Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού

Μηχανισμός επενδυτικών προτάσεων για τη Σύρο

Πρόταση ένταξης του έργου «Μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου» εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Μία πρόταση η οποία υποβάλλεται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 690.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος σχεδιάζει και θα κρίνει 4 στρατηγικές επενδύσεις για το νησί, εντός 22 μηνών, όπως χρονικά ορίζεται η επιδοτούμενη λειτουργία του, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτοτελώς, με στόχο να συνεχίσει το έργο του στην προσέλκυση επενδύσεων για τη Σύρο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 31η Ιουλίου, όμως η σειρά υποβολής των φακέλων προς ένταξη καθορίζει και την σειρά αξιολόγησης τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα θετικά κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως αναφέρεται και στο τεχνικό δελτίο της, αφορά στην ανάδειξη της Σύρου, με βάση τα ισχυρά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία, οι υποδομές, οι κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος.

Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις, και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν:

• στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού,

• στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού,

• στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας,

• στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς.

Στην αρχική φάση του έργου θα εκπονηθούν:

Μια μελέτη προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Τέσσερις ολοκληρωμένοι επενδυτικοί φάκελοι, με εξειδίκευση σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία.

Δεύτερη ενέργεια είναι η σύσταση εγκατάστασης και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του Μηχανισμού.

Σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Ερμούπολης – Σύρου, θα εγκατασταθεί ο Μηχανισμός Προσέλκυσης και Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Επενδυτών. Ο Μηχανισμός, ως φυσικός χώρος, θα διαμορφωθεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός τόσο για την παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των δυνητικών επιχειρηματιών όσο και για τη φιλοξενία σχετικών εκδηλώσεων.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία του Μηχανισμού, για περίοδο 22 μηνών, θα στελεχωθεί με δύο εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εργασιών του. Ειδικότερα, θα πρόκειται για στελέχη που θα επιλεγούν με ανοικτή πρόσκληση με τεχνογνωσία και εξειδίκευση ενδεικτικά σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικά, επενδυτικά, νομικά, δημόσιας διοίκησης που σχετίζονται με την επενδυτική / επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Στην ενέργεια προσέλκυσης επενδύσεων και εξωστρέφειας, στην οποία περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες προώθησης της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που περιλαμβάνουν: Φιλοξενία υποψηφίων επενδυτών, διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς, συμμετοχή στις σημαντικότερες εκθέσεις προβολής και προώθησης επενδυτικών προορισμών ανά τον κόσμο, επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και διαφημιστικές καταχωρήσεις με οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης.

Στόχος του έργου

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία από τον Δήμο Ερμούπολης – Σύρου ενός μόνιμου μηχανισμού προσέλκυσης και υποστήριξης καινοτόμων επενδύσεων στο νησί της Σύρου, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, με σκοπούς:

• Την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Σύρο, τόσο με τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μονάδων όσο και με τη στήριξη των υφιστάμενων,

• Την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού για νέες, καινοτόμες επενδύσεις και επιχειρηματικές δράσεις, με άμεσα οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία,

• Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Σύρο, μακροπρόθεσμα βιώσιμων, στις οποίες θα μπορούν να απασχοληθούν κάτοικοι της νήσου, ιδιαίτερα άνεργοι ή επαπειλούμενοι με ανεργία,

• Την επίτευξη ενός επιπέδου κοινωνικής ευημερίας, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι θα επωφελούνται ισότιμα από την τοπική ανάπτυξη και πρόοδο.

Διεκδίκηση χρηματοδότησης τριών προτάσεων

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία εκ των τριών προτάσεων, οι άλλες δύο είναι η κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική μέχρι το πάρκινγκ της Ακτής Μ. Δουράτσου και οι δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο, για τις οποίες ο Δήμος καταθέτει ολοκληρωμένο φάκελο για χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού.

Πρόκειται για προτάσεις που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, «θα διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την χρηματοδότηση τους», ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό τους 1,3 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μαραγκός δεσμεύτηκε στο Σώμα ότι θα διεκδικήσει την χρηματοδότηση και των τριών προτάσεων, σημειώνοντας ότι «εάν υποπέσει στην αντίληψη μας ή με βάση τη διαδικασία της αξιολόγησης διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση και των τριών, τότε θα έρθουμε εδώ, θα συζητήσουμε, θα λάβουμε υπόψη και τα κριτήρια της αξιολόγησης, την επιλεξιμότητα και την βαθμολογία των προτάσεων, ώστε να κρίνουμε, στην απευκταία περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση και των τριών, πια από τις τρεις προκρίνουμε…Και οι τρεις προτάσεις είναι στοίχημα για το νησί. Θα διεκδικήσουμε και τις τρεις. Εύχομαι να καταφέρουμε, να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση και των τριών».