Αναπόφευκτες οι συνέπειες στα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την παύση λειτουργίας της Lafarge και τη μη χρήση πλέον του λατομείου στη θέση “Βούλιας” στο Κίνι

Νέες απώλειες εσόδων

Δεν αποκλείονται περικοπές στον επόμενο προϋπολογισμό, αφού η δημοτική “ζημία” υπολογίζεται – σήμερα – σε ποσό σχεδόν 200 χιλ. ευρώ

Αντιμέτωπος με νέα οικονομική αιμορραγία έρχεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με φόντο την παύση λειτουργίας της εταιρείας Lafarge κι ως εκ τούτου τη μη εκμετάλλευση του χώρου του λατομείου στη θέση “Βούλιας” στο Κίνι, καθώς ο νέος προϋπολογισμός που προσεχώς θα κληθεί να συντάξει η Δημοτική Αρχή για το έτος 2018, θα “στιγματιστεί” από την απώλεια εσόδων ύψους τουλάχιστον 100 χιλ. ευρώ.

Η μακρόχρονη πορεία της εν λόγω εταιρείας στη Σύρο που επηρεάστηκε καθοριστικά από την κρίση στον κλάδο της οικοδομής, φέρνει τετ α τετ τη δημοτική πλευρά με την απώλεια σημαντικών ποσών από το ταμείο της, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν “τρύπα” στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η οποία δεν αποκλείεται να σημάνει αποφάσεις νέων περικοπών.

Το θέμα έθιξε εμμέσως ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Ξαγοράρης στην πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει “με υπευθυνότητα” σχετικά με το θέμα της ύπαρξης ή μη της εγγυητικής επιστολής ποσού ύψους 200 χιλ. ευρώ, αφού επιπλέον, δεν παρατηρείται καμία ενέργεια αποκατάστασης της έκτασης που η εταιρεία οφείλει να φροντίσει μετά την παύση λειτουργίας της, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της απέναντι στον Δήμο.

Σταδιακή καθίζηση του ύψους των εσόδων που “απολάμβανε” ο ενιαίος Δήμος

Πέραν της δημόσιας αναφοράς του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη σχετικά με το ζήτημα της ύπαρξης της εγγυητικής επιστολής, για το οποίο απάντησε πως, ο Δήμος “την έχει στη διάθεσή του και βρίσκεται σε ισχύ”, ο ίδιος κλήθηκε να δώσει αναλυτικές απαντήσεις πρωτίστως για την οικονομική ζημία που υπολογίζεται πως θα έχει ο Δήμος.

“Ουσιαστικά κατά το 2017 δεν έχει λειτουργήσει η εταιρεία, δηλαδή δεν έχει κάνει παραγωγή αδρανών. Παρόλα αυτά το τελευταίο προσωπικό πρέπει να απολύθηκε Μάρτιο ή Απρίλιο. Μέχρι τότε η εταιρεία είχε κάποιον εργοδηγό έστω για τις ανάγκες μεταφοράς του εξοπλισμού εκτός Σύρου” ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμανώλης, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στον Δήμο, τις οποίες και μερικώς, θα “απολαύσει” έως το τέλος του τρέχοντος έτους. “Η σύμβαση μίσθωσης ισχύει για το 2017” σημείωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως, ο Δήμος έχει έσοδα με τη μορφή ενοικίου “μηνιαίως περί τα 2.500 ευρώ”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η σύμβαση της εταιρείας με τον Δήμο για την εκμετάλλευση του χώρου προέβλεπε “αναλογικό και πάγιο μίσθωμα”, με το πρώτο πλέον να χάνεται, αφού όπως κατέστησε σαφές, “καθώς δεν λειτουργεί η εταιρεία, δεν παράγει τζίρο κι άρα ο Δήμος δεν έχει ποσοστό επί των εσόδων”. Διευκρινίζοντας δε πως, υποχρέωση της εταιρείας ήταν και “η καταβολή ενός περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο αφορούσε σε 28 χιλ. ευρώ ετησίως”, ο κ. Παπαμανώλης εξήγησε, πως στο εξής πρόκειται για ένα ποσόν που δεν θα εισπράττει ο Δήμος. Μάλιστα πρόσθεσε πως, “ευτυχώς σε επίπεδο καταβολής μηνιαίου μισθώματος σήμερα, δεν παρατηρείται κάποια ασυνέπεια”, με μοναδική εξαίρεση “ένα μικρό υπόλοιπο του Μαΐου”, τονίζοντας σε γενικό επίπεδο, πως, απολογιστικά ο Δήμος από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα έχει έναν προϋπολογισμό μειωμένο τουλάχιστον 100 χιλ. ευρώ σε πρώτο επίπεδο από την παύση της δραστηριότητας της Lafarge. “Aν υπολογίζουμε και το αναλογικό μίσθωμα, ένα ποσό κοντά στις 100 χιλ. ευρώ θα το χάσει ο Δήμος για την επόμενη χρονιά” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας μάλιστα πως, η ζημιά με το πέρασμα των ετών από τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταγραφεί γλαφυρά, αφού έχει επηρεαστεί η πορεία της από την πτώση της δραστηριότητας της οικοδομής. “Αυτά τα χρήματα έμπαιναν στα τακτικά έσοδα του Δήμου” σημείωσε, συμπληρώνοντας πως, “η ζημιά είναι σημαντική και μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως πριν μερικά χρόνια, για τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου το λατομείο ήταν ο κύριος χρηματοδότης του”. Ενδεικτικά και προκειμένου να καταδείξει την οικονομική “ένεση” που αποτελούσε ανέκαθεν για τα δημοτικά ταμεία αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως, “Καθώς υπήρχε όφελος και από το αναλογικό μίσθωμα αφού ήταν πολύ πιο υψηλή η κίνηση στην οικοδομή, τα χρήματα που έρχονταν στα ταμεία ήταν πολλά, όπως το 2010 περίπου 200 χιλ. ευρώ”.

