Δημοτική σύμβουλος αποτελεί παρελθόν για την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Μία προδιαγεγραμμένη διαγραφή

  • Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 29 Ιουν. 2017 - 0:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Οι τεταμένες σχέσεις, η τυπική και όχι ουσιαστική συμμετοχή στην παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας και η έντονη αντιπολιτευτική πρακτική οδήγησαν εκτός της δημοτικής παράταξης τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Καζαντζάκη.

Κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, προς το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του, πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η διαγραφή, από την δημοτική παράταξη, της δημοτικής συμβούλου.

Η διαγραφή γνωστοποιήθηκε με μία λιτή ανακοίνωση εκ μέρους της παράταξης, στην οποία αναφερόταν συγκεκριμένα ότι: «Με ομόφωνη απόφαση των Δημοτικών Συμβούλων – μελών της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε», ανακοινώνεται η διαγραφή της Δημοτικής Συμβούλου κ. Μαρίας Καζαντζάκη, για λόγους αντιπαραταξιακής πρακτικής και συμπεριφορών, βάσει της παρ. 5 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010, καθώς και της παρ. 5 του άρθρου 94 του Ν. 3463/2006».

Στείρα αντιπολίτευση

Οι λόγοι «αντιπαραταξιακής πρακτικής και συμπεριφορών», που αναφέρονται στην ανακοίνωση, προκάλεσαν και τα ανάλογα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, εκ μέρους της εφημερίδας, προκειμένου να διευκρινιστούν.

Ο ίδιος μίλησε για «εχθρική» συμπεριφορά προς την παράταξη, εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κ. Καζαντζάκη, με πράξεις στάσεις και συμπεριφορές πολύ συγκεκριμένες, απέδειξε ότι στην παράταξη βρισκόταν τύποις, αλλά ακόμη περισσότερο ως εχθρικά διακείμενη απέναντι στη δημοτική αρχή και απέναντι στην προσπάθεια, η οποία πραγματοποιείται σε πάρα πολλά μέτωπα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού και την ανάπτυξη και ανάδειξη της Σύρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί προτιμήθηκε η πρακτική της πρόσκλησης και δεν προχώρησε άμεσα η διαγραφή, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε ότι «Δεδομένου ότι μας διακρίνει περίσσια δημοκρατικότητας, εμείς θελήσαμε να την καλέσουμε, να της εκθέσουμε, επί τη βάσει στοιχείων και δεδομένων  τα παραδείγματα και τις πάρα πολλές περιπτώσεις, που ιδιαίτερα το τελευταίο 16μηνο διαπιστώθηκε αυτή η συμπεριφορά της, βάσει της οποίας δεν θα μπορούσαμε να κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάχτυλο μας».

Εκ μέρους του Δημάρχου χαρακτηρίστηκε ως «λογική του παραλόγου» η εσωτερική «στείρα», όπως είπε, αντιπολίτευση που ασκούσε η δημοτική σύμβουλος επί σημαντικών θεμάτων, αναφέροντας ότι «Σήμερα, που καλούμαστε όλοι να αντιπαλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του νησιού, μας ενδιαφέρει όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, να μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά. Για σημαντικά ζητήματα για τον τόπο, πολλές φορές δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων υπερψήφιζαν σημαντικές εισηγήσεις. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, πράγμα υγιές, άλλωστε εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο, όμως σύμβουλοι άλλων παρατάξεων υποστηρίζουν σημαντικές προτάσεις της δημοτικής αρχής, αντιθέτως με την συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλο, η οποία σε όλα τα σοβαρά ζητήματα επιδείκνυε μία στείρα αντιπολίτευση, μία καθόλου γόνιμη στάση κάτι το οποίο έπρεπε να λάβει τέλος, καθώς βιώναμε την λογική του παραλόγου».

«Μη ηθική» στάση

Κατά την περίοδο που ακολούθησε από την αντικατάσταση της ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καλούνταν στις συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας, κατά τις οποίες γινόταν εκτενής συζήτηση διαμόρφωσης των προτάσεων επί σοβαρών θεμάτων και των εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο, στις οποίες όμως είχε μόνο τυπική και όχι ουσιαστική παρουσία, χωρίς να μετέχει στη συζήτηση αλλά αντιθέτως να κρατά σημειώσεις για την στρατηγική της δημοτικής αρχής και επ’ αυτών στη συνέχεια να ασκεί εντονότατη αντιπολίτευση εντός των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή την πρακτική σκιαγράφησε ο Δήμαρχος, ο οποίος έκανε λόγο για μία στάση «μη ηθική», γεγονός που προκάλεσε την απόφαση όλων των μελών της δημοτικής ομάδας να μη ξανακληθεί.

