Τρία ναυαγοσωστικά σκάφη για τις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου

Ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η θερινή περίοδος και οι ναυαγοσώστες, παρά την καθυστέρηση, βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, απαιτείται παράλληλα και η λεμβολόγηση μικρών μηχανοκίνητων ναυαγοσωστικών σκαφών. 

Τα ναυαγοσωστικά σκάφη συμπεριλαμβάνονται στον εξοπλισμό που κρίνεται απαραίτητος να διατίθεται προς τους ναυαγοσώστες, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει τα καθήκοντα τους στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες Βάρης, Αγκαθωπών και Γαλησσά, ευθύνης του Δήμου, ενώ η χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη παραλία του Κινίου είναι αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου.

Στην προμήθεια τριών τέτοιων ναυαγοσωστικών σκαφών είχε προχωρήσει ο πρώην Δήμος Ποσειδωνίας, τα οποία θα πρέπει να παραχωρηθούν στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των τριών πολυσύχναστων παραλιών του νησιού.

Προς αδειοδότηση των ναυαγοσωστικών σκαφών

Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπου ήρθε εκτός ημερησίας, καθώς η έναρξη της θερινής περιόδου έχει περιορίσει τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την λεμβολόγηση τους.

Τα εν λόγω σκάφη, όπως σημειώθηκε και στην εισήγηση του θέματος, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα προς χρήση από τους  ναυαγοσώστες και βρίσκονται σε πολύ κατάσταση.  Όμως,

κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Λιμεναρχείο Σύρου,

απαιτείται η εγγραφή αυτών στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών  (Β.Ε.Μ.Σ.), σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής υπουργικής  απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν προς χρήση.

Όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο χωρικός αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας, Αλέξης Αθανασίου και μέλος της δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου, που είχε προχωρήσει στην προμήθεια τους, σταδιακά ανά έτος από το 2005-2007, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η σχετική αδειοδότηση τους, που να επιτρέπει τη χρήση τους.

Να υπενθυμιστεί ότι τα σκάφη αυτά θα πρέπει να λάβουν την σχετική αδειοδότηση από το Λιμεναρχείο και θα πρέπει να φέρουν όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τα μικρά ερασιτεχνικά σκάφη, όπως άγκυρες, σωσίβια, φωτοβολίδες κ.λ.π.

Προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, τρεις αιρετοί ασχολούνται με την γραφειοκρατική διεκπεραίωση, ζητώντας παράλληλα την επιείκεια της αρμόδιας αρχής, ιδιαίτερα για τις μικρές λεπτομέρειες επί των οποίων εξαντλείται όλη η αυστηρότητα των ελέγχων.

Ζητείται συνεργασία και επιείκεια

Εκ μέρους του κ. Αθανασίου, ο οποίος επιφορτίζεται να διεκπεραιώσει την αδειοδότηση των συγκεκριμένων σκαφών, υπήρξε έκκληση προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των τριών σωμάτων ασφαλείας (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική), στο «να υπάρχει συνεργασία με το Δήμο και όχι αντιπαλότητα, να υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ μας και δεν χρειάζονται υπερβολές».

Με την επισήμανση αυτή ο κ. Αθανασίου ουσιαστικά σκιαγράφησε τον υπέρμετρο ζήλο που επιδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλώντας κωλύματα τυπικού χαρακτήρα, που όμως είναι αρκετά για να περιορίσουν την χρηστική αποδοτικότητα των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, που εκ του νόμου επιβάλλονται στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες.

Άλλωστε όπως και κατά την περυσινή θερινή περίοδο παρατηρήθηκε, υπήρξαν αυστηρότατοι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος στις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, ασχέτως εάν κατά την άποψη του Δήμου ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός κακώς δόθηκε  στις προαναφερόμενες παραλίες εκ μέρους του Λιμεναρχείου.

Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά του Δήμου, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει για να κριθεί μία παραλία πολυσύχναστη, ουδέποτε δεν υπάρχουν 500 λουόμενοι ταυτόχρονα σε καμία από τις παραλίες αυτές, ούτε ακόμα και στο απόγειο της  τουριστικής περιόδου, όπου καταγράφεται αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί.

Επισημάνθηκε εντός του δημοτικού συμβουλίου, ότι κάθε χρόνο ενισχύεται ο εξοπλισμός των παραλιών, προκειμένου να αναβαθμιστεί η οργάνωση τους, ενώ επισημάνθηκε και ο αυξημένος αριθμός των ακτών του νησιού σε 6, που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες.

Πέραν της υποχρεωτικής ύπαρξης των ναυαγοσωστών, στις παραλίες αυτές πλέον μισθώνονται μεγαλύτερα τμήματα τους, με την δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι αυτό εξυπηρετεί στην αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους λουόμενους και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο Δήμος «επενδύει» στις παραλίες και διαθέτει οργανωμένο σχέδιο προς αυτό.

Όλα τα ανωτέρω αναφέρθηκαν ως στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της επιείκειας που επιζητείται από τις ελεγκτικές αρχές, με αυξημένη τη διάθεση συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σαφώς και είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος τήρησης της νομιμότητας και μάλιστα με αυστηρότητα, κυρίως σε περιπτώσεις προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όχι όμως η αυστηρότητα των ελέγχων να εξαντλείται σε μικρές λεπτομέρειες δευτερεύουσας ή ακόμα και τριτεύουσας σημασίας, με επιβολή προστίμων.

Στις επισημάνσεις της ελάσσονος μειοψηφίας για έλεγχο όσων είναι επιφορτισμένοι να διεκπεραιώσουν τις σχετικές εργασίες, ώστε να μην παρουσιάζονται και στις παραλίες τα στοιχεία ελλείψεων και πρόχειρων παρεμβάσεων που παρουσιάζουν άλλοι δημοτικοί χώροι, διευκρινίστηκε πως ο Δήμος δεν διαθέτει αρμόδια υπηρεσία επιφορτισμένη με αυτό το έργο.

Ο προβληματισμός που δημιουργείται ως προς την αυστηρότητα των ελέγχων και την επιβολή των προστίμων, επισημάνθηκε πως σε ότι αφορά στους ναυαγοσώστες και τις γαλάζιες σημαίες, ο Δήμος έχει συμμορφωθεί σε ποσοστό 95% στα όσα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ορίζονται, οπότε η επίδειξη επιείκειας ζητείται για ένα ποσοστό 5% υπολειπόμενης συμμόρφωσης.