Η αποκατάσταση υποχρέωσή της. Προς το παρόν καμία ενέργεια

Σχετικά με το θέμα της προώθησης της αποκατάστασης που έθιξε αρχικά ο κ. Ξαγοράρης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως, “αν κι έχουν περάσει έξι μήνες, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο αποκατάστασης”, κλήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για τις ακόλουθες ενέργειες του Δήμου, ο Γιώργος Παπαμανώλης. “Όπως διαπιστώνω δεν έχει ξεκινήσει κάτι σχετικά με την αποκατάσταση. Δεν νομίζω ότι θα προλάβει η εταιρεία ως το τέλος του χρόνου. Οπότε θα καταπέσει η εγγυητική ή και θα ζητηθεί παράταση από το δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους της” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. “Υπάρχει μία άδεια λειτουργίας από την Περιφέρεια, οπότε πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στον Δήμο, έχει υποχρέωση απέναντι στον φορέα αδειοδότησής της. Η αποκατάσταση είναι υποχρέωση και από τον νόμο και σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει από την Περιφέρεια. Σίγουρα αν δεν αποκαταστήσει τον χώρο θα έχει και από εκεί όχληση και κυρώσεις” πρόσθεσε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως, στην περίπτωση που η εταιρεία ζητήσει παράταση, τότε θα κληθεί να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. “Αν και δεν μπορώ να μπω στο σκεπτικό της εταιρείας, ενδεχομένως να ζητήσει παράταση και να υπάρξει μία διορία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εταιρεία που θα άφηνε ένα ποσό της τάξης των 200 χιλ. ευρώ επειδή δεν πρόλαβε να κάνει αποκατάσταση. Αν ζητήσει παράταση θα τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου και σαφώς θα ενεργήσουμε και βάσει των κατευθύνσεων του γραφείου νομικής υποστήριξης” συμπλήρωσε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας το εν λόγω θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Ό,τι μας ορίζει ο νόμος, αυτό θα γίνει. Ο δρόμος είναι συγκεκριμένος”.

Τέλος Αυγούστου η εικόνα για την απώλεια στον προϋπολογισμό

Με δεδομένη πλέον την απώλεια σημαντικών εσόδων από τα δημοτικά ταμεία, ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να απαντήσει αν θα εξετάσει η Δημοτική Αρχή την επιλογή να προβεί σε περικοπές για την “κάλυψη” της οικονομικής τρύπας. “Πέρυσι είχαμε τον Σεπτέμβριο μία εικόνα για το πόσα θα κόψουμε στον προϋπολογισμό του 2017. Αναλόγως θα έχουμε μία εικόνα και φέτος. Πέρα από αυτά τα νούμερα που είναι δεδομένα, θα δούμε αν υπάρχουν άλλες παράμετροι που θα οδηγήσουν σε περικοπές. Ακόμη όμως δεν μπορώ να πω και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας ευθύς αμέσως, πως, σήμερα η Δημοτική Αρχή πέραν της ζημίας που θα έχει από την παύση κάθε εσόδου από την Lafarge, θα έχει να αντιμετωπίσει και την περαιτέρω επιβάρυνσή της λόγω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “Ξεκινάμε με ένα μείον 175 χιλ. ευρώ που είναι η Lafarge και οι εργοδοτικές εισφορές, αφού και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έχουμε επιβάρυνση που περνά στο 2018”, σημειώνοντας τέλος σχετικά με την εικόνα του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018 πως, “Θα δούμε τί άλλο θα προκύψει έως το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πάντως, τέλος Αυγούστου θα έχουμε μία σαφή εικόνα”.