Λύση συμβάσεων και σύναψη νέων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα του Δήμου-Σύρου Ερμούπολης

Αίτημα μονιμότητας για τους συμβασιούχους

  • Παρασκευή, 7 Ιουλίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 7 Ιουλ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Νέες συμβάσεις για τους συμβασιούχους καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αναμένονται να καταρτιστούν τα επόμενα 24ωρα, καθώς μόλις εχθές συντάχθηκε και εκδόθηκε η διαπιστωτική πράξη της αυτοδίκαιης λύσης των παρατάσεων των συμβάσεων τους.

Χωρίς τέλος η αβεβαιότητα για τους συμβασιούχους καθαριότητας των Δήμων, καθώς εκκρεμούν τόσο οι δικαστικές αποφάσεις, όσο και υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με τους Δήμους από την πλευρά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση επί της οποίας δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

Εν μέσω δικαστικών αποφάσεων, υπουργικών εγκυκλίων, πρωθυπουργικών δεσμεύσεων και δημοτικών αναγκών, βρίσκονται σε οικονομική και εργασιακή ομηρία οι συμβασιούχοι καθαριότητας,  με το θέμα που έχει προκύψει να έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις ως προς την σκοπιμότητα συγκεκριμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Εν μέσω της αμφίβολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για τους συμβασιούχους καθαριότητας των Δήμων βρίσκονται και οι επτά συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για τους οποίους αναμένεται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις νέες τους συμβάσεις, ενώ πρόθεση του Δήμου είναι η πρόσληψη τους μέσω ΑΣΕΠ, ως μονίμου προσωπικού.

Σε ότι αφορά στα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή του χρόνου, υπήρξε πρωθυπουργική δέσμευση για καταβολή στο σύνολο τους, έως την ημέρα έκδοσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπουργική εγκύκλιος

Κατόπιν της αρνητικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα, οδηγίες για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α΄βαθμού, αλλά και για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων στις θέσεις αυτές, δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο του Υπουργού, Π. Σκουρλέτη, την οποία εξέδωσε στις 30 Ιουνίου 2017.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι «οι ανάγκες που διατηρούνται και επαναλαμβάνονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών αποβάλλουν το χαρακτήρα τους ως περιοδικών, εποχικών ή πρόσκαιρων, αποτελούν δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, συνεπώς, δύνανται υπό το καθεστώς  του άρθρου 103 του Συντάγματος να καλύπτονται μόνον με την πρόσληψη  προσωπικού είτε τακτικού είτε με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Σύμφωνα με αυτό, το υπουργείο κρίνει ότι «καθίσταται σαφής η ανάγκη κάλυψης των θέσεων στην καθαριότητα με μόνιμες προσλήψεις», οπότε «δεδομένης τόσο της εξαιρετικής  σημασίας που έχει για το κοινωνικό σύνολο η πλήρης και λυσιτελής κάλυψη των  υπηρεσιακών αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών όσο και του επείγοντος χαρακτήρα της κάλυψης των αναγκών αυτών για λόγους δημόσιας υγείας», δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα «α) επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των διαδικασιών κάλυψης των θέσεων τακτικού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, είτε με τη σύσταση νέων θέσεων στις υπηρεσίες αυτές με τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), είτε με την πλήρωση υφιστάμενων ήδη κενών οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές, καθώς και β) απασχόλησης (όχι κατά παράταση, αλλά με νέες  συμβάσεις…), μέχρι τη σύνταξη των προσωρινών πινάκων διοριστέων και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, του άμεσα διαθέσιμου σήμερα προσωπικού, ή τοι του προσωπικού που απασχολείτο σε θέσεις αντίστοιχων καθηκόντων, μέχρι την 7.6.2017 (ημερομηνία  δημοσίευσης των ανωτέρω Πρακτικών της Ολομέλειας του Ε.Σ.), συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, οι συμβάσεις του οποίου είχαν παραταθεί με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως με τις τροποποιήσεις του άρθρου 167 του ν. 4099/2012».