Αυτό οδήγησε και την «τυπική» της συμμετοχή στην δημοτική παράταξη, εξέλιξη όμως για την οποία ουδέποτε επεχείρησε να έρθει σε επαφή με τα μέλη της ή τον Δήμαρχο και να ζητήσει εξηγήσεις, με το Κ. Μαραγκό να σημειώνει ότι «δεν έγινε από πλευράς της καμία τέτοια προσπάθεια».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση που επέδειξε η δημοτική σύμβουλος κατά την συζήτηση και έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού του Δήμου, ζήτημα μείζονος πολιτικής αλλά και πραγματικής σημασίας, καταψηφίζοντας την πρόταση της παράταξης στην οποία ακόμα και «τύποις» ανήκε, αμφισβητώντας επί της ουσίας, το σύνολο της οικονομικής στρατηγικής της παράταξης της

«Εξυπηρετούσε προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν, από πολλούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, αρκετές περιπτώσεις επίδειξης εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου ακόμα και «εχθρικής» προς την παράταξη συμπεριφοράς, χωρίς όμως εκ μέρους του Δημάρχου να υπάρξει διάθεση αναφοράς σε σχετικά γεγονότα.

Προς τη δημοτική σύμβουλο τέθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα, που επί αρκετό χρονικό διάστημα προέκυπταν από την αντιπαραταξιακή της συμπεριφορά, για τα οποία της ζητήθηκε να απαντήσει.

Το σχόλιο το οποίο σημείωσε ο κ. Μαραγκός ήταν ότι «έγινε κοινά παραδεκτό από όλους τους παριστάμενους στη συζήτηση ότι η δημοτική σύμβουλος λειτουργούσε όχι με γνώμονα το όφελος και το συμφέρον του νησιού, του Δήμου και τελευταία της παράταξης, αλλά κυρίως με δεύτερες σκέψεις και ενέργειες, οι οποίες εξυπηρετούσαν την πολιτική της παρουσία, προβολή και υπόσταση και ενδεχόμενες προσωπικές της πολιτικές επιδιώξεις».

Η μη διάθεση περαιτέρω σχετικών αναφορών από τον Δήμαρχο, για τα όσα συζητήθηκαν, παραπέμπει στην αναμονή της γνωστοποίησης, εάν αυτή θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον, των πρακτικών που τηρήθηκαν, στα οποία καταγράφηκαν αναλυτικά οι τοποθετήσεις όλων, οι αιτιάσεις και τα ζητήματα που ετέθησαν προς απάντηση στη δημοτική σύμβουλο.

Με την πρόσκληση που της απευθύνθηκε της δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσει τον αντίλογο της, χωρίς όμως αυτός να είναι ικανός να πείσει τα μέλη της παράταξης στο σύνολο τους, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, δηλαδή και τα 15 μέλη, εκ των οποίων 13 ήταν παρόντες και δύο απουσίαζαν εκτός Σύρου όμως απέστειλαν εγγράφως την θέση τους, ψήφησαν υπέρ της διαγραφής της.

Εκ μέρους του Δημάρχου διευκρινίστηκε ότι «η διαδικασία δεν ήταν προσχεδιασμένη, αν και η σχετική νομοθεσία δεν το προβλέπει, της απευθύναμε την πρόσκληση για να εκφράσει τις απόψεις της, να υποστηρίξει τις θέσεις της και νηφάλια, ψύχραιμα και συνειδησιακά ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να αποφασίσει. Ο κάθε σύμβουλος έχει την δική του προσωπικότητα, μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει. Το ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση της διαγραφής, αυτό από μόνο του καταδεικνύει την μη πειστικότητα των επιχειρημάτων εκ μέρους της».

Συμπλήρωσε δε ότι «Η ίδια με τη στάση, τις πράξεις και την εν γένει πολιτική της παρουσία προκάλεσε αυτή την εξέλιξη. Ουσιαστικά η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη και με αποφασιστικότητα το πράξαμε, ώστε να ξέρει και ο Συριανός λαός από πιο μετερίζι ο κάθε ένας μπορεί να λειτουργεί πολιτικά».