Σε στάδιο προετοιμασίας και σύνταξης οι απαραίτητες μελέτες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ερμούπολη, κατόπιν και της παράδοσης της στατικής μελέτης από το Υπ. Εσωτερικών

“Το έργο θα υλοποιηθεί”

Δηλώσεις του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη για την προώθηση της επισκευής, συντήρησης και διαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σύνταξης των απαραίτητων μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου “Επισκευή, συντήρηση και διαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης” βρίσκονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, προκειμένου όσο το δυνατόν συντομότερα να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Μετά και την κατοχύρωση της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 500 χιλ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε επισήμως προ επταμήνου, οι πλευρές του Υπ. Εσωτερικών, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προέβησαν στην υπογραφή της σχετικής τριμερούς σύμβασης, στο πλαίσιο της οποίας ορίζονται τα απαραίτητα βήματα για το έργο ουσιαστικής ενίσχυσης του “πολύπαθου” κτιρίου.

Δεδομένης της πολυσυζητημένης κατάστασης που έχει περιέλθει το εν λόγω ακίνητο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και καθώς αυτό “δεσπόζει” στην είσοδο του λιμένα Ερμούπολης και αποτελεί μία από τις πρώτες εικόνες που συναντά όποιος εξέρχεται από το λιμάνι της πόλης, έχει κριθεί προ πολλού απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασής του.

Με φόντο τη μη έναρξη κάποιου έργου μέχρι σήμερα, τρεις μήνες σχεδόν μετά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης, η εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα, καταγράφοντας το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι απαιτούμενες διαδικασίες την παρούσα χρονική στιγμή.

Αξίζει να υπενθυμιστεί δε, πως, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που το χαρακτηρίζουν, έχει απαγορευθεί η διέλευση πεζών από το πεζοδρόμιο περιμετρικά αυτού καθώς επίσης δεν χρησιμοποιείται ο πύργος ασκήσεων.

Άγγελος Τριπολιτσιώτης: Παραδώσαμε τα στοιχεία στον Δήμο. Βαδίζουμε στην τελική ευθεία

Ειδικότερα, τα σοβαρά θέματα που έχουν διαπιστωθεί προ ετών στο κτίριο και σχετίζονται με σοβαρές αλλοιώσεις σε δομικό επίπεδο, καθώς και με ζητήματα στατικά είχαν απασχολήσει κλειστές συσκέψεις των εμπλεκόμενων πλευρών και πρωτίστως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τις εργασίες αντιμετώπισης αυτών να έρχονται σε προτεραιότητα για τις πλευρές του αρμόδιου Υπουργείου, του Δήμου και της ΠΝΑι.

Σχετικά με το θέμα ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το Ν. Αιγαίο, Άγγελος Τριπολιτσιώτης γνωστοποίησε πως, από την πλευρά τους παραδόθηκαν τα στοιχεία προς τον Δήμο, με την πλευρά του οποίου βρίσκονται σε συνεργασία για την προώθηση του μεγάλου έργου. “Έχει υπογραφεί η τριμερής σύμβαση από όλες τις πλευρές, δηλαδή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Περιφέρεια και τον Δήμο και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσουμε στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 7/3/2017” γνωστοποίησε ο κ. Τριπολιτσιώτης, τονίζοντας πως, “Τα λεφτά έχουν πιστωθεί και οι υπογραφές έχουν υπάρξει στη σύμβαση και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας” κι ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, “είμαστε στην τελική ευθεία”.

Από την πλευρά του δε, διευκρίνισε πως, “Ζητήθηκαν από εμάς κάποια στοιχεία, δηλαδή ό,τι σχετίζεται με τις κατόψεις των χώρων του κτιρίου και κάποια άλλα έγγραφα τα οποία και προσκομίσαμε ήδη προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου”.

Δεδομένου ότι η κτιριακή αποκατάσταση κρίνεται επιβεβλημένη για την ομαλή και απρόσκοπτη παραμονή και συνέχιση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο ίδιος επεσήμανε πως, “Είμαστε ευχαριστημένοι σαν Υπηρεσία κι εγώ προσωπικά, διότι προσπαθήσαμε και είχαμε μία καλή συνεργασία με τους άλλους δύο δημόσιους φορείς και το αποτέλεσμα είναι θετικό”. Υποστήριξε μάλιστα πως, η εξέλιξη εξασφάλισης δυνατότητας υλοποίησης του έργου, “είναι θετική όχι μόνον για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και επειδή το κτίριο βρίσκεται στην πρόσοψη του νησιού, στην είσοδο του λιμένα”.

Δεν χρησιμοποιείται ο πύργος ασκήσεων”

Ο ίδιος δε, μιλώντας για την πιο σοβαρή συνέπεια που έχει προκληθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια - συνολικά - οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, εστίασε την αναφορά του στο θέμα του πύργου ασκήσεων. “Υπάρχει μεγάλο θέμα με τον πύργο ασκήσεων” παρατήρησε, εξηγώντας πως, “είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της δουλειάς μας” κι ενώ “θα έπρεπε να τον χρησιμοποιούμε”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “κάτι τέτοιο δεν γίνεται”.

“Πρέπει να μπορεί να πραγματοποιείται η εκπαίδευση των πυροσβεστών. Πρέπει από κοινού με το κτίριο να υπάρξει παρέμβαση που θα βελτιώνει και την κατάσταση του πύργου” σημείωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, “στην παρούσα φάση από την Υπηρεσία μας δεν χρησιμοποιείται ο πύργος αφού δεν διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των συναδέλφων πυροσβεστών”.

Απαγόρευση χρήσης του πεζοδρομίου

Πέραν των σοβαρών θεμάτων που αφορούν στο κτίριο και τη σημερινή εικόνα του, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, καθώς επίσης και τα σοβαρά θέματα του πύργου, όπως αυτά διαπιστώνονται μάλιστα δια γυμνού οφθαλμού, άκρως σοβαρή εξέλιξη είναι και η απόφαση προληπτικής απαγόρευσης της διέλευσης των πεζών από το πεζοδρόμιο πλησίον του κτιρίου.

Ήδη καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών παραμένει σταθερά η απαγορευτική – προειδοποιητική ταινία, με σκοπό οι πολίτες να μην διέρχονται από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο.

Κληθείς το τοποθετηθεί επί αυτής της απόφασης ο κ. Τριπολιτσιώτης επεσήμανε πως, “αυτές έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια των δημοτών της Σύρου”. Συγκεκριμένα, αν και τόνισε πως, η τοποθέτησή τους “δεν σημαίνει ότι θα πέσουν τα μπαλκόνια” ωστόσο πρόσθεσε πως, χρήσιμο είναι να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή ακόμη και κάποιου ήπιου ατυχήματος, αφού “σε περίπτωση κάποιας αποκόλλησης κομματιού, δεν πρέπει να τραυματιστεί κανένας πολίτης”. Θέλησε πάντως να διευκρινίσει πως, “το συνολικό έργο θα συμπεριλάβει βέβαια και την αποκατάσταση των μπαλκονιών”.

Ανοικτό θέμα η προσωρινή μεταφορά της Υπηρεσίας

Με άξονα το προωθούμενο έργο εύλογα γεννάται η απορία σχετικά με την ανάγκη “μετακόμισης” έστω και προσωρινής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε άλλο ακίνητο για την απρόσκοπτη και άμεση υλοποίηση των εργασιών που θα προσδιορισθούν.

“Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί. Όμως για όλες τις περιπτώσεις και τη διαδικασία των εργασιών αφού γίνει η δημοπράτηση και η ανάθεση σε κάποιον ιδιώτη, θα υπάρχει κι ένα χρονοδιάγραμμα των εργασιών που θα υλοποιηθούν στο κτίριο” ανέφερε γενικά ο κ. Τριπολιτσιώτης, τονίζοντας παράλληλα πως, η απαίτηση ή μη, προσωρινής μεταστέγασης, “θα εξετασθεί”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, θέλησε να προσθέσει πως, “Πέραν της διαδικασίας των εγγράφων και των μελετών, οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει το έργο μέσα στο έτος για να μην προκύψει πρόβλημα μεταφοράς των χρημάτων για την επόμενη χρονιά”. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως, “Θεωρώ ότι μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχουμε ξεκινήσει”.

Τεχνική Υπηρεσία: Στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία. Όσο πιο σύντομα οι μελέτες

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του Δήμου όπως αυτά ορίζονται στην τριμερή σύμβαση, προβλέπεται συγκεκριμένα: α. η σύνταξη των αναγκαίων μελετών (σε συνέχεια των υποχρεώσεων της παραγράφου 3 του Υπουργείου Εσωτερικών) που θα περιλαμβάνουν όλες τις εργασίες στατικής ενίσχυσης καθώς και τις λοιπές εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης που θα απαιτηθούν, β. η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, με βάση τη μελέτη στατικής επάρκειας που έχει παραδοθεί από τον κύριο του έργου, προκειμένου να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός από τον ΦΚΕ, γ. η αποστολή της μελέτης εφαρμογής, των τευχών δημοπράτησης και το σύνολο των αδειοδοτήσεων προς έγκριση στον ΦΚΕ καθώς και δ. η μέριμνα έκδοσης των οικοδομικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.