Λύση των συμβάσεων των συμβασιούχων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, όπως βάσει της προαναφερόμενης εγκυκλίου υποχρεούται, προχώρησε εχθές στη διαπιστωτική πράξη λύσης των παρατάσεων των συμβάσεων των επτά συμβασιούχων της καθαριότητας, προχωρώντας άμεσα στην σύναψη νέων συμβάσεων για την επαναπρόσληψη τους, η οποία πρέπει να λάβει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα στην σχετική απόφαση αναφέρεται ότι διαπιστώνεται, βάσει του Ν. 4479/2017, ΑΡΘΡΟ 24 και τις γνωμοδοτήσει της Ολομέλειας Ε.Σ. 14/30-06-2016 & 9/10-05-2017, η «αυτοδίκαιη λύση από 06 Ιουλίου 2017 των κάτωθι συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που παρατάθηκαν με την υπ' αριθμ. 204/2016 (απ:29520/30-12-2016) Διαπιστωτική Πράξη Αντιδημάρχου με θέμα: “Αυτοδίκαιη παράταση ισχυουσών ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου επτά ατόμων σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4429/2016 (ΦΕΚ 199/τ.Α ́/21-10-2016)”, χωρίς υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε αποζημίωσης».

Πρόκειται για τις συμβάσεις 2 εργαζομένων με ειδικότητα χειριστών μηχανημάτων έργων (καλαθοφόρου και σαρώθρου και φορτωτή και εκσκαφέα-φορτωτή) και πέντε εργαζομένων με ειδικότητα εργατών καθαριότητας.

Οι νέες συμβάσεις

Ήδη η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Διοικητική Υπηρεσία, η Οικονομική, καθώς και το γραφείο Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης, καταρτίζουν την εισήγηση για τη τη σύναψη νέων συμβάσεων ΙΔΟΧ των ανωτέρω εργαζομένων, η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017.

Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η υπογραφή νέας σύμβασης των επτά αυτών εργαζομένων, βάσει των όσων ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο που ξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στις 30-6-2017, κατόπιν της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 7ης Ιουνίου 2017.

Παρά τη νέα πρόσληψη που θα πραγματοποιηθεί και η οποία θα έχει ισχύ έως την 31-3-2018, σε εκκρεμότητα παραμένει το εάν θα πραγματοποιείται απρόσκοπτα η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων, καθώς αυτή θα πρέπει να αποσταλεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία του απόφαση δεν φαίνεται ότι θα εγκρίνει τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα δικαστική διεκδίκηση από πλευράς των εργαζομένων.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η εγκύκλιος «παρέχεται η δυνατότητα στους οικείους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα αυτών, μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των  προσωρινών πινάκων διοριστέων για την κάλυψη είτε των συνιστώμενων νέων θέσεων είτε των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, να απασχολούν το σύνολο του προσωπικού που είχε προσληφθεί σε θέσεις αντίστοιχων καθηκόντων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και εξακολουθούσε να παρέχει τις υπηρεσίες που μέχρι την 7.6.2017, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Συνδρομή εξαιρετικών λόγων δημόσιας υγείας, που επιβάλλουν την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη, μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών  αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα και

• Έχει ληφθεί η απόφαση τροποποίησης του ΟΕΥ για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ή έχει υποβληθεί (πριν ή και μετά την έναρξη ισχύος της εν θέματι διάταξης) αίτημα κάλυψης ήδη  υφισταμένων οργανικών  θέσεων… Για την απασχόληση του προσωπικού λαμβάνεται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία διαπιστώνεται η συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων και καταγράφονται ονομαστικά  όσοι απασχολούνταν μέχρι την 7.6.2017, σύμφωνα με τα ανωτέρω και πρόκειται να απασχοληθούν μέχρι τις ημερομηνίες που ορίζει η εν θέματι διάταξη. Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι  η απόφαση περί διαπίστωσης αυτών των προϋποθέσεων γίνεται από το οικείο  δημοτικό συμβούλιο, ακόμη και αν η σύναψη νέων συμβάσεων αφορά νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ». 

