιχειρηματιών. Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος να τοποθετηθεί σχετικά με περιπτώσεις που μερίμνησαν και διεκδίκησαν τα οφειλόμενα από το ΚΕΚ και μάλιστα έχουν στη διάθεσή τους τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο πρώην Νομικό Πρόσωπο, υπήρξε συγκεκριμένος: “Ακόμη κι αν υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις προμηθευτών – επιχειρηματιών κατά του ΚΕΚ Φερεκύδης αυτές δεν καθίστανται αναγκαστικές για τον Δήμο” δήλωσε σχετικά, απαντώντας κατηγορηματικά στην ερώτηση, αν τελικά η εν λόγω πλευρά βγαίνει ζημιωμένη. “Αν είχε περιουσία το ΚΕΚ, θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν. Από τη στιγμή που δεν έχει περιουσία, δυστυχώς τα χάνουν γιατί το ΚΕΚ Φερεκύδης ήταν ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Την απόδοση ευθυνών δεν την κάνουν οι ορκωτοί λογιστές”

Με δεδομένη τη μη ύπαρξη εξέλιξης μέχρι σήμερα, σε επίπεδο απόδοσης ευθυνών και πρωτίστως ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης, διαδικασία που ξεκίνησε από το 2007, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κλήθηκε να ενημερώσει για την πορεία των απαιτούμενων ενεργειών, αλλά και να απαντήσει σχετικά με το αν εκτιμά πως θα δοθεί φως στην πολυσυζητημένη κι “αμαρτωλή” όπως έλεγε η Δημοτική Αρχή, υπόθεση. “Έχουν δοθεί στοιχεία που είχαν ζητηθεί στον Εισαγγελέα. Ό,τι στοιχεία υπήρχαν και υπήρξε ενημέρωσή του από τον Δήμαρχο σχετικά με το ΚΕΚ Φερεκύδης” δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας πως, “ο ένας εκκαθαριστής παραιτούνταν μετά τον άλλον” ενώ επιπλέον, “ο τελευταίος εκκαθαριστής είχε ζητήσει πολλά στοιχεία όχι για να αναλάβει (σσ. την υπόθεση εκκαθάρισης) αλλά για να μας δώσει προσφορά για να αναλάβει”.

Βάσει των ανωτέρω και σκιαγραφώντας γλαφυρά τις δυσκολίες που συναντά η πλευρά των ορκωτών, απορρίπτοντας πολλές φορές το έργο της εκκαθάρισης, ο Γιώργος Παπαμανώλης πρόσθεσε πως, “θυμίζω ότι οι προηγούμενες αναθέσεις σε ορκωτούς δεν είχαν προσδιορισμένο οικονομικό αντικείμενο. Δηλαδή ακόμη και για τους ορκωτούς που τους είχε ανατεθεί το 2007 από τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, δεν υπάρχει στην απόφαση πόσο σχετικά με το πόσο θα κοστίσει η εκκαθάριση”. Πάντως για το ίδιο θέμα, ανέφερε πως, “Κάποια στοιχεία που ζητούν οι ορκωτοί, τους δόθηκαν σε επικοινωνία με τη ΔΟΥ από το μητρώο της για τις καταχωρήσεις που έχουν γίνει από το 2006 έως σήμερα. Αλλά από εκεί και πέρα τα στοιχεία που ζήτησε ο τελευταίος ορκωτός ή δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να βρεθούν” σχολίασε λακωνικά.

Ως εκ τούτου και με φόντο τη στασιμότητα που παρατηρείται, ρωτήθηκε αν πρόκειται η Δημοτική Αρχή να προωθήσει το θέμα της εκκαθάρισης αποτελεσματικά και όχι μόνον, ή αν θα φανεί στο τέλος της θητείας της, ανακόλουθη με τις αρχικές δεσμεύσεις της. “Εντελώς προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι εξέλιξη θα υπάρξει, εννοώ με το κλείσιμο της εκκαθάρισης. Να θυμίσω ότι σε εκκαθάριση μπήκε το 2006-2007” δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας πως, “Λόγω των ορκωτών που έχουν περάσει και των δυσκολιών για διασταύρωση στοιχείων με προμηθευτές ή με κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς τόσα χρόνια πίσω, δεν νομίζω ότι θα βγει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα”. Ολοκλήρωσε μάλιστα την ενημέρωσή του, υπογραμμίζοντας ευθέως πως, “πέρα από το οικονομικό περιεχόμενο της εκκαθάρισης (θα γίνει μια εκκαθάριση ανάλογη με της ΔΕΚΕΣΕ)” δεν εκτιμά πως θα προκύψει κάποια άλλη σοβαρή εξέλιξη σε επίπεδο απόδοσης ευθυνών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε καταλήγοντας, “θα προκύψει ένας οικονομικός απολογισμός, αλλά απόδοση ευθυνών δεν κάνουν οι ορκωτοί, κάνει το Δικαστήριο”.