Σε επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία, τόσο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο, όσο και με τον αναπληρωτή διευθυντή, Δαυίδ Διακοδημητρίου προκειμένου να καταγραφεί σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι απαιτούμενες ενέργειες, υπήρξε σαφής αναφορά πως, “Είμαστε σε αρχικό στάδιο γιατί επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία”.

Μάλιστα από την πλευρά του κ. Διακοδημητρίου, αναφέρθηκε πως, “Το Υπουργείο μας έστειλε τη στατική μελέτη, τη μελέτη ενισχύσεων που θέλουν να κάνουν οπωσδήποτε καθώς δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας ενώ σήμερα (σσ. μόλις χθες) μας ήρθαν τα στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία”. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αφού η Τεχνική Υπηρεσία τα επεξεργαστεί και καθώς “τα σχέδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όπως επισημαίνει και ο μελετητής στατικών σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, θα τα επικαιροποιήσουμε” ενώ σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “θα δούμε τί χρειάζεται το κτίριο στο αρχιτεκτονικό κομμάτι του, πέρα από το στατικό και μετά θα προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις εξωτερικά τουλάχιστον, για να μην έχουμε πολλά θέματα με το Υπ. Πολιτισμού λόγω του ιστορικού τόπου”.

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει την παρούσα στιγμή χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των διαδικασιών ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία του διαγωνισμού από την Περιφέρεια, ο κ. Βακόνδιος απάντησε γενικά πως, “Εμείς θα ολοκληρώσουμε το κομμάτι έως και τις αδειοδοτήσεις και ό,τι έχουμε ως υποχρέωση από την πλευρά μας ως Δήμος, θα το πράξουμε από την Τεχνική Υπηρεσία”, με τον κ. Διακοδημητρίου να συμπληρώνει ακόμη πως, “θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις καθυστερήσεις που μπορεί να έχουμε από το Υπ. Πολιτισμού, αλλά από εμάς η Περιφέρεια θα πάρει τη μελέτη μαζί με τις αδειοδοτήσεις”. Πάντως, εξήγησε πως, “μπροστά μας βλέπω αρκετή δουλειά για να μπούμε στο έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση, δε σκεφτόμαστε να το κρατήσουμε εδώ το έργο και να καθυστερήσει. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”.

Γ. Καπάκης: Θέλουμε το κτίριο να εξυπηρετεί τον σκοπό του

Μετά τα ανωτέρω, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος αξίζει να υπενθυμιστεί πως επί του θέματος έχει σαφή εικόνα και επειδή υπηρέτησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης από θέση διοίκησης κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, “Έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και προχωράμε. Διασφαλίστηκαν τα χρήματα και είναι μία δουλειά για την οποία αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχής επειδή αρχίζει και προχωρά και το έργο θα υλοποιηθεί”. Μάλιστα θέλησε να υπενθυμίσει και ο ίδιος, πως, “Το έργο το είχα ξεκινήσει εγώ ως υπηρεσιακός παράγων όταν ήμουν διοικητής. Το εντάξαμε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αν δεν εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση πώς θα φθάναμε σε αυτό το στάδιο; Ακολουθήσαμε μία ολόκληρη διαδικασία μεγάλη”. Υπογραμμίζοντας δε πως, “φαίνεται πλέον πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία και κατά πάσα πιθανότητα μετά το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει το έργο”, επεσήμανε παρακάτω πως, “Τα χρήματα ήδη έχουν μεταφερθεί και έχουν περάσει στην Περιφέρεια” και σκοπός όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι να προχωρήσει σύντομα το πολυπόθητο έργο.

“Είμαστε ευτυχείς καθώς πρόκειται για ένα κτίριο πολύ σημαντικό και βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και του λιμένα. Θα θέλαμε αυτό το κτίριο και να ανταποκρίνεται στην αισθητική και στην αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού. Κυρίως όμως, να φτιαχτεί έτσι ώστε να έχει όλη την αντοχή και την ευστάθεια για να μπορεί να εξυπηρετεί τον σκοπό, για τον οποίο έχει παραχωρηθεί, το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Καπάκης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.