Προσλήψεις μονιμότητας

Οι νέες συμβάσεις θα συναφθούν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων των διοριστέων στις θέσεις αυτές, ως μόνιμο προσωπικό, βάσει των σχετικών αιτημάτων που θα κατατεθούν από τον Δήμο.

Να διευκρινιστεί ότι στο νέο και πρόσφατα εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης υπάρχει η πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες θέσεις, γεγονός που διευκολύνει την έγκριση πρόσληψης των συγκεκριμένων ατόμων ως μονίμου προσωπικού.

Όπως αποσαφηνίζεται σχετικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών «Για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ και των νπ αυτών σε υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι «Σε περίπτωση που στους Ο.Ε.Υ. των φορέων υφίστανται οργανικές θέσεις προσωπικού ειδικοτήτων που μπορούν να καλύψουν ανάγκες ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, οι οποίες ωστόσο παραμένουν κενές, θα πρέπει να  αποσταλεί άμεσα στο Υπουργείο το σχετικό αίτημα για την κάλυψη των θέσεων  αυτών». 

Σημειώνεται δε ότι «μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κάλυψης των αντίστοιχων θέσεων, οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών παρέχουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με ίδια μέσα».

«Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι»

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, όταν κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει τη λύση των συμβάσεων, ενημέρωσε πως αυτό έγινε σύμφωνα με τα οριζόμενα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παραδεχόμενος ότι τα συγκεκριμένα άτομα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οπότε θα υπάρξει η σύναψη νέων συμβάσεων έως ότου εγκριθεί η πρόσληψη τους ως μόνιμο προσωπικό του Δήμου.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε «στον Δήμο μας έχει να γίνει πρόσληψη μονίμου προσωπικού από το 2009», διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά στις δικές του ενέργειες, έχει ζητηθεί αρκετές φορές προσωπικό, όμως το υπουργείο Εσωτερικών δεν εγκρίνει τις προσλήψεις λόγω μνημονίων και απαγόρευσης προσλήψεων.

Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις είπε ότι θα αυτές θα αιτηθούν στο υπουργείο, καθώς σημείωσε ότι αυτό αναφέρεται και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ δεν τίθεται θέμα ούτε με τον ΟΕΥ του Δήμου, αφού υπάρχει πρόβλεψη για τις θέσεις αυτές.

Όπως είπε «ουσιαστικά θα επικαιροποιήσουμε τα παλαιότερα αιτήματα μας για μόνιμο προσωπικό στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και θα τις ενισχύσουμε με αυτούς του επτά ανθρώπους».

Έκρινε ότι οι προσλήψεις μονιμότητας που θα αιτηθεί ο Δήμος «είναι ένας διαχειρίσιμος αριθμός, οπότε πιστεύω ότι θα πάμε καλά στο να εγκριθεί η πρόσληψη τους, με την έξτρα μοριοδότηση που είπε το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα τους δώσει λόγω των τριών συμβάσεων που είχαν συνάψει πριν».

Εμφανίστηκε να συμμερίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λέγοντας «ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα των παιδιών αυτών, δουλεύουν και είναι καλοί υπάλληλοι».

Για δε τα φαινόμενα συσσώρευσης απορριμμάτων που υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα, την περίοδο απεργίας των συμβασιούχων, τα οποία όμως δεν παρατηρήθηκαν στη Σύρο, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι αυτό έγινε «χάρη στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην καθαριότητα».

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ενίσχυση με τους 13 απασχολούμενους στην καθαριότητα από τα προγράμματα κοινωφελούς, που ανέλαβαν εργασίες τέτοιες που επέτρεψαν στους μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στην υπηρεσία τους.

Για την περίπτωση που και στη νέα διαδικασία συμβάσεων υπάρξουν ανάλογα κωλύματα με τα προηγούμενα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Αθανασίου έκρινε πως «αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει» και σημείωσε ότι «πρέπει να δει το θέμα τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η δικαστική εξουσία και να δώσουν λύση, γιατί οